bułki - 33926 przepisów (strona:283/2262)

Placki ziemniaczane z sosem grzybowym 217

obiadek z ziemniaków,  bo nasze Dzieciaki  uwielbiają dania z ziemniaków. Co potrzebujemy? -ok. 2 kg ziemniaków -garść suszonych grzybów -4 pieczarki -2 cebule -2 jajka -mąkę pszenną -bułkę tartą -przyprawę warzywko -olej    Gotujemy ziemniaki w osolonej wodzie i studzimy. Suszone grzyby zalewamy ciepłą wodą, aby zmiękły, płuczemy, wyciskamy i kroimy na drobne cząstki. Pieczarki też kroimy(...)ziemniaki dzielimy w misce na 4 części, jedną odkładamy a w powstałą lukę wsypujemy mąkę. Wbijamy 2 jajka, dokładamy podsmażoną cebulkę i wyrabiamy masę.    Przygotowujemy tackę posypaną bułką tartą i talerz z bułką tartą do obtaczania placków.    Moczymy dłonie w wodzie, nabieramy porcje masy ziemniaczanej, formujemy placki,  panierujemy w bułce i układamy na tacy

Maminek kulinarny
Kotlety grzybowe 201

Korzystamy z obfitości grzybów i robimy próbę przed Świętami.  Obgotowane grzyby (ok. 0,5 kg) odsączamy, moczymy jedną suchą bułkę, dużą cebulę kroimy w grube plastry.    Cebulę posypujemy warzywkiem i rumienimy na oleju.    Grzyby, odciśniętą bułkę i cebulę mielimy w maszynce.    Dodajemy jedno jajko, pieprz i warzywko do smaku oraz tyle bułki tartej(...)masa grzybowa dała się formować. Robimy kotlety, panierujemy w tartej bułce i smażymy na oleju, na którym podsmażaliśmy cebulkę.    Kiedy są rumiane z obu stron są już gotowe. Podajemy np. z frytkami i surówką z białej lub kiszonej kapusty. Idealnie pasują do bigosu wigilijnego. Smacznego

Maminek kulinarny
Pieczarki nadziewane 228

popularnych pieczarek. Uzyskamy soczyste pieczarki z mięskiem w środku, otoczone chrupiącą skorupką. Musimy przygotować ok. 10 dużych pieczarek. -do wypełnienia - 30 dkg mielonego mięsa, jedno jajko, jedna sucha bułka, średnia cebula i przyprawy (barbecue i warzywko): -do panierki 2 jajka, przyprawy (barbecue, warzywko) i bułka tarta    Pieczarki obieramy, wyłamujemy nóżki. Nóżki kroimy w plasterki.    Do mielonego(...)mięsa dodajemy jajko, odciśniętą namoczoną bułkę, startą cebulkę i przyprawy. Wyrabiamy a następnie dodajemy plasterki z nóżek pieczarek.    Roztrzepujemy 2 jajka, dodajemy przyprawy. Jajkiem smarujemy środki kapeluszy.    Wkładamy przygotowane nadzienie.    Moczymy w jajku i w bułce 2 razy. Układamy na blaszce z papierem do pieczenia.    Wstawiamy na 30 minut do piekarnika

Maminek kulinarny
Bułeczki ziemniaczane z pieczarkami 185

bułeczki: -1,5 kg ziemniaków -1 mała cebula -1-2 jajka -mąka pszenna -warzywko -olej Składniki na farsz: -30 dkg pieczarek lub innych grzybów -1 duża cebula -1 jajko -bułka tarta( 1-2 łyżki) -warzywko lub sól -pieprz -olej Ziemniaki obieramy,gotujemy w dobrze osolonej wodzie,studzimy i przepuszczamy przez maszynkę lub przez praskę do ziemniaków. Ugniatamy ziemniaki w misce(...)ilości oleju. Kiedy się zeszkli dodajemy pokrojone pieczarki, przyprawiamy warzywkiem  i pieprzem  i smażymy przez kilka minut.    Grzyby studzimy, dodajemy jajko i 1-2 łyżki bułki tartej, mieszamy, doprawiamy i gotowe.    Przygotowujemy panierkę, czyli roztrzepane jajko (może być doprawione delikatem do mięs) i bułkę tartą.     Na wilgotnej dłoni układamy placek z ziemniaków

