też nie ma co ukrywać, dużo lepiej zjeść domowego hot doga niż takiego kupionego gdzieś na stacji. Dodatkowo, jeśli chcecie, możecie sami upiec bułeczki (polecam przepis na domowe bułki do hot dogów ), przygotować własną surówkę i samodzielnie przygotować frytki. W ten sposób niby zjecie fast food, ale będzie on przygotowany ze sprawdzonych składników i będziecie wiedzieć co w nim siedzi(...)Polish Boy przepis na dwie porcje 2 bułki typu paluch (lub jedna długa bagietka) 2 kiełbasy wędzone dowolna surówka, np. coleslaw ziemniaki olej sos czosnkowy ketchup musztarda sól Ziemniaki obierz, umyj i pokrój na frytki. W garnku rozgrzej dobrze olej, smaż frytki do czasu aż będą złociste. Frytki po upieczeniu odsącz z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku. W tym czasie
365 dni dookoła kuchniprzygotowaniu. Porcelana Bogucice z kolekcji Swietłana . Składniki: 5 jajek ugotowanych na twardo 1 jajko surowe 100 g ryżu basmati biały ale-raj 1 pęczek zielonej cebulki 2 łyżki bułki tartej 0,5 łyżeczki czosnku granulowanego sól, pieprz do smaku bułka tarta do panierowania olej kokosowy nierafinowany do smażenia Przygotowanie: Ryż ugotować w osolonej wodzie. Po ugotowaniu przelać na sitku zimną(...)wodą i ostudzić. Jajka pokroić w kostkę. W naczyniu wymieszać jajka z ryżem,bułką tartą i surowym jajkiem. Dodać pokrojoną zieloną cebulkę i doprawić do smaku. Uformować klopsy obtoczyć w bułce tartej. Smażyć na rozgrzanym oleju z dwóch stron na złoto
Ala piecze i gotujeburak to polski superfood, dlatego warto sięgać po dania z burakami jak najczęściej! Gotowe burgery możemy podać z sałatką i ulubionymi dodatkami, np. ziemniakami lub po prostu wsadzić w bułkę 🍔 Składniki: 2 średnie buraki 1 szklanka kaszy jaglanej 2,5 szklanki bulionu 2 ząbki czosnku 1 mała cebulka 1 jajko 2-3 łyżki mąki pełnoziarnistej pęczek natki pietruszki sól, pieprz(...)zioła prowansalskie 1 op. mini mozzarelli 1/2 szklanki bułki tartej 3-4 łyżki sezamu Wykonanie: Kaszę jaglaną płuczemy kilkakrotnie na sitku pod bieżącą wodą, a następnie przelewamy wrzątkiem. Przenosimy do garnka, zalewamy bulionem i gotujemy na małym ogniu do momentu, aż kasza wchłonie całą wodę, co jakiś czas mieszając, aby się nie przypaliła. Lekko studzimy. Buraki obieramy, myjemy, osuszamy
Kuchnia MagdaLenykotletów, możesz je śmiało zamrozić Składniki: 1/2 kg piersi z kurczaka 1 jajko 1 kajzerka mleko do namoczenia kajzerki 2 ząbki czosnku lub 1/2 łyżeczki czosnku granulowanego 2 łyżki bułki tartej + do panierowania sól i pieprz Bułkę namocz w mleku, odciśnij i zmiel razem z piersią z kurczaka (maszynką do mielenia lub malakserem) . Do masy dodaj jajko, bułkę tartą(...)czosnek przeciśnięty przez praskę oraz dopraw do smaku solą i pieprzem. Wszystko dokładnie wymieszaj. Formuj kotleciki, obtocz bułce tartej, smaż na rozgrzanym oleju na złoty kolor z obu stron. Podawaj z ryżem, kaszą lub ziemniakami (gotowanymi, smażonymi, pieczonymi). Do kotletów drobiowych polecam też… * Surówkę z marchewki * Surówkę ze świeżej kapusty „Colesław” * Kalafiora duszonego
Kulinarny S.O.S.Bułki z dodatkiem lnu złocistego (można też użyć sezamu), do hamburgerów. Mają piękny złocisty kolor i nie są bardzo trudne w przygotowaniu. Składniki: (na 4 średniej wielkości bułki) 250g maki pszennej + łyżka, 40g Kasi, 2 żółtka, 120 ml ciepłego mleka, 12 g świeżych drożdży, szczypta soli, szczypta cukru, duża łyżka lnu złocistego lub sezamu, jajko + 2 łyżki mleka do posmarowania(...)bułek. Przygotowanie: Drożdże rozrabiamy w ciepłym mleku wraz z cukrem oraz łyżką mąki. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 15 minut, aby drożdże zaczęły pracować. Kasię rozpuszczamy i studzimy. Do mąki dodajemy żółtka, sól, roztopione masło, zaczyn z drożdży. Wyrabiamy na gładkie elastyczne ciasto (w razie potrzeby podsypać mąką). Formujemy ciasto w kulkę, przykrywamy ściereczką na min. godzinę. Po tym czasie
