Składniki: kalafior 1 średni, jajka 1 sztuka, bułka tarta 1,5 szklanki, suszone pomidory 2 sztuki, papryka czerwona 1/2 sztuki, pieprz ziołowy 1 łyżeczka,kurkuma mielona Royal Brand 1 łyżeczka, pieprz biały 1 łyżeczka, kminek cały 1 łyżeczka, koperek 1/2 pęczka, olej rzepakowy - ile potrzeba, przyprawa tzatzyki 1 łyżeczki, ogórek zielony 1 średni, jogurt naturalny - ile potrzeba kalafior ugotować , wylać(...)sito i przestudzony utłuc tłuczkiem do ziemniaków pół papryki, pomidory suszone pokroić na drobno do kalafiora dodać jajko, kucharka, pieprze, kminek, paprykę, kurkumę Royal Brand, pomidory, koperek posiekany, tartej bułki jeśli masa będzie zbyt luźna to dosypać tartej bułki lub ciut wody jeśli będzie za gęsta - odstawić na 20 minut aby bułka napęczniała formować kotlety jak mielone i kłaść
W Mojej Kuchni LubięSkładniki: mięso mielone wieprzowe 1/2 kg, jajka 1 sztuka, pieczarki 4 sztuki, cebula 1 mała,ząbki czosnku 3 sztuki, bułka namoczona w mleku 1 sztuka, pieprz czarny mielony 1 łyżeczka, kucharek 2 łyżeczki, bułka tarta 2 łyżki, olej rzepakowy - ile potrzeba SOS: pomidory 4 duże, ząbki czosnku 1 sztuka, woda 4 szklanki, przyprawa w płynie - do smaku, koperek siekany(...)pęczka bułkę namoczyć w mleku i dobrze ją z mleka odcisnąć - czosnku ząbki utrzeć z solą na miazgę w możdzierzu dodać do łopatki mielonej i dobrze wyrobić z jajkiem, kucharkiem, pieprzem, posiekaną cebulą, pokrojonymi drobno pieczarkami, jeśli masa jest za luźna to dodać tartej bułki masę dobrze wyrobioną odstawić do lodówki na 30 minut do lodówki formować kotlety mielone
W Mojej Kuchni LubięSkładniki: mięso mielone wieprzowe 1/2 kg, jajka 1 sztuka, bułka namoczona w mleku 1 sztuka, bułka tarta - ile potrzeba, ząbki czosnku 6 sztuk, cebula 2 sztuki, kucharek 1 łyżeczka, pieprz czarny mielony 1 łyżeczka, olej rzepakowy 1/4 szklanki czosnku ząbki utrzeć w moździerzu z odrobiną cukru na papkę i dać do mielonej szynki dodać pokrojoną w kostkę cebulkę, kucharka, jajko(...)pieprz, odciśniętą z mleka bułkę i bułki tartej tyle, aby masa nie była za luźna - masę wyrobić dobrze i odstawić na 30 minut na gorącym mocno oleju smażyć mielone rumiane kotlety, odkładać na ręcznik papierowy my takie kotlety lubimy do pieczywa i na ciepłe na obiad...........SMACZNEGO
W Mojej Kuchni LubięTeraz, jaka jesteś. Później będzie jeszcze lepiej:)CZAS NA PRZEPIS! Składniki na placuszki jajeczne (ok. 10 małych kotlecików) : 5 jajek (4 ugotować, jedno zostawić w spokoju :>) +|- pół szkl. bułki tartej (ja dałam trochę bułki, trochę otrębów) 2 łyżki mleka Przyprawy (u mnie tylko pieprz i sól) Natka pietruszki Olej do smażenia Przygotowanie: Jajka ugotowane po obraniu i ostudzeniu rozdrobnić(...)widelcem lub zetrzeć na tarce. Dodać mleko, surowe jajko i bułkę tartą (trochę zostawić do obtoczenia). Dodać pokrojoną pietruszkę i przyprawy, wymieszać. Formować małe placuszki i obtoczyć w bułce. Smażyć na małym ogniu. Proste? Proste. Przepis na smaczny, jajeczny obiadełek :) Kotleciki jajeczne
Czarnawisienkabardziej Cię nasyci? Ten z maka, czy domowy? Odpowiedź chyba jest oczywista.). Składniki na ok. 10 kotlecików (całość ma ok. 350 kcal): 200 g pieczarek 2 jajka 4 łyżki bułki tartej 1 łyżeczka otrębów Garść rzeżuchy Olej do smażenia Sól, pieprz Do burgerów: bułki (najlepiej domowe, ciemne) i ulubione dodatki. (u mnie: roszponka i pomidor) Przygotowanie: Pieczarki dokładnie myjemy(...)wygodnie. Zrywamy garść rzeżuchy i dorzucamy do pieczarek. Rozdrabniamy blenderem (u mnie na gładką masę, ale jeśli ktoś lubi nie trzeba aż tak dokładnie). Wbijamy jajko, wrzucamy otręby i bułkę tartą. Dokładnie mieszamy. Przyprawiamy odrobiną soli i pieprzem. Rozgrzewamy patelnie, polewamy odrobinką oleju i smażymy tak jak zwykłe kotlety. Trzeba bardzo uważać przy przewracaniu. Są one dość "gibkie
