mąki 20 dkg masła 1 szklanka cukru pudru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka śmietany 2 żółtka Farsz 4 duże łodygi rabarbaru 3 łyżki cukru 3 łyżki bułki tartej SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Farsz Rabarbar obrać umyć i pokroić w kostkę wymieszać z cukrem oraz bułką tartą. Ciasto Mąkę przesiać na stolnicę, dodać cukier i masło, Posiekać masło w drobne kawałki(...)Dodać żółtka, zagnieść i wyrobić na jednolitą gładką masę. Tortownice wysmarować masłem i posypaną bułką tartą. Z ciasta odkroić niewielki kawek, tyle żeby starczyło do dekoracji na kratę. Pozostałym ciastem wylepić dno i boki tortownicy. Pozostałe ciasto rozwałkować i pokroić na paski. Spód ciasta posypać 1 łyżeczką bułki tartej, na to wyłożyć farsz, a na nim z pasków
RAROSSAkrólików, teraz zrobiłam z drobiu i powiem, że jest bardzo smaczny. Przepis wyszperałam z kolorowej gazetki. Pasztet drobiowy Składniki: na masę wątróbka drobiowa - 400 g cebula - 1 szt bułka kajzerka - 1 szt udka drobiowe - 1,5 kg jajka - 2 szt przyprawy gałka muszkatołowa liść laurowy ziele angielskie sól i pieprz włoszczyzna marchewka - 1 szt pietruszka - 1 szt seler - kawałek(...)cebula - 1 szt dodatkowo bułka tarta do formy masło do wysmarowania formy Sposób przygotowania: Udka umyć, włożyć do garnka, zalać wodą, postawić na ogniu. Włoszczyznę obrać, opłukać, dodać do mięsa, gotować. Dodać do mięsa liść laurowy, ziele angielskie, sól i pieprz, gotować do miękkości. Po ugotowaniu, wyjąć mięso, ostudzić, obrać z kości, przemielić w maszynce 2 razy
Kuchnia DanusiPyszne kotleciki..z jajek z sosem cebulowym... 8-9 jajek ugotowanych na twardo 1 jajko surowe 2-3 łyżki bułki tartej sól, wegeta Dodatkowo: bułka tarta i olej do smażenia bulionetka do sosu cebulowego Knor r Ugotowane i ostudzone jajka zetrzeć na tarce na grubych oczkach. Dodać surowe jajko, bułkę tartą .Doprawić.Formować kotlety,panierować w bułce tartej i smażyć
Moje domowe kucharzenieminut wsypać obie mąki, sól, olej i hakiem robota wyrabiać z 10 minut, zostawić przykryte do wyrośnięcia na 1 godzinę ciasto kilka razy wyrobić i formować kule na bułki, obsypac je zmielonymi płatkami owsianymi i kłaść na blachę z papierem do pieczenia naciąć bułki wzdłuż nożem i zostawić na 20 minut piekarnik nagrzany 200C, grzanie góra/dół, 2 poziom(...)bułki piec 20 minut, następnie nastawić termoobieg i piec dalej 10 minut, zostawić do wystudzenia na kratce bułki są pyszne, chrupiące i o niebo lepsze od kupnych................SMACZNEGO
W Mojej Kuchni LubięKrokieciki" ziemniaczane z mięsem to nic innego jak kluski gotowane z mięsnym farszem, obtoczone w bułce tartej i usmażone. To taka wariacja byczków - niby to samo, a jednak inaczej podane i w smaku też się różnią. SKŁADNIKI: (ok 40 szt czyli 4-5 porcji) Ciasto: 1 kg ugotowanych ziemniaków 25 dag mąki pszennej 2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej(...)Farsz: 50 dag mięsa drobiowego z rosołu/udek/pieczonego kurczaka 1-2 cebule kilka łyżek gorącej wody lub bulionu sól, pieprz, papryka słodka i ostra, czosnek granulowany , przyprawa uniwersalna Dodatkowo: bułka tarta do obtoczenia olej do smażenia 1. Cebule obrać, pokroić w piórka, zeszklić i poddusić do miękkości. 2. W tym czasie ziemniaki przepuścić przez maszynkę. 3. Mięso i cebulę również
