delikatne, soczyste i bardzo smaczne. Polecam :) Składniki: 1 kg wołowego mięsa mielonego 250 g boczku wędzonego 250 g kiełbasy 4 ogórki kiszone 1 cebula 2 jajka 1 bułka czerstwa mąka pszenna musztarda smalec/masło do smażenia 2 liście laurowe 4 ziarenka ziela angielskiego 1/2 łyżeczki słodkiej czerwonej papryki sól, pieprz Wykonanie: Boczek, kiełbasę, ogórki oraz cebulę kroję(...)kostkę. Wrzucam do miski, dodaję musztardę i doprawiam pieprzem, by farsz był lekko pikantny, mieszam. Bułkę moczę w wodzie lub mleku, następnie odciskam . Mięso przekładam do miski, dodaję jajka, bułkę, czerwoną papryka oraz sól i pieprz do smaku. Dokładnie wyrabiam rękami. Mięso dzielę na 8-10 części i rozpłaszczam. Na każdy kawałek mięsa nakładam farsz i roluję, formując
magiczna kuchnia KasiPrzepis na błyskawiczne bułki z jabłkami i cynamonem pojawił się na blogu już w roku 2016. I był najczęściej... kradzionym wpisem . Powielano nie tylko przepis, zdjęcia ze znakiem wodnym, ale też całą stronę, łącznie z moim podpisem. Pewnego dnia w afekcie skasowałam wszystko. A dodatkowo jeszcze kilka innych, dobrych przepisów. I przez jakiś czas zastanawiałam się nad wykasowaniem całego blogu(...)poparzyć sobie palców. Wsypuję około 2 łyżek cukru do głębokiego talerza. I mieszam z łyżeczką cynamonu. Bułeczki obtaczam z obu stron i kładę na drugi talerz. Przepis na bułki z jabłkami jest niemiecki i jednym ze składników jest chudy Quark, czyli twarożek. Dzisiaj sprawa jest łatwa. Niemiecki twaróg dostaniemy bez problemu w aldiku. Co prawda w polskim tlumaczeniu jako serek
dolcevitainmykitchenkostki świeżych drożdży 25 gram 3/4 szklanki ciepłego mleka 1 jajko 1 żółtko ( białko zostawiamy do posmarowania drożdżówek) 4 łyżki cukru 60 gram roztopionej margaryny/masła ok 2 łyżki bułki tartej jagody Składniki na kruszonkę; 5 łyżek cukru pół szklanki mąki pszennej 60 g margaryny lub masła (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie: rozczyn z drożdży : do wysokiej szklanki lub miseczki wkruszamy(...)wyrabiamy palcami, gdy drożdżówki podrosną dnem szklanki w każdej robimy wgłębienie mocno przyciskając szklankę do samej blaszki, smarujemy pędzelkiem pozostałym białkiem, w powstałe zagłębienie sypiemy ok poł łyżeczki bułki tartej, nakładamy jagody. gotowe drożdżówki posypujemy kruszonką, i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy ok 20 min do momentu zarumienienia się bułek, gotowe drożdżówki odstwiamy do przestudzenia, (adsbygoogle
Blog kulinarny S9.PLPrecelki to niesamowite pieczywo, składniki w zasadzie takie jak na zwykłe bułki, ale smak zupełnie inny! Wiecie skąd wziął się kształt tego pieczywa? Pewien włoski mnich, a może francuski, wypiekał chleb i po przygotowaniu bochenków zostało mu trochę ciasta. Postanowił zrobić przekąskę dla dzieci, które nauczyły się właśnie nowej modlitwy. Zwiną ciasto na kształt złożonych... Read More Artykuł Precelki pochodzi
SprawdzonaKuchnia.plpanierowane i smażone z jednej strony podawany z pikantnym sosem koperkowym tworzy doskonały duet. Prosty przepis z czym podać gotowanego kalafiora. Jeżeli znudziła Ci się tradycyjna wersja kalafiora z bułką i masłem czy kalafiora z jajkiem, smażone różyczki kalafiora i sos koperkowy mogą Ci się spodobać. Kalafior gotowany. Jak gotować kalafior aby był smaczny i dał się panierować? Kalafior przepis(...)Najpopularniejszy jest kalafior gotowany. Z niego się robi kalafior z masłem i bułką tartą, kalafior z jajkiem lub gotuje zupę kalafiorową. Kalafior gotowany to także pyszne sałatki, które znakomicie sprawdzą się na sałatki do grilla, czyli grillowanych mięs, wędlin czy szaszłyków. Kalafior to bardzo lubiane przez nas warzywo. Jadamy jako samodzielne danie, oraz jako dodatek do obiadu. Kalafior smażony
