bułki - 33426 przepisów (strona:269/2229)

Hamburger amerykanski z grilla 219

grilla ? Jak najbardziej, prosty i szybki w wykonaniu Amerykański hamburger. Przygotowanie 4 sztuk nie zajmuje więcej niż 15 minut - zobacz film. Składniki : 400 gr mięsa mielonego wołowego (Biedronka) 4 bułki do hamburgerów  (Biedronka) 4 plasterki sera typu "hochland" cebula czerwona 4 plasterki boczku wędzonego sałata pomidor przyprawa do burgerów Kamis sos musztardowy do burgerów Kamis oliwa (aromatyzowana z ziołami(...)Grilluję je ok 3 minut z każdej strony, po obróceniu na drugą stronę kładę na nich po plasterku sera. Krążki cebuli również grilluję na tyle aby tylko zmiękły.Bułki przecinam wpół, skrapiam oliwą i kładę na chwilę na grilla aby się zagrzała i dostała ładnych rumieńców. Gotowe bułki ściągam, polewam sosem, daję liść sałaty, mięso z serem, plaster pomidora

Mechanik grilluje
Kotlety jajeczne z dodatkiem musztardy. 212

szczególnie, bo mają wyrazisty smak.   Składniki: 7 jajek 1 cebula 2 łyżeczki musztardy sarepskiej 1 łyżka jogurtu naturalnego 2 łyżki posiekanego koperku i natki pietruszki 2 łyżki bułki tartej sól, pieprz dodatkowo: bułka tarta do panierowania 2 łyżki masła Przygotowanie: Gotujemy 6 jajek na twardo, studzimy i obieramy ze skorupek. Cebulę drobno siekamy, a następnie szklimy na niewielkiej ilości(...)klarowanego masła. Obrane jajka ścieramy na tarce, mieszamy z cebulą, śmietaną, musztardą oraz zieleniną. Doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem . Wbijamy surowe jajko i dodajemy bułkę tartą, masa powinna być lekko klejąca. Z gotowej masy jajecznej formujemy niewielkie kotlety, panierujemy w bułce tarce, a następnie smażymy na maśle z obu stron na złoty kolor. Smacznego

Symfonia smakowa
Piknikowe bułeczki z mozzarellą 90

bazylią, 1 łyżka oliwy z chili, 3 łyżeczki kaparów, Bułeczki idealne na piknik, śniadanie, czy do pracy. Można je przygotować wieczorem, a rano tylko spakować i w drogę :) Z bułek ściąć wierzchy i wyjąć miąższ nie uszkadzając skórki. Połowę miąższu wraz z pesto, suszonymi pomidorami, kaparami, oliwą zmiksować. (Reszty miąższu nie wyrzucać tylko wysuszyć, przyda się do kotletów mielonych, pasztetu(...)torebki (zaparzy się i łatwiej będzie zdjąć skórkę) i odstawić na 5 minut. Następnie obrać ją ze skórki i wyjąć pestki. Mozzarellę pokroić w poprzek na 4 plastry. Wnętrze bułki wysmarować 1/4 masy, ułożyć 1/4 pokrojonej papryki, na tym plastrem mozzarelli, 1/4 papryki, plaster mozzarelli, posmarować 1/4 masy i przykryć wierzchem bułki. Bułkę zawinąć mocno folią. Włożyć do lodówki

królestwo garów
Schabowe roladki z serem camembert i miętą 181

święta.   Schabowe roladki z serem camembert i miętą SKŁADNIKI : 2 plastry schabu 2 plastry sera camembert kilka listków świeżej mięty sól i pieprz 1 jajko bułka tarta olej do smażenia PRZYGOTOWANIE : Schab rozklepujemy, na każdym z kotletów układamy po kawałku sera camembert i po kilka listków świeżej mięty. Oprószamy solą i pieprzem do smaku, zwijamy w roladki(...)miseczki wbijamy jajko, doprawiamy solą i pieprzem i roztrzepujemy, do drugiej miseczki wsypujemy bułkę tartą.  Roladki panierujemy w jajku, bułce tartej ponownie w jaku i bułce tartej. W rondlu rozgrzewamy olej i smażymy do zarumienienia panierki roladki z wszystkich stron.  Roladki przekładamy do parowara i gotujemy przez 15 minut tuż przed podaniem