Kto ugości moich gości?dziale dania z mięsa mielonego na stronie 167. Przepis w trakcie robienia uległ małym modyfikacjom:) Składniki 0,5 kg mięsa mielonego przyprawa do mięsa mielonego 2 ząbki czosnku 1 bułka zwykła 2 jajka brokuł 2 kostki rosołowe 1,5 dużej gęstej śmietany 2 średnie cebule pieprz majeranek bułka tarta kula sera mozzarella Sposób Mięso, przyprawę, czosnek, wymoczoną i odsączoną(...)bułkę oraz jaja mieszamy w misce. Pulpety obtaczamy w bułce tartej i podsmażamy je na rozgrzanym oleju. Następnie wykładamy je do żaroodpornego naczynia. Brokuł gotujemy w wodzie z dodatkiem kostki rosołowej, wykładamy obok pulpetów. Cebulę kroimy w kostkę i wrzucamy na patelnię z gorącym olejem, dodajemy śmietanę, mieszamy. Kostkę rosołową rozpuszczamy w szklance wody i wlewamy na patelnię, doprawiamy
Kuchenne aromatyserem (przed posypaniem nakłuwam jeszcze ziemniaki sprawdzając czy są miękkie). Kiedy ser się rozpuści wyjąc z piekarnika. Smażony kabaczek Składniki 1 kabaczek vegeta pieprz sól mąka jajko bułka tarta olej do smażenia Sposób 1. Kabaczka myjemy, kroimy w plastry o grubości 1,5 - 2 cm. Każdy plaster obieramy ze skórki, usuwamy duże, twarde pestki, przyprawiamy z obu stron(...)solą, pieprzem i vegetą, uważając jednocześnie aby nie przesolić, ponieważ wówczas warzywo po usmażeniu stanie się gorzkawe. 2. Panierujemy obtaczając kolejno w mące, jajku oraz bułce tartej. 3. Smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron na rumiany kolor. Miruna Składniki 4 filety z miruny przyprawa do ryb (osobiście daję delikat czerwony do mięs) pieprz
Kuchenne aromatyświetnie się sprawdziła, puściła aromatyczny sok, dzięki któremu mięso nie wyszło przesuszone. Pycha! Składniki 0,5 kg mięsa mielonego 1 papryka 2 łyżeczki posiekanego koperku 1 jajko 2 łyżki bułki tartej + bułka tarta do obtoczenia majeranek sól pieprz Sposób Mięso doprawić solą, pieprzem i majerankiem, dodać jajko oraz 2 łyżki bułki tartej, dorzucić posiekany koperek i paprykę pokrojoną(...)drobną kosteczkę. Wszystko razem wymieszać. Formować kule, obtoczyć je w bułce tartej i delikatnie spłaszczyć ręką. Smażyć na rozgrzanym tłuszczu z obu stron na rumiany kolor
Kuchenne aromatySkładniki: 3 woreczki kaszy pęczak jajko czerstwa bułka jajko bułka tarta cebula łyżka miodu olej do smażenia sól do smaku Sposób przygotowania: Pęczak gotujemy w osolonej wodzie (nie może być zbyt miękki-sprężysty lepiej smakuje). Schładzamy,dodajemy startą,czerstwą bułkę,jajko i podsmażoną na oleju i miodzie cebulkę.Panierujemy w bułce tartej i obsmażamy na rozgrzanym oleju. Smacznego
Wielki apetyttego jest dziecinnie łatwy. Składniki: 700 g łopatki wieprzowej 500 g mięsa wołowego 500 g piersi z kurczaka 500 g boczku 100 g wątróbek drobiowych 3 czerstwe bułki 5 jaj 1 duża cebula smalec (do wysmarowania formy) bułka tarta (do wysypania formy) szczypta gałki muszkatołowej 3 ziela angielskie 1 listek laurowy sól pieprz Sposób przygotowania: Mięso (prócz wątróbki) ugotować(...)miękkości dodając cebulę,listek i ziele anielskie.Zredukować wywar do minimum( mięso musi być lekko przykryte). Odcedzić wywar i namoczyć w nim bułki,które dodajemy do mięsa. Wątróbkę sparzyć i dodać do reszty.Całość zemleć podwójnie maszynką do mielenia mięsa (drobne sito). Dodać jajka,gałkę i doprawić do smaku solą i pieprzem.Wyrobić na gładką masę i przełożyć do wysmarowanej