Dieta moja pasjaświeżych drożdży 25 gram 3/4 szklanki ciepłego mleka 1 jajko 1 żółtko ( białko zostawiamy do posmarowania drożdżówek) 4 łyżki cukru 60 gram roztopionej margaryny/masła truskawki ok 2 łyżki bułki tartej Składniki na kruszonkę: 5 łyżek cukru pół szklanki mąki pszennej 60 g margaryny lub masła (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie: rozczyn z drożdży: do wysokiej szklanki lub miseczki wkruszamy drożdże(...)wyrabiamy palcami, gdy drożdżówki podrosną dnem szklanki w każdej robimy wgłębienie mocno przyciskając szklankę do samej blaszki, smarujemy pędzelkiem pozostałym białkiem, w powstałe zagłębienie sypiemy ok poł łyżeczki bułki tartej, nakładamy truskawki. gotowe drożdżówki posypujemy kruszonką, i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy ok 20 min do momentu zarumienienia się bułek, gotowe drożdżówki odstwiamy do przestudzenia, (adsbygoogle
Blog kulinarny S9.PLSpaghetti alla carrettiera z dodatkiem bułki tartej z Sycylii czyli Muddica Spaghetti alla carrettiera to chyba jedno z najprostszych dań Włoskiej Cucina Povera. Sycylijskie Spaghetti alla carrettiera to odpowiednik innych dań tego typu jak spaghetti aglio, olio, e peperoncino. Legenda głosi, że nazwa tego dania pochodzi od sycylijskich furmanów, którzy przygotowywali to danie wcześniej i zabierali(...)pracy, – carrettiera oznacza – furman. Przepis jest typowy dla wschodniej Sycylii i doliny rzeki Platani w południowej części wyspy. Jedno słowo o Muddica. To sycylijska bułka tarta, która ma niezrównany aromat i nigdy nie może jej zabraknąć na stołach w Sycylii. Na zakończenie mojej przydługiej i jakże nudnej wypowiedzi, życzę Ci smacznego. 👥 – 2 ⏰ – 20 minut
RafalCookrabarbarem z ogródka. Normalnie do kruszonki dodałabym kardamon, ale pogoda nie rozpieszcza, więc dziś kruszonka jest z rozgrzewającym i obniżającym poziom cukru we krwi cynamonem. Składniki (na 10 bułek): Ciasto na bułki 40 g drożdży 210 ml mleka 80 g masła 100 g cukru + łyżeczka 600 g mąki pszennej szczypta soli jajko(...)odgazować ciasto. Uformować w dysk i ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Dnem szklanki przygnieść każdy krążek. Do wgłębienia wkładać rabarbar. Całość posypać kruszonką. Bułki piec 18 minut. Drożdżówki przełożyć na kratkę, by nieco ostygły. ----- Podobne: Rustykalna tarta z rabarbarem Ciasto z rabarbarem i pianką budyniową Schiacciata z rabarbarem
Weekendy w domu i ogrodzieKanapki burger, pożywne i łatwe w przygotowaniu kanapki z mielonym mięsem, pomidorem, cebulą, ogórkiem i innymi dodatkami. Kanapka burger to wzorująca się na popularnym burgerze bułka z dodatkami. Co to jest burger każdy wie, wypasiona kanapka z solidnym kotletem, ociekająca sosem. Takiego klasycznego burgera nie każdy zdoła radę zjeść, a już na pewno nie dziecko. Należy też nadmienić, że hamburger(...)się domyślić pochodzących z Hamburga. W oryginale hamburger to czysta wołowina 100 % bez jajka i innych dodatków. Burger z dodatkiem żółtego sera to chesseburger, a kotlet z kurczaka w bułce to chickenburger. I nie można zapomnieć o rybnym burgerze czyli fishburger. Kanapki burger jak zrobić? Kanapki burger proste w przygotowaniu zrumienione bułki i przesmażona wołowina. Takie ciepłe kanapki to idealny
Dieta moja pasjaminut:) Czas wykonania: 20 min Ilość porcji: 8 sztuk (3 – 4 porcje) Składniki: 2 puszki tuńczyka w wodzie lub w sosie własnym 2 duże jajka 6 – 7 łyżek bułki tartej 3 łyżki posiekanej pietruszki szczypta soli szczypta pieprzu 1 łyżka oleju kokosowego lub rzepakowego Przygotowanie: Rybę odsączyć z wody/sosu i przełożyć do miski. Dodać roztrzepane jajka i natkę pietruszki(...)Całość wymieszać za pomocą łyżki lub ręką, dosypując bułkę tartą (masa ma być zbita, tak aby spokojnie można było ją formować) i doprawić do smaku. Uformować niewielkie placuszki i usmażyć na oleju z obu stron. Krok po kroku: 1. Odsączyć tuńczyka 2. Do ryby dodać pozostałe składniki 3. Wymieszać całość z bułką tartą 4. Uformować małe kotleciki 5. Usmażyć
