domowego Wieśmaca przypadnie Wam do gustu. Pamiętajcie, że możecie dostosować go do swoich preferencji, dodając ulubione dodatki i sosy. Smacznego! Film: Składniki na 4 porcje: 4 bułki do hamburgerów 600 g mielonego mięsa 4 plastry sera cheddar 1 duży pomidor 1 średnia czerwona cebula 2-3 liście sałaty lodowej olej do smażenia czarny pieprz sól(...)patelni z rozgrzanym olejem z obu stron na złoty kolor, po około 3-4 minuty w zależności od grubości hamburgerów. Usmażone kotlety odsączamy z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku. Bułki przekrawamy wzdłuż na pół, po czym podpiekamy na suchej patelni kilka minut. Następnie na każdej dolnej części bułki rozsmarowujemy porcję sosu. Na sosie umieszczamy kolejno: kotleta, plaster sera, pomidora, porcję
Smakowite DaniaFIGĄ Składniki: 1 puszka ciecierzycy 2 ugotowane marchewki i 1 korzeń pietruszki – u mnie po gotowaniu rosołu 1 jajko 1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej 0,5 szklanki bułki tartej + do obtaczania 1 posiekany pęczek szczypiorku 1 mały posiekany pęczek natki pietruszki 4 figi suszone sól pieprz czosnek granulowany olej Jak zrobić kotlety z ciecierzycy z figą: Do miski wrzucamy(...)odsączoną ciecierzycę, marchew i pietruszkę, kaszę – wszystko miksujemy blenderem ręcznym. Dodajemy bułkę tartą, posiekane zioła, drobno posiekane figi, jajko, przyprawy. Mieszamy i zostawiamy masę na 10 min by bułka tarta napęczniała. Z masy formujemy kotleciki, obtaczamy je w bułce tartej i układamy na rozgrzanej patelni z olejem. Smażymy na złoto z obu stron. Artykuł Kotlety z ciecierzycy z figą
Dorota Smakujelekko wałkuję każdą kromkę, po czym wypełniam nadzieniem serowym z szynką i zwijam w roladkę. Kolejno obtaczam roladki w cieście z mąki, wody i majonezu, a na końcu w bułce tartej. Majonez dodaję zamiast jajka, stąd też ważne jest, aby był to majonez jajeczny . Roladki chlebowe smażę na głębokim tłuszczu na złoty kolor. Smak roladek urozmaicić można poprzez dodanie(...)tostowego 10 dkg żółtego sera 5 dkg szynki 1 łyżka majonezu Panierka: 1 łyżeczka majonezu 8 dkg zimnej wody 4 dkg mąki pszennej szczypta soli szczypta pieprzu 6 dkg bułki tartej Dodatkowo: olej do smażenia Roladki chlebowe Jak zrobić roladki chlebowe z serem i szynką. Zaczynamy od przygotowania ciasta na panierkę. W miseczce połączyć zimną wodę z majonezem, mąką pszenną
MeCookszrobić mega szybko pyszny domowy fast food. Wystarczy Ci do tego bagietka, pierś z kurczaka i kilka dodatków. Ten domowy kebab w bułce jest nie tylko pyszny i aromatyczny, ale dzięki temu, że zapiekasz go jeszcze przez chwilę w bagietce, to jest też niezwykle chrupiący. A dodatki jakie dodasz do środka – to już zależy od Ciebie. Ja wybrałam sałatkę(...)wersji, zajrzyj też do przepisów na: – zapiekanki z pieczarkami – sałatka gyros – domowe cheeseburgery – pizza z salami – pizza z szynką i pieczarkami DOMOWY KEBAB W BUŁCE Ilość porcji: 2 Przygotowanie: 30 minut Składniki kabab: – 2 małe piersi z kurczaka lub 1 duża – 4 łyżki jogurtu greckiego – 2 łyżki domowej przyprawy do kebaba – 2 półbagietki
