bułki - 33426 przepisów (strona:290/2229)

Pszenne bułeczki śniadaniowe 58

Pszenne bułeczki śniadaniowe to idealna alternatywa dla tradycyjnych bułek, które kupujemy w sklepie. Nie ma nic przyjemniejszego niż zapach świeżego pieczywa w domu. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Domowe bułeczki pszenne są bardzo smaczne i przede wszystkim łatwe do zrobienia. Idealnie sprawdzą się na śniadanie, kolację czy do pracy. Rewelacyjne smakują z dżemem, masłem, a także z wędliną i warzywami. Takie domowe(...)bułki są o wiele smaczniejsze niż te, które kupujemy w sklepie. Bułeczki szybko i ładnie wyrastają, są pulchniutkie i smaczne. Gorąco zachęcam Was do wypróbowania przepisu. PSZENNE BUŁECZKI ŚNIADANIOWE – PRZEPIS Składniki 450 g mąki pszennej 1 jajko 25 g masła 1 łyżeczka soli 2 łyżeczki cukru 15 g drożdży 200 ml mleka (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wykonanie Do miseczki skruszyć

Przepiski.pl
Zapiekanki hawajskie 319

jako szybka kolacja na gorąco. Są bardzo łatwe i wręcz ekspresowe w przygotowaniu. Polecam!     Składniki: 3-4 mini bagietki lub jedna długa bagietka albo inne podłużne bułki (u mnie ciabatta) 15 dkg żółtego sera (u mnie gouda i mozzarella) ok 10 plasterków ulubionej szynki (u mnie parmeńska) kilka plasterków ananasa (może być z puszki) suszone oregano(...)łyżki pikantnego ketchupu 2 łyżki koncentratu pomidorowego 1 łyżeczka suszonego oregano       *** Przygotowujemy sos. Wszystkie składniki umieszczamy w miseczce i mieszamy ze sobą *** *** Bułki lub bagietki przecinamy wzdłuż na pół i smarujemy sosem *** *** Ser żółty ścieramy na tarce o dużych oczkach lub drobno kroimy *** *** Bułki posypujemy połową sera *** *** Układamy plasterki szynki *** *** Pomiędzy szynką układamy kawałki ananasa *** *** Całość posypujemy

Blog z Apetytem
Czeski smażony ser z frytkami i sosem tatarskim. Potrójna panierka robi robotę. PRZEPIS 323

Przepis na czeski smażony ser Składniki: Około 1,5 cm plastry żółtego sera – gatunek bez dziur, tłusty, na przykład gouda czy edam, do panierowania mąka pszenna, rozbełtane jajka, bułka tarta. Jak zrobić czeski smażony ser? Plastry sera najpierw zwilż wodą, następnie obtocz w mące, zanurz w jajku, ponownie obtocz w mące, raz jeszcze zanurz w jajku, obtocz w bułce(...)zanurz w jajku i ostatni raz obtocz w bułce. Dopilnuj, aby panierką dokładnie pokryte były także boki sera. Dzięki takiemu wielokrotnemu panierowaniu wokół sera powstanie szczelna skorupa, która sprawi, że ser nie zacznie się rozpływać podczas smażenia. Kawałki opanierowanego sera wstaw do lodówki na minimum 15 minut – w tym czasie panierka się zespoli. Smaż na głębokim oleju

Kulinarna Polska
Chleb Mantovane 89

Manitoba, oliwy z oliwek, drożdży, soli i małej ilości wody. Mantua, miasto i gmina we Włoszech, w regionie Lombardia, w prowincji Mantua. Stąd właśnie pochodzi ten chleb tudzież bułki, stąd też nazwa Chleb Mantuański. Chleb Mantovane różni się od innych wypieków tym, że ma charakterystyczne nacięcie przed wypiekiem. Które po wypieku tworzy, coś w rodzaju pnia. Skórka chleba mantuańskiego jest(...)trzy butelki piwa i wina 😉 Po czwarte, rozgrzej piekarnik do 180 – 190 stopni. I teraz bardzo ważna sprawa, no poza piwem i winem, ostrym nożem, oczywiście ostrożnie, natnij bułki wzdłuż mniej więcej do połowy, to w trakcie pieczenia da ten wspaniały efekt drzewa. Po piąte piecz bułki jakieś 20-25 minut, aż będą pięknie przypieczona, skórka ma być

RafalCook
Bułeczki z dżemem 62

Bułeczki z dżemem truskawkowym, oczywiście wszystko domowej roboty. Nie mogło być inaczej, musiał być dżem i bułka. Po przygodzie szpitalnej, gdzie po blisko tygodniu nie jedzenia, tylko woda i kleiki, bez smaku bleee… Dostalem szpitalne śniadanie miękka weka i dżem truskawkowy❗ to było najlepsze jedzenie jakie jadłem od zawsze, chyba 😉 Człowiek nie wie, nie docenia, tego co ma, dopóki(...)pieczenie, a i czwarty etap, najważniejszy, zjadanie przepysznych bułeczek z domowym dżemem truskawkowym. Na zakończenie mojej przydługiej i jakże nudnej wypowiedzi, życzę Ci smacznego z bułeczki z dżemem. Hawajskie Bułki – przepis znajdziesz tutaj Składniki potrzebne, by zrobić bułki z dżemem Dżem truskawkowy Mrożone truskawki 450 gram Stevia 50 gram Sok z cytryny Żelatyna 1-2 łyżeczki Woda

