babki kawa pasuje idealnie. Upieczcie koniecznie, a ja udanych wypieków Wam życzę :) Potrzebujemy: Na ciasto: 3 jajka 2 szklanki mąki tortowej 1 szklanka mleka 2 łyżki bułki tartej 3 łyżki kakao 1 szklanka cukru 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia Dodatkowo: masło do posmarowania formy bułka tarta do posypania formy cukier puder do posypania ciasta Wykonanie pysznej kakaowej babki(...)Mleko z kakao przekładamy do garnka i zagotowujemy. Następnie studzimy. 2. Jajka wbijamy do miski, wsypujemy cukier i ubijamy na puszystość. Następnie dodajemy mąkę, proszek do pieczenia, bułkę tartą i mleko z kakao. Dokładnie miksujemy 3. Ciasto przekładamy do foremki na babkę posmarowanej masłem i posypanej bułką tartą. 4. Babkę pieczemy około 45 minut w temperaturze
Izabelawkuchnipodkreśla koncentrat pomidorowy Pudliszki . Kotleciki można podać z ryżem lub ulubioną kaszą i sałatką ze świeżych warzyw. Kotleciki: 6 jajek ugotowanych na twardo 1 jajko surowe 2 łyżki bułki tartej sól, pieprz łyżka siekanej natki pietruszki bułka tarta do panierki olej do smażenia Sos: 2 cebule 2 ząbki czosnku duży pomidor 2 łyżki koncentratu pomidorowego Pudliszki(...)szkl bulionu łyżeczka cukru sól, pieprz łyżeczka słodkiej papryki łyżeczka majeranku łyżeczka suszonej bazylii kulka mozzarelli Kotleciki: obrane jajka zetrzeć na tarce lub rozgnieść widelcem. Wymieszać z surowym jajkiem, bułką tartą i natką pietruszki. Doprawić do smaku i uformować cztery zgrabne kotleciki. Kotlety opanierować w bułce tartej. Schłodzić aby nie rozpadły się podczas smażenia. Usmażyć na rozgrzanym oleju
Smakołyki Asismaku. Całość dopełniają liście świeżego szpinaku. Jest to jeden z lepszych sosów jakie jadłam - smakuje naprawdę wyjątkowo! Składniki: 500 g mięsa mielonego z indyka 1 jajko 2 łyżki bułki tartej 1/3 szklanki wody 1 łyżeczka papryki słodkiej mielonej 1 łyżeczka ziół prowansalskich sól, pieprz mąka ( do obtoczenia) olej z suszonych pomidorów Sos: 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 słoik suszonych(...)pomidorów w oleju 2 duże garście liści szpinaku 200 ml śmietanki 30% 1 łyżeczka soku z cytryny 1/2 łyżeczki papryki słodkiej mielonej sól, pieprz Wykonanie: Pulpeciki: Bułkę tartą zalewamy wodą i odstawiamy, aby napęczniała. Musi mieć konsystencję budyniu - jeżeli jest za rzadka dodajemy jeszcze trochę bułki tartej, a jak za gęsta to dodajemy wody ( ja to robię na oko 😉). Mięso
Kuchnia MagdaLenysmaku. Całość dopełniają liście świeżego szpinaku. Jest to jeden z lepszych sosów jakie jadłam - smakuje naprawdę wyjątkowo! Składniki: 500 g mięsa mielonego z indyka 1 jajko 2 łyżki bułki tartej 1/3 szklanki wody 1 łyżeczka papryki słodkiej mielonej 1 łyżeczka ziół prowansalskich sól, pieprz mąka ( do obtoczenia) olej z suszonych pomidorów Sos: 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 słoik suszonych(...)pomidorów w oleju 2 duże garście liści szpinaku 200 ml śmietanki 30% 1 łyżeczka soku z cytryny 1/2 łyżeczki papryki słodkiej mielonej sól, pieprz Wykonanie: Pulpeciki: Bułkę tartą zalewamy wodą i odstawiamy, aby napęczniała. Musi mieć konsystencję budyniu - jeżeli jest za rzadka dodajemy jeszcze trochę bułki tartej, a jak za gęsta to dodajemy wody ( ja to robię na oko 😉). Mięso
Kuchnia MagdaLenykaszy jaglanej. Mi osobiście smakowały bardziej, niż te tradycyjne ;) Składniki na 10 kotlecików: ½ szklanki kaszy jaglanej 1 ½ szklanki mleka 8 jajek ugotowanych na twardo 3 jajka surowe 2 łyżki bułki tartej Pęczek koperku Sól, pieprz do smaku Dodatkowo bułka tarta do obtoczenia kotletów i olej rzepakowy do smażenia. Sposób przygotowania: Kaszę jaglaną dokładnie płuczemy na sitku, przesypujemy do rondelka(...)Gotujemy na małym ogniu przez ok 20 minut, często mieszając, by nie przywarło. Miękką kaszę studzimy, a następnie łączymy z posiekanymi drobno jajkami na twardo, jajkami surowymi, posiekanym koperkiem, bułką tartą i przyprawami. Wyrabiamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Nabieramy w dłonie odrobinę farszu i formujemy na kształt płaskiego kotleta lub jak ja- na kształt walca. Obtaczamy w bułce tartej
