bułki - 33426 przepisów (strona:240/2229)

Bułki do burgerów ,najlepsze. 248

Najlepsze bułki do burgerów i nie tylko jakie znam. Proste,puszyste w środku , warte upieczenia. Składniki: około 8 bułek 500 g mąki pszennej 1 łyżeczka soli 25 g świeżych drożdży 1 łyżka cukru 300 ml ciepłego mleka 50 g rozpuszczonego,letniego masła 1 jajko Plus jedno żółtko do posmarowania bułek po wyrośnięciu. W połowie szklanki ciepłego mleka rozpuścić drożdże(...)odstawić do wyrośnięcia na około 20 minut. Do miski wrzucić rozbełtane jajko ,rozczyn ,część mąki, sól ,mleko I wyrabiać ciasto .Jest dość luźne, ale to zagwarantuje nam puszystość bułek.Pod koniec wyrabiania dodajemy rozpuszczone masło ,resztę mąki i wyrabiamy jeszcze kilka minut.Odstawiamy do wyrośnięcia na około 1 godzinę. Następnie formujemy bułeczki i odstawiamy na kolejne 0,5 godziny. Smarujemy żółtkiem

Ladylaura.
Kotlety Mielone Nadziewane Kiełbaską, Serem I Cebulką 205

nadziewanych mielonych...;) Składniki na około 10-12 kotletów 500 gr mięsa mielonego np. z łopatki 1/2  cebulki startej na tarce na najmniejszych oczkach 1 całe jajko 1 mała bułka kajzerka namoczona i odciśnięta z nadmiaru płynu (namoczyć możemy w mleku lub wodzie) 2 łyżki posiekanej natki pietruszki (jeśli nie lubimy nie musimy jej dodawać) sól, pieprz  bułka tarta(...)cebuli pokrojonej w kostkę i zeszklonej na oleju (cebule możemy pominąć, ja tak czasami robię) około 80 gr sera pokrojonego w kostkę 1. Mięso mieszamy razem z namoczona bułką, starta cebulką, jajkiem, natka pietruszki oraz solą i pieprzem. Wyrabiamy je dotąd aż nie będzie przywierać do dłoni. 2. Odrywamy po kawałku mięsa i rozpłaszczamy na dłoni, nakładamy po parę kostek

Gotowanie...to proste !
Kotlety mielone z pieczarkami 176

podsmażonymi pieczarkami również Wam zasmakują. Mięciutkie, wilgotne i aromatyczne. Zachęcam do zrobienia :) Składniki na kotlety: 600 g mielonej karkówki 1 niewielka cebula 2 ząbki czosnku 60 ml bułki tartej 120 ml zimnej wody 1 jajko 1 płaska łyżeczka majeranku 1 płaska łyżeczka soli 3/4 płaskiej łyżeczki pieprzu Ponadto: bułka tarta do obtoczenia kotletów olej do smażenia kotletów(...)polecam bezzapachowy olej kokosowy Skworcu ) 250 g pieczarek Wykonanie: Czosnek przeciskamy przez praskę, cebulę ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Bułkę tartą łączymy z wodą. W misce umieszczamy odpowiednio przygotowane wszystkie składniki kotletów i całość dokładnie wyrabiamy. Mięso odstawiamy do lodówki na godzinę. Pieczarki drobno kroimy, solimy, pieprzymy i podsmażamy na niewielkiej ilości oleju (około 1 łyżki). Z mięsa

Smak mojego domu
Kotlety z jajek z kaszą jaglaną 212

kcal 3 jajka na twardo łyżka mielonego lnu jajko garść rzeżuchy łyżeczka soli pół łyżeczki pieprzu 100 g kaszy jaglanej ( produkt suchy ) bułka tarta  7 łyżek oleju łyżka masła WYKONANIE: 1. Jajka ugotować na twardo, ok 10 min. Ostudzić i obrać. 2. Na tarce o dużych oczkach zetrzeć jajka, dodać jajko, mielony len i rzeżuchę. 3. Doprawić połową łyżeczki(...)proporcji 2:1 ( ok szklanka wody : pół szklanki kaszy jaglanej ) 5. Do masy jajecznej dodać ugotowaną i przestudzoną kaszę jaglaną. Uwaga: jeżeli masa jest zbyt luźna dodać łyżkę bułki tartej. 6. Z masy mokrymi rękami formować kotleciki, obtoczyć w bułce tartej. 7. Na patelni rozgrzać 6 łyżek oleju i łyżkę masła. 8. Smażyć kotlety ok 3 min z każdej strony