nietylkopasta.plosolonej wodzie 900g – Mąka pszenna – 200g + do panierowania i podsypywania – Jajka – 3 sztuki ( w tym 2 do panierowania ) – Ser żółty w kawałku – 250g – Sól do smaku – Pieprz do smaku – Bułka tarta do panierowania – Olej do smażenia PRZEPIS: 1. Ugotowane wcześniej w osolonej wodzie, ostudzone ziemniaki przepuść przez praskę. 2. Dodaj całe jajko, mąkę oraz około 50g startego drobno sera(...)oprószony mąką blat, dodatkowo obtaczając dookoła w mące. 7. Postępuj podobnie z pozostałą masą i serem. 8. Gotowe krokiety obtaczaj w rozkłóconych pozostałych dwóch jajkach i panieruj w bułce tartej. 9. Smaż na rumiano z każdej strony. Do tego typu warzywnych krokietów, świetnie się sprawdzi sos kurkowy lub pieczarkowy. Print KROKIETY ZMIEMNIACZANE FASZERWANE SEREM Krokiety ziemniaczane faszerowane serem, to ziemniaczana
globuskulinarnysosie musztardowym z dodatkiem natki pietruszki. Świetny pomysł na urozmaicenie codziennego menu, na pyszny i sycący obiad. Składniki: Pulpeciki: 700 g mięsa mielonego z szynki wieprzowej (lub łopatki) 1 bułka kajzerka mleko do namoczenia bułki 1 cebula 1 ząbek czosnku 1 jajko 2 łyżeczki majeranku 2 – 3 łyżki oleju rzepakowego sól pieprz Sos musztardowy: 1 cebula 1 ząbek czosnku(...)szklanki bulionu 3 łyżki musztardy francuskiej (ziarnistej) 1 płaska łyżka musztardy (użyłam sarepskiej) 2 łyżki posiekanej natki pietruszki 2 – 3 łyżki oleju rzepakowego sól pieprz Przygotowanie: Pulpeciki: Bułkę zalać mlekiem i odstawić do namoczenia (kilka minut). Na patelni rozgrzać olej, wrzucić posiekaną cebulę i zeszklić. Do miski przełożyć mięso mielone, zrumienioną cebulkę i lekko odciśniętą bułkę. Dodać przeciśnięty przez
Oryginalny smakwymaga dłuższego czekania, dogłądania na różnych etapach, ale za to dłużej utrzymuje swoje optymalne walory. Oczywiście są i czasochłonne przepisy na bazie drożdży, jednak nie o nich dzisiaj. Dzisiejsze bułki są delikatne, pyszne i nie wymagają całego dnia pracy. Są też raczej proste, poradzi sobie z nimi laik piekarnictwa. A kto wie, czy którejś niehandlowej niedzieli nie przydadzą się(...)Wyrobione kształtujemy w kulę i pod przykryciem pozostawiamy na około pół godziny. Teraz przykrywamy do wyrastania. Po tym czasie dzielimy na 8 równych części. Z każdej formujemy bułkę. Najlepiej tak ją składać jakby to był nadziewany pączek, składając kilkakrotnie do spodu, równocześnie dbając o okrągłość, ale odkładają na drugie rośnięcie na papier dość mocno spłaszczyć, wyrośnie
I tu będę miała takie teSkładniki: zmielona łopatka wieprzowa 1 kg, bułka do moczenia 1 sztuka większa, tarta bułka 3/4 szklanki, śmietana gęsta 12% 100 gram, jajka 2 sztuki "L", pieprz mielony 2 łyżeczki, pieprz ziołowy 1 łyżeczka, tymianek suszony 1 łyżeczka, sól 1 łyżka, cebula 1 sztuka duża, mąka pszenna do obtaczania - ile potrzeba, smalec 1/2 kostki Do miski dać zmieloną łopatkę wieprzową, dodać(...)odciśniętą z wody bułkę pszenną, posiekaną drobno cebulę, jajka, bułkę tartą, śmietanę, pieprz mielony, ziołowy, sól, tymianek, wszystko dokładnie ręką wyrobić na kleistą masę. Zwilżonymi dłońmi formować okrągłe kotlety obtaczać w mące, kłaść na gorący smalec i lekko je spłaszczyć łyżką. Smażyć porcjami na rumiano z każdej strony na średnim ogniu, usmażone dać na patelnię, nakryć pokrywką i na średnim