CzarnawisienkaMinced pork. Składniki :0,5 kg łopatki wieprzowej0,5 kg szynki wieprzowej2 cebule1 bułka namoczona w mleku1jajko2 łyżki kwaśnej śmietany 18%sól, pieprz świeżo zmielonyolej do smażenia ziemniaki małe długie fryturaSposób wykonania :Cebulę pokroić w drobną kostkę, przesmażyć na oleju, ostudzić. Bułkę namoczyć w mleku. Jak będzie miękka wycisnąć, przełożyć na sito i jeszcze wydusić. Mięsa zmielić. Tylko takie kotlety(...)mielone są wspaniałe. Przełożyć mięso do miski, dodać przesmażoną cebulę, wyciśniętą bułkę ,jajko, śmietanę, przyprawy. Wyrabiać w misce, najlepiej ręką. Formować kulki, rozpłaszczyć i smażyć najlepiej na dobrej teflonowej patelni bez mąki czy też bułki tartej. Ważne żeby smażyć na dobrze rozgrzanym oleju. Tajemnica soczystości tego kotleta tkwi w dodaniu śmietany. Ziemniaki nabijamy na patyk do szaszłyków i specjalnym nożykiem
Kulinarny karnet ChristopheraMeatballs with dried plums. Składniki: 1,5 kg kurczak świeży 1 bułka 12 śliwek suszonych 1 jajko 1 łyżka śmietany 18% 1 łyżeczka curry sól, pieprz 2 cebule 1 ząbek czosnku 0,5 l bulion z kurczaka 150 ml śmietana kremówka 1,5 łyżeczki pasta curry bułka tarta olej do smażenia Wykonanie: Kurczaka obrać z mięsa. Korpus i skrzydełka(...)wykorzystać do zupy. Mięso zmielić, dodać namoczoną w mleku bułkę ( nadmiar mleka odcisnąć), jajko, 1 łyżeczkę śmietany, 1 łyżeczkę curry w proszku. Doprawić solą i świeżo zmielonym pieprzem. Masę dobrze wyrobić, podzielić na 12 części, uformować kulki, do każdej włożyć 1 suszoną śliwkę. Kulki obtoczyć w małej ilości bułki tartej. Smażyć na złoty kolor we frytkownicy, albo
Kulinarny karnet ChristopheraMeatloaf with egg. Składniki : 0,5 kg łopatki wieprzowej 0,5 kg szynki wieprzowej 2 cebule 1 bułka namoczona w mleku 1 jajko 2 łyżki kwaśnej śmietany 18% sól pieprz świeżo zmielony majeranek maggi harissa olej do smażenia żółtko Sposób wykonania. Cebulę pokroić w drobną kostkę, przesmażyć na oleju, ostudzić. Bułkę namoczyć w mleku. Jak będzie miękka wycisnąć, przełożyć(...)sito i jeszcze wydusić. Mięsa zmielić. Tylko takie kotlety mielone są wspaniałe. Przełożyć mięso do miski, dodać przesmażoną cebulę, wyciśniętą bułkę ,jajko, śmietanę, przyprawy. Wyrabiać w misce, najlepiej ręką. Formować kulki, rozpłaszczyć. W każdym kotlecie zrobić otwór małym kieliszkiem i smażyć najlepiej na dobrej teflonowej patelni bez mąki czy też bułki tartej. Ważne żeby smażyć na dobrze rozgrzanym oleju
Kulinarny karnet Christopheraminut, w zależności od grubości ciasta.Wyciągać łyżką cedzakową na durszlak i przelać zimną wodą. Farsz; grzyby mrożone lub suszone, ok 20-30 dag pół czerstwej bułki zalanej mlekiem mała cebula 1 ząbek czosnku 1-2 łyżki kwaśnej śmietany oliwa sól świeżo mielony pieprz 2-3 łyżki bułki tartej Jeżeli będziemy używać grzybów suszonych trzeba je namoczyć(...)gotujemy. Ugotowane grzyby odcedzamy i studzimy. Na rozgrzanej oliwie, blanszujemy drobno pokrojoną cebulę i czosnek. Grzyby przepuszczamy przez maszynkę razem z obsmażoną cebulą i czosnkiem oraz z połową bułki po odciśnięciu mleka. Zmieloną masę dajemy z powrotem na patelnie, doprawiamy solą i pieprzem, a na koniec dodajemy kwaśną śmietanę i bułkę tartą. Smażymy jeszcze chwilę farsz razem, a następnie
