zapiekanych ziemniaków z majerankiem oraz gotowanych na parze warzyw. Składniki 12 jaj 200 g żółtego sera pęczek natki pietruszki 1 łyżka majonezu 1 łyżeczka musztardy 2 łyżki bułki tartej 1/3 łyżeczki soli 1/4 łyżeczki pieprzu bułka tarta do obtoczenia kotletów olej/masło klarowane do smażenia Sposób 10 jaj ugotować na twardo, 2 pozostawić surowe. Po wystudzeniu ugotowane jaja(...)pokroić w kostkę, wrzucić do miski, wbić jajka surowe, dołożyć żółty ser potarty na tarce, posiekaną natkę pietruszki, majonez, musztardę oraz 2 łyżki bułki tartej . Przyprawić solą i pieprzem. Dokładnie wymieszać. Z powstałej masy formować kotleciki, gotowe obtoczyć w tartej bułce. Smażyć na rozgrzanym tłuszczu z obu stron na rumiany kolor
Kuchenne aromatySkładniki: mielone z drobiu 1/2 kg, smalec 2 łyżki, bułka odciśnięta z wody 2 sztuki, cebula 1 sztuka, pieprz grubo mielony 1 łyżeczka, przyprawa do pasztetu 1 opakowanie, cebula 2 sztuki, wątróbka z kurczaka 1 kg, smalec 1/2 kostki,jajka 5 sztuk, mięso z 1 kurczaka z rosołu, bułka tarta 1 szklanka, kasza manna 4 łyżki, orzechy włoskie 150 gram(...)smalcu, orzechy włoskie (zostawić trochę do dekoracji) wsypać do wątróbki i podsmażać z 3 minuty na większym ogniu mieszając. Do mielonego mięsa dodać cebulę 1 pokrojoną, pieprz grubo mielony, bułki odciśnięte z wody i na patelni na 2 łyżkach smalcu podsmażyć, wystudzić. Wystudzoną wątróbkę z tłuszczem z patelni, mielone mięso, wbić jajka, rosół 2-3 szklanki, gotowane i obrane
W Mojej Kuchni Lubiętuńczyka ( klik ) Kotlety z kaszy gryczanej ( klik ) Składniki: 1,5 szklanki kaszy jęczmiennej drobnoziarnistej PZZ Białystok 2 pieczarki 1 mała cebula 1 duże jajko pieprz i sól do smaku bułka tarta olej do smażenia (niewielka ilość) Przygotowanie: Kaszę jęczmienną przepłukujemy na sicie i gotujemy w osolonej wodzie zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Ugotowaną przekładamy na sito, studzimy. A następnie wkładamy(...)Wbijamy 1 jajko i całość doprawiamy pieprzem (tego zawsze warto dodać więcej, aby kotlety nie były mdłe) i solą. Wstępnie mieszamy nasze składniki. Po czym łyżka po łyżce dodajemy bułkę tartą, aż do czasu gdy z masy da się formować kotlety. U mnie przeważnie 4-5 łyżek bułki. Z masy formujemy kotlety (dobrze dociśnijcie masę w dłoniach) obtaczając
Słodkie okruszkijest po prostu smaczne . Składniki : 1 puszka białej fasoli 1 puszka czerwonej fasoli 1 cebula średniej wielkości trochę świeżego tymianku lub suszonego , ilość dowolna 2 jajka 2 łyżki bułki tartej i 1 szklanka bułki tartej do obtaczania kotletów sól , pieprz do smaku farsz : 1/2 kostki masła natka pietruszki ( 1 łyżeczka siekanej ) 1 łyżeczka granulowanego czosnku sól , pieprz do smaku Masło(...)wkładamy do lodówki żeby stwardniało . Cebule siekamy i rumienimy na patelni . Fasolę odcedzamy z zalewy , obie puszki . Przekładamy do miski i rozgniatamy widelcem na papkę . Dodajemy jedno jajko , bułkę tartą – dwie łyżki , podsmażona i ostudzoną cebulę , tymianek , sól , pieprz do smaku i wyrabiamy . (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Nabieramy łyżką porcję fasolowej masy, umieszczamy w środku kawałek masła , formujemy kotlety
Ogrodnik w podróżyPrzepis na cebularze inspirowany tymi popularnymi lubelskimi lub zamojskimi, ale w wersji LCHF bez mąki. Jako baza posłużyły znane Wam doskonale chlebki oopsies . Niezwykle aromatyczne, smakują
Ola la LCHFKotlety mielone, mieszane z mięsa wieprzowego i drobiowego. około 80 dkg mięsa mielonego wieprzowo-drobiowego 1 duża cebula 2 ząbki czosnku 2 małe czerstwe bułki 1 szkl. ciepłego mleka 2-3 łyżki musztardy 2 jajka sól, pieprz , majeranek Bułki zalać ciepłym mlekiem i odstawić do namoczenia. Namoczone bułki zblendować, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, musztardę, majeranek(...)sól i pieprz. Dobrze wymieszać.Cebulę pokroić w kosteczkę i podsmażyć na patelni. Do mięsa dodać cebulę i bułkę z przyprawami. jajka i całość dobrze wymieszać. Doprawić w razie potrzeby.Formować kotlety i smażyć z każdej strony
