bułki - 33926 przepisów (strona:253/2262)

KOTLETY Z JAJEK I SERA 206

SKŁADNIKI :  12 jajek 1 pęczek szczypiorku, posiekanego 100 g sera żółtego, tartego sól, pieprz do smaku 1 czerstwa, duża bułka + 1/2 szklanki mleka  bułka tarta do obtoczenia olej do smażenia(...)PRZYGOTOWANIE :  Jajka gotujemy na twardo, studzimy, obieramy i szatkujemy na sitku lub drobno kroimy.  Do dużej miski przekładamy pokrojone jajka, szczypiorek, namoczoną i wyciśniętą bułkę w mleku, przyprawy, część tartego sera i wbijamy jajka. Masę dokładnie wyrabiamy. Formujemy małe, owalne kotleciki, masa powinna być zwarta tak aby dało się z niej formować kotlety.  Obtaczamy je w bułce

Kulinarne Fantazje Marioli
Pasztet z cukinii dla alergika 195

alergików. Pasztet jest bardzo smaczny, aromatyczny, z dodatkiem ulubionych przypraw na pewno posmakuje każdemu. 3 szklanki startej i mocno odciśniętej cukinii 3 cebule 3 ząbki czosnku 2 szklanki bułki tartej (lub więcej) 0,5 szklanki oleju 3 żółtka sól pieprz ulubione przyprawy (u mnie pieprz ziołowy, bazylia, majeranek) (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Cukinię zetrzeć na grubych oczkach, lekko posolić i zostawić(...)słabo to pasztet będzie rzadki, wiórki cukinii powinny być prawie suche. Cebulę pokroić w drobną kostkę, czosnek przecisnąć przez praskę. Cebulę, czosnek i cukinię wymieszać razem, dodać olej, żółtka, bułkę tartą i przyprawy. Wszystko dokładnie wyrobić, można dodać więcej bułki, aby pasztet zagęścić, dosmakować. Piec w keksówce wyłożonej papierem do pieczenia przez ok. 45 minut w 180 stopniach. Pasztet przed

Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanie
Kotlety z płatków owsianych z pieczarkami, marchewką i żółtym serem. 221

jajko 1/2 szklanki startego żółtego sera 1 duża marchewka 4 duże pieczarki 1 duża cebula 1 łyżka domowej vegety sól, pieprz do smaku kawałeczek papryczki chili 4 łyżki bułki tartej do kotletów 2 łyżki masła 1 szklanka bułki tartej do obtoczenia kotletów olej Wykonanie: Do miski wsypujemy płatki i zalewamy wrzątkiem, dodajemy łyżkę vegety mieszamy i przykrywamy talerzykiem.Odstawiamy na około(...)patelni rozpuszczamy 2 łyżki masła, przekładamy warzywa, oprószamy lekko solą i podsmażamy. Do zimnych i napęczniałych płatków dodajemy: ser, warzywa, pokrojoną papryczkę chili i mieszamy, następnie dodajemy jako i bułkę tartą.Wszystko dobrze mieszamy. Ręce maczamy w zimnej wodzie, nabieramy porcję farszu i formujemy kotleciki, obtaczamy w bułce tartej. Na patelni rozgrzewamy olej tylko tyle żeby pokryła delikatnie dno, układamy

Sama słodycz i szczypta chili
Fasolka szparagowa z bułką tartą 174

Jeden z moich ulubionych dodatków do obiadu – fasolka szparagowa z bułką tartą. Nie wiem jak Wy, ale ja i moja rodzina wprost za nią przepadamy. Idealnie pasuje do tradycyjnych panierowanych kotletów z piersi kurczaka lub mielonych. Polecam ją również w towarzystwie domowego gyrosa . Pyszny dodatek, choć lubię ją również zjeść od tak Składniki: około 80 g fasoli szparagowej(...)łyżki soli szczypta cukru 1/2 kostki margaryny około 1/2 szklanki bułki tartej Ilości podane w przepisie są orientacyjne. Przygotowanie: Z fasolki odcinamy końcówki. Gotujemy ją w osolonej wodzie ze szczyptą cukru do miękkości (około 20 minut, czas zależy od ilości i rodzaju fasolki). Na patelni rozpuszczamy tłuszcz (margarynę lub masło). Następnie wsypujemy powoli bułkę tartą, mieszamy całość drewnianą łyżką, podsmażamy

