bułki - 33426 przepisów (strona:276/2229)

Suflet z rzeżuchą i serem pleśniowym 133

roku wypadło na suflet. Suflet świetnie wyrósł i był naprawdę pyszny. Do sufletu wykorzystałam kiełki wysiane z 3 opakowań nasion rzeżuchy. Składniki: 20 g parmezanu 15 g bułki tartej ok. 35 g kiełków rzeżuchy 3 łyżki mąki kukurydzianej 300 ml pełnotłustego mleka 4 jajka 100 g sera turkusowy lazur 1 łyżka musztardy sól pieprz Wykonanie: Piekarnik rozgrzać do temperatury(...)Parmezan wymieszać z bułką tartą. Formę na suflet wysmarować masłem i obsypać połową bułki z parmezanem. Ser pleśniowy zetrzeć na tarce. Oddzielić żółtka jaj od białek, białka ubić na sztywną pianę. Odlać ¼ szklanki mleka i rozmieszać w nim mąkę kukurydzianą. Resztę mleka mocno podgrzać, ale nie zagotować. Do gorącego mleka cały czas mieszając powoli wlać mleko z mąką kukurydzianą oraz

Mama Gotuje
Kotlety jajeczne 166

Ostatni raz jadłam je w szkole podstawowej. Moje wrażenia i wspomnienia zostały odczarowane tym udanym przepisem: Kotlety jajeczne SKŁADNIKI: 7 jajek szczypiorek bułka tarka sól, pieprz kilka ziemniaków 2 marchewki zielony groszek Sześć jajek ugotować na twardo. Jak ostygną zetrzeć na tarce. Drobno posiekać szczypiorek. Do miski wsypać jajka, szczypiorek, 1 całe jajko, i dwie łyżki bułki tartej. Doprawić sola(...)pieprzem. Dokładnie wymieszać na jednolitą masę. Jeśli będzie jeszcze za bardzo kleista dodać łyżkę bułki tartej. Z przygotowanej masy uformować 4 równe kule. A następnie ukształtować kotlety i obtoczyć je w bułce tartej. Smażyć na oleju do pięknego zarumienienia obu stron. Kotleciki zostały podane z ziemniakami, marchewką gotowaną na parze z dodatkiem podsmażonego na maśle zielonego groszku. Taka niby klasyka

MarciochaKucharzy
Kotleciki z fasolą 161

małych milusińskich, soczyste kotleciki z mięsa drobiowego. Zamaist tradycyjnych kotletów spróbujcie wersji z fasolą, myślę że nie będziecie zawiedzeni :) Składniki: 70 dag filetu z kurczaka 2 jajka 1 czerstwa bułka pszenna 1 puszka czerwonej fasoli ok 1 łyżeczki soli 1 łyżeczka papryki słodkiej 1 łyżka majeranku 1 łyżeczka tymianku olej do smażenia Filety zmielić w maszynce na dużych oczkach. Bułkę(...)zalać wodą, gdy zmięknie dokładnie odcisnąć z nadmiaru wody. Do mięsa dodać rozdrobnioną fasolę, jajka,bułkę i przyprawy. Zwilżonymi dłońmi formujemy kotleciki (masa jest dość klejąca, ale nie dodajemy więcej bułki) i smażymy na rozgrzanym oleju. Odsączyć na ręczniku papierowym z nadmiaru tłuszczu

Delicious Titbits
Przekładaniec jabłkowo-orzechowy 164

takie ciasto to typowo jesienne. Jednak, gdy jest coś smacznego to jedzmy to przez cały rok. Składniki: Biszkopt orzechowy: 6 jajek 6 łyżek zmielonych orzechów 4,5 łyżki bułki tartej 6 łyżek cukru 1,5 łyżki mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia Ciasto jabłkowe: 1 kg jabłek 6  żółtek 20 dag margaryny 45 dag mąki pszennej(...)łyżka cukru pudru 6 dag drożdży 4 łyżki kwaśnej śmietany 3 łyżki bułki tartej szczypta soli Masa: 0,5 litra mleka 2 budynie śmietankowe 1 masło (25 dag) 1/3 szklanki cukru pudru Biszkopt orzechowy: Białka ubijamy na sztywną pianę, dodając stopniowo cukier. Dodajemy żółtka, a następnie mąkę z proszkiem do pieczenia, orzechy i bułkę tartą. Na blaszkę posmarowaną margaryną, wyłożoną