Wielki apetytkoszyczku. Pasztet przygotujecie wg przepisu: Składniki: 700 g łopatki wieprzowej 500 g mięsa wołowego 500 g piersi z kurczaka 500 g boczku 100 g wątróbek drobiowych 3 czerstwe bułki 5 jaj 1 duża cebula smalec (do wysmarowania formy) bułka tarta (do wysypania formy) szczypta gałki muszkatołowej 3 ziela angielskie 1 listek laurowy sól pieprz Sposób przygotowania: Mięso (prócz wątróbki(...)ugotować do miękkości dodając cebulę,listek i ziele anielskie.Zredukować wywar do minimum( mięso musi być lekko przykryte). Odcedzić wywar i namoczyć w nim bułki,które dodajemy do mięsa. Wątróbkę sparzyć i dodać do reszty.Całość zemleć podwójnie maszynką do mielenia mięsa (drobne sito). Dodać jajka,gałkę i doprawić do smaku solą i pieprzem.Wyrobić na gładką masę i przełożyć
Wielki apetytminutę. Są bardzo smaczne i na każdej imprezie robią furorę. Składniki: podwójna pierś z kurczaka 6 pomidorów suszonych (odsączonych z oliwy z oliwek) 50g usmażonych pieczarek jajko 1 łyżka bułki tartej sól pieprz ziołowy bułka tarta do panierowania olej rzepakowy do smażenia Sposób przygotowania: Wszystkie składniki (kurczaka, pomidory, pieczarki, jajko i bułkę) siekamy jak najdrobniej i za pomocą blendera rozdrabniamy(...)gładką masę. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem (można dodać inne ulubione przyprawy). Mokrą dłonią formujemy małe, zgrabne kuleczki, które panierujemy w bułce tartej. Kotleciki smażymy na rozgrzanym tłuszczu na złoty kolor z obu stron. Przed podaniem odsączamy z nadmiaru tłuszczu za pomocą ręcznika papierowego. Smacznego! Ten i inne przepisy znajdziecie na stronie http://www.wielkiapetyt.blogspot.com
Wielki apetytDziś po raz pierwszy upiekłam domowe bułki do burgerów (przepis tu ). Gdy wróciłam do domku postanowiłam je dobrze wykorzystać. Otworzyłam lodówkę wyjęłam kilka potrzebnych składników i kilka chwil przygotowałam sobie własny, domowy fast food. Świetny na kolację biorąc pod uwagę, że do takiej domowej buły możesz włożyć wszystkie dostępne, ulubione produkty. Składniki: bułka hamburgerowa 1 łyżeczka majonezu delikatnego (Winiary(...)łyżeczki ketchupu 0,5 łyżeczki musztardy sarepskiej 1 kulkę mozzarelli 1 plaster pikantnego salami kilka liści ulubionej sałaty Sposób przygotowania: Bułkę przekrój i jeśli jesteś w posiadaniu grilla podpiecz przez chwilkę każdą z połówek. Jeśli nei możesz włożyć bułkę na chwilkę do piekarnika lub mikrofalówki. Następnie ułóż na niej składniki i polej sosem. Smacznego! Ten i inne przepisy znajdziecie
Wielki apetytSKŁADNIKI 500 g mięsa mielonego ząbek czosnku jajko bułka odciśnieta w mleku gałka muszkatałowa bułka tarta mąka sól 4 łyżki oleju z oliwy papryczka chili marchew cebula listek laurowy ziarenka pieprzu 100 ml śmietany SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Wymieszać dokładnie ze sobą mięso mielone, jajko, bułkę odciśniętą w mleku, kilka łyżek bułki tartej, sól, szczyptę gałki muszkatałowej, ząbek czosnku przekrojony na pół
zielonacukinka