Swoje kotleciki zrobiłam z przewagą grzybów blaszkowych. Składniki: 500 gram ugotowanych grzybów leśnych 2 jajka 5 łyżek bułki tartej 1 cebula przyprawy: sól, pieprz olej do smażenia bułka tarta do obtoczenia kotletów Sposób wykonania: Ugotowane , wystudzone grzyby leśne zmieliłam maszynką z sitkiem o grubych oczkach. Cebulkę pokroiłam w kosteczkę, podsmażyłam na odrobinie oleju, dodałam do grzybów. Wbiłam jajka, wsypałam bułkę(...)tartą, wymieszałam doprawiając solą i pieprzem. Uformowałam owalne kotleciki. Smażyłam na rozgrzanym oleju uprzednio obtoczone w bułce tartej na złocisty kolor
Darcia w kuchnipapryka czerwona 1 marchewka 1 duży pęczek natki pietruszki 2 duże cebule 4-5 ząbków czosnku 1 łyżka koncentratu pomidorowego 3 jajka 1 kajzerka namoczona w mleku 6 łyżek bułki tartej Przyprawy: 2 łyżeczki soli 1 łyżeczka pieprzu czarnego mielonego 1 płaska łyżeczka pieprzu ziołowego 1 łyżeczka ziół prowansalskich 1 łyżeczka suszonej bazylii 2 łyżeczki słodkiej papryki 1 płaska łyżeczka(...)kostkę paprykę i pokrojone wcześniej suszone pomidory. Masę wyrabiamy ręką, po czym dodajemy koncentrat pomidorowy, posiekaną natkę i przyprawy, ponownie wyrabiamy. Na koniec dodajemy odsączoną na sicie cieciorkę i bułkę tartą (wtedy wiadomo ile bułki dać, może być +/-, a cieciorka nam się nie rozpadnie), ponownie wyrabiamy. Masę przekładamy do 2 keksówek (12x26cm) wyłożonych papierem do pieczenia lub wysmarowanych masłem
Kolorowy Przepisownikporcja ciasta na 14 cieniutkich naleśników Nadzienie: 50 dag mięsa mielonego ( u mnie z indyka) 2-3 cebule 3-4 ząbki czosnku olej 2 jajka 2-3 łyżki bułki tartej sól pieprz majeranek zioła prowansalskie do panierki: bułka tarta i jajka Krokiety z mięsem mielonym Składniki na naleśniki mieszam ze sobą tak, aby nie było grudek, ciasto odstawiam. Przygotowuję(...)przyprawy i przesmażam całość. Trwa to jakieś 10- 15 minut. Mięso odstawiam do przestudzenia. W tym czasie smażę naleśniki. Do przestudzonego mięsa wbijam dwa jajka, wsypuję bułkę tartą, i doprawiam do smaku. Mięso nakładam na naleśniki i zwijam krokiety. Każdego panieruję w jajku i bułce tartej, smażę na oleju na rumiano z obu stron. Krokiety można
Takie tam pichceniePyszne i proste fit burgery z łososia, jarmużu i koperku. Możemy podać je w bułce lub z ulubionymi dodatkami. Mi najbardziej smakują skropione sokiem z cytryny. Smaczne, aromatyczne i bardzo zdrowe danie. Pycha! Składniki (na 4 burgery): 250 gram filetu z łososia bez skóry i ości 50 gram jarmużu 1/4 pęczka koperku sok z ćwiartki(...)cytryny sól i pieprz łyżka oliwy z oliwek 3 łyżki bułki tartej do podania cząstki cytryny, puree ziemniaczane i zielona fasolka lub w formie burgera w bułce Filet łososia kroimy na mniejsze części i miksujemy w malakserze na pastę. Dodajemy jamruż, koperek, sok z ćwiartki cytryny oraz szczyptę soli oraz pierzu i ponownie miksujemy. Dodajemy oliwę z oliwek
Mango PapajaNajlepsze bułki jakie "wyszły" z mojego piekarnika. Powstały zupełnie przez przypadek. Inspirację zaczerpnełam z bloga Adama Piekarza. Inspiracją nie jest konkretny przepis, a raczej sposób przygotowania ciasta na bułki. A ciasto wg zaleceń przygotowałam metodą 2- fazową z tzw. podmłodą. Bułeczki są absolutnie genialne. Fakt, przygotowanie ich zajmuje trochę więcej czasu, ale efekt jest nieporównywalny. Bułki są cudownie chrupiące(...)wyrośnięte ciasto w postaci walca pokrój nożem na trójkąty. Przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i natnij przez środek każdą bułeczkę natłuszczoną żyletką. Piecz na blaszce lub zsuń bułki na rozgrzany wcześniej kamień w naparowanym piekarniku i piecz 5 minut w 210`C, następnie zmniejsz temperturę do 190 `C i piecz następne 15 minut