Moje domowe kucharzenieniego upomina... :-) Danie dla 4 osób. Składniki: - 400g mielonego mięsa (u mnie z szynki wieprzowej, ale może być dowolne, cielęce i drobiowe również) - 1 jajko - 1-1,5 łyżki bułki tartej (u mnie orkiszowa, ale można użyć też bezglutenową) - świeżo mielony pieprz - ok.1/3 łyżeczki soli (u mnie himalajska, zwykłej mniej) - tłuszcz do smażenia (u mnie bezzapachowy olej kokosowy+masło klarowane(...)kilka łyżek bułki tartej do obtoczenia mięsa Dodatkowo: - 4 jajka - łyżka masła W misce umieszczamy mielone mięso, dodajemy sól, świeżo mielony pieprz (niezbyt dużo), wbijamy jajko oraz dodajemy bułkę tartą. Wyrabiamy wszystko dokładnie, a następnie dzielimy na 4 części. Z każdej części formujemy kulkę, którą rozpłaszczamy i obtaczamy w bułce tartej. Ja formuję moje sznycle w podłużne, dość płaskie kotlety
Smaczne ZdroweSkładniki: kura rosołowa z rosołu 1,5 kg, włoszczyzna 1 pęczek, makaron ugotowany nitki 1 szklanka, rosół 2 szklanki, bułka sucha 1 sztuka, kasza manna 1/2 szklanki, bułka tarta 1/2 szklanki, jajka 2 sztuki, przyprawa do pasztetu 1/2 opakowania, natka pietruszki 1 pęczek Z ugotowanego rosołu odłożyć włoszczyznę, kurę rosołową i wystudzić - rosół wykorzystać np. do zupy pomidorowej. W maszynce(...)mięsa zmielić na drobnym sitku obrane z kości i chrząstek mięso, skóry, włoszczyznę, makaron nitki. Bułkę wymoczyć w rosole, i dodać bez odciskania z rosołem do zmielonego mięsa, dodać jajka, posiekaną natkę pietruszki, przyprawę do pasztetu (dodajemy ostrożnie bo mięso jest z przyprawionego solą rosołu), kaszę manną, tartą bułkę i ręką dokładnie wyrobić z 5 minut. Forma silikonowa
W Mojej Kuchni Lubięjęczmiennej: 6 łyżek kaszy jęczmiennej 1 średnia marchewka 1 średnia pietruszka 1 łyżka suszonego koperku pieprz czarny mielony do smaku 2 łyżeczki Vegeta Natur 1 jajko 1 łyżka bułki tartej Dodatkowo: olej do smażenia ( niewielka ilość ) bułka tarta do obtoczenia pulpecików ( tak 2-3 łyżki ) Na zupę: 4 szklanki bulionu warzywnego 2 duże marchewki 1 duża pietruszka 6 średnich(...)wody. Gdy warzywa i kasza będą miękkie doprowadzamy żeby wchłonęły cały płyn. Następnie dokładnie studzimy. Kasza powinna być taka lekko kleista. 2. Następnie do wystudzonej kaszy wbijamy jajko, dodajemy bułkę tartą i suszony koperek, przyprawiamy do smaku pieprzem i ewentualnie Vegetą Natur i dokładnie wymieszamy. Z masy formujemy niewielkie pulpeciki i obtaczamy je w bułce tartej. Odstawiamy
Izabelawkuchniszynki lub łopatki 1 duża cebula 2 łyżki oleju roślinnego 4 kromki czerstwego jasnego pieczywa 1 jajko 1 łyżeczka musztardy 2 łyżeczki majonezu 2-3 łyżki bułki tartej + trochę do obtoczenia sól, pieprz czarny mielony olej roślinny do smażenia Przygotowanie: Cebulę pokrój w kostkę. Podsmaż na oleju do uzyskania ładnego złotego koloru, odstaw(...)przestudzenia. Tosty pokrój w cienkie paseczki. Mięso mielone wymieszaj z podsmażoną ostudzoną cebulą, jajkiem, musztardą , majonezem oraz bułką tartą. Dopraw solą i pieprzem. Na początku dodaj dwie łyżki bułki tartej, jeżeli stwierdzisz, że masa jest za rzadka dodaj jeszcze jedną łyżkę. Wyrób mięso z pozostałymi składniki na jednolitą masę