Słodkie okruszki
Tosty francuskie pomysł na śniadanie dla dzieci! 305

wybornie. Potem spytał mnie: Ciocia Ty jadasz takie pyszności codziennie? heheheh Tosty francuskie to idealne rozwiązanie wtedy kiedy w domu macie czerstwe pieczywo, bądź został Wam kawałek ciasta lub bułki drożdżowej. Warto wtedy je wykorzystać i przygotować właśnie tosty francuskie, ja swoje smażyłam na oleju kokosowym, ale możesz użyć także masła. Tosty można podać z dowolnymi owocami, bądź konfiturami własnej(...)obłędnym miodem. Jak przygotować takie tosty? Zerknijcie na listę składników!       SKŁADNIKI:   - 2 bułeczki drożdżowe domowego wypieku (ja użyłam dyniowych bułeczek z cynamonem ) bądź drożdżowa chałka, bułki pszenne a nawet dobrej jakości pieczywo - 1 jajko eko - 3/4 szklanki mleka - olej kokosowy do smażenia (ewentualnie masło, nie używaj oleju) - wysokiej jakości miód - świeże owoce, u mnie: borówka amerykańska

SMYKWKUCHNI
Klops 177

Składniki: 1 kg.mięsa mielonego(wieprzowe lub drobiowe) 2 suche bułki namoczone w mleku i wyciśnięte 100ml bulionu 3 ząbki czosnku 2 łyżki majeranku sól,pieprz do smaku natka pietruszki 2 surowe jajka 2 ugotowane na twardo jajka pokrojone w duża kostkę 1 cebula 2 łyżki smalcu 1 łyżka bułki tartej Sposób: Mięso przekładamy do miski, dodajemy wyciśniętą bułkę ,czosnek(...)drobnych oczkach sól i pieprz do smaku. Wyrabiamy jednolitą masę Na koniec dodajemy pokrojone jajka w kostkę i delikatnie mieszamy. Całość umieszczamy w foremce wysmarowanej smalcem i posypanej bułką tartą Dzięki temu nasz klops fajnie się zapiecze i będzie bardziej chrupiący a nie ugotowany od spodu. Nagrzewamy  piekarnik 220C Podlewamy nasz klops bulionem delikatnie rozprowadzając łyżką (nie całym zostawmy

Viola cooks with passion
Kotlety mielone z farszem serowym 185

wieprzowego albo drobiowego  mielonego ja robię na przemian i oba są  smaczne 4 ząbki czosnku 1 cebula 2 surowe jajka 1 łyżka majeranku Pieprz,sól 3 łyżki bułki tartej(wedle uznania) Przyprawa do mięsa wieprzowego 2 łyżki 1 sucha bułka namoczona w wodzie Smalec albo olej. Żółty ser. Sposób: Przekładamy mięso do miski wbijamy dwa całe jajka, dodajemy(...)czosnek posiekany drobno, tartą cebulę, majeranek ,sól trochę pieprzu ,przyprawę do mięsa i wyciśniętą bułkę Mieszamy tak by uzyskać jednolita masę Możemy  dodać  trochę bułki tartej Formujemy nasze kotlety pamiętajmy że nie powinny być mocno grube . Rozbijamy w miarę płasko W środek dodajemy żółty tarty ser Znów formujemy kotlety dla ułatwienia proponuję moczyć ręce  w surowej