W Mojej Kuchni Lubięśredniej wielkości ziemniaki 1 nieduża cebula 1 większy ząbek czosnku 80 g żółtego sera 1/2 pęczka koperku 1 duże jajko lub 2 mniejsze 2 łyżki mąki pszennej 2 łyżki bułki tartej + bułka tarta do obtoczenia kotletów 1 płaska łyżka soli 1 łyżeczka pieprzu 1/2 łyżeczki ostrej papryki w proszku 1/2 łyżeczki wędzonej papryki w proszku 1/4 łyżeczki kuminu olej rzepakowy(...)obrać, przecisnąć przez praskę do miski z warzywami. Koperek umyć, drobno posiekać, dodać do pozostałych składników. Do miski dodać starty, żółty ser. Wbić jajka, dodać mąkę pszenną, 2 łyżki bułki tartej i pozostałe przyprawy (tj. ostrą paprykę w proszku, pieprz, wędzoną paprykę w proszku, kumin). Całość dokładnie wymieszać na jednolitą masę. Powinna ona być dosyć gęsta. Z tak przygotowanej masy
Danka Pichcipopieprzyć rybę, a także dodać ulubione zioła i przyprawy, takie jak rozmaryn, tymianek czy natka pietruszki. Jeśli chcesz uzyskać chrupiącą powłokę, możesz również panierować flądrę w mące, jajku i bułce tartej przed smażeniem. Techniki i Czas Smażenia Flądry Istnieje kilka technik smażenia flądry, które możesz wypróbować. Jednym z popularnych sposobów jest smażenie na patelni z odrobiną oleju lub masła klarowanego(...)smażenia pozwoli zachować jej soczystość. Smażona Flądra - Przepis Składniki: 2 filety flądry Sól i pieprz do smaku Sok z połowy cytryny 3 łyżki mąki pszennej 2 jajka 1/2 szklanki bułki tartej Olej roślinny do smażenia Instrukcje: Oczyść i osusz filety flądry. Posól i popieprz je z obu stron, a następnie skrop sokiem z cytryny. Pozostaw na chwilę, aby przyprawy się
Podstawy Gotowanialiść laurowy 2 sztuki pieczarki 1 kg, cebula 1 sztuka duża, olej rzepakowy 7 łyżek, pieprz mielony czarny 1 łyżeczka, cukier 2 łyżki, przyprawa w płynie 2 łyżki, tarta bułka 3-4 łyżki mąka tortowa 4 szklanki, mleko 1/2 litra, woda gazowana 2 szklanki, olej rzepakowy 5 łyżek, sól 1,5 łyżeczki, jajka 3 sztuki "L" tarta bułka - ile potrzeba(...)wody odlać. Pieczarki i cebulę drobno posiekać i na oleju usmażyć na rumiano, dodać do kapusty kiszonej, do smaku dodać pieprz mielony, przyprawę w płynie i wymieszać. Wsypać tartą bułkę, wymieszać, farsz nie będzie za luźny. Składniki do naleśników mikserem zmiksować, na patelni naleśnikarce 24 cm smażyć na złocisto z każdej strony. Na każdy naleśnik nałożyć farsz, rozsmarować, boki założyć
W Mojej Kuchni Lubiędokładnie jest z tymi roladkami. Wystarczy, że masz do nich cukinię, odrobinę sera i szynki, choć tu sam ser mozzarella już wystarczy. Do tego tylko oliwa, przyprawy, bułka tarta i parmezan i gotowe! Wydaje się bardzo proste prawda? Takie jest. Zerknij na film na końcu wpisu, w którym pokazuję Ci dokładnie, jak zawijam roladki. Nie chcesz już przegapić żadnego przepisu(...)ILOŚĆ PORCJI: 2 SKŁADNIKI: – 1 duża cukinia – 100 g twardego sera mozzarella – kilka plasterków szynki – 4-6 łyżek oliwy z oliwek – sól, pieprz, – 5-6 łyżek bułki tartej – 4 łyżki tartego parmezanu PRZYGOTOWANIE: Rozgrzej piekarnik do temperatury 190 o