bułki - 33426 przepisów (strona:236/2229)

Ciasto orzechowo - jabłkowe 1356

blaszki: 28 x 24 cm Temp. pieczenia : 180 C Czas pieczenia : 30 min + 30 min + 40 min. Składniki: Biszkopt orzechowy : 4 jajka 4 łyżki zmielonych orzechów włoskich 3 łyżki bułki tartej 4 łyżki cukru 1 łyżka mąki pszennej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Ciasto jabłkowe: 1 kg jabłek 4 żółtka 150 g margaryny 300 g mąki pszennej 40 g drożdży(...)łyżka cukru pudru 3 łyżki kwaśnej śmietany 2 łyżeczki cynamonu 2 łyżki bułki tartej szczypta soli Masa : 3 szkl. mleka 3 łyżki cukru 3 łyżki mąki pszennej ( kopiaste ) 3 łyżki mąki ziemniaczanej (kopiaste ) 200 g masła Sposób przygotowania : Biszkopt orzechowy : x 2  Białka ubijamy z cukrem aż powstanie piana. Następnie dodajemy po 1 żółtku , mąkę z proszkiem do pieczenia

Różne smaki w kuchni
JAJECZNICA W BUŁCE 165

Śniadanie. Czasem mam ochotę na takie konkretne, po którym będę syta przez dłuższy czas. Jajecznicę bardzo lubimy a dzisiaj podałam ja troszkę inaczej, w bułce. Wiecie jak było pysznie? Spróbujcie sami Składniki: 1 bułka z ziarnami, pestkami 1 jajko pól pomidora sól, pieprz 2 plasterki cebuli 3 plastry boczku wędzonego szczypiorek gałązka koperku Wykonanie: *Boczek zrumieniamy z obu stron(...)wytopionym tłuszczu smażymy jajecznicę z 1 jajka, doprawiamy solą i pieprzem.  * Bułkę przecinamy na połowę.  * Pomidora kroimy w kostkę, wykładamy na bułkę, oprószamy solą i pieprzem. Na to wykładamy plastry cebuli. *Następnie wykładamy odsączony bekon, a na niego jajecznicę. Posypujemy szczypiorkiem i na wierzch dajemy gałązkę koperku.  *Przykrywamy i zajadamy ze smakiem

Z Majeczką w kuchni
JAK SMAŻYĆ MROŻONE RYBY? DORSZ 169

filety leżały swobodnie.  Doprawiamy z obu stron solą i pieprzem.  Przygotowujemy panierkę , u mnie zawsze : jajko na jednym talerzu dokładnie rozbite a na drugim mieszanka bułki tartej i mąki w proporcji 1:1 .  Filety maczamy tylko raz JAJKO-BUŁKA/MĄKA  Dokładnie lekko dociskając do mąki z bułką.  Po Czwarte -Smażenie  Następnie przygotowujemy OLEJ(...)gotowanymi ziemniakami lub tak jak Anglicy z frytkami :) Fish and Chips :)  Poniżej podaję składniki na 4 filety z Dorsza: - 4 filety mrożonego dorsza  - 2 jaja - 1/3 szklanki bułki tartej -1/3 szklqnki mąki pszennej  -sól i pieprz do smaku  -olej rzepawkowy do smażenia ryb  Polecam i Smacznego

Gotowanie Patki
Cheeser – serowy kotlet z piersi kurczaka 487

smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> No ale jak już przebrnęłam przez ten etap , dalej poszło gładko . Efekt wart był poświęcenia i rąk całych w jajku i bułce ..fuj nie lubię surowego jajka na palcach , tak już mam i chyba nic tego nie zmieni . Rodzinka z apetytem wsunęła kotleciory , a to najważniejsze , następny przepis odhaczony " class="wp-smiley" style(...)height: 1em;" />" class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Składniki na 4 osoby : 4 połówki piersi z kurczaka czubata szklanka, tartego żółtego sera , np. gouda szklanka bułki tartej sól , biały pieprz do smaku granulowany czosnek szczypta mielonej gałki muszkatołowej ( też do smaku ) olej do smażenia 2 jajka Piersi z kurczaka delikatnie rozklepujemy , tylko trochę , tak ,żeby pozostały dość

Ogrodnik w podróży
Kotlety mielone z brokułem 170

bardzo smaczne. Można podawać z różnymi dodatkami, na ciepło i na zimno. składniki: 500 g mięsa mielonego, u mnie łopatka 1 brokuł ( ok 400 g różyczek ) 1 jajko 1 bułka kajzerka namoczona w mleku sól,pieprz bułka tarta do panierowania olej do smażenia Brokuła podzielić na różyczki i ugotować we wrzątku z dodatkiem cukru i soli. Brokuł musi być miękki(...)prawie się rozpadać. Ugotowanego brokuła dobrze osączyć i wystudzić. Następnie brokuła przełożyć do miski i rozgnieść widelcem. Dodać mięso mielone, odciśniętą bułkę i jajko. Masę dokładnie wyrobić, do smaku doprawić solą i pieprzem. Z masy uformować kotlety, u mnie wyszło 10 sztuk. Panierować w bułce tartej. Smażyć na ciemnozłoty kolor z obu stron

