bułki - 33426 przepisów (strona:285/2229)

Paruchy z truskawkami 212

uwielbia. składniki: 1100 g mąki 500 ml letniego mleka 100 g drożdży 1/4 kostki margaryny lub masła 4 jajka 1/2 szklanki cukru truskawki (po 2 sztuki na jedną bułkę u mnie wyszło 26 bułeczek więc 52 truskawki i oczywiście do musu truskawkowego) Truskawki do nadziewania bułek posypać cukrem. Tłuszcz rozpuścić w rondelku i przestudzić. W letnim mleku rozpuścić drożdże(...)Potem brać po trochu ciasta, ręce maczać w mące aby się nie przyklejało do rąk. Uformować okrągły placek, na środku ułożyć 2 truskawki i zebrać brzegi do środka formując bułkę, odłożyć ponownie do podrośnięcia. Nie mam parowaru ani specjalnego garnka do gotowania na parze więc robię starym sposobem mojej mamy. Do dużego garnka wlać wodę, na górze umocować gazę (ściereczkę

Monia miesza i gotuje
Bułki na burgery i domowe burgery 199

kolejny dołączyłam do akcji Wypiekania na śniadanie. Tym razem mieliśmy za zadnie upiec pyszne domowe bułki na burgery. Bułeczki wyszły naprawdę pyszne! Delikatne, puszyste, idealnie wypieczone. W połączeniu z mięsem i warzywami są przepyszne! Polecam je na piknik:) Zaczyn: 340g mąki pszennej chlebowej,  10 g świeżych drożdży,  340g letniego mleka.  Do mleka wkruszyć drożdże. Dodać przesianą mąką(...)jajkiem, posypać odrobiną sezamu i maku. Piec około 15-17 minut w temp. 200st.   Nadzienie:   1/2 kg mielonej wieprzowiny,  sól, pieprz,  jajko,  5 łyżek bułki tartej,  łyżeczka przyprawy do chili con carne,  sałata,  pomidor,  ogórek,  ser. Mięso urobić z jajkiem, 2 łyżkami bułki tartej, solą, pieprzem i przyprawą do chili

Z miłości do słodkości
Bułeczki pełne sera 166

składniki:4  bułki kajzerki60 g serka camembert2 trójkąciki serka topionego100 g żółtego sera masło lub margaryna do posmarowania  bułekprzyprawa do sałatek młynek PrymatZ bułek  ściąć wierzch i wydrążyć miąższ. Każdą bułkę posmarować odrobiną masła lub margaryny. Do środka  włożyć kawałki serów, na wierzchu posypać przyprawą do sałatek. Możemy dodać również inne sery np. mozzarellę

Monia miesza i gotuje
Pieczeń boczkiem wędzonym otulona z paprykową salsą 170

zimę przystało - otulonej w płaszczyk z boczku. Tylko gdzie ta zima??? :) Składniki na pieczeń:70 dag mięsa mielonego z łopatki wieprzowej - zawsze mielę sama :)1 lub 2 bułki (w zależności od rozmiaru, najlepiej dać bułki poznańskiej),200 ml mleka,1 duża cebula,1 pęczek natki pietruszki,40 dag wędzonego boczku 2 jajka,3 ząbki czosnku,1/2 papryki czerwonej1/2 papryki żółtejsól(...)pieprz,1 łyżka masła,odrobina oliwy z oliwekCebulę kroimy w drobną kostkę i dusimy w 1 łyżce masła. Bułkę kroimy w kostkę i wrzucamy do mleka. Zostawiamy na kilka minut, aż nasiąkną. Pietruszkę drobno siekamy, paprykę kroimy w paski. Do świeżo zmielonego  mięsa z łopatki dodajemy dwa jajka, posiekaną pietruszkę, ostudzoną cebulę, wyciśnięty przez praskę czosnek, odsączoną z mleka

Delicious Titbits
Burger z sosem z Big Mac’a! 261

strony moich mężczyzn pytanie czy da się odtworzyć sos, który wchodzi w skład ich ulubionego Big Mac’a. Pokombinowałam i wyszło! Przygotowałam do niego domowe kotlety oraz użyłam pełnoziarnistych bułek, więc wyszła zdrowsza wersja tego męskiego przysmaku. Muszę przyznać, że były one rewelacyjne, zawierały wszystko, co lubię – delikatny, ale wyrazisty sos, dobrze doprawiony i pieczony bez tłuszczu kotlet oraz sałatę(...)Pieprz Sałatka: Kilka liści sałaty lodowej 2 większe rzodkiewki Pół pomidora 1 większy ogórek konserwowy ¼ małej cebuli – może być czerwona Dodatkowo: 6 plastrów sera żółtego - może być light 6 bułek pełnoziarnistych- u mnie kupne kajzerki fit Przygotowanie: Kotlety: Podane wyżej składniki na kotlety do burgerów połączyć ze sobą. Formułować z mięsa kulki, które następnie rozpłaszczyć. Ułożyć je na blaszce wyłożonej