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!balsamicznego szczypta soli 1 łyżeczka ziół prowansalskich 1 łyżka cukru na burgery: 4 duże pieczarki, portobello lub białe oliwa sól 4 plastry sera koziego (można zastąpić serem żółtym) 4 bułki grahamki lub inne Przygotowanie: Zaczynamy od karmelizowanej cebuli. Cebule pokrój w piórka. Przy takiej ilości cebuli przydatna będzie mandolina albo robot kuchenny. Na patelni rozgrzej trochę oliwy, wrzuć na nią(...)ustawionego na górną grzałkę. Grilluj przez 5-7 minut, następnie na każdym kapeluszu ułóż po plastrze sera koziego i grilluj jeszcze ok. 2 minuty, aż ser się rozpuści. Bułki przekrój na pół, skrop ich wnętrze oliwą. Wstaw do piekarnika, rozcięciami do góry, na 2-3 minuty pod górną grzałkę, aby je podgrzać i lekko zrumienić. Możesz spokojnie dołożyć
Chilli Czosnek i OliwaMarketu, który mieści się w Newcastle. Kupiliśmy dwie drożdżówki i sok. Sklep ten był bardzo dobrze zaopatrzony, większość produktów nie znałam. Coś znakomitego, raj dla każdego kucharza również amatora : ) BUŁKA DROŻDŻOWA Z WODOROSTEM, SZYNKĄ ORAZ SEREM Bardzo intensywny smak dzięki wodorostom daje posmak ryby. Bułka była bardzo słodka co mi osobiście nie pasowało. Mojemu Łukaszowi bardzo smakuje taki(...)rodzaj drożdżówki. DROŻDŻÓWKA ZE SZCZYPIORKIEM ORAZ SEZAMEM Bułka bardzo aromatyczna dzięki szczypiorkowi oraz sezamowi. Bułka również była bardzo słodka. Co również mi nie odpowiadało. Nie zjadłam jej zaledwie ugryzłam.. Nie mogłam się przełamać. Smaki te nie są smakami w moim guście. SOK Z MANGO ORAZ ZIARNAMI BAZYLI Byłam bardzo ciekawa smaku połączenia Mango z Ziarnami
Gotowanie Patkipierwszego fish burgera - wyszedł doskonały. Fish burger 30 minut dla 2 osób Składniki 2 kostki rybne z mintaja lub innej białej ryby 1 jajko kilka łyżek mąki kilka łyżek bułki tartej pół cytryny sól, pieprz szczypta pieprzu cytrynowego lub przyprawy typu vegeta jak ktoś lubi ostre to szczypta cayenne kilka liści sałaty lodowej pół pomidora kilka plastrów ogórka majonez(...)ketchup 2 bułki grahamki Do dzieła!!! Rybę solimy, pieprzymy, posypujemy vegetą i skrapiamy sporą ilością soku z cytryny. Jajko roztrzepujemy. Zanurzamy rybę w mące (do mąki można dodać cayenne), jajku i bułce. Wkładamy na patelnię z mocno rozgrzanym olejem i smażymy z obu stron na chrupiąco. Zdejmujemy z patelni na papierowy ręcznik aby wsiąkł nadmiar oleju. Grahamki przekrajemy na pól
sierotka maRysia w kuchnisię swoją wielkością, rodzajem mięsa jaki został użyty, dodatkami, sosami. Jedno jest pewne - każdy ma jakieś mięso - mniej lub bardziej doprawione i usmażone. Niektórzy smakosze tego jedzenia uwielbiają chrupiącą bułkę, inni miękką jak tą klasyczną podawaną w korporacji na M. Jedni wcinają hamburgera, z którego to wypływa jeszcze lekko czerwony sok z mięsa wołowego, natomiast Ci bardziej ostrożni skonsumują dobrze(...)wysmażonego kotleta. Niemniej jednak - hamburger czy jak zwą niektórzy burger to po prostu porcja zmielonego i usmażonego mięsa (najczęściej jest to wołowina) pomiędzy dwoma kawałkami bułki. Niestety często gęsto jakieś budki z jedzeniem, pseudo bary serwują takie niby to burgery, które mają tyle wspólnego ze świeżością ile ja z miss ziemi krapkowickiej... Więc dlaczego by nie zrobić samemu, burgera
Right Behind The KitchenDziś pysznie ,jesiennie i sycie . Lubimy wszyscy takie obiadki , gdzie gama smaków daje nam znać o sobie . Składniki : pierś z kurczaka 400 g bułka tarta jajko 2 szt papryka czerwona mielona łagodna 1 łyżeczka sól i pieprz do smaku Dodatkowo: cukinia 300 g jajko 3 szt bułka tarta sól pieprz do smaku Jesienne dodatki: grzyby marynowane buraczki marynowane(...)Wykonanie: Pierś z kurczaka myjemy , kroimy w plastry. Osuszamy piersi doprawiamy solą, pieprzem i papryką mieloną czerwoną. Maczamy pierś w jaju , obtaczamy w bułce tartej i smażymy na oleju rzepakowym z obu stron na rumiany kolor. Cukinie myjemy , osuszamy ręcznikiem papierowym , kroimy w plastry. Maczamy cukinie w jaju i bułce tartej , smażymy na oleju rzepakowym z obu stron . Kiedy już