Kuchnia w czekoladziewszystkie soki zatrzymują się w środku. Bardzo smaczna, miękka rolada z mięsa, która nie rozpada się podczas krojenia. 1 kg mięsa mielonego z łopatki wieprzowej 2 jajka 1 czerstwa bułka kajzerka mleko do moczenia bułki 2 ząbki czosnku 1 cebula 1 łyżka koncentratu pomidorowego 1 łyżeczka papryki słodkiej mielonej 1 łyżeczka soli pieprz czarny 300 g boczku wędzonego FARSZ JAJECZNY(...)jajeczny. Ugotować jajka na twardo, pokroić w kostkę i dołożyć do startego na tarce jarzynowej sera. Wszystko wymieszać z majonezem i chrzanem doprawiając do smaku solą i pieprzem. Czerstwą bułkę namoczyć w mleku, aż zmięknie. Mięso mielone wymieszać z jajkami, drobno posiekaną cebulą, rozgniecionym czosnkiem, odciśniętą bułką i wszystkimi przyprawami. Wyrobione mięso rozłożyć na foli spożywczej i uformować prostokąt
https:KKuchniaMniamużywała blendera czy malaksera. Dzięki temu każdy kotlet miał wyczuwalne kawałki jajka i cebuli. Dzisiaj przygotowałam wersję z wykorzystaniem blendera, czyli masa jajeczna była całkowicie gładka. Do tego bułka tarta, surowe jajko i sól. Podałam je z surówką i dipem z jogurtu naturalnego. Kotlety jajeczne / 8 kotlecików lub 4 kotlety Składniki: 5 jajek ugotowanych na twardo 1 jajko surowe(...)łyżki bułki tartej plus do panierowania 1 szczypta słodkiej papryki sól do smaku olej do smażenia Przygotowanie: 5 jajek ugotowanych na twardo obieramy ze skorupek. Wkładamy do blendera. Dodajemy także surowe jako. Miksujemy blenderem na jednolitą masę. Przekładamy do miski. Dodajemy bułkę tartą, słodką paprykę w proszku oraz sól. Mieszamy starannie. Z masy jajecznej formujemy małe kotleciki. Obtaczamy w bułce
Moja smaczna kuchniaCiasto wychodzi troszkę gęste. Przełożenie: 1/3 ciasta przełożyć do tortownicy o wymiarach 30 x 11 cm, gdzie spód wykładamy papierem do pieczenia, zaś boki smarujemy masłem i obsypujemy bułką tartą. Następnie nałożyć nadzienie i przykryć pozostałym ciastem. Wyrównać wierzch. Piec około 45 - 55 minut w temperaturze 180 - 200 stopni C, do "suchego patyczka". Wystudzone ciasto oprószyć cukrem(...)waniliowym. Rada: ciasto najlepiej upiec w prostej formie - keksówce, ponieważ łatwiej będzie nam je rozsmarować, gdyż jest trochę gęste warto spód formy wyłożyć papierem do pieczenia, a nie obsypywać bułką tartą, ponieważ przy rozprowadzaniu ciasta w przypadku obsypania bułką tartą ciasto wymieszamy z bułką tartą, a to może skutkować przyklejeniem ciasta do formy i trudniejszym jej wyjęciem Jak zrobić mączkę
Ciastka - domowe słodkościkawałek selera, liść laurowy, 5-6 ziaren ziela angielskiego, 5 ziaren pieprzu czarnego, sól, cukier. kotlety / pulpety : 1 kg filetów rybnych, 2 cebule, 1 sucha kajzerka, 3 – 4 łyżki bułki tartej, 1 jajko, sól, pieprz świeżo mielony, imbir suszony, cukier, olej do smażenia, bułka tarta do oprószenia kotletów Marynata : w łoszczyznę obrać, umyć, pokroić w plasterki. Cebulę pokroić w krążki(...)smaku solą i cukrem. Ostudzić. Kotlety : cebule pokroić w kostkę. Poddusić, nie rumieniąc na tłuszczu, dodając szczyptę soli i cukru. Kajzerkę namoczyć w wodzie. Odcisnąć. Rybę, cebulę i bułkę zemleć w maszynce do mięsa. Doprawić do smaku solą, pieprzem i imbirem (około 1/2 łyżeczki). Dodać rozbełtane jajko. Dokładnie wymieszać. Formować niewielkie kotleciki, oprószać bułką tartą i smażyć na rumiano
królestwo garówfiletów rybnych, 2 cebule, 1 sucha kajzerka, 3 – 4 łyżki bułki tartej, 1 jajko, sól, pieprz świeżo mielony, 3 - 4 łyżki siekanego koperku, 3 – 4 łyżki siekanego szczypiorku, cukier, olej/oliwa do smażenia, bułka tarta do oprószenia kotletów Cebule pokroić w kostkę. Poddusić, nie rumieniąc na tłuszczu, dodając szczyptę soli i cukru. Kajzerkę namoczyć. Odcisnąć. Rybę, cebulę i bułkę zemleć(...)maszynce do mięsa. Dodać zieleninę (koperek i szczypiorek). Doprawić do smaku solą i pieprzem i imbirem. Dodać rozbełtane jajko. Dokładnie wymieszać. Formować niewielkie kotleciki, oprószać bułką tartą i smażyć na rumiano z obu stron. Kotleciki przełożyć na blachę do pieczenia i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 10 minut. zastawa