Salonik smaków
Kotlety mielone z kukurydzą 142

uwielbiam takie dodatki, dlatego i Wam polecam. Składniki: 50 dag mięsa mielonego 2 średnia cebule 2 jajka 1 puszka kukurydzy konserwowej 2 ząbki czosnku sól pieprz majeranek natka pietruszki bułka namoczona w mleku bułka tarta olej Wykonanie: Mięso mielone wrzucam do miski, dodaję pokrojoną w kostkę cebulę i czosnek przeciśnięty przez praskę. Bułkę moczę w mleku, odciskam(...)dodaję do mięsa. Wbijam jajka i wsypuję odsączaną kukurydzę. Mięso wyrabiam doprawiam do smaku, w razie konieczności dolewam wodę  i formuję kotlety. obtaczam w bułce tartej i smażę na rumiano na rozgrzanym tłuszczu. podaję z ziemniakami z wody i sałatką z pomidora, ogórka, cebuli i rzodkiewki. SMACZNEGO

Bea(u)ty kitchen
Łabędzi puch 130

Przepis na to ciasto otrzymałam od teściowej mojej sąsiadki, która piecze je bardzo często i strasznie zachwalała jego smak. Powiem , że nie byłam przekonana, co do masy  z bułki kajzerki, ale, jak zwykle ciekawość wzięła górę i musiałam  sprawdzić osobiście, czy faktycznie jest tak smaczne, jak o nim mówią :) Smaczne i to bardzo!!! Polecam, ciasto jest  naprawdę(...)przepyszne :) Biszkopt: 6 jaj 12 płaskich łyżek cukru 6 płaskich łyżek mąki Masa : 3 szklanki mleka 100 gram wiórek kokosowych 3-4 bułki kajzerki, ja dałam cztery  1 szklanka cukru 1 kostka masła Posypka: 100 gram wiórek kokosowych 2 łyżki cukru 1 łyżka masła Wykonanie: Białka ubijam na sztywną pianę dodając porcjami cukier na zmianę z żółtkami. Do masy

Ciasteczkowy Potwór
Kotlety mielone orientalne - przepis od Ingalill 194

kotlety mielone orientalne :) Składniki 0.5 kg mięsa  mielonego  (wołowe, indycze lub wołowo-wieprzowe) 1 cebula średniej wielkości cebula posiekana w kostkę, 1 jajko 1,5 łyżki tartej bułki lub mała czerstwa bułka namoczona w wodzie lub mleku 1 płaska łyżeczka mielonego kardamonu szczypta mielonej gałki muszkatołowej szczypta imbiru sól i pieprz do smaku olej do smażenia bułka tarta(...)panierowania natka pietruszki i koperek do dekoracji Pokrojoną w drobną kostkę cebulę podsmażyć na patelni na złoty kolor, a następnie dodać do mięsa wraz ze wszystkimi przyprawami, jajkiem i bułką. Wszystko bardzo dokładnie wymieszać.  Uformować niewielkie kotleciki i usmażyć na oleju. Podawać z ziemniakami i surówką lub z warzywami na parze

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Pieczeń rzymska z jajkiem 154

mięsa mielonego (np. wołowo-wieprzowe) 2 jajka surowe 4 jajka ugotowane na twardo 1/2 pęczka szczypiorku 1 cebula 3 ząbki czosnku 1 łyżeczka majeranku pieprz ziołowy sól chili bułka tarta lub 1 sucha bułka Wykonanie: Mięso przełożyć do miski, dodać drobno posiekaną cebulę, szczypiorek i przeciśnięty przez praskę czosnek. Doprawić do smaku, wbić jajka i wsypać bułkę tartą(...)szklanki). Wyrobić ręką, aż wszystkie składniki się połączą. Połowę mięsa przełożyć do natłuszczonej i wysypanej bułką tartą keksówki. Ułożyć na nim ugotowane na twardo jajka i przykryć pozostałym mięsem.  Piec przez 60 minut w temp. 180 st.C. Następnie odstawić do ostygnięcia