Monia miesza i gotuje
Bułki na zakwasie z serem 184

Bardzo aromatyczne i smakowite bułki mam dziś do przedstawienia. Dodatkiem do bułek jest starty ser gouda i dzięki temu bułki są znakomite. Idealne na śniadanie w domu, do pracy, do szkoły, polecam. Bułki na zakwasie z serem. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Razowy chleb z pestkami słonecznika 163

pieczywo pszenne to syf nad syfy. I malaria. I w ogóle nie ma takiego czegoś jak chleb pszenny. Bo wszystko co z mąki pszennej i na drożdżach to bułka. To, że syf to nawet z tym nie dyskutowałem. Chamskie mam podniebienie i się nie znam, może i syf. Ale nie udało się owego mędrca przekonać, że z mąki pszennej można(...)zrobić zarówno bułkę jak i chleb. Że wszystko zależy od konkretnego przepisu i technologii. Inaczej robi się chleb, inaczej bułkę. Ale nie, nie znam się. Jak mąka pszenna i drożdże to bułka. I nawet nie trafiała całkiem trafna analogia, że skoro stoły robi się z drewna to wszystko, co jest z drewna to stół? Że drewniane krzesło to też stół

Marder&Marder Manufacture
KROKIETY Z JAJKIEM 271

patelni i smażyć z obu stron do rumiany kolor. Składniki na farsz jajeczny: * 15 jajek * garść posiekanego szczypiorku * sól i pieprz do smaku * 1 surowe jajko * 2-3 łyżki bułki tartej * jajka i bułka tarta do panierki Wykonanie: Jajka ugotować na twardo, zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Dodać posiekany szczypiorek, surowe jajko, bułkę tartą, sól i pieprz do smaku(...)Wszystko wymieszać. Naleśnika do połowy wysmarować farszem z jajek. Zwinąć w rulonik. Odciąć lekko brzegi. Zawiniętego naleśnika przeciąć na pół. Każdego krokieta obtoczyć w rozkłóconym jajku i bułce tartej. Smażyć na rozgrzanym oleju na złoty kolor

Zrób to smacznie
Chrupiące panierowane cukinie – idealna letnia przekąska 591

talerzu. I nic więcej nie trzeba, no może poza pysznym sosem Składniki: 1 mała cukinia 2 większe jajka słodka czerwona papryka czarny świeżo mielony pieprz sól (u mnie himalajska) bułka tarta olej do smażenia Przygotowanie: Cukinię kroimy na grubsze a la frytki. Aby praca poszła sprawnie warto użyć naprawdę ostrego noża. Następnie każdą a la frytkę obieramy ze skórki(...)czerwona papryka. To one są podstawą smaku. Ich ilość zależy jednak od indywidualnych upodobań – ja dodałam większą szczyptę słodkiej czerwonej papryki. Mieszamy szybko widelcem. Do drugiego talerza wsypujemy bułkę tartą. Kawałki cukinii maczamy najpierw w jajku, potem w bułce i znów w jajku i bułce (wtedy panierka jest bardziej chrupiąca). Nasze kawałki cukinii smażymy na głębszym tłuszczu na średnim

Słodkie okruszki
Maczanka krakowska 228

ogórkiem kiszonym. Czas przygotowania jest dość długi, bo pierwsze moczenie w solance, a następnie długi czas duszenia.mięsa Jednak warto poczekać i delektować się mięciutkim mięsem zatopionym w bułce. Polecam jeśli jeszcze nie próbowaliście. Solanka do mięsa na każdy litr wody - 2 łyżki soli 4 liście laurowe 1,5 kg karkówki bez kości 5 średnich cebul 2 ząbki czosnku(...)łyżeczki słodkiej papryki 1 szklanka czerwonego wytrawnego wina 4 ziarenka ziela angielskiego pieprz 4 łyżki masła klarowanego ogórek kiszony bułki kajzerki Naszykować solankę wraz z liśćmi laurowymi i zanurzyć w niej mięso. Karkówka powinna być cała zanurzona w wodzie. Odstawić najlepiej na całą noc w chłodne miejsce. Po tym czasie wyjąć karkówkę z solanki i osuszyć. W rondlu rozgrzać masło