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Fasolka szparagowa z suszonymi pomidorami 109

Fasolkę uwielbiam, mam swoją w ogródku, więc często gości na naszym stole. Do obiadu z bułką tartą - no wręcz nie mogę się nią najeść. Dzisiaj postanowiłam do tej tartej bułki dodać suszone pomidory - to idealne połączenie.  Składniki : * 300g fasolki szparagowej żółtej  * 2 łyżki masła 82% * łyżka bułki tartej * 3-4 suszone pomidory  Przygotowanie : Fasolkę obgotować w osolonej(...)wodzie. Rozpuścić masło, dodać suszone pomidory pokrojone w paseczki oraz bułkę tartą. Polać fasolkę, podawać na ciepło do obiadu, bądź na zimno jako przystawkę

Magiczne Życie Marty
Małże zapiekane 156

Małże zapiekane pod delikatną, aromatyczną, złocistą pierzynką. Lekki słono morski smak przełamany jest chrupką bułką oraz aromatem czosnku, z lekką pikantnością pepperoni i świeżością cytryny. Zapiekane mule nie są częste – udało mi się je zjeść w restauracji tylko raz, parę lat temu, aż w końcu z różnych źródeł, stworzyłam własną recepturę ;)   Składniki: – ok. 800-1000 g dużych(...)łyżek masła – 3-4 ząbki czosnku – sok z 1/2 cytryny – 1 papryczka pepperoni – opcjonalnie 1 łyżka tartego parmezanu – 1 szalotka – kilka łyżek bułki tartej – natka pietruszki Wykonanie: Jeśli macie świeże, niemrożone mule, trzeba je porządnie oczyścić (wyszorować, wyrzucić niezamknięte lub z uszkodzonymi muszlami). Na patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy małże, dolewamy wino, wrzucamy

Pociąg Do Kuchni
Fasolka szparagowa z masłem i bułką tartą 145

Dzisiaj zachęcam do zrobienia fasolki szparagowej w tradycyjny polski sposób. Fasolka szparagowa z masłem i bułką tartą jest bardzo dobrym dodatkiem do letniego obiadu. Może stanowić również samodzielną przekąskę. Składniki: 1 kg fasolki 1/3 kostki masła (masło minimum 82% tłuszczu) 1,5 czubatej łyżki bułki tartej 3 czubate łyżeczki soli Wykonanie: Fasolkę myjemy, odcinamy ogonki i wrzucamy na gotującą się(...)mocno osoloną wodę. Gotujemy około 30 minut. W międzyczasie fasolkę próbujemy, czy jest odpowiednio miękka. Odcedzamy i przekładamy do miski. Masło rozpuszczamy na patelni. Wsypujemy tartą bułkę i podsmażamy ją przez 2 - 3 minuty, co chwilę mieszając. Bułka powinna się lekko zrumienić i zacząć burzyć na patelni. Zasmażką polewamy fasolkę. Smacznego

Smak mojego domu
Bułki z pestkami dyni i ziarnami słonecznika 174

Bułki z mąki pszennej i żytniej razowej. Posypane ziarnami słonecznika i pestkami dyni. Przepis na 6 średniej wielkości bułek. To jak na razie najsmaczniejsze bułki jakie udało mi się upiec ok. 1,5 szklanki mąki pszennej 1 szklanka mąki żytniej razowej 1/2 szklanki ciepłego mleka 1/2 szklanki ciepłej wody 10 g drożdży 2 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżka ziaren(...)ciasto). Odstawić na ok. 30 minut do wyrośnięcia (pod przykryciem, w ciepłe miejsce). Wyrośnięte ciasto wyrobić podsypując mąką pszenną. Rozwałkować w kształt prostokąta i pokroić na 6 części. Każdą bułkę posypać ziarnami słonecznika i pestkami dyni i odstawić pod przykryciem do wyrośnięcia na około 20 minut. Piec na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, ok. 15 minut w temperaturze 190ºC

