bułki - 33426 przepisów (strona:229/2229)

Kotlety ryżowe z jajkiem+ film 133

poprzedniego dnia.     składniki na 12 sztuk 3 szklanki ugotowanego ryżu 4 jajka ugotowane na twardo 1- 2 surowe jajka ( w zależności od wielkości ) pęczek szczypiorku 3 łyżki bułki tartej + bułka tarta do panierowania olej do smażenia szczypta ziół prowansalskich czarny pieprz sól przepis Ugotowane wystudzone i obrane ze skorupek jajka ścieramy na tarce o dużych oczkach. Opłukany szczypiorek(...)drobno siekamy. Do miski przekładamy ugotowany i wystudzony ryż, dodajemy starte na tarce jajka, posiekany szczypiorek, 1-2 jajka w zależności od wielkości oraz 3 łyżki bułki tartej. Wszystko doprawiamy szczyptą ziół prowansalskich, solą oraz czarnym pieprzem. Wszystkie składniki dokładnie ze sobą łączymy łyżką a następnie wyrabiamy dłonią na jednolitą masę. Z tak przygotowanej masy wilgotnymi dłońmi formujemy niewielkie kotleciki

Smakowite Dania
BURGERY WOŁOWE Z FETĄ 119

mięsa mielonego wołowego 150 g sera feta 1 drobno posiekanej cebulki 1 łyżka natki pietruszki 1 jajko 2 łyżki płatków owsianych 2 łyżki musztardy 1 łyżka ketchupu Dodatki 6 bułek typ kajzerka 15 dag sera żółtego tartego Dowolne warzywa Dowolny sos PRZYGOTOWANIE:  Z podanych składników formujemy kotleciki.  Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia wykładam kotleciki.  Piekę(...)stopniach przez 25 min.  Międzyczasie przygotowujemy dodatki. Ja użyłam sałaty, pomidora, ogórka. Bułki przekrajamy wzdłuż, posypujemy serem i wkładamy do piekarnika na ok 3 min w 200 stopniach tak by ser się rozstępił a bułka była chrupiąca.  Kiedy mięso będzie gotowe, przekładamy jeden kotlecik do bułki, polewamy sosem, dodajemy warzywa

Gotowanie Patki
Zapiekana fasolka szparagowa 94

Postanowiliśmy troszkę bardziej ożywić klasykę fasolki z bułką tartą, czosnkiem i masełkiem. Składniki 1/2  kg fasolki szparagowej 100 g masła 2 ząbki czosnku 4 łyżki bułki tartej 40 g startego parmezanu Przygotowanie U Fasolkę oczyszczamy, usuwamy końcówki, obgotujemy w osolonym wrzątku przez 10-15 min. Na patelni rozgrzewamy masło, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, następnie bułkę tartą, którą lekko(...)zrumieniamy. Fasolkę mieszamy z bułką tartą, przekładamy do naczynia żaroodpornego. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180°C . Zapiekamy 20 min, następnie posypujemy startym parmezanem, pieczemy 10 min (z termoobiegiem

R'n'G Kitchen
Kotlety jaglano-jajeczne 138

żółty - ok. 200g, startego cebula - 1 szczypiorek - 1 duży pęczek, posiekany koperek - 1 pęczek, posiekany papryka ostra - szczypta papryka słodka - szczypta czosnek w proszku - szczypta sól, pieprz Panierka: bułka tarta tłuszcz - do smażenia, u mnie olej z masłem Wykonanie: 5 jajek gotujemy na twardo. Kaszę jaglaną bardzo dokładnie płuczemy, do momentu aż woda, w której ją płuczemy stanie się całkiem(...)jaglaną, posiekane zioła, paprykę słodką, ostrą, czosnek w proszku, solidną szczyptę soli i pieprzu. Dokładnie wyrabiamy masę, podobnie jak w przypadku klasycznych kotletów mielonych. Formujemy niewielkie kotleciki, panierujemy w bułce tartej i smażymy na rozgrzanym tłuszczu (u mnie olej + masło) do zarumienienia z każdej strony. Podajemy z pieczonymi ziemniakami i prostą sałatką. Kotlety jaglano-jajeczne, czyli moim zdaniem naprawdę ciekawe