Fabryka pomysłów
Bułki śniadaniowe 85

Chodziły mi po głowie takie lekko słodkawe bułki, takie idealne na śniadanie. Które skomponują się zarówno z dżemem, jak i twarogiem czy wędliną. Oczywiście tak naprawdę każde pieczywo dobrze się komponuje z tym co wymieniłem, ale chodziło mi o takie lekko maślane, lekko słodkie, takie właśnie typowo śniadaniowe bułki. No wiecie jakie. A jak nie wiecie, to zerknijcie do przepisu(...)się dowiecie. Powiem tylko, że bułki wyszły rewelacyjne i zniknęły w ciągu jednego dnia. Trochę na śniadanie, trochę tak po prostu w ciągu dnia, reszta na kolację i tyle. »»» CZYTAJ DALEJ

Marder&Marder Manufacture
Pasztet z fasoli 64

cebule – 200 g 3 ząbki czosnku – 23 g 1 duże kwaśne jabłko 100 ml oleju – ½ szklanki 2 jajka czubata łyżeczka musztardy 3 łyżki bułki tartej sól, pieprz, łyżeczka majeranku, po większej szczypcie słodkiej papryki, gałki muszkatołowej i mielonej przyprawy curry Uwagi do przepisu: Warzywa były ważone przed obraniem. Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml. PRZYGOTOWANIE(...)Smaż dwie minuty. Patelnię z cebulą, czosnkiem i jabłkiem zdejmij z palnika. Fasolę wymieszaj z farszem z patelni, wbij dwa całe jajka, zblenduj na gładką masę. Wsyp trzy łyżki bułki tartej, dodaj czubatą łyżeczkę musztardy oraz przyprawy. Całość zmiksuj do połączenia, spróbuj, w razie potrzeby dopraw solą i pieprzem. Porada. Do masy możesz wmieszać garść drobno posiekanej natki pietruszki. Piekarnik

Zasmakuj Kuchni
Soczysta pieczeń z mięsa mielonego z żurawiną i camembertem 74

wołowym. Składniki na soczystą pieczeń z mięsa mielonego: 0,5 kg mięsa mielonego z łopatki wieprzowej 0,5 kg mięsa mielonego z udźca indyka 2 jajka 60 g bułki tartej (0,5 szklanki) 150 ml mleka 70 g suszonej żurawiny (pół szklanki) 120 g sera camembert tymianek, majeranek, słodka papryka, czosnek staropolski, sól, pieprz   Przygotowanie Bułkę tartą wymieszaj(...)mlekiem i odstaw na pięć minut. Camemberta pokrój w kostkę. Następnie do dużej miski włóż oba mięsa mielone, wbij jajka, dodaj bułkę tartą z mlekiem i przyprawy. Całość wyrabiaj ręką na jednolitą masę. Kiedy będzie lekko kleić się do dłoni, dodaj żurawinę i camemberta. Całość mieszaj jeszcze przez chwilę. Masę mięsną przełóż do keksówki (moja ma wymiary

e-PrzepisyKulinarne
Bułki Belgijskie 96

Przepisów na dobre pieczywko nigdy dość, dlatego zapraszam na pyszne, omączone, mięciutkie bułki które naprawdę dobrze smakują :) Składniki na 8-10 bułek (zależy od wielkości) 400 g mąki pszennej typ 650 15 g drożdży świeżych 1 i 1/3 płaskiej łyżeczki soli 1 płaska łyżeczka cukru 120 ml ciepłego mleka 175 ml letniej wody  1. W ciepłym mleku razem(...)Wyrobione lekko lepiące ciasto odstawiamy w misce przykrytej szczelnie folią do podwojenia objętości. 4. Wyrośnięte ciasto lekko zagniatamy i dzielimy na 8 lub 10 części z których formujemy podłużne bułki, układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia  i obsypanej mąką. Bułeczki również obficie obsypujemy z wierzchu mąką. 5. Gdy wyrosną nacinamy je wzdłuż.   Pieczemy

Gotowanie...to proste !
Suszone kanie smażone w panierce 69

grzyby oraz grzyby leśne ! Przepis na suszone kanie smażone w panierce Składniki 6-8 małych suszonych kani * szklanka mleka (250 ml) 1 duże jajko łyżeczka soli ½ łyżeczki pieprzu ¾ szklanki bułki tartej (82 g) olej do smażenia** (około 100 ml) Dodatkowo papierowy ręcznik do odsączenia kani * średnica około 10 cm, jeśli posiadasz większe, przygotuj 4-5 sztuk ** można użyć masła klarowanego(...)rozbełtujemy je. Gdy pierwsze kanie zmiękną przekładamy je na papierowy ręcznik aby lekko je osuszyć, a następnie dodajemy kolejne kanie do namoczenia. W międzyczasie przygotowujemy szeroką miseczkę z bułką tartą oraz podgrzewamy na dużej patelni kilka łyżek oleju . Osuszone kanie zanurzamy w jajku , potem panierujemy w bułce tartej i smażymy na rozgrzanym oleju do zarumienienia (około 4-6 minut). Suszone