RafalCook
Mięciutkie Bułeczki Na Kwaśnej Śmietanie 65

piekarni. Dzisiaj podaje Wam przepis na pyszne, mięciutkie bułeczki, są naprawdę delikatne i pozostają takie na wet na drugi dzień wypróbujcie i dajcie znać czy smakowały ;) Składniki na 5 bułek: zaczyn: 100 ml wody 1/2 płaskiej łyżeczki cukru 9 g drożdży świeżych ciasto: 250 g mąki pszennej tortowej 3/4 płaskiej łyżeczki soli 90 g kwaśnej śmietany 18 % 1 łyżka oleju(...)być lekko lepiące. Wyrobione ciasto w misce przykrywamy folia i odstawiamy do wyrośnięcia. 3. Po wyrośnięciu krótko je przegniatamy i dzielimy na 5 równych porcji z których formujemy bułki i układamy je na blaszce lekko rozpłaszczając. Zostawiamy do ponownego krótkiego podrośnięcia na 20 minut. Bułki pieczemy w 190 stop. przez18 minut. Po upieczeniu przekładamy na kratkę, bułeczki najpierw będą chrupiące

Gotowanie...to proste !
Filety rybne smażone w panierce 66

Mój ulubiony sposób na przygotowanie smażonej rybki, obiad od razu smakuje jak nad polskim morzem. Świeża ryba przyprawiona pieprzem cytrynowym, dodatkowo skropiona sokiem z cytryny, opanierowania tradycyjnie w bułce tartej, usmażona na maśle klarowanym. Do tak przygotowanej białej ryby wystarczy upiec najzwyklejsze frytki oraz przygotować prostą surówkę z kapustą pekińską. Ten obiad przywołuje wspomnienia znad polskiego morza. Pamiętajmy o jedzeniu(...)złocistej panierce. Ryba skropiona sokiem z cytryny i przyprawiona cytrynowym pieprzem. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 2 filety rybne (dorsz, mintaj, halibut) sól pieprz cytrynowy 1 jajko mąka pszenna bułka tarta 1 cytryna masło klarowane do smażenia (lub ewentualnie olej) (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Sposób przygotowania: Filety rybne osusz ręcznikiem papierowym. Do ryby smażonej w panierce najlepiej sprawdzają się ryby o białym

ProstePesto.pl
Domowe krokiety z kapustą 61

Krokiety wydają się czymś niezwykle skomplikowanych do przygotowania, a przecież to nic innego jak zwinięty naleśnik z kapustą i usmażony w panierce z bułki tartej. Oczywiście kluczem dobrych krokietów jest farsz, im Wasza kapusta będzie lepiej doprawiona, tym lepsze będą krokiety. Najwięcej czasu potrzeba na przygotowanie kapusty. Niektórzy robią krokiety z kapustą i grzybami, moja wersja dziś będzie bez grzybów(...)odrobina soli 1/2 łyżeczki oregano Składniki na krokiety (na 8 krokiety) 2 szklanki mąki 1 szklanka mleka 1 szklanka wody gazowanej szczypta soli 2 jajko Dodatkowo 1-2 jajka bułka tarta olej do smażenia Domowe krokiety z kapustą [PRZEPIS] Musimy zacząć przygotowanie krokietów od ugotowania kapusty. Kapustę kiszoną najpierw próbujemy, jeśli jest zbyt kwaśna opłukujemy pod bieżącą wodą, a następnie

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Tradycyjne kotlety schabowe w panierce 55

schabowego. Kotlety w panierce. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 1 kg schabu bez kości w jednym kawałku mąka pszenna 3 jajka 30 ml mleka posiekana zielona cebulka posiekana natka pietruszki bułka tarta Maggi, czosnek, pieprz olej lub smalec do smażenia (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Sposób przygotowania: Płat schabu pokrój na cienkie plastry o grubości około 1-2 cm. U mnie(...)dwóch stron. Kotlety należy oprószyć przyprawami, ja użyłam czosnku granulowanego, pieprzu i Maggi w płynie. Następnie wyciągamy 3 głębokie talerze: na mąkę, miksturę z jajkami, mlekiem i zieleniną oraz bułkę tartą. Aby zrobić „miksturę” należy dodać jajka, mleko, pokrojoną zieloną cebulkę oraz zielona pietruszkę oraz przyprawy, wszystko wymieszać widelcem rozbijając przy tym jajka. Obwalamy każdego kotleta z dwóch stron najpierw