Apetyczna babeczkaznaczy nudny:), trochę inwencji twórczej i można zaskoczyć domowników nowym wydaniem mielonego:) Składniki; 1/2 kg mięsa mielonego 1 kajzerka lub 2 kromki chleba 1 cebula 10 pieczarek kilka łyżek bułki tartej kilka łyżek oleju pieprz sól 1 łyżka masła Bułkę namoczyć w letniej wodzie, odcisnąć. Dodać do mięsa mielonego, wbić jajko, posolić i popieprzyć. Podzielić na 5 porcji. Pieczarki(...)opłukać, osuszyć, pokroić w talarki. Podsmażyć na oleju, zestawić z ognia, dodać po łyżce stopionego masła i bułki tartej. Farsz nałożyć na placuszki mięsne, zlepić je i uformować kotlety. Obtoczyć w bułce tartej i usmażyć na rozgrzanym oleju z dodatkiem masła. źródło,,mięsa siostry Marii
Apetyczna babeczkaKotlety mielone z brokułami mięso mielone wieprzowe -0,5 kg jajko -1 szt bułka czerstwa -1 szt cebula 1 szt mała tłuszcz sól i pieprz różyczki brokuła -6 szt bułka tarta PRZYGOTOWANIE: Brokuły ugotować w osolonej wodzie,odcedzić. Cebulę obrać,zetrzeć na tarce o drobnych otworach. Mięso mielone przełożyć do miski,dodać cebulę, jajko,sól i pieprz. Bułkę czerstwą namoczyć(...)wodzie, odcisnąć,dodać do masy mięsnej,dokładnie wymieszać. Formować owalne kotlety,lekko spłaszczyć,na środku każdego kotleta,położyć różyczkę brokuła,zlepić kotlety,obtaczać w tartej bułce i smażyć na wolnym ogniu z obu stron na złoty kolor
Kuchnia DanusiMielone z kalafiorem SKŁADNIKI: mięso mielone -800 g bułka czerstwa -1,5 szt sól i pieprz jajko -2 szt cebula -1 szt tłuszcz bułka tarta mleko kalafior -0,5 szt kwasek cytrynowy PRZYGOTOWANIE: Kalafiora ugotować w osolonej wodzie z dodatkiem szczypty kwasku,aby nam nie ściemniał. Odcedzić na durszlaku,podzielić na różyczki. Cebulę obrać,bułkę namoczyć w mleku,odcisnąć. Bułkę
Kuchnia DanusiProste i smaczne kotlety mielone Kotlety mielone z parówką i sałatą Składniki bułka czerstwa -2 małe szt mięso mielone -0,5 kg jajko -1 szt cebula -1szt parówki cienkie -3 szt sól pieprz tłuszcz do smażenia bułka tarta sałata zielona - 6 liści SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: 1. Bułki namoczyć w wodzie, odcisnąć. 2. Cebulę obrać,pokroić w drobną kosteczkę. 3. Mięso(...)mielone wymieszać z jajkiem, bułką, cebulką, solą i pieprzem. 4. Z parówek zdjąć osłonki,pokroić na połowę. Liście sałaty opłukać, osączyć. 5. Z masy mięsnej formować okrągłe kotlety,spłaszczyć,ułożyć na mięsie liść sałaty, połowę parówki, zlepić, formować owalne kotlety
Kuchnia DanusiPyszne kotleciki mielone w nowej odsłonieKotlety mielone z kaszą gryczaną SKŁADNIKI: mięso mielone -650 g bułka kajzerka -2 szt cebula -0,5 szt jajko -1 szt sól pieprz tarta bułka tłuszcz kasza gryczana -0,5 szkl masło -1 łyżeczka woda -1,5 szkl pomidor - 1 szt duża PRZYGOTOWANIE: Do rondelka wlać wodę, dodać masło, sól, zagotować. Następnie do wrzącej wody(...)wsypać kaszę, mieszając gotować na wolnym ogniu, aż kasza będzie ugotowana na sypko. Bułki namoczyć w wodzie, odcisnąć. Cebulę obrać, pokroić w drobną kosteczkę. Do miski przełożyć mięso, dodać odciśniętą bułkę, wbić jajko, dodać przyprawy, dokładnie wymieszać . Pomidora umyć, osączyć, pokroić na kawałki. Z masy mięsnej formować owalne kotlety, lekko spłaszczyć, na środek kotleta nałożyć łyżkę kaszy gryczanej i kawałek
Kuchnia Danusijeść i jeść :) Podane z surówką z młodej kapusty, przepis tutaj.Składniki: 500 g mięsa mielonego z łopatki wieprzowej, 1 ser feta (u mnie żółty), 1 cebula, 1/3 szklanki bułki tartej, 4 łyżki mleka, 1 jajko, 500 g mrożonego szpinaku, 2 ząbki czosnku, 2 łyżki masła, sól, pieprz. Przygotowanie: Na patelni rozpuszczamy masło i dusimy(...)przykryciem mrożony szpinak. Następnie dodajemy 1/2 fety oraz wyciśnięte przez praskę 2 ząbki czosnku. Bułkę tartą zalewamy mlekiem, mieszamy i odstawiamy na minutkę. Do mięsa mielonego dodajemy pokrojoną w kostkę cebulkę, napęczniałą bułkę tartą, jajko oraz pieprz i sól. Mieszamy. Następnie formujemy kotleciki, rozpłaszczamy je na dłoni i nakładamy farsz szpinakowy oraz słupek serka feta. Formujemy kotleciki, zlepiając brzegi
Aga w kuchni