WegePrzepis
Burger z polędwiczką z kurczaka 67

ręcznie. Ciasto wyszło fenomenalne i dość szybko uzyskało właściwą konsystencję. Niestety, po czasie zorientowałam się, że jajko, które miało iść do ciasta, zostało na blacie Mimo tej małej wpadki, bułki wyszły bardzo dobre i nikt się nie zorientował w pomyłce Przepis na bułeczki TUTAJ  (klik) . Do bułeczek dodałam dodatki warzywne – listek sałaty, plasterki konserwowego ogórka, czerwoną cebulę, paprykę(...)spreju). Majonez oraz ketchup mieszamy ze sobą. Doprawiamy niewielką ilością soli oraz pieprzem. Ogórka i pomidora kroimy na plasterki. Cebulę i pozbawioną gniazda nasiennego paprykę kroimy na cienkie krążki. Bułki kroimy na pół. Na spodzie rozprowadzamy odłożony wcześniej sos ketchupowy z curry, dajemy listek sałaty, plasterki ogórka, pomidora, cebulę, paprykę oraz polędwiczki z kurczaka i ser. Polewamy sosem ketchupowo-majonezowym

Smaki Na Talerzu
Kotlet schabowy z kością 69

polski obiad gotowy. Schab z kością w złocistej panierce. Tryb gotowania. Dłuższe podświetlenie ekranu (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 4 kawałki 4 schabu z kością mąka pszenna 2 2 jajka bułka tarta sól i pieprz smalec lub olej rzepakowy do smażenia (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Sposób przygotowania: Schab delikatnie rozbij tłuczkiem do kotletów. Nie rozbijaj mocno jak do klasycznych kotletów schabowych(...)Następnie mięso oprósz po obu stronach solą i pieprzem. Przygotuj 3 naczynia na panierkę: do jednego wsyp mąkę pszenną, do drugiego wbij jajka i rozmąć widelcem, do trzeciego nasyp bułkę tartą. Przed samym smażeniem kotlety opanieruj kolejno w mące, jajku i bułce tartej. Na patelni rozgrzej sporą ilość smalcu lub oleju. Tradycyjne kotlety schabowe smaży się na smalcu wieprzowym, jednak

ProstePesto.pl
Gołąbki z kapusty pekińskiej 95

kapustą włoską czy głowiastą, tyle że te są akurat przygotowane z kapustą pekińską. Farsz do gołąbków nie zawiera ani ryżu ani kaszy, bazuje głównie na mięsie mielonym i bułce tartej. Do smaku farsz doprawiony jest czosnkiem, ziołami włoskimi oraz solą i pieprzem. Te gołąbki z kapusty pekińskiej podaję z dodatkiem prostego sosu pomidorowego, który nie zawiera śmietany. Przygotowanie gołąbków zaczynam(...)pekińskiej. 10 dużych liści kapusty pekińskiej 50 dkg mięsa mielonego wieprzowego 1 łyżeczka przyprawy włoskiej 1 duży ząbek czosnku 3/4 łyżeczki soli 1/4 łyżeczka pieprzu 1 jajko 5 dkg bułki tartej Sos pomidorowy: 150 ml sosu pomidorowego 180 ml wody 1/2 łyżeczka soli 1/4 łyżeczka pieprzu 3/4 łyżeczki mąki ziemniaczanej Dodatkowo: 2 łyżki oleju Gołąbki z kapusty Jak zrobić gołąbki

MeCooks
Bułki pszenne 70

Bardzo dawno już nie robiłem żadnych bułek. Jak robię pieczywo, to zwykle chleby. Postanowiłem więc coś zmienić i w końcu bułki zrobić. Żeby jakiś nowy przepis na bloga był. Bułki wyszły mięciutkie i doskonałe w smaku. Takie właśnie bułkowe, smak subtelny, pasujący do wszystkiego. My rano zjedliśmy do jajecznicy. Rewelacja. Potem jeszcze kilka na kolację nam zostało. Jako kanapki

Marder&Marder Manufacture
Drożdżówki z serem i rabarbarem 80

ogrodzie wyrosło sporo rabarbaru, postanowiłam przełamać smak kwaskowatością tych łodyg. Wyszło połączenie idealne i udało mi się zaspokoić ochotę na drożdżówkę z serem 😋😀 Składniki (na 9 bułek): Ciasto 42 g drożdży  200 ml mleka  80 g masła  100 g cukru + łyżeczka  600 g mąki pszennej  szczypta soli  jajko Nadzienie 300 g mielonego twarogu(...)minut. Włączyć piekarnik na 200 stopni C. pieczenie góra/dół.  Do wgłębienia drożdżówek wkładać po 1,5-2 łyżki masy serowo-rabarbarowej. Odczekać ok. 5 minut. Włożyć bułki do piekarnika. Piec 18 minut. Bułki przełożyć na kratkę, by nieco ostygły. ----- Podobne: drożdżówki z rabarbarem drożdżówki z truskawkami schiacciata z rabarbarem

Weekendy w domu i ogrodzie