przygotowań! Składniki na 20-22 knedle: 20-22 śliwki tej samej wielkości 1 kg ziemniaków 300 g mąki pszennej 1 jajko szczypta soli Dodatkowo: mąka do podsypywania masło bułka tarta cynamon cukier CZAS PRZYGOTOWANIA: 80 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŚREDNI 1. Śliwki drylujemy, dokładnie płuczemy pod bieżącą wodą i odstawiamy do wyschnięcia na durszlaku. Ziemniaki obieramy, gotujemy w lekko osolonej wodzie(...)odrobinie mąki, nadmiar strzepujemy. Układamy na desce podsypanej odrobiną mąki. 3. Na osolony wrzątek wrzucamy partiami knedle. Gotujemy 4 minuty od wypłynięcia. W między czasie na patelni podsmażamy bułkę tartą na maśle (ja na 1 łyżkę bułki tartej daję 2 łyżki masła). Gotowe knedle przy pomocy cedzaka przekładamy na talerze, polewamy masełkiem z bułką tartą, posypujemy cukrem i szczyptą cynamonu
My Culinary Artpietruszki suszonej. Kotlety de volaille robi się bardzo łatwo i szybko, wystarczy filety z kurczaka rozbić tłuczkiem, doprawić, nadziać ziołowym masłem i obtoczyć w panierce. Zwykle używam bułki tartej, ale ostatnio, żeby było zdrowiej, mieszam ją z mielonym siemieniem lnianym lub kupuję taką gotową mieszankę. Najpyszniejsze w tych kotletach jest to gorące, aromatyczne masełko, które wypływa(...)świeżo zmielony pieprz odrobina słodkiej mielonej papryki 80 zimnego masła 4 łyżki posiekanej natki pietruszki (opcjonalnie 3 łyżki suszonej) 1 duży ząbek czosnku sól olej do smażenia mąka i bułka tarta do panierowania (użyłam bułki tartej z siemieniem lnianym) 2 roztrzepane jajka SKŁADNIKI NA BURACZKI: 3-4 ugotowane buraki średniej wielkości 0,5 cebuli sól, pieprz i cukier
Słodko-Słony Świat Ilonyjeśli mam na nie ochotę,to robię je w domu. Dodaję wtedy dużo warzyw, aby była to jak najzdrowsza wersja. Koniecznie z domowym sosem czosnkowym. Składniki: 4 bułki do hamburgerów 1 pierś z kurczaka pomidor sałata lodowa 1/2 zielonego ogórka 1 mała cebula 4 plastry żółtego sera mąką, jajko i bułka tarta do panierki sól, pieprz czosnek(...)czosnkowy Mięso podzielić na cztery plastry, natrzeć solą, pieprzem i czosnkiem. Opanierować i usmażyć. Bułki przekroić i podpiec w piekarniku. do środka każdej bułki wkładać sałatę, kotleta, żółty ser i warzywa, polać sosem czosnkowym lub ketchupem
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniatrzeba ich moczyć. Niestety nie można ich długo przechowywać na surowo (dzień lub dwa) ale można je mrozić. Składniki: 1 kg zielonych śledzi 2 jajka 4-5 łyżek bułki tartej 2 ząbki czosnku 1 cebula sól pieprz bułka tarta do smażenia tłuszcz do smażenia na zalewę: 1 litr wody 1 szklanka octu płaska łyżka soli 2 łyżki cukru kilka(...)liści laurowych kilka ziaren ziela angielskiego łyżeczka czarnego pieprzu ziarnistego 2 cebule Śledzie wypłukać i zmielić w maszynce do mięsa. Dodać jajka, starty czosnek i posiekaną cebulę. Wymieszać. Bułki tartej dodać tyle, żeby masa nie była zbyt rzadka aby dało się formować kulki. Mokrymi rękami lepić kulki i panierować w bułce tartej. Usmażyć na oleju, przełożyć do dużego słoja
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaUwielbiam wstać rano, włączyć piekarnik i upiec świeże bułeczki na śniadanie! Dziś polecam bułki kukurydziane z przedziałkiem, obsypane sezamem. To mój pierwszy wypiek z użyciem tej mąki... i na pewno nie ostatni :D Najlepiej smakują jeszcze ciepłe, chwilkę po wyjęciu z piekarnika. Gorąco polecam :) Składniki: (na około 8 bułek) Ciasto: 180 g mąki pszennej+ troszkę do podsypywania(...)drożdży lub 10 g drożdży świeżych 200 ml letniego mleka 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka cukru 50 g roztopionego i przestudzonego masła Dodatkowo: sezam do obsypania woda do wysmarowania bułek Przygotowanie: 1. Ciasto: Suche drożdże wymieszać z mąkami, solą oraz cukrem (ze świeżymi najpierw zrobić rozczyn ) Dodać mleko i dobrze wyrobić rękami lub mikserem z końcówkami do ciasta