Różowa kuchniaDzisiaj zapraszam na tradycyjną kuchnię polską. Kotlety mielone aromatyzowane cebulą, czosnkiem i majerankiem. Składniki: 1/2 kg mielonej karkówki 1 cebula 4 ząbki czosnku 1/4 szklanki bułki tartej 1 jajko czubata łyżeczka majeranku sól pieprz 1/6 szklanki wody bułka tarta do obtoczenia kotletów olej do smażenia kotletów Wykonanie: W misce umieszczamy odpowiednio przygotowane wszystkie składniki kotletów: Mięso i cebulę mielimy(...)często w sklepie proszę o zmielenie karkówki, wówczas cebulę kroję w bardzo drobną kosteczkę. Czosnek przeciskamy przez praskę. Dodajemy bułkę tartą nasączoną wodą. Dodajemy jajko, solimy, pieprzymy, wsypujemy majeranek. Na koniec dolewamy wodę i całość dokładnie wyrabiamy. Z mięsa formujemy kotlety, które obtaczamy w bułce tartej. Smażymy je na oleju, z obu stron, na złoto - brązowy kolor. Smacznego
Smak mojego domuMoja propozycja na dzisiejszy obiad to pulpety w sosie koperkowym. Mniam! Pulpety w sosie koperkowym Składniki: 80 dkg łopatki wieprzowej, bułka, 1/2 szklanki mleka, jajko, cebula, sól, pieprz, mąką, 2-3 łyżki posiekanego koperku, 1/2 szklanki śmietany, szklanka wywaru, masło. Wykonanie: Mięso musimy zmielić. Bułkę zalewamy mlekiem i odstawiamy do czasu aż bułka nasiąknie nim. Cebulę obieramy, kroimy(...)szklimy na maśle. Odciśniętą bułkę i cebulę przepuszczamy przez maszynkę do mięsa i mieszamy z łopatką. Dodajemy jajko, sól, pieprz i lekko zwilżonymi rękoma formujemy puplety. Pulpety obtaczamy w mące i podsmażamy z obu stron. Następnie przekładamy do garnka z wodą i dusimy pod przykryciem około 35 minut. Sos koperkowy: Do przygotowanego wywaru dodajemy mąkę wymieszaną z 1/2 szklanki
paapilotkaaroboty kotletami z mielonej wołowiny... Tylko, że tak są obładowane warzywkami, że nie ma widu ;) Buły giganty z piekarni... Choroba mnie dopadła, to już nie miałam siły na domowe bułki :( Na jednego hamburgera potrzebne będą: bułka 250 g antrykotu 2 plastry sera cebula pomidor ogórek (taki jaki lubimy) sałata lodowa lub pekinka zielona pietruszka sól, pieprz Sos hamburgerowy: łyżka(...)mięsa, mięso doprawiamy pieprzem i wyrabiamy. Przygotowujemy dodatki, Sałatę szatkujemy, cebulkę kroimy w piórka, pomidory i ogórki w plasterki. Możemy dodać też jakąś surówkę lecz nie jest to konieczne. Bułki przekrajamy na pół i podpiekamy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez dwie minuty (funkcja grill góra dół z termoobiegiem). Mięso smażymy na patelni grillowej bez tłuszczu lub lekko przesmarowanej
Pelusiowa Kuchniaskładników i dodatkami. (około 8 sztuk) 300g mięsa mielonego 100g twarogu (użyłam z wiaderka, może być w kostce) 1 cebula (posiekana) 1-2 ząbki czosnk 1 jajko 1/2 suchej bułki namoczonej w mleku lub wodzie (użyłam grahamki) 2 łyżki bułki tartej (można nie co mniej) 1-2 łyżki posiekanego koperku suszona natka pietruszki majeranek sól, pieprz Dodatkowo: bułka tarta(...)obtoczenia olej do smażenia (mieszam z masłem klarowanym) Wszystkie składniki dokładnie wymieszać. Całość oprawić o smaku. Z masy formować kotlety. Każdego z nich obtoczyć w bułce tartej. Smażyć na rozgrzanym tłuszczu z obu stron na rumiano (na średnim ogniu
Di gotujepiersi z kurczaka 2 całe jajka klasy M 4 plasterki ulubionej wędliny (u mnie schab) 4 plasterki żółtego sera duża szczypta słodkiej czerwonej papryki sól i pieprz do smaku bułka tarta olej do smażenia papier do pieczenia lub naczynie żaroodporne * dobrze dobrany rodzaj sera i wędliny gwarantuje dobry smak roladki; ser i wędlina powinny być wyczuwalne Przygotowanie: Piersi z kurczaka(...)roladki (rolujemy). Do głębokiego talerza wbijamy dwa jajka, rozbełtujemy je widelcem. Dodajemy przyprawy (ilość pieprzu i soli, jak przy standardowej panierce) i znów mieszamy. Do drugiego talerza wsypujemy bułkę tartą. Nasze roladki bardzo ostrożnie (, aby się nie rozwinęły) moczymy w jajku, następnie w bułce tartej i znów w jajku i bułce. Tak przygotowane roladki obsmażamy na rozgrzanym oleju (średni płomień
Słodkie okruszki