Bullio
Kopytka z serem i ziemniakami 252

zmarnowały się, a obiad był błyskawiczny i bardzo pyszny. Kopytka, czy też pierogi leniwe, a nawet leniwe kluski, jak zwał, tak zwał, smakują wybornie, zwłaszcza polane masłem z bułką tartą, albo jak woli mój mąż, obsmażone na masełku z bułką. Kopytka wychodzą delikatne, maślane, u mnie jako danie główne, jako odstępstwo od mięsa. Składniki: około 700 g ugotowanych ziemniaków(...)łyżek mąki pszennej (ilość mąki będzie uzależniona od odmiany ziemniaków, czasem trzeba dodać więcej) + mąka do podsypania na stolnicy sól dodatkowo: 100 g masła 3-4 łyżki bułki tartej Sposób przygotowania: Zimne ziemniaki utłuc razem z twarogiem w garnku za pomocą tłuczka do ziemniaków. Dodać jajka, pół łyżeczki soli, mąki i dokładnie ale szybko wyrobić ręką. Im dłużej będziecie

na moim stole...
Pasztet drobiowy z jajkiem 208

łyżka oliwy - 2 listki laurowe - 6 ziarenek pieprzu - 2 ziarna ziela angielskiego - sól - 1 łyżeczka pieprzu mielonego - 2 łyżeczki ziół (oregano, majeranek, bazylia, tymianek, rozmaryn) - ząbek czosnku - 1 czerstwa bułka namoczona w mleku - 3 surowe jajka - 3 duże jajka ugotowane na twardo Dodatki: - łyżka margaryny i bułka tarta do wysmarowania blachy - olej rzepakowy do smażenia Forma: mała keksówka(...)wodą. Wrzucam: liście laurowe, ziarna pieprzu i ziela angielskiego, 1 łyżeczkę ziół, sól. Duszę około 1,5 godziny. Mięso oddzielam od kości i mielę wraz z warzywami oraz odciśniętą bułką minimum dwukrotnie. Dodaję surowe jaja, łyżeczkę ziół prowansalskich, pieprz mielony i wyciśnięty praską czosnek. Ewentualnie sól do smaku. Formę do keksówki smaruję margaryną i obsypuję bułką tartą. Na dno układam

Kuchnia co dnia
Klops wieprzowy na kanapki 196

Klops wieprzowy na kanapki Składniki:    - 0,5 kg mięsa z łopatki wieprzowej - czerstwa bułka rozmoczona w mleku - średnia cebula - 2 jajka - 2 ząbki czosnku - 1/2 łyżeczki pieprzu czarnego, - 1/2 łyżeczki majeranku, - 1/2 łyżeczki rozmarynu, - 1/2 łyżeczki imbiru, - 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej - sól dodatki: - łyżka margaryny i bułka tarta do wysmarowania blachy   Forma: mała keksówka 25 cm Przygotowanie(...)Mięso kroję na mniejsze kawałki i dokładnie mielę. Cebulę i czosnek posiekać i dodać do mięsa. Bułkę odciskam i rozrywam na mniejsze kawałki. Dodaję do masy jajka oraz przyprawiam. Wszystko dokładnie mieszam ręką. Przekładam wszystko do keksówki nasmarowanej tłuszczem i obsypanej bułką. Mięso ubijam dokładnie w formie i wkładam do nagrzanego piekarnika. Temperatura piekarnika : 170-180 °C Czas pieczenia: około