królestwo garówkaszy po tym gdy ugotowaliście ją jako dodatek do głównego dania ? Z ręką na sercu, często zostanie jej dwie, trzy łyżki. Wtedy możecie z niej zrobić dodając cebulę, czosnek, bułkę tartą i resztki mięsa ( np. wędlin ) – przepyszne krokieciki do tego sos, z resztki pasty pomidorowej i obiad lub pyszna przekąska gotowa. Ha! jakie to proste prawda ? Przepis(...)papryką” proporcje na 4 osoby 300 g ugotowanej kaszy mazurskiej 100 g wędlin 2 łyżki oliwy z oliwek 1 cebula 2 ząbki czosnku pęczek posiekanej natki pietruszki 2 jajka bułka tarta sól i pieprz olej z pestek winogron do smażenia sos: 3-4 łyżki pasty Sokołów Wieprzowina z grillowaną papryką 3-4 łyżki oliwy z oliwek garść orzechów włoskich kmin
Kuchnia na wzgórzuramach Wypiekanie na śniadanie w tym tygodniu wybrałam bułki ekspresowe z bloga Kuchnia na wrzosowisku. Napiszę tak: bułki są mega szybkie, upiecze je każdy, nawet ten kto nigdy nic nie piekł, uwierzcie, wiem co piszę. Zagniatam ciasto, formuje bułeczki i piekę, w sumie może 40 minut, rewelacja. Wstaje rano, zarabiam ciasto, wkładam do piekarnika, idę pod prysznic a jak wychodzę(...)bułki gotowe. Naprawdę warto. Bułki śniadaniowe bez wyrastania. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowaniekochamy w fast foodach: jest pachnące, aromatyczne i bosko chrupiące. A najlepsze jest to, że nuggetsy nie są smażone w głębokim tłuszczu. W panierce w ogóle nie ma bułki tartej! Cała tajemnica dania tkwi właśnie w mieszance z jakiej zrobiona jest panierka. Zobacz przepis. Wtorek: Domowy kebab z kurczaka Każdy miłośnik „kebsa” zakocha się w domowej wersji najpopularniejszego polskiego street(...)fooda. Kebab z kurczaka własnej produkcji w niczym nie ustępuje kebabom sprzedawanym na ulicy. A mamy pewność z czego jest zrobiony. Do kebaba, zamiast bułki, chlebka pitta, proponujemy zdrową, aromatyczną sałatkę tabulleh. Środa: Wegetariańskie hamburgery Hamburgery według tego przepisu zrobicie w maks. 15 minut. Nieco więcej czasu zajmie Wam upieczenie bułek, ale to kwestia raptem 20-25 minut, łącznie
Niedzielny kucharzmięsa mielonego drobiowego 2 ząbki czosnku przyprawy: sól, pieprz, słodka mielona papryka 1 jajko 1 pełna łyżeczka rozpuszczonego i ostudzonego masła pęczek szczypiorku ok. 2 łyżek bułki tartej na panierkę: 1 jajko + mąka pszenna + bułka tarta Mięso wrzucić do miski, dodać obrany i przeciśnięty przez praskę czosnek oraz przyprawy, wymieszać. Żółtko jajka dokładnie rozetrzeć z masłem, dodać(...)mięsa, wymieszać. Szczypiorek posiekać drobno, wrzucić do mięsa, dodać również bułkę tartą, ponownie wymieszać. Białko jajka ubić na sztywno i delikatnie łyżką wmieszać w mięso. Wilgotnymi dłońmi ostrożnie formować podłużne kotlety, obtaczać je w mące (cieniutka warstwa), rozbełatnym jajku, a na końcu w bułce tartej. Smażyć na małym ogniu z obu stron (najlepiej pod przykryciem) na rozgrzanym
Simply FoodProste kotlety z łososia ➤czas przygotowania: 20 minut + 20-30 minut na schłodzenie kotletów Składniki /na 2 porcje: 300 g mrożonych filetów z łososia 1 jajko 5 łyżek bułki tartej 1 mały pęczek koperku 1/2 łyżeczki suszonego czosnku 1/2 łyżeczki płatków chilli skórka z 1/2 cytryny 1/2 łyżeczki soli świeżo mielony pieprz 1 łyżka oliwy Przygotowanie(...)Filety z łososia rozmroź, np. przez noc w lodówce. Włóż je do misy malaksera i zmiksuj pulsacyjnie na małe kawałki. Dodaj jajko, bułkę tartą oraz wszystkie przyprawy. Wymieszaj i uformuj 2 płaskie kotlety. Wstaw do lodówki na 20-30 minut. Możesz też zrobić je dzień wcześniej i wstawić do lodówki na noc. Obtocz w bułce tartej. Smaż
Chilli Czosnek i Oliwa