Lena Gotujekotletów, możesz je śmiało zamrozić Składniki: 1/2 kg piersi z kurczaka 1 jajko 1 kajzerka mleko do namoczenia kajzerki 2 ząbki czosnku lub 1/2 łyżeczki czosnku granulowanego 2 łyżki bułki tartej + do panierowania sól i pieprz Bułkę namocz w mleku, odciśnij i zmiel razem z piersią z kurczaka (maszynką do mielenia lub malakserem) . Do masy dodaj jajko, bułkę tartą(...)czosnek przeciśnięty przez praskę oraz dopraw do smaku solą i pieprzem. Wszystko dokładnie wymieszaj. Formuj kotleciki, obtocz bułce tartej, smaż na rozgrzanym oleju na złoty kolor z obu stron. Podawaj z ryżem, kaszą lub ziemniakami (gotowanymi, smażonymi, pieczonymi). Do kotletów drobiowych polecam też… * Surówkę z marchewki * Surówkę ze świeżej kapusty „Colesław” * Kalafiora duszonego
Kulinarne S.O.S.dań jest babka z ryby znaleziona w Jak gotować Marii Disslowej, książce z okresu dwudziestolecia międzywojennego. 500 g filetów z ryby, 60 g masła, 1 cebula, 60 g tartej bułki, 30 g kaparów, 4 filety anchois, 100 ml gęstej śmietany 18%, kilka gałązek natki pietruszki, skórka otarta z 1/2 cytryny, 3 jajka, sól, pieprz świeżo mielony, masło do wysmarowania formy(...)bułka tarta do wysypania formy, Formę do babki wysmarować masłem i wysypać bułką tartą. Cebulę pokroić w kostkę. Rybę pokroić w nieduże kawałki. Rybę z cebulą poddusić na maśle. Dusić około 10 minut. Rybę przestudzić. Dodać do niej bułkę tartą, pokrojoną natkę pietruszki (z łodyżkami), anchois, śmietanę i skórkę cytrynową. Wymieszać i zemleć w maszynce do mielenia (ja mieliłam trzy
królestwo garówjedne z lepszych kotletów :-) Przepis znalazłam tutaj ( klik ) Składniki na dwie porcje: 1 duży filet z kurczaka 2 jajka L 1 łyżeczka miękkiego masła 1-2 łyżki mąki bułka tarta sól pieprz masło klarowane do smażenia 1. Mięso jak najdrobniej siekamy ostrym nożem lub możemy je zmielić. Ja posiekałam. Przekładamy do miski. 2. Z jednego jajka oddzielamy białko(...)żółtka (drugie zostawiamy do panierowania). Białko ubijamy, a do żółtka dodajemy miękkie masło i ucieramy. Do utartego dodajemy ubitą pianę, mięso, sól, pieprz i mieszamy. Następnie dodajemy bułkę tartą (dodajemy jej tylko tyle, żeby masa dala się uformować, ale nie za dużo), mieszamy. 3. Na patelni rozgrzewamy masło klarowane. Na jednym talerzyku roztrzepujemy widelcem jajko, na drugi dajemy mąkę
kruche babeczkiDziś zapraszam na błyskawiczne tosty z bułek w jajku z serem żółtym 🍴🍴🍴🍴🍴🍴🍴🍞🍞🍞🍞🥚🥚🥚🥚🧀🧀🧀🧀🧀🧀 Lubicie? My bardzo ;) Zaczynamy : Składniki dla 2 osób: 🍞 2 bułki typu kajzerki 🍞 2 jajka 🍞 3 łyżki mleka 🍞 4 plastry sera żółtego 🍞Sól i pieprz do smaku 🍞 masło do smażenia Przygotowanie: 1. Do miski wbijam jajka, dodaję mleko ,sól i pieprz. Dokładnie łączę. 2.Bułki kroję wzdłuż. Każdą(...)połówkę dokładnie przyciskam . 3. Na połówkę kładę plaster sera . 4. Każdą połówkę bułki dokładnie mocze w jajku. 5. Na patelnię przekladam odrobinę masła. 6. Przekładam bułki. Smażę na rumiano z obu stron. 7. Smacznego
Gotowanie Patkidrobiowe, masło i ubite białko. Doskonale sprawdzą się na obiad dla dziecka, ale dorosłym także posmakują! Polecam. 500g mięsa mielonego drobiowego 1 cebula (opcjonalnie) 1 ząbek czosnku 1 sucha bułka namoczona w mleku 1 jajko 1 łyżka masła (płaska) 1 łyżeczka majeranku sól, pieprz Do panierowania: mąka 1 jajko bułka tarta Dodatkowo: masło do smażenia Mięso porządnie wyrobić(...)bułką odciśniętą (ale nie dokładnie) z mleka i żółtkiem uprzednio utartym z masłem. Do masy dodać podsmażoną cebulę, posiekany czosnek, ubite na sztywno białko i przyprawy według smaku. Z mięsa uformować płaskie, okrągłe kotlety. Każdego z nich kolejno obtoczyć w mące, roztrzepanym jajku oraz bułce tartej. Smażyć na rozgrzanym tłuszczu z obu stron na rumiano (na średnim ogniu). Przyprawy użyte