Viola cooks with passion
Kotlety z pieczarką i jajkiem 163

wynalazek często  robiła  moja mama,by urozmaicić nam menu. Składniki: (na 8/9 kotletów) 10 ugotowanych na twardo jajek 1 jajko surowe 1 szczypior posiekany drobno 1 sucha bułka namoczona w wodzie i wyciśniętą 300 g pieczarek Bułka tarta do panierki Sól,pieprz Sposób: Ugotowane jajka obieramy i tarkujemy na tarce polecam większe  oczka. Pieczarki myjemy tarkujemy(...)dużych oczkach i Smażymy bez oleju na patelni. Następnie odstawiamy do wystudzenia. Jajka ,pieczarki, szczypiorek ,wyciśniętą bułkę,surowe jajko wsadzamy do większej miski dodajemy  sól  i  pieprz  i mieszamy do czasu aż wyrobimy masę. Następnie formujemy kotlety i posypujemy bułką tarta. Smażymy  na rozgrzanej oliwie z obu stron za złoty kolor. Możemy posypać parmezanem. Smacznego

Viola cooks with passion
Gryczana tarta ze śliwkami 204

składników zagnieść ciasto. Wstawić na minimum 1h do lodówki lub 20 minut do zamrażalki. Śliwki umyć i wypestkować. 2/3 ciasta rozwałkować i wyłożyć do formy wysmarowanej masłem i obsypanej bułką tartą lub mąką. Ponakłuwać widelcem. Opcjonalnie: możecie spód posypać 1 łyżką bułki tartej – to stary trik, dzięki któremu sok z owoców wsiąka w bułkę celem ewentualnego uniknięcia zakalca, a smaku(...)bułki nie czuć. Na spodzie ułożyć skórką do dołu połówki śliwek. Posypać po wierzchu 2 łyżkami trzcinowego cukru. 1/3 pozostałego ciasta rozwałkować, aby się łatwiej go układało na wierzchu pokroiłam je na paski. Następnie te paski ułożyłam koło siebie, tak aby cały wierzch został pokryty ciastem. Piec w 180 stopniach ok. 30 minut. Smacznego, Anulla

Fabryka pomysłów
Krokiety z pieczarkami 196

najprostszy przepis w 5 minut Farsz: 600-700 g pieczarek 2 cebule średniej wielkości 6-7 kopiastych łyżeczek płatków drożdżowych nieaktywnych sól, pieprz garść rukoli i/lub roszponki (opcjonalnie) bułka tarta (na panierkę) Przygotowanie: Pieczarki obieramy, ścieramy na tartce na dużych oczkach. Cebulę kroimy w kostkę. Wszystko razem mieszamy, dodajemy sól i pieprz i wrzucamy na patelnię z odrobiną oleju. Dusimy(...)ostygnięcia - potem dodajemy płatki drożdżowe oraz posiekaną roszponkę i rukolę. Kiedy nasz farsz stygnie bierzemy się za smażenie naleśników. Jeszcze ciepłe naleśniki napełniamy farszem, zawijamy i obtaczamy w bułce tartej. Jeżeli naleśnik będzie zbyt suchy bułka nie będzie się trzymała, wtedy możemy delikatnie zwilżyć wodą powierzchnię naleśnika, tak, aby bułka się trzymała. Gotowe krokiety smażymy na rozgrzanym oleju, aż się

Bananowe Pole
Domowe burgery + film 207

także lepsza, smaczniejsza i zdrowsza alternatywa dla gotowych hamburgerów z budki. Domowe burgery mogą również stanowić szybkie i proste danie obiadowe.     składniki na 4 porcje 4 bułki do hamburgerów 4 plastry żółtego sera 300 g mielonej wołowiny 2 korniszony 1 biała cebula 1 czerwona cebula 1 pomidor 4 liście sałaty 2 łyżeczki musztardy 4 łyżki ketchupu 3 łyżki(...)przygotowujemy sos, do miski przekładamy ketchup dodajemy majonez i całość odkładnie mieszamy. Kotleciki smażymy na patelni grillowej bez dodatku tłuszczu z obu stron po około 4 – 5 minut. Bułki przekrawamy na pół, umieszczamy w formie do pieczenia i zapiekamy w piekarniku rozgrzanym do 180 st.C około 5 minut. Ciepłe spody bułek smarujemy przygotowanym sosem, na wierzch kładziemy liście sałaty