Kuchnia co dnia
Kotleciki w sosie pieczarkowym z makaronem 175

naprawdę godne polecenia . Składniki :  1 słoik  Sosu  pieczarkowego firmy Orzech 1 kg mięsa mielonego z szynki 1 duże jajko 1 cebula około 5 łyżek bułki tartej  do mięsa  1/2 szklanka bułki tartej do obtoczenia kotlecików sól , pieprz do smaku 1 duży ząbek czosnku 1 łyżka ziół prowansalskich około 1/2 szklanki wody ( niepełnej )  1/2 szklanki(...)oliwy do smażenia  Wykonanie : Mięso z szynki mielimy , dodajemy startą na tarce jarzynowej cebulę oraz przeciśnięty czosnek. Dodajemy około 5 łyżek bułki tartej, jajko , wodą regulujemy gęstość mięsa Wszystkie składniki mieszamy , na końcu przyprawiamy do smaku , sola , pieprzem i ziołami . Dobrze wyrabiamy. Z mięsa formujemy malutkie kotleciki , obtaczamy w bułce tartej i smażymy na rozgrzanej oliwie na rumiano

Sama słodycz i szczypta chili
Kotlety mielone z serkiem topionym 1406

cebula, drobno posiekana 1 ząbek czosnku, drobno posiekany 1 kromka chleba, namoczona w mleku szczypta chilli 1/2 łyżeczki słodkiej papryki sól, pieprz do smaku 6 trójkącików ulubionego serka topionego bułka tarta do obtaczania tłuszcz do smażenia CZAS PRZYGOTOWANIA: 20 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY 1. Na patelni rozgrzewamy odrobinę tłuszczu. Wrzucamy cebulkę i smażymy przez 5 minut, aż zmięknie. Dodajemy czosnek(...)ognia. W dużej misce mieszamy mięso, jajko, kromkę chleba dokładnie odciśniętą z mleka i podsmażaną cebulkę. Doprawiamy solą, pieprzem, chilli i słodką papryką. 2. Na duży talerz wysypujemy bułkę tartą. Mięso dzielimy na 6 równych części. Każdy trójkącik serka topionego obtaczamy w bułce tartej, otulamy mięsem formując kotlecik i ponownie obtaczamy w bułce tartej. 3. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz

My Culinary Art
Kotlety mielone z piekarnika 1271

Kotlety mielone z piekarnika Tradycyjne kotlety mielone zawsze kojarzą nam się z mięsem, tartą bułką, smalcem i patelnią, na której się smażą w głębokim tłuszczu nasiąkając nim… Nie musi tak być. Proponuję więc pyszne i delikatne kotlety z piekarnika. Wersję kotletów z ziemniakami robimy tak jak i same kotlety. Ziemniaki (surowe) obrane ze skórki, kroimy w cząstki i smarujemy lekko(...)kotlety z karczku, ale może to być różne mieszane mięso. Można też wzbogacić je jajkiem lub tylko żółtkiem. Jeśli masa byłaby za rzadka może wtedy dodać mąki ziemniaczanej lub bułki bezglutenowej (ale tylko jeśli ktoś chce, ponieważ po to właśnie dodawany jest ziemniak, aby zastąpił bułkę i „związał” mięsko). Podajemy:  tradycyjnie, z ziemniakami, kaszą gryczaną lub jaglaną, ryżem

Tradycyjna kuchnia inaczej
Kotleciki z gotowanego kurczaka 141

Jeden z pomysłów na wykorzystanie gotowanych kawałków mięsa z kurczaka.  Bardzo delikatne kotleciki. ugotowane kawałki kurczaka ( np. udka ) 2 średnie marchewki ( ugotowane ) namoczona w wodzie czerstwa bułka żółtko jajka ok 2 łyżki bułki tartej mąka olej rzepakowy sól i pieprz Ugotowanego kurczaka obrać z mięsa, zmielić w maszynce do mięsa lub drobno posiekać. Dodać drobno pokrojone marchewki, żółtko(...)odciśniętą bułkę. Jeżeli masa jest za rzadka dodać bułki tartej. Doprawić do smaku. Uformować małe, płaskie kotleciki, obtoczyć w mące i smażyć na rumiano na oleju rzepakowym. Kotlety wykładać na ręcznik papierowy (wchłonie nadmiar tłuszczu

Atlas Smaków