Pogotujmy.pl
PASZTET Z SELERA 150

selera już obranego  3 jajka  1 cebula  pół kostki masła  odrobina soli, świeżo mielony pieprz, łyżeczka majeranku i gałki muszkatołowej szklanka bułki tartej Sposób przyrządzenia:  Selera i cebulę zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Dusić na maśle ok. 30 min. Wystudzić. Połączyć z przyprawami ( posmakować).  Dodać żółtka i ubite na sztywno białka. Następnie(...)dosypać bułkę tartą.  Blaszkę nasmarować tłuszczem i obsypać bułką tartą.  Wylać masę do blaszki. Posypać delikatnie po wierzchu bułką tartą i piec ok. 40 min w 180 stopniach bez termoobiegu.  Najlepiej smakuje na drugi dzień w towarzystwie chleba, pomidorów lub ostrej musztardy

pieprzny smaczek
pulpety w sosie koperkowo - śmietanowym 134

jest nawet lżejsze niż w sosie pomidorowym. Przynajmniej dla mnie :P No....to chyba wypada napisać jak je robię :D * 50 dkg mięsa mielonego - miałam indycze * 1 jajo * 1 bułka kajzerka namoczona w mleku * 1 malutka cebulka * 2 ząbki czosnku * odrobina bułki tartej - opcjonalnie * mąka do obtaczania pulpetów * przyprawy: sól, pieprz ziołowy i kolorowy * masło do podsmażenia * śmietana(...)koperek Mięso wymieszałam porządnie z jajkiem, odciśniętą z mleka bułką, startą na tartce o grubych oczkach cebulą,  przeciśniętym przez praskę czosnkiem i przyprawiłam solą i pieprzem. Miałam mięso mielone drobiowe i nie dodawałam cebuli i czosnku w ilościach takich jak dodaję do wieprzowego. Jest ono delikatniejsze i nie chciałam zagłuszyć jego smaku dość intensywnymi smakami cebuli i czosnku. Zawsze

Pieprzyć z Fantazją
hamburgery domowe 157

smaku a mamy pyszne jedzenie :D Składniki: * 40 dkg mięsa mielonego wołowego * 1 średniej wielkości cebula * 1 mała czerwona cebula * 1/4 szklanki rosołu albo wody * 3 ząbki czosnku * 4 bułki * sól, pieprz, imbir * sałata * pomidor * ogórek świeży * majonez, musztarda, ketchup * ser żółty Nie używałam do zrobienia kotletów zbyt wyszukanych składników. Rozejrzałam się po lodówce i stwierdziłam(...)rozgrzanej patelni do 5 minut z każdej strony. Nie zalecam dłuższego smażenia. Kotlety wychodzą twarde jak kamień. Taki czas jest wystarczający. Mięsko jest kruchutkie i rozpływa się w ustach. Bułki przekroiłam i każdą z nich podsmażyłam po wewnętrznej stronie na tej samej patelni, co smażyłam kotlety. Cały smak z mięsa został w bułeczkach :D Były potem takie chrupiące :D Smarowałam

Pieprzyć z Fantazją
Wegańskie kotleciki z fasoli 124

białej fasoli gotowanej lub z puszki (1 puszka) 1 duży ugotowany ziemniak (około 100-120 g) 1/2 cebuli 1/2 łyżeczki soli himalajskiej 1/4 łyżeczki pieprzu czarnego mielonego 4 łyżki bułki tartej olej do smażenia bułka tarta do obtoczenia Wykonanie: Do suchego blendera lub młynka wkładamy połamane arkusze nori i miksujemy na proszek. Cebulę obieramy i drobno siekamy. Z puszki fasolki(...)odcedzamy. Do blendera wrzucamy odcedzoną fasolkę, cebulę i rozdrobnionego ziemniaka, dodajemy sól, pieprz i miksujemy na gładką masę. Przekładamy ją do większej miski, dodajemy zmiksowane wcześniej arkusze nori i bułkę tartą i mieszamy. Formujemy kotleciki dowolnego kształtu i rozmiaru, które to obtaczamy w bułce tartej. Smażymy na rozgrzanym oleju aż zarumienią się z obu stron. Podajemy z sosem czosnkowym , serowym