Smakowite Dania
Smażone paluchy ziemniaczano- pomidorowe 209

Prosty pomysł na smaczny obiad :)  Składniki: 75 dag ziemniaków 2 żółtka jaja 2 łyżki bułki tartej 1 łyżka posiekanej szynki 1 łyżka koncentratu pomidorowego papryka słodka do smaku gałka muszkatołowa do smaku tłuszcz do smażenia bułka tarta do panierki Wykonanie: Ziemniaki obrać i ugotować z dodatkiem soli i utłuc. Dodać żółtka, bułkę tartą, przyprawy, szynkę i koncentrat - dokładnie wyrobić(...)masę. Formować paluchy, panierować w bułce tartej. Smażyć z obu stron na złoty kolor

Tradycyjna Kuchnia
Łososiowy burger z pieczarkami. 169

Składniki: 2 medaliony z łososia sól, pieprz, pieprz cytrynowy 250 g pieczarek 2 bułki grahamki majonez 2 plasterki sera 2 listki sałaty Medaliony rozmrażamy, posypujemy z obu stron solą i pieprzem cytrynowym. Pieczarki płuczemy kroimy w talarki i podsmażamy na odrobinie oleju(kiedy już trochę zmiękną doprawiamy solą i pieprzem) do momentu wyparowania całej wody. Bułki przekrawamy na pół(...)listku sałaty na dolną połówkę. Łososia smażymy na rozgrzanej patelni z obu stron do zrumienienia, po przewróceniu na drugą stronę kładziemy po plasterku sera. Następnie gotowego łososia przekładamy na bułkę, na łososia kładziemy pieczarki i przykrywamy bułką. Oczywiście można jeszcze położyć pomidora i ogórka, co kto lubi i ma pod ręką. :) Smacznego

Moje-pitraszenie
Zawijane bułki z czosnkiem niedźwiedzim 180

Pierwszy raz bułki piekłam w maju jak czosnek niedźwiedzi świeży zrywałam w ogródku i właśnie wtedy robiłam zdjęcia. Teraz do bułek zamiast świeżych listków czosnku dodaję kwiaty zwykłego albo suszony niedźwiedzi albo solony niedźwiedzi czy wreszcie zwykły zmiażdżony połączony z suszonym niedźwiedzim. W każdy przypadku bułki są wyśmienite i gorąco je polecam. Zawijane bułki z czosnkiem niedźwiedzim. ROZWIŃ I CZYTAJ

Moje Małe Czarowanie
Tort z kaszy gryczanej z pesto i kurkami 254

serka kremowego pomidory i bazylia Arla Apetina, mieszanka papryczek chili świeżo zmielona do smaku, sól do smaku, pieprz czarny świeżo zmielony do smaku, 2 łyżki kapary, 2 łyżki bułki tartej, 8 pomidorków koktajlowych, pesto: 100 g rukoli, 1 płaska łyżeczka pieprzu cytrynowego, 3 łyżki łuskanych pestek słonecznika, 20 g startego sera grana padano, ok. 100 – 150 ml oleju rzepakowego, opcjonalnie(...)sól do smaku, ponadto: 200 g kurek, 1/2 trawy cytrynowej, 1 łyżka masła, sól, pieprz, bułka tarta do obsypania formy, świeże listki bazylii. Przygotowanie: „Ciasto”: Kaszę gryczaną gotujemy na sypko w lekko osolonej wodzie, odcedzamy i studzimy. W dużej misce roztrzepujemy jajka z dodatkiem serka kremowego. Dodajemy kapary, kaszę, bułkę tartą, dokładnie mieszamy i doprawiamy solą, pieprzem i chili

Moniki Smakołyki