KuchniaWeDwoje.plgościom coś ciepłego. Świetnie sprawdzą się także na obiad czy kolację. U mnie w domu bardzo często je przygotowuję, ponieważ każdy je uwielbia. Zapiekanki możecie przygotować na dowolnych, ulubionych bułkach, ja wybrałam kajzerki z ziarnami, bo akurat takie miałam w domu. Bułki zapiekane z pieczarkami, szynką i serem możecie wzbogacić o dowolne, ulubione dodatki. Ja dodałam pora i kukurydze. ZAPIEKANKI(...)żółty ścieramy na tarce o grubych oczkach. Pora kroimy w półkrążki. Kajzerki przekrawamy na pół. Każdą połówkę smarujemy cienką warstwą masła. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, na blaszce układamy bułki, następnie smarujemy je farszem pieczarkowym. Nakładamy na nie szynkę oraz ser. Tak przygotowane zapiekanki wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na ok. 10 minut, do momentu roztopienia sera. Gotowe
Przepiski.plmasło Łącznie ciasta wyszło 999 g (podzieliłem na porcje ciasta 6x166 g, trochę za duże te buły wyszły, chyba lepiej będzie zrobić z tego 7-8 trochę mniejszych bułek). Najpierw przygotować zakwas i kleik tangzhong. Wyrobić ciasto, aż będzie odchodzić od misy miksera, sól pod koniec, na samym końcu olej/masło. Wyrabianie zajęło mi kilkanaście minut. Zostawić do fermentacji(...)wstępnej na ok. 1 h do podwojenia objętości, w połowie czasu odgazować (przegnieść ciasto). Podzielić na kęsy 6-8. Ukulać okrągłe buły. Porozkładać bułki na papierze do pieczenia i lekko spłaszczyć dłonią. Zostawić do wyrośnięcia na ok. 1 h. Bułki posmarować rzadką pomadą z mleka i mąki żytniej T720 i posypać sezamem. Piec w 200°C ok 25 minut
Przepisy na domowy ser i chlebsłonecznika 1/2 szklanki uprażonego ziarna sezamu 2 szklanki startej marchewki (6 małych marchewek lub 3 duże) 1 cebula 1/4 szklanki oleju 3 łyżki mąki może być bezglutenowa 1/2 szklanki bułki tartej 3 cm korzenia świeżego imbiru jeżeli ewentualnie 1 łyżeczka suszonego imbiru garść świeżej kolendry ewentualnie 2 łyżeczki ziarenek kolendry, zmielonych w moździerzu garść świeżej natki pietruszki 1/2 łyżeczki soli(...)kaszą. Zioła opłukać, poszatkować. Marchewkę i imbir obrać, zetrzeć na tarce o małych oczkach, cebulę obrać, posiekać na drobną kostkę. Wrzucić do miski z kaszą i ziarnami. Dodać bułkę tartą, mąkę, olej, przyprawy, poszatkowane zioła. Wszystko wymieszać dokładnie dłońmi, lekko ściskając. Piekarnik nagrzać do 200 st. Blaszkę od piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto podzielić na 12 części, z każdej
moj przepis naktórzy zjechali do nas na wakacje, nie za bardzo jest jak blogować, za to dużo się dzieje w kuchni, bo apetyty dopisują. Z domowych porzeczek upiekłam chłopakom wspaniałe, puchate bułki w kształcie połączonych ślimaczków. Nafaszerowane kwaśnymi porzeczkami, dla przełamania smaku druga część bułeczki wypełniona słodkim twarożkiem, całość bogato posypana kruszonką. Prosty przepis dla tych, który nie mają wagi kuchennej. Składniki(...)mleka 1 szklanka jajek 1/2 szklanki oleju 1/2 szklanki cukru 1 łyżka ekstraktu waniliowego 1/4 kostki świeżych drożdży (25 g) Nadzienie porzeczkowe: 2 szklanki porzeczek (360 g) 2 łyżki bułki tartej Nadzienie serowe: 250- 350 g twarożku 1 jajko 3 łyżki miękkiego masła 3 łyżki cukru Wszystkie składniki na nadzienie serowe zmielić blenderem na jednolitą masę. Kruszonka: 3/4 szklanki mąki
moj przepis na