Atlas Smaków
Pasztet z pieczarek 168

pieczarek za to wychodzi mi idealnie.  Jest bardzo smaczny i sycący choć nie zawiera żadnego mięsa. Konsystencją przypomina pasztet z cukinii . składniki: 1,5 kg pieczarek 3 bułki kajzerki 3 cebule 4 jajka (żółtka i białka osobno) mleko do namoczenia bułek olej do smażenia sól,pieprz majeranek 2 garście posiekanej natki pietruszki wiórki masła na wierzch Bułki kajzerki namoczyć(...)sposób przesmażyć resztę pieczarek. Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę. Pokrojoną cebulę zrumienić na 2 łyżkach oleju. Przesmażone pieczarki cebulę wystudzić. Następnie dodać dobrze odciśnięte z mleka bułki oraz żółtka. Wszystko dobrze wyrobić, do smaku doprawić solą, pieprzem i majerankiem. Na koniec ubić pianę z białek i dodać do masy. Dokładnie wymieszać. Foremkę keksówkę nasmarować masłem, u mnie duża

Monia miesza i gotuje
Kotlet schabowy 165

Schabowy...tym razem zrobiłam tradycyjnie, bez jakichkolwiek dodatków..tylko przyprawy, jajka i bułka..ale dwa razy panierowane. schab, polędwica sól, pieprz domowa vegeta jajka bułka tarta  Mięso pokroić w plastry i rozbić tłuczkiem.Jajka roztrzepać razem przyprawami.Kotlety namoczyć w  jajkach, a następnie obtoczyć w bułce tartej, ponownie w jajku i znów w bułce tartej.Usmażyć na rumiano

Moje domowe kucharzenie
Jajka faszerowane w skorupkach 197

pieczarek 1 średnia cebula (lub 2 szalotki) 2 łyżki posiekanego koperku (lub natki pietruszki) 1 łyżka majonezu (lub śmietany) – opcjonalnie 2 łyżki masła + 2 łyżki oleju bułka tarta sól, świeżo mielony pieprz do podania: jogurt lub sos tatarski, rzeżucha listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content='6 jajek ok. 300 g pieczarek 1 średnia cebula (lub 2 szalotki(...)łyżki posiekanego koperku (lub natki pietruszki) 1 łyżka majonezu (lub śmietany) - opcjonalnie 2 łyżki masła + 2 łyżki oleju bułka tarta sól, świeżo mielony pieprz do podania: jogurt lub sos tatarski, rzeżucha'; document.write(" "); Jajka gotujemy na twardo. Studzimy. Najtrudniajsza część jest na samym początku – musimy przeciąć jaja na pół, razem ze skorupką. Najlepiej za pomocą ostrego noża jednym szybkim ruchem

Poezja smaku
Kotlety pożarskie vel Pożarskiego czyli drobiowy mielony z kostką. 499

jednak oprę się na tej pierwotnej, podstawowej. 0,5 kg mięsa z udek kurczaka mała bułeczka ( kajzerka) 2 jajka sól i pieprz do smaku łyżka śmietany 3 łyżki masła bułka tarta Mięso jak na okrawki było drobno krojone, kto chce może zmielić, dodajemy namoczoną wcześniej bułkę, żółtka, śmietanę i roztopione masło . Doprawiamy do smaku, jeśli zajdzie potrzeba można dodać bułki(...)mieszamy. Tak mówi stary przepis, ja  dałam całe jajko, bez piany, dodałam też łyżkę suszonej cebuli, nadała ciekawego smaku. Formujemy owalne kotleciki, w środek wciskamy kostkę. Panierujemy  bułce tartej, obsmażamy na maśle. Gdy się lekko zrumienię obracamy, podsmażamy kilka minut i podlewamy odrobiną wody. Przykrywamy i dusimy około dziesięciu minut. Dwa zrobiłam z kością, muszę przyznać, że wyglądały