Nastoletnie Wypiekaniemięsa mielonego sól pieprz szczypta gałki muszkatołowej 1 jajko 2 łyżki bułki tartej 100 g sera feta 6 kawałków pomidora suszonego w oliwie bułka tarta do panierowania tłuszcz do smażenia Mięso wymieszać z przyprawami i jajkiem, dodać bułkę tartą, wyrobić masę. Podzielić na 6 części. Rozklepać porcję, położyć plasterek sera i kawałek pomidora, zawinąć dokładnie w mięso, panierować w bułce
Gotowanie jest łatwepulpety 300 g mięsa mielonego 1 jajko 2 łyżki bułki tartej 1 łyżka przyprawy Pfeffer Gold SKWORCU w składzie (cebula płatek, pieprz czarny, sól, kminek, papryka, czarnuszka, imbir, kolendra, lubczyk, pieprz cayenne, pasternak) 1 łyżka bułki tartej do panierowania tłuszcz do smażenia warzywa 500 g małych cukinek 1 łyżeczka przyprawy Pfeffer Gold SKWORCU duża szczypta pieprzu pomarańczowego SKWORCU(...)cebulę pokroić w pół talarki, pomidory w kostkę, Wszystko włożyć do głębokiej patelni , dodać przyprawy i smażyć ok 15- 20 min Mięso wymieszać z przyprawami i jajkiem oraz bułką tartą, uformować kulki , wielkości orzecha włoskiego i opanierować w bułce tartej, następnie usmażyć sie ze wszystkich stron często obracając. Dodać do warzyw i jeszcze raz zagotować. Podawać z kaszą gryczaną
Gotowanie jest łatweryby (miruna) 1 cebula 3 łyzki bułki tartej 1 jajko sól pieprz ziołowy pieprz pomarańczowy natka pietruszki 1 łyżeczka tymianku bułka tarta do panierowania olej do smażenia Rybę rozmrozić, wypłukać w wodzie i osączyć na cedzaku. Zemleć w maszynce do mięsa. Dodać bułkę tartą jajko i przyprawy do smaku. Uformować 6- 7 kotletów opanierować w bułce tartej i smażyć
Gotowanie jest łatwepierś z kurczaka podwójna jajko sól pieprz szczypiorek natka pietruszki pieprz ziołowy staropolski szczypta ziół prowansalskich Kilka szt białej rzodkwi bułka tarta tłuszcz do smażenia Pierś z kurczaka posiekać bardzo drobno, dodać jajko, drobno posiekany szczypiorek, łyżkę bułki tartej , zioła i pieprz do smaku. Wymieszać masę mięsną, podzielić na 5-6 części i uformować kotlety. Otoczyć w bułce tartej. Białą(...)rzodkiew umyć, przekroić wzdłuż na 4 każdą sztukę, zalać wodą i ugotować do miękkości , ok 15 min. Polać przyrumienioną na tłuszczu bułką tartą. Kotlety usmażyć , podawać z sałatą
Gotowanie jest łatweziarenka sól i pieprz do podsmażenia boczek surowy - 450 g wątróbka wieprzowa - 300 g cebula -- 1 szt tłuszcz do smażenia do masy mięsnej jajka - 4 szt bułka kajzerka - 2 szt mleko - 2 szkl przyprawa 15 g „Turbo Smak FN Pasztet - typ kogutek” Dodatkowo : foremki aluminiowe - Przygotowanie : Warzywa obrać, opłukać. Królika umyć, przełożyć do garnka, wlać(...)wolnym ogniu do miękkości mięsa. Wyjąć mięso z warzywami, ostudzić, oddzielić od kości. Boczek, obraną cebulę i umytą wątróbkę, pokroić w kostkę, przesmażyć na tłuszczu. Bułki namoczyć w mleku, odcisnąć. Zmielić mięso z warzywami, przesmażone składniki i bułkę, trzy krotnie. Do zmielonego mięsa dodać przyprawy i jajka, dokładnie wymieszać. Foremki keksówki, wysmarować tłuszczem, wysypać tartą
Kuchnia Danusiszponder) 0,8 kg boczku lub podgardla 0,8 kg wątroby wołowej lub wieprzowej 3 duże cebule 3 średnie marchewki 2 pietruszki kawałek selera 4 jajka 2 suche bułki kilkanaście plastrów surowego boczku do wyłożenia dna foremek. przyprawy : 3 liście laurowe , 6 ziarenek ziela angielskiego , 1 duża lub 2 małe gałki muszkatołowe, 2 czubate łyżeczki imbiru, 2 łyżki stołowe mieszanki(...)wszystko przez maszynkę do mięsa używając bardzo drobnego sitka. Tłuszcz który zebrał się na powierzchni zdejmujemy i dokładamy do zmielonego mięsa. Część wywaru odlewamy i moczymy w nim suche bułki, a w pozostałej części parzymy wątrobę. Przy obróbce wątroby należy uważać, aby jej nie przegotować. Zbyt mocne (długie) gotowanie może spowodować, że wątroba będzie za twarda i w pasztecie będą