Pasja Smaku
Rolada mięsna z boczkiem i szpinakiem 272

zimno. 500 g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego 1 opakowanie sera feta 1 opakowanie mrożonego szpinaku ( 400 g ) 15 długich cienkich plastrów parzonego lub wędzonego boczku 1 sucha bułka namoczona w mleku i odciśnięta 4 łyżki bułki tartej 1 jajko 3 ząbki czosnku 1 łyżka masła sól, pieprz 1. Szpinak rozmrozić, pokroić i poddusić na patelni na łyżce masła. Pod koniec(...)dodać posiekany czosnek. Zdjąć z ognia. Do ciepłego szpinaku skruszyć fetę i wymieszać masę. 2. Mięso, odciśniętą bułkę, bułkę tartą, jajko, sól i pieprz wyrobić na jednolitą masę. 3. Na stole rozłożyć pas folii aluminiowej długości ok. 30- 40 cm . Na niej rozłożyć pas folii spożywczej przeźroczystej podobnej długości. Na folii w poprzek ułożyć plastry boczku w taki sposób

Trzeci talerz
Rolada mięsna z kurkami i fetą 193

leśnymi, w tym mrożonymi. 500 g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego 1 opakowanie sera feta 300- 400 g kurek 2-3 cebule 2 kabanosy rozcięte wzdłuż na pół 1 sucha bułka namoczona w mleku i odciśnięta 4 łyżki bułki tartej 1 jajko 4 ząbki czosnku 1 łyżka przecieru pomidorowego 2 łyżki masła sól, pieprz 1. Cebulę drobno posiekać i zeszklić(...)maśle. Umyte kurki drobno pokroić i dodać do cebuli. Podsmażyć. 2. Mięso, odciśniętą bułkę, bułkę tartą, jajko, przecier pomidorowy, posiekany czosnek, sól i pieprz wyrobić na jednolitą masę. 3. Na stole rozłożyć pas folii aluminiowej długości ok. 30- 40 cm . Na niej rozłożyć pas folii spożywczej przeźroczystej podobnej długości. Na folii równo cienką warstwą rozłożyć mięso mielone i uklepać. Dłuższy

Trzeci talerz
Kotleciki selerowo-jaglane z sałatkami 307

szybkiego obiadu, więc odgrzałam je na parze i podałam z zieloną fasolką szparagową. Sałatka z zielonej fasolki szparagowej: mrożona fasolka 2 łyżki masła łyżka rozdrobnionego mrożonego szpinaku czubata łyżka bułki tartej łyżka płatków migdałowych sól Fasolkę wrzucić na osolony wrzątek. Zagotować i odcedzić. Na patelni roztopić masło. Dodać bułkę tartą i szpinak. Podgrzewać aż bułka zmieni kolor na złoto-brązowy(...)Dodać płatki migdałów. Wrzucić fasolkę i wymieszać, by fasolka pokryła się "zieloną bułką tartą

Weekendy w domu i ogrodzie
Bułki pszenno-żołędziowe 86

dodatkiem trzeba uważać, bo dość charakterystyczny smak. Za to już niewielki jej dodatek do wypieku zmienia kolor, zapach i smak pieczywa. Dlatego polecam spróbować :) Składniki: 60 g mąki żołędziowej bułki pszenno-żołędziowe 240 g mąki pszennej 200 g mąki pszennej razowej łyżeczka soli 4 łyżki oliwy roztrzepane jajko opakowanie drożdży suszonych (7g) szklanka ciepłego mleka garść słonecznika Drożdże wymieszać(...)oliwę i mleko z drożdżami. Zagnieść ciasto, dodając pod koniec słonecznik. Ciasto przykryć wilgotną ściereczką i odstawić na kilka godzin do wyrośnięcia. Po wyrośnięciu zagnieść ponownie ciasto i formować bułki. Mi z podanej ilości składników wychodzi 8. Bułki odłożyć pod przykryciem na ok. pół godziny, a potem piec w temp. 180 stopni C. przez ok. 30 minut ("do suchego patyczka