Maminek kulinarny
Zapiekanki w bułeczkach 149

olej do smażenia -szczypiorek ( ewentualnie ) -ketchup    Z bułeczek ścinamy górę a z dolnej części wyskubujemy środek.    Na niewielkiej ilości oleju podsmażamy plastry kiełbasy.    Bułki układamy w naczyniu żaroodpornym. Na dno bułek wsypujemy odrobinę żółtego sera a następnie układamy podsmażone plastry kiełbasy.  Możemy posypać odrobiną szczypiorku.    Delikatnie wbijamy jajka.    Wstawiamy(...)piekarnika nagrzanego do temperatury 180 st. C z termoobiegiem do czasu, kiedy zetną się jajka.    Wyjmujemy z piekarnika, posypujemy bułki żółtym serem i polewamy ketchupem. Przykrywamy odciętymi częściami bułek.    Wstawiamy do piekarnika na czas roztopienia się sera. Gotowe. Smacznego

Maminek kulinarny
Kotlety mielone z żółtym serem 373

Dziś uczta: ciekawe kotleciki mielone oraz młode ziemniaczki i buraczki. Składniki: -ok. 1 kg mięsa wieprzowego -ok. 15 dkg żółtego sera -cebula -3 ząbki czosnku -1 czerstwa bułka -2 jajka -sól, pieprz i pieprz ziołowy -olej do smażenia -bułka tarta do panierowania    Cebulę kroimy w drobną kostkę(...)podsmażamy na patelni.    Mięso, czosnek i namoczoną, odsączoną bułkę mielimy w maszynce.     Do mięsa dodajemy jajka, cebulkę, pieprz, pieprz ziołowy i sól do smaku. Wyrabiamy.    Ser kroimy na plastry o grubości ok 1/2 cm i wycinamy kawałki.    Na dłoń nabieramy porcję mięsa, nakładamy kawałek sera i formujemy kotleta.    Obtaczamy

Maminek kulinarny
Pasztet z pieczarkami 194

Pasztet bez tłuszczu z dodatkowym smakiem grzybowym.    Składniki -1 kg łopatki -1/2 kg wątróbki drobiowej -25 dkg pieczarek -3 jajka -2 czerstwe bułki -1 marchew -2 cebule -2 duże ząbki czosnku -garść suszonych grzybów -pieprz ziołowy i naturalny -warzywko, przyprawa do mięs -liść laurowy, ziele angielskie, pieprz ziarnisty    Do garnka z wodą dodajemy liście laurowe(...)ilości oleju. Pod koniec smażenia dodajemy cebulę i czosnek.    Z rosołu odławiamy mięso, marchew, czosnek i grzyby. Rosół możemy wykorzystać na zupę.    Moczymy i odciskamy bułki. Ugotowane oraz pozostałe surowe mięso kroimy na kawałki.    Mięso, marchew, grzyby, wątróbkę, cebulę, czosnek i bułkę mielimy .    Dodajemy jajka, przyprawiamy pieprzem naturalnym i ziołowym oraz warzywkiem

Maminek kulinarny
Kotlety mielone 183

Jedne z najbardziej popularnych kotletów. Podamy naszą wersję.     Składniki: -1/2 kg zmielonej łopatki -2 czerstwe bułki -2 jajka oraz jedno do panierki -sól, pieprz, przyprawa barbecue -czosnek granulowany -bułka tarta -olej do smażenia -2 łyżki mąki -3 łyżki mleka    Bułki moczymy w zimnej wodzie i odciskamy. Przekładamy do miski, dodajemy 2 jajka, wstępnie przyprawiamy(...)dokładnie mieszamy.    Dodajemy mięso, mieszamy, doprawiamy do smaku.    Jajko roztrzepujemy z mąką, dodajemy mleko i delikatnie solimy. Formujemy kotlety, moczymy w jajku, obtaczamy w bułce tartej i układamy na patelni z rozgrzanym olejem.    Smażymy z obu stron na średnim ogniu, kilka razy obracając.    Przekładamy do naczynia żaroodpornego i wstawiamy do piekarnika nagrzanego