Lamarida.pl
Kotlety pożarskie. 171

dziś bez sosu, podane z ziemniaczkami i surówką. Z podanych składników wyszło mi 5 kotletów. Składniki: 2 pojedyncze piersi kurczaka 1 jajko 1 cebula 1 łyżka masła 1 łyżka bułki tartej majeranek, sól, pieprz, czosnek granulowany Dodatkowo: bułka tarta do obtoczenia kotletów olej do smażenia Wykonanie: Piersi zmielić. Cebulę pokroić w drobną kostkę i podsmażyć na maśle. Do zmielonego mięsa(...)dodać przestudzoną cebulę, jajko, przyprawy i łyżkę bułki tartej. Wszystko dokładnie wyrobić. Formować kotlety i obtaczać w bułce tartej. Smażyć na rozgrzanym oleju 5-7 minut z każdej strony. Ja smażyłam w sumie 15 minut, obracając kilka razy

Agusiowe smakołyki
Rzodkiewka na ciepło 137

się na takie jej przygotowanie. W tym roku u mnie wysyp rzodkiewki, jak to zwykle wiosną. Postanowiłam wreszcie spróbować rzodkiewki na ciepło. Po prostu ją ugotowałam i podałam z bułką tartą zarumienioną na masełku. Rzodkiewka podczas gotowania nieco wyblakła i straciła swój ostry smaczek ale smakowała całkiem dobrze. W smaku przypomina jakby nieco kalarepkę czy szparagi. Polecam spróbować rzodkiewki(...)takim mało znanym wydaniu. składniki: 1 kg rzodkiewki bez listków, najlepiej aby była w miarę tej samej wielkości 70 g masła 2-3 łyżki bułki tartej ok 1 l wody sól cukier Rzodkiewki dokładnie umyć, odkroić ogonki i ewentualne plamki. Do garnka wlać wodę i zagotować. Do wrzątku dodać trochę soli i cuku, ja dałam po ok 1/4 łyżeczki. Wrzucić

Monia miesza i gotuje
Kotlety mielone z fasolką szparagową 163

Kotlety mielone z fasolką szparagową Składniki: Na kotlety mięso mielone - 400 g 1 czerstwa bułka sól i pieprz jajko - 1 szt cebula - 1 szt Nadzienie: fasolka szparagowa żółta - 300 g natka pietruszki Dodatkowo tłuszcz do smażenia bułka tarta do panierki Dekoracja; liście sałaty koperek pomidorki koktajlowe Sposób przygotowania: Bułkę namoczyć w wodzie, dobrze odcisnąć. Cebulę obrać, pokroić w drobną kosteczkę(...)mięsa mielonego formować w dłoni owalne kotlety, lekko spłaszczyć, nałożyć na każdy kotlet po kilka ugotowanych fasolek szparagowych i natkę pietruszki, dobrze zlepić, uformować kotlety. Obtaczać w tartej bułce i smażyć na wolnym ogniu, aby w środku nie były surowe, na złoty kolor. (function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return; js = d.createElement