Dieta moja pasja
Pasztet wielkanocny w indykiem 141

łopatki wieprzowej 3 udka z kurczaka 1 kg mięsa z udźca indyka (bez kości) 500g surowego boczku wieprzowego 300g wątróbki drobiowej 3 jajka 3 czerstwe bułki 4 cebule pęczek włoszczyzny garść suszonych śliwek przyprawy: sól, pieprz, gałka muszkatołowa, majeranek Wykonanie: Łopatkę i boczek kroimy w dużą kostkę, wkładamy do dużego garnka, dodajemy udka i pokrojone mięso z  indyka. Zalewamy(...)Wyłączamy palnik, do wywaru wrzucamy na 5 minut wątróbkę, by się sparzyła. Wyjmujemy, a mięso Cebule kroimy w kostkę lub piórka, podsmażamy na łyżce tłuszczu, odstawiamy do przestudzenia. Bułki zalewamy wywarem z gotowania mięsa, gdy się namoczą lekko odciskamy. Mięso, wątróbkę, cebule, bułki przepuszczamy dwukrotnie przez maszynkę. Wszystko mieszamy dokładnie z dużej misce, doprawiamy do smaku solą, pieprzem, majerankiem

Smak mojej kuchni
ROLADA Z MIĘSA MIELONEGO Z KIEŁBASĄ 256

zachwyci. Składniki:   ok 1 kg mięsa mielonego ( wieprzowego bądź wołowo wieprzowego) ok 40-50 dag mięsa mielonego z indyka bądź kurczaka 3 łyżki mielonego szpinaku 2 jajka 2 bułki 2 średnie cebule 5 ząbków czosnku laska wiejskiej kiełbasy sól,pieprz oliwa Bułki namoczyć w letniej wodzie. Zmielić mięso wieprzowe razem z cebulą ( ok 1 1/2 cebuli). Dodać jedno jajko(...)trzy ząbki czosnku oraz 3/4 odciśniętej bułki. Całość doprawić do smaku solą i pieprzem, dokładnie wymieszać. Zmielić mięso drobiowe,dodać zmielony szpinak,2 ząbki czosnku,1/2 bułki oraz jedno jajko - przyprawić solą,pieprzem i wymieszać. Rozłożyć w kształcie prostokąta równą warstwę mięsa wieprzowego na nim rozprowadzić mięso drobiowe,na brzegu położyć laskę kiełbasy. Całość delikatnie zwinąć w rulon i posmarować

Niespełnione zdolności kulinarne
Pasztet wieprzowo-drobiowy 193

mięsa wieprzowego (dałam łopatkę) 400 g wątróbki drobiowej 2 udka z kurczaka 300 g słoniny 2 duże cebule 2 marchewki 2 pietruszki kawałek selera 7 dużych jajek 1 czerstwa bułka gałka muszkatołowa sól, pieprz natka pietruszki 3 liście laurowe 1 ziarna ziela angielskiego zioła prowansalskie mleko do namoczenia bułki Mięso pokroić na kawałki, włożyć do garnka, dodać pokrojoną w większe(...)momentu, aż wątróbka nie będzie krwista. Ostudzone mięso i włoszczyznę zmielić w maszynce do mięsa, a także wątróbkę z cebulę. Do zmielonej masy dodać jajka, namoczoną i odciśniętą bułkę, zioła, natkę pietruszki, gałkę muszkatołową. Przyprawić solą i pieprzem i dobrze wymieszać. Przełożyć do wysmarowanej i wysypanej bułką tartą formy. Dobrze uklepać mokrą ręką, żeby nie było powietrza w środku. Piec