Maminek kulinarny
Pieczeń rzymska z jajkami 294

pyszną i aromatyczną pieczeń! Elegancki zamiennik tradycyjnych kotletów mielonych.   Składniki: 1 kg mielonego mięsa wieprzowego (u mnie z łopatki); 3 średnie cebule; 1 duże, surowe jajo; 3 łyżki bułki tartej; 4 łyżki mleka; Pęczek natki pietruszki; 1 łyżeczka majeranku; Sól; Pieprz; Olej do podsmażenia cebuli. Dodatkowo: 8 jaj ugotowanych na twardo; Margaryna do wysmarowania keksówki. Sposób przygotowania: Cebule obrać(...)posiekać. Jajka ugotowane na twardo obrać i poodkrawać końcówki tak, aby żółtko było widoczne z obu stron. W dużej misce wymieszać ze sobą mięso mielone, surowe jajo, natkę pietruszki, bułkę tartą, zimne mleko, podsmażoną cebulę i dokładnie wyrobić masę. Dodać sól i pieprz do smaku. Keksówkę wysmarować margaryną i na jej spód wyłożyć połowę przygotowanej masy mięsnej. Pośrodku wyłożonego mięsa

Gospodyni Miejska
Proste kotlety mielone 306

średniej cebuli; 1 łyżka przyprawy do mięsa mielonego; 1 łyżka drobno posiekanej natki pietruszki; 2 łyżki musztardy; 1 jajo; 2 ząbki czosnku; Szczypta słodkiej papryki; 1 szklanka bułki tartej; Sól; Pieprz; Olej do smażenia. Sposób przygotowania: Cebulę obrać, bardzo drobno posiekać. Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę. Natkę pietruszki umyć, dobrze osuszyć, drobno posiekać. Do miski włożyć mięso mielone. Dodać przyprawy(...)mięsa mielonego, słodką paprykę, posiekaną natkę pietruszki, sól i pieprz). Następnie wbić jajo i dodać musztardę, drobno posiekaną cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek i 1/2 szklanki (125 ml) bułki tartej. Wszystkie składniki wyrobić ręką na jednolitą masę. Z masy formować okrągłe i płaskie kotlety. Kotlety obtaczać w pozostałej części bułki tartej. Obtoczone w bułce tartej kotlety smażyć z obu stron

Gospodyni Miejska
Talarki z cukinii 210

Talarki z cukinii...Złocista, delikatnie chrupiąca skórka.I sprężyste, soczyste wnętrze.Pyszne, szybkie i tanie.Smacznego! Składniki:1 średnia cukinia;Mąka pszenna;1 duże jajko;Bułka tarta;Sól;Pieprz;Olej do smażenia.Sposób przygotowania:Przygotować 3 głębokie talerze/miseczki. W jednym roztrzepać widelcem jajko, do drugiego wsypać mąkę, a do ostatniego bułkę tartą.Cukinię umyć, osuszyć, obrać ze skóry, pokroić(...)plastry o grubości 1 cm, oprószyć solą i pieprzem z obu stron i odstawić na 30 minut.Po tym czasie panierować plastry cukinii w następującej kolejności: mąka, jajko, bułka tarta.Tak przygotowane kotlety smażyć z obu stron, na rozgrzanym na patelni oleju, na złoty kolor.Po usmażeniu kotlety układać na papierowych ręcznikach, aby wchłoneły nadmiar tłuszczu.SMACZNEGO!Uwagi do przepisu:Ilość i wielkość