Kuchnia Danusi
NAJLEPSZY KOTLET SCHABOWY - przepis Magdy Gessler 719

schabowy SKŁADNIKI: 500-600g schabu wieprzowego, pokrojonego na 4 kotlety sól i pieprz do namoczenia: mleko 1 duża cebula, pokrojona w plasterki odrobina soli i pieprzu do panierowania: bułka tarta 2 jajka 2 łyżki mleka sól i pieprz do smażenia: smalec Jak zrobić kotlety schabowe PRZYGOTOWANIE: Krok 1. Kotlety ze schabu kładziemy kolejno na desce i rozbijamy tłuczkiem(...)pieprzem. Krok 4. Do miseczki wbijamy całe jajka, dodajemy 2 łyżki mleka, odrobinę soli oraz pieprzu i roztrzepujemy dokładnie. Każdego kotleta panierujemy najpierw w roztrzepanym jajku, a następnie w bułce tartej. Nadmiar bułki delikatnie strząsamy i od razu kładziemy na rozgrzany smalec na patelnię. Smażymy po dwa kotlety na raz...no chyba, że komuś wyszły wielkości talerza ;) Kotlety smażymy

Moja Książka Kucharska
„Paluchy” z mielonego mięsa z pieczarkami i serem 177

kurczaka (3 pojedyncze piersi) 200g pieczarek 2 cebule około 150g żółtego sera w kawałku (u mnie sokół) przyprawa do gyrosa oregano 4 łyżki mąki krupczatki 4-5 łyżek bułki tartej sól, pieprz Sos I: 1/2 szkl. majonezu 2 łyżki kremówki zioła prowansalskie sól, pieprz Sos II: 1/2 szkl. majonezu kieleckiego 2 łyżki kremówki 4-5 marynowanych pieczarek 1 korniszon(...)Przepuszczamy przez maszynkę do mielenia. W maszynce mielimy również cebulę oraz pieczarki. Powstałą masę doprawiamy solą, pieprzem, oregano oraz przyprawą do gyrosa. W razie potrzeby dosypujemy 1-2 łyżki bułki tartej. Pozostałą bułkę tartą wsypujemy na płaski talerz i mieszamy z mąką krupczatką. Ser żółty kroimy na około 0,5cm plastry, a następnie w słupki. Każdy kawałek otaczamy mięsną masą

Smaki Na Talerzu
Ciabatta 139

ilości porów w strukturze miękiszu. Doskonale nadaje się do przygotowania kanapki do szkoły lub pracy.   Ciabatta 2018-04-30 20:12:43 Z podanej proporcji uzyskałam około 10 bułek. Zapisz przepis Drukuj przepis Zaczyn 450 g mąki pszennej typ 650 450 g wody 1/8 łyżeczki drożdży instant Gotowe ciasto 450 g mąki pszennej typ 650 120 g wody(...)wstępnej, a następnie po kolejnych 50 minutach. Dzielenie. Ciasto podzielić na 10 prostokątów. Delikatnie przełożyć na blachę pokrytą papierem do pieczenia i oprószoną mąką. Ścinki ciasta umieszczać na wierzchu bułek. Przykryć folią spożywczą lub czystą i suchą ściereczką kuchenną. Fermentacja końcowa. 20-25 minut w temperaturze około 24 ºC. Pieczenie. Wykonać nacięcia wzdłuż całej długości bułek. Piec przez 30 minut

Chlebki.pl
Kanapka grzybowa, z pieczarką Portobello... 106

Generalny pomysł i inspiracja ze strony Food Network . Składniki na 1 porcję: 1 duży kapelusz pieczarki Portobello 2-3 plastry cebuli listki sałaty kleks majonezu (opcjonalnie i do smaku) bułka, ulubiona, ale wielkościowo taka, by spokojnie zmieściła pieczarkę plaster sera mozarella (u mnie- 'sucha', pokrojona na plastry; ta z woreczka, pływajaca w serwatce wydaje się być zbyt mokra) sól(...)oraz plastry cebuli i smaż na średnim ogniu przez kilka minut. Odwróć kapelusz i plastry cebuli, posól i popieprz. Nałóż ser na wierz pieczarki, z boku na patelni połóż bułkę, przekrojona strona do dołu, a całość przykryj pokrywka, lub talerzem. Smaż kolejnych kilka minut, do czasu, aż ser się rozpuści. Złóż kanapkę: dolna połowa bułki, kleks majonezu, podsmażone plastry cebuli

Lejdi of the house

Proponowane wyszukiwania