Weekendy w domu i ogrodzie
Smażone jajka w panierce 141

potrawy. Pyszne. Super pomysł na postny obiad czy jako przystawka do kolacji. Polecam! 'smażone jajka' Składniki (dla 2 osób): - 4 jajka ugotowane na twardo - 1 jajko surowe - bułka tarta - przyprawy (wg uznania): papryka słodka i ostra, oregano, suszona bazylia, sól, pieprz.   Jajka  na twardo obrać ze skorupek. Bułkę tartą wymieszać z przyprawami. Surowe jajko rozkłócić z solą(...)pieprzem. Ugotowane jajka obtoczyć w jaku, później w bułce i znowu w jajku i bułce (tzw. podwójna paniera). Smażyć na głębokim oleju, porządnie rozgrzanym. Podawać z ulubionymi sosami - u nas czosnkowy i słodko-kwaśny. Sos słodko-kwaśny: - dżem ananasowy lub brzoskwiniowy - ketchup - curry Dżem wymieszać z ketchupem w proporcji 2:1 (czyli na 2 łyżki dżemu dodać 1 łyżkę ketchupu

CookYourself
Pełnoziarniste bułki na drożdżach, z płatkami owsianymi i słonecznikiem 123

Przepraszam za nieobecność, ale majówka wytrąciła mnie całkowicie z blogowania. Ale powracam z pysznymi bułeczkami. Bułki te powstały zupełnie przez przypadek i z lenistwa. Z lenistwa, ponieważ nie chciało mi się iść pewnego dnia do sklepu po pieczywo. Wyszły przepyszne i sycące, szczególnie ze świeżym i soczystym pomidorkiem! Polecam. 'pełnoziarniste bułki na drożdżach, z płatkami owsianymi i słonecznikiem' Składniki(...)bułki): - 2 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej - 5 łyżek płatków owsianych - 25g świeżych drożdży - 3/4 szklanki mleka - 3 łyżki oliwy z oliwek - 1 łyżka cukru - 1 łyżeczka soli - 1 jajko - słonecznik Drożdże rozpuścić w ciepłym mleku z dodatkiem cukru. Odstawić w ciepłe miejsce, żeby "ruszyły". Pozostałe składniki umieścić w misce, dodać zaczyn i ugnieść elastyczne ciasto (mikserem ok.5min). Odstawić do podwojenia

CookYourself
Scotch egg - jajka w mięsie 139

ciekawią propozycje na wielkanocny obiad - scotch egg czyli jajka w mięsie doprawione gałką muszkatołową i curry.  PYCHA! Składniki: 8 jajek klasy M 500g mięsa mielonego indyczego 1 bułka kajzerka jajko + żółtko średnia biała cebula dwa ząbki czosnku 100ml mleka pełnego bułka tarta pół szklanki + do obtoczenia curry, gałka muszkatołowa, sól, czarny pieprz 3-4 łyżki masła klarowanego Wykonanie: Jajka(...)twardo. Studzimy, obieramy. Cebule i dwa ząbki czosnku drobno siekamy i szklimy na łyżce masła klarowanego. Kajzerkę moczymy w ciepłym mleku. Do mielonego mięsa dodajemy cebulkę z czosnkiem, odciśniętą bułkę, oraz wbijamy jedno jajko oraz jedno żółtko. Masę dokładnie wyrabiamy dłonią. Doprawiamy do smaku solą, świeżo mielonym pieprzem, curry oraz gałką muszkatołową. Z masy formujemy w dłoniach małe placki

Pyry na Gaz

Proponowane wyszukiwania