O kuchni z uczuciem
Pasztet z golonki indyka ze śliwką 225

jest taki duży. 1,3 kg gotowanej golonki z indyka 300 g podgardla wieprzowego 300 g wątróbki drobiowej 1 cebula 4 ziarna ziela angielskiego 2 liście laurowe 1 czerstwa bułka kajzerka mleko do namoczenia bułki 2 jajka 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej sól pieprz czarny mielony ok 1 szklanki suszonych połówek śliwek węgierek Cebulę pokroić na kawałki i wrzucić na patelnię(...)rozgrzanym olejem. Wrzucić liście laurowe, ziele angielskie i chwilę smażyć po czym dołożyć oczyszczone kawałki wątróbki. Kiedy wątróbka się usmaży, odstawić do wystudzenia. Bułkę namoczyć w zimnym mleku, a kiedy napęcznieje odcisnąć. Ugotowane golonki rozdrobnić pozbywając się kości i wszystkich drobnych kostek. Zmielić w maszynce do mielenia na najdrobniejszym sitku. Zmielić także podgardle, odciśniętą bułkę i wątróbkę z cebulą, wyjmując

https:KKuchniaMniam
Pudding z wiśniami 98

cóż na poprawę nastroju upiekłam wiśniowy pudding. W całym domu pięknie zapachniało wanilią, cynamonem i wiśniami, a co tam pogoda Pudding z wiśniami 1 kg wiśni 6 czerstwych bułek (użyłam bagietki) 1/2 ciepłego mleka 4 jajka 1/2 szkl cukru cukier waniliowy (użyłam laski wanilii) 2 łyżeczki skórki otartej z cytryny 1/2 łyżeczki cynamonu 2 łyżki masła tłuszcz do formy cukier(...)kromki. Mleko wymieszać z jajkami, cukrem, cukrem waniliowym ( ja wrzuciłam do gorącego mleka laskę wanilii, którą po przestudzeniu wyciągnęłam ) cytryną i cynamonem. Formę posmarować tłuszczem, spód wyłożyć kromkami bułki. Na nich rozłożyć wiśnie, przykryć warstwą bułek i ponownie wiśniami. Na wierzchu rozłożyć resztę bułek, polać masą jajeczno-waniliową i odstawić na 15 minut. Zapiekankę obłożyć płatkami masła, piec

Pieguskowa Kuchnia
Kotlety rybne 138

odfiletowanych ryb (najlepiej pomieszanych, u mnie płotki, krasnopiórki i szczupak) 1 duża cebula 2 ząbki czosnku 2 jajka 5 cm pasek słoniny lub surowego boczku 1 mała bułka czerstwa namoczona w wodzie sól, pieprz bułka tarta olej Oddzielić skórę od mięsa, pokroić na kawałki i zmielić z obraną cebulą, czosnkiem, słoniną i odciśniętą bułką. Dodać jajka, sól, pieprz i dobrze(...)wyrobić masę. Formować kotleciki, obtoczyć w bułce tartej i smażyć na rozgrzanym oleju do zrumienienia. Artykuł Kotlety rybne pochodzi z serwisu Każdy ma jakiegoś bzika - Pieguskowa kuchnia

Pieguskowa Kuchnia
Placki cukiniowe z marchewką i ryżem 1389

Placki cukiniowe z dodatkiem marchewki oraz ryżu to pomysł na szybki i sycący obiad. Poniższe placuszki są wilgotne w środku i naprawdę świetnie smakują. Podczas obtaczania w bułce tartej, placuszki mogą się lekko „rozkruszyć”, dlatego po panierowaniu należy je ponownie wyrobić (formułując placek). Składniki na 12 placków: 1,5 sztuki młodej i cienkiej cukinii (wagowo około 350 g) 1 średniej(...)łyżeczka domowej wegety 1 mała cebula 1 ząbek czosnku 1 łyżeczka posiekanego koperku 1 łyżeczka posiekanej pietruszki 1 jajko (rozmiar l) 3 łyżki masła klarowanego 5-6 łyżek bułki tartej + dodatkowo do obtoczenia sól, pieprz Cukinię zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Lekko posolić i odstawić na kilkanaście minut. Marchewkę obrać, umyć  i zetrzeć na tarce o dużych oczkach

Ugotować
PASZTET Z CUKINII 187

natomiast dzisiaj przygotowałam pasztet z cukinii. Przepyszny !!!  Składniki:  3 niewielkie cukinie 1 jajko  20 dag startego sera żółtego  1/3 szklanki oleju rzepakowego 2 parówki  bułka tarta lub kasza manna  sól, pieprz, papryka czerwona w proszku, ząbek czosnku, zioła Sposób przyrządzenia :  Cukinię i cebulę zetrzeć na tarce o dużych oczkach, posolić, odczekać chwilę(...)odcisnąć wodę. Wbić jajko, dodać ser, olej  i przyprawy. Bułki lub kaszy manny na tak zwane oko, czyli tyle żeby konsystencja nie była za rzadka. Masę wylać do wysmarowanej tłuszczem i bułką tartą keksówki. W środek ciasta włożyć parówki, dwie obok siebie. Na wierzch delikatnie posypać bułką. Piec w 180 stopniach ok. 1,5 h . Podawać do obiadu

pieprzny smaczek

Proponowane wyszukiwania