Gospodyni Miejska
Mini hamburgery 201

przywitałam z mini hamburgerami zjadłam ich sześć sztuk:)) a co tam malutkie pachnące domowe jak się temu oprzeć. Długo szukałam przepisu taki co by mnie zadowolił, aby ta bułka miała to coś była miękka pachnąca no i znalazłam.    SKŁADNIKI; zrobiłam 16 mini bułeczek oraz 4 większe czas przygotowania ok 2h -  680 g mąki pszennej (użyłam(...)dodatkowo - jako do smarowania - sezam - do kotletów wykorzystałam łopatkę wieprzową, która zmieliłam - rukole - szalotkę - płaty kanapkowe z ogórka domowego wyrobu -  paprykę czerwona świeżą - ketchup domowej roboty SPOSÓB WYKONANIA BUŁEK  - do miski wsypuję mąkę, która mieszam ze solą, w garnuszku rozpuściłam masło do niego dodałam wodę, mleko, i rozkruszyłam drożdże i dodałam cukru. Wszystko razem rozmieszałam i wlałam

Basia w kuchni
Pasztet drobiowy według Basi 415

zrobić )sól jeżeli wywar jest za mało słony do pasztetu 80 dag wątróbki drobiowej 4 żółtka plus osobno ubita piana z białek cebula 2 duże 1 bułkę namoczoną w wywarze sól czarna (ma bardzo aromatyczny posmak ugotowanego jajka) można użyć w zamian morskiej - do smakuświeżo zmielony pieprz do smakugałka muszkatołowa 1 płaską łyżeczkę kardamon mielony(...)cebulę wraz z wątróbką pod koniec obsmażania solę ją oraz pieprzę świeżo zmielonym pieprzem, dodaję 2 łyżki masła i podlewam 1 chochlą wywaru, pozostawiam do wystygnięcia- w miseczce namaczam bułkę gotowym bulionem- ugotowane mięso z kurczaka obieram z kości oraz skór- mięso z kurczaka mielę z wątróbką z namoczoną bułką, oraz dodaję 2 ugotowane marchewki z wywary. Dolewam

Basia w kuchni
EKSPRESOWE BAGIETKI PSZENNO-ŻYTNIE 520

Przepisów na typowe  bułki mam już mnóstwo jednak nigdy nie piekłam bagietek. Te są pyszne, błyskawicznie się je przygotowuje a jeszcze szybciej znikają w niewiadomych okolicznościach... :-) To niestety ich minus, wczoraj piekłam w dwóch turach, pierwsze zniknęły gorące na kolację, drugie już w wersji orkiszowo-żytniej były dzisiaj na śniadanie. Na te bagietki natknęłam się tutaj, bardzo zauroczyły mnie(...)swym wyglądem. Jako pierwszy podaję przepis na wersję pszenno-żytnią z moimi małymi modyfikacjami, m.in. zmniejszyłam ilość drożdży, soli i pominęłam cukier (jest zbędny, bułki i chleby wyrastają bez niego i to chyba nawet szybciej). Wydawało mi się, że to zbyt duża porcja na moją Familię (4 bagietki), a tu się okazało, że za mała...:-)Składniki:- 250g mąki pszennej zwykłej

Smaczne Zdrowe
MIELONE Z KALAFIOREM 192

zbyt popularne to danie żeby całkowicie zrezygnować z jego przygotowywania. Dziś polecam takie nadziane kalafiorkiem, bardzo fajnie smakują Składniki: 70 dag miesa mielonego 1 kalafior 1 jajko 1/3 szklanki bułki tartej sól,pieprz odrobina ziół powansalskich bułka tarta do panierki Wykonanie: Kalafiora dzielimy na rozyczki, obgotowujemy w osolonej wodzie. Odcedzamy, studzimy. Mięso mielone doprawiamy, dodajemy jajko, bułkę tartą. Mieszamy. Bierzemy(...)porcję na dłoń spłaszczamy, na środku układamy rózyczkę kalafiora, oblepiamy masą mięsną. Formujemy kształt kotleta. Panierujemy w bułce tartej, smażymy na głebokim oleju na rumiano

Z Majeczką w kuchni