talerz przyjemności
kotlety z piersi z serem w panierce z mlekiem... 163

Składniki: pierś z kurczaka podwójna 2 sztuki, ser żółty 20 dag, przyprawa do kurczaka 2 łyżki, czosnek niedźwiedzi  2 łyżki, papryka ostra mielona 1 łyżeczka, mąka pszenna 1/2 szklanki, bułka tarta 1/2 szklanki, mleko 3,2% 3/4 szklanki, olej rzepakowy - ile potrzeba, ziemniaki ugotowane 1/2 kg, marchewka z groszkiem 1 opakowanie/w opisie piersi rozciąć na porcje, lekko je rozbić(...)woreczku foliowym na kotlety, ułożyć plasterki sera żółtego (użyłam holenderski), posypać przyprawami, zawinąć kotlety z nadzieniem, spiąć wykałaczką do panierki przygotować mąkę tortową, tartą bułkę, mleko 3,2%, panierka jest bez jajka, kotlety maczać w mleku, w mące, w mleku, w tartej bułce na mocno rozgrzanym oleju rzepakowym smażyć rumiane kotlety z każdej strony, na koniec przykryć pokrywką

W Mojej Kuchni Lubię
Cebularze 271

Cebularze to bułki w kształcie pizzy z nadzieniem cebulowym. Są zdecydowanie smakiem mojego dzieciństwa.... do dziś pamiętam najlepsze Cebulaki jakie jadłam w życiu. Można było je kupić w Brzozowie w jednej z budek z pieczywem. Kiedy moja mama jeździła w różnych załatwieniach do tego miasta to zawsze kupowała mi  te przepyszne Cebulaki. Miały one złocistą i chrupiącą(...)koniec smażenia suchy mak.  Wyrośnięte ciasto dzielimy na 9 równych części. Z każdej części formujemy okrągły placek. Za pomocą dna szklanki robimy wgłębienie po środku każdej z bułek. Do środka nakładamy usmażoną cebulkę. Boki bułek smarujemy roztrzepanym żółtkiem jaja. Bułki odstawiamy ponownie do wyrośnięcia na  20-30 min.  Piekarnik rozgrzewamy. Wkładamy cebularze do piekarnika i pieczemy

kulinarne odsłony pati
Marchewkowe bułki na zakwasie z wody marchwiowej 158

Zawsze bałam się bułek na zakwasie bo myślałam że mi klapną w piekarniku i po bułach ale nic bardziej mylnego. Te marchewkowe buły są cudowne, czyli nie klapną i choć wyglądają na początku że są płaskie to w piekarniku skoczą do góry. Polecam zabawy z warzywami przy pieczeniu bułek czy chlebów. Jak zrobić wodę zakwasową znajdziecie pod linkiem, tak samo(...)zakwas na bazie wody zakwasowej. Tutaj dzisiaj przepis na bułki marchewkowe, są pyszne, mają sprężysty miękisz i chrupiącą skórkę. Marchewkowe bułki na zakwasie z wody marchwiowej. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Pasztet domowy z królikiem 145

Składniki:   1 kg łopatki wieprzowej 1 kg surowego boczku (z tłuszczykiem) 1 królik/ 1 kaczka / 1 kurczak (można dać same udka, 4 sztuki) 300g wątróbki drobiowej 4 czerstwe bułki 4 cebule 4 jajka garść suszonych grzybów 3 łyżki kaszy manny przyprawy: sól, pieprz, majeranek, gałka muszkatołowa w całości, 5 ziaren ziela angielskiego, 4 listki laurowe pęczek włoszczyzny   Wykonanie(...)Grzyby zalewamy pół szklanki wrzątku, odstawiamy do namoczenia na kilka godzin, a następnie gotujemy do miękkości. Cebule kroimy w kostkę lub piórka, podsmażamy na łyżce tłuszczu, odstawiamy do przestudzenia. Bułki zalewamy wywarem z gotowania mięsa, gdy się namoczą lekko odciskamy. Mięso, wątróbkę, cebule, bułki, grzyby przepuszczamy dwukrotnie przez maszynkę. Wszystko mieszamy dokładnie z dużej misce, doprawiamy do smaku solą

Smak mojej kuchni

Proponowane wyszukiwania