kuron.com.plpozostały rosół i gotujemy. Gdy dynia będzie miękki miksujemy blenderem na gładki krem. składniki na klopsiki: 250 g mięsa mielonego 1 mała cebula 1-2 ząbki czosnku 3 łyżki bułki tartej sól, pieprz bułka tarta do obtoczenia klopsików tłuszcz do smażenia wykonanie: Cebulę drobno siekamy, podsmażamy na tłuszczu do zeszklenia pod koniec dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Do mięsa dodajemy(...)podsmażoną cebulę z czosnkiem, 3 łyżki bułki tartej, sól oraz pieprz i mieszamy dłonią. Zwilżonymi dłońmi formujemy z mięsa klopsiki wielkości niedużych orzechów włoskich, obtaczamy w tartej bułce i smażymy na tłuszczu. dodatkowo do podania: śmietana starty ser żółty Gotową zupę podajemy z klopsikami, kleksem śmietany oraz startym serem żółtym
Domowy Smak JedzeniaSkładniki /2 porcje – 2 plasterki boczku dobrej jakości – 2 kotlety z mięsa mielonego – 2 bułki do hamburgerów bez konserwantów – 2 plasterki sera cheddar – 2 krążki cebuli – sałata rzymska – 2 plastry pomidora – przyprawy (sól, pieprz, słodka papryka) – majonez i ketchup Przygotowanie : Mięso na kotlety doprawiamy solą, pieprzem i papryką(...)Formujemy kotlety o średnicy ok. 7 cm. (średnica nie powinna być większa niż średnica bułek). Patelnię grillową smarujemy olejem rzepakowym. Smażymy kotlety ok. 3 minut z każdej strony. Następnie podsmażone mięso wkładamy do naczynia żaroodpornego i pieczemy przez 5 minut w temperaturze 160°C (termoobieg). W tym czasie plastry boczku układamy na patelni grillowej i smażymy z obydwóch stron. Pieczemy
I LOVE LIFEmięsnych”. Jednak całość smakowała tak dobrze, że aż sami byliśmy zaskoczeni 😊 SKŁADNIKI: - 4 krążki papryki czerwonej - 8 marynowanych papryczek piri-piri - 4 plasterki pomidora - 4 liście sałaty lodowej - 4 bułki - 4 cienkie plasterki boczku - 4 plasterki sera żółtego SKŁADNIKI DO MIĘSA: - 500g mielonego mięsa wieprzowego - 1/2 czerwonej papryki - 2 małe cebule - mix przypraw do mięsa wieprzowego - sól - pieprz SKŁADNIKI(...)podsmażamy na rozgrzanej patelni. Następnie łączymy je z mięsem, solą, pieprzem i mixem przypraw, dokładnie mieszając. Całość formujemy w płaskie, nie za duże burgery (tak by zmieściły się do bułek) i wrzucamy na rozgrzany ruszt. Grillujemy na mocnym żarze, w wysokiej temperaturze, uważając, żeby nie przypaliły się za bardzo. Nam zajęło to ok. 15 – 20 minut. Pod koniec nakładamy
Związek na patelniwypiek.. Składniki 1,5 kg karkówki tłustej 1,2 kg kurczaka-pierś i udka 10 jaj- białka ubite na sztywno 4 cebule 20 dag wątróbki drobiowej 2 duże bułki pszenne mleko do zamoczenia bułek sól i pieprz do smaku gałka muszkatołowa do smaku czosnek lubczyk- maggi marchewka ,pietruszka do mięsa gotowania tu jeszcze surowy Wykonanie Karkówkę i kurczaka ugotować(...)piórka i podsmażyć na złoty kolor,dodać wątróbkę i całość podsmażyć chwilę . Następnie doprawić solą pieprzem,czosnkiem,lubczykiem i gałka muszkatołową . Mięsa ugotowane ,wątróbkę z cebulą zmielić. Dodać żółtka,bułki odsączone z mleka i na koniec ubitą na sztywno piane z białek. Delikatnie całość wyrobić ,wymieszać do połączenia składników. Keksówke ,lub inna formę wyłożyć papierem do pieczenia,przełożyć zrobiona masę
mojej kuchnipieczywo w wersji doprawionej, o wyrazistym smaku. Podobne buły można kupić w wielu dyskontach czy supermarketach—jednak wersje sklepowe to pieczywo głęboko mrożone… Sami możemy upiec zdrowszą, domową bułkę czosnkową. Najlepsza forma bułki niby bez dodatków ( typu plastry cebuli, pieczarki , itp.) a jednak można nią pojeść jak zapiekanką czy pizzą. Składniki na ciasto drożdżowe: Zaczyn: 3 szklanki mąki pszennej(...)hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} Czosnek i masło doprawiamy przyprawami ucierając- na gładko. Wykonanie: Ciasto dzielimy na 6 – 8 równych części. Formujemy podłużne bułki. Każdą nacinamy jak na zdjęciu: Wkładamy na kilka minut do piekarnika , aż nacięcia lekko się rozszerzą. Następnie w nacięcia nakładamy masę czosnkową. Smarujemy rozmąconym żółtkiem,posypujemy ziołami prowansalskimi
Domowe ciasta