ProstePesto.pl
Paluszki rybne z dorsza z cytrynowym pieprzem 58

filetów rybnych. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: PALUSZKI RYBNE 2 płaty filetów z dorsza 1 cytryna sól, pieprz cytrynowy olej rzepakowy do smażenia PANIERKA mąka 1 jajko + 1 łyżka mleka bułka tarta sól i pieprz cytrynowy 1 łyżka słodkiej papryki 1 łyżeczka kurkumy (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Sposób przygotowania: Filet z dorsza pokrój na około 2 – centymetrowe odcinki. Skrop sokiem wyciśniętym(...)jednego wsyp niewielką ilość mąki (wystarczą 2 – 3 łyżki mąki). W drugim rozmąć jajko z mlekiem, dopraw odrobiną soli i cytrynowym pieprzem. Do trzeciego naczynia wsyp mieszaninę bułki tartej ze słodką papryką i kurkumą, przyprawy te dodadzą jeszcze bardziej złocistego koloru panierce. Na patelnię wlej niewielką ilość oleju rzepakowego i podgrzej. Kawałki dorsza panieruj kolejno w mące, jajku

ProstePesto.pl
Ryba smażona – z czym podawać? 53

obiadowego z rybą w roli głównej. Zapraszam po mój sprawdzony przepis na smażoną rybę w panierce. SKŁADNIKI: 4 filety rybne, np. z dorsza, mintaja, polędwica z dorsza 2 jajka bułka tarta lub mąka sól, pieprz olej do smażenia lub masło klarowane Do podania: ćwiartki lub talarki cytryny PRZYGOTOWANIE: Filety wyjmij z lodówki, umyj pod zimną, bieżącą wodą, osusz na ręczniku(...)mrożoną rybę pozwól jej się rozmrozić w lodówce. Nie mocz jej w wodzie. Dalej postępuj jak wyżej. W misce roztrzep jajka, lekko posól i popieprz. Na płaski talerz wysyp bułkę tartą lub mąkę. Rybę obtocz w jajku, następnie w bułce lub mące. Smaż na rozgrzanym oleju z obu stron na złoto. Odsącz na papierowym ręczniku. Dodatki do ryby. Smażoną

Zasmakuj Kuchni
Boczniaki smażone 59

Boczniaki smażone w pysznej i chrupiącej panierce z jajka i bułki tartej. Idealne na ciepłe śniadanie lub przekąskę w ciągu dnia. Znajdziesz tu dwa przepisy na podstawowe boczniaki z patelni jakie szykuję oraz nietypowe dodatki. Boczniaki smażone podane z chrupiącymi kawałkami boczku oraz aromatyczną, miękką cebulką to pyszne i proste danie z grzybów. To kilka podstawowych składników. Zapraszam po mój(...)boczniaki smażone w panierce oraz dodatkowy przepis na boczniaki z chili, czosnkiem i oliwą. Boczniaki smażone SKŁADNIKI: 250 g boczniaków 1 duże jajko lub 2 mniejsze 2 czubate łyżki bułki tartej sól, pieprz 4 łyżki oleju Do podania: 150 g boczku w kawałkach, 1 mała cebula, natka PRZYGOTOWANIE: Boczniaki myję, osuszam na papierowym ręczniku. W misce roztrzepuję 1 spore jajko

Zasmakuj Kuchni
Preclowe bułeczki 58

Preclowe bułeczki Preclowe bułeczki…Precle, te takie zawijane 😉, nie moje bułki , mają bardzo długą i ciekawą historię. Jedna z legend głosi, że około 610 roku we Włoszech żył pewien mnich. Pewnegi razu upiekł on paski ciasta, które następnie złożył w kształt przypominający ręce modlącego się dziecka… Mnich nazywał je – pretiolami – lub – małymi nagrodami(...)ciekawa, a ja tak sobie myślę, że powstały one na długo przed tym mnichem z Włoch 😉 Na zakończenie mojej przydługiej wypowiedzi i jakże nudnej, życzę Ci smacznego z Preclowymi bułkami. Przede wszystkim musimy przygotować składniki Mąka 550-570 gram Woda letnia 250 ml Drożdże suche 7-8 gram Brązowy cukier 1 łyżeczka Sól 1 łyżeczka Masło płynne 30 gram ___ Woda

RafalCook
Bułki Z Dodatkiem Twarogu 82

Bułeczki wychodzą mięciutkie, puszyste i lekkie, nawet po odmrożeniu smakują doskonale. Składnik na 8 bułek: Zaczyn: 100 ml ciepłej wody 100 ml ciepłego mleka 18 g drożdży świeżych 1 łyżeczka cukru Ciasto: 350 g mąki pszennej tortowej typ 450 100 g mąki chlebowej typ 750 (jeśli nie macie chlebowej to dajcie całość typ 450) 100 g twarogu półtłustego lub tłustego(...)dodajemy 1-2 łyżeczki jogurtu. Gotowe ciasto odstawiamy do wyrośnięcia na około 1 godzinę. 3. Wyrośnięte ciasto odgazowujemy (zagniatamy ponownie) i dzielimy na 8 części z których formujemy bułki spłaszczając je i obsypujemy mąką, układamy je na blaszce z papierem do pieczenia i przykrywamy ściereczką do ponownego krótkiego podrośnięcia. Podrośnięte bułeczki nacinamy na krzyż i  pieczemy w 190 stop

Gotowanie...to proste !

Proponowane wyszukiwania