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataKOTLETY Z BIAŁEJ KAPUSTY Składniki: - 1kg białej kapusty - 3 łyżki suszonej cebuli prażonej - 2 cebule białe - 2 jajka - 0,5 łyżeczki pieprzu cytrynowego - 8 łyżek bułki tartej - 2 łyżki mąki pszennej - przyprawa "Kucharek" do smaku - bułka tarta do panierki Sposób przygotowania: Białą kapustę szatkujemy i gotujemy w osolonej wodzie. Miękką kapustę dokładnie odcedzamy, dodajemy 2 poszatkowane białe cebule oraz trzy(...)łyżki suszonej cebuli prażonej. Wbijamy dwa jajka. Dodajemy 8 łyżek bułki tartej oraz 2 łyżki mąki pszennej. Całość doprawiamy pieprzem cytrynowym oraz przyprawą typu "Kucharek" po czym dokładnie mieszamy. Formujemy gotowe kotlety i obtaczamy w bułce tartej. Tak przygotowane kotlety smażymy na oleju i gotowe. Smacznego
Mentor Smakuburaczkami i kaparami wzbudziło moje duże zainteresowanie. Jednym słowem kotleciki te powinny być kwaskowe. Udały się wyśmienicie, są delikatne i mięciutkie, powiedziałabym nawet - puszyste. Sądzę że to za sprawą bułki tartej nasączonej wodą. Polecam! Składniki : 400-500g mięsa mielonego mieszanego (wieprzowo - wołowego) 4 łyżki bułki tartej 1 jajko 1 czerwona cebula 2 buraczki ugotowane lub marynowane (użyłam gotowanych(...)łyżki kaparów* sol, pieprz Przygotowanie : Bułkę tarta wsypać do kubka i zalać woda, odstawić i poczekać aż nasiąknie. Do dużej miski wrzucić wszystkie składniki: mięso mielone, jajko, starte na tarce buraczki, drobno pokrojona cebule, posiekane kapary, bułkę tarta wraz z woda, sol i pieprz. Wszystko dokładnie wyrobić, następnie formować średniej wielkości kotleciki. Smażyć powoli na rozgrzanym tłuszczu. Podawać z ziemniakami
Codzienne Gotowanieubitych białek sprawia, że kotlety są bardzo smaczne, lekkie i puszyste. Polecam! Składniki : 400g mielonego mięsa drobiowego 2 jajka 1 łyżeczka masła 1-2 łyżki mąki 1 ząbek czosnku bułka tarta duża szczypta suszonej natki pietruszki (można użyć świeżej) szczypta ostrej papryki sól, pieprz olej do smażenia Przygotowanie : Mięso przełożyć do miski, dodać do niego przeciśnięty przez praskę czosnek, natkę(...)ostrą paprykę, wszystko dokładnie wymieszać. Jedno jajko rozdzielić - żółtko utrzeć z masłem, a białko ubić na pianę, następnie delikatnie je połączyć i dodać do mięsa, razem z niewielką ilością bułki tartej, tylko tyle, aby mięso nie było zbyt rzadkie i aby dało się formować kotlety. Z dobrze wyrobionego mięsa formować średniej wielkości kotlety i układać je na desce
Codzienne GotowanieDomowy hamburger to domowym, nie ma lepszego. Jedną sztuką możemy najeść się do syta i przynajmniej wiemy co jemy. składniki: 8 bułek do hamburgerów 1 kg mięsa mielonego, u mnie wieprzowo-wołowe 1 jajko 1 łyżka natki pietruszki sól,pieprz mielony imbir słodka i ostra paryka dodatki, u mnie: sałata pomidor rzodkiewka keczup majonez Do mięsa mielonego dodać przyprawy(...)pietruszki i dokładnie wyrobić. Następnie z masy uformować płaskie kotlety-hamburgery, mi wyszło 8 szt. Patelnię grillową skropić olejem i grillować kotlety z obu stron aż się dobrze przyrumienią. Bułki rozkroić, jeśli mamy zimne można lekko podgrzać na patelni grillowej. Na bułkę położyć kotleta z dodatkami polać keczupem/majonezem, przykryć drugą połówką bułki. I można zajadać
Monia miesza i gotuje