Di gotujefiletów rybnych, 2 cebule, 1 sucha kajzerka, 3 – 4 łyżki bułki tartej, 1 jajko, sól, pieprz świeżo mielony, imbir suszony, cukier, olej do smażenia, bułka tarta do oprószenia kotletów Cebule pokroić w kostkę. Poddusić, nie rumieniąc na tłuszczu, dodając szczyptę soli i cukru. Kajzerkę namoczyć. Odcisnąć. Rybę, cebulę i bułkę zemleć w maszynce do mięsa. Doprawić do smaku solą, pieprzem(...)imbirem (około 1/2 łyżeczki). Dodać rozbełtane jajko. Dokładnie wymieszać. Formowa niewielkie kotleciki, oprószać bułką tartą i smażyć na rumiano z obu stron. Kotleciki przełożyć na blachę do pieczenia i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 10 minut. Jeżeli zostanie nam kilka kotlecików można włożyć je w zalewę octową. zastawa
królestwo garówKotlety z piersi kurczaka, w panierce z bułki tartej i sera Grana Padano. Są delikatne, soczyste i smaczne. Składniki: podwójna pierś z kurczaka sól pieprz 2 jajka 6 czubatych łyżek startego sera Grana Padano 4 czubate łyżki bułki tartej olej do smażenia Wykonanie: Piersi myjemy, osuszamy na ręczniku papierowym, kroimy na kotleciki i lekko rozbijamy tłuczkiem. Kotlety posypujemy(...)stron solą i pieprzem. Jajka wybijamy do szerokiej miski lub na duży talerz, solimy, pieprzymy i roztrzepujemy widelcem. Bułkę tartą mieszamy z serem. Kotlety obtaczamy w jajku, a następnie w bułce z serem i kładziemy na rozgrzany olej. Podsmażamy je z obu stron, na złoty kolor. Smacznego
Smak mojego domusmaczne bezmięsne danie. Ja pamiętam je z czasów dzieciństwa, bo często w piątki jadaliśmy je na obiad. Kto jeszcze nie próbował, gorąco polecam :) Składniki: - 10 jajek - 4 łyżki bułki tarty oraz odrobina bułki do obtoczenia - 3 łyżki posiekanych ziół ( u mnie trochę pietruszki i oregano) - sól i pieprz do smaku Przygotowanie: 8 jajek gotujemy na twardo, studzimy, obieramy(...)kroimy w drobną kostkę. Do pokrojonych jajek dodajemy 2 jajka, zioła oraz bułkę tartą. Doprawiamy całość solą i pieprzem, mieszamy i formujemy kotleciki. Przygotowane kotleciki obtaczamy w bułce tartej i smażymy na złoty kolor
Zainspirowana w kuchniłyżek suchego kuskusu, u mnie kuskus ze sklepu Kuchnie Świata 12 łyżek wrzątku 1 jajko 5 suszonych pomidorów z oliwy 1 cebula sól, pieprz 2 łyżki oleju 2 łyżki bułki tartej + bułka tarta do obtoczenia kotletów Przygotowanie kotletów wegetariańskich: Kuskus zalewamy wrzątkiem i czekamy aż wchłonie całą wodę. Pomidory odsączamy z oleju i drobno siekamy, następnie dodajemy do przygotowanego(...)kuskusu. Cebulę kroimy w kosteczkę, podsmażamy na oleju i również dodajemy do kaszy. Do tak przygotowanych produktów wbijamy jajko, dodajemy 2 łyżki bułki tartej, doprawiamy solą i pieprzem i wyrabiamy masę na kotlety. Z masy ma wyjść około 7 kotletów. Porcję kaszy z dodatkami formujemy na kształt kotleta i obtaczamy w bułce tartej, następnie smażymy z obydwu stron na rumiano
MamaOskarkaSkładniki na 4 porcje: 0,5 kg mięsa mielonego, np. z łopatki 1 jajko 1 por 1/2 pęczka koperku sól do smaku pieprz z ostrą papryką do smaku bułka tarta olej do smażenia Por obrać z zewnętrznych liści, umyć, przekroić na pół i pokroić w cienkie półtalarki. Na patelni rozgrzać niewielką ilość oleju i podsmażyć pora. Do mięsa mielonego(...)wbić jajko, wsypać bułkę tartą, dodać podduszonego pora, posiekany koperek i przyprawy (sól, pieprz z ostrą papryką). Wszystko ze sobą bardzo dokładnie wymieszać. Jeśli mięso klei się zbyt mocno do rąk to dodać kolejną łyżkę bułki tartej. Mięso mielone podzielić na 6-8 części. Uformować mięsne pulpety, które należy lekko spłaszczyć i obtoczyć w bułce tartej. Na patelni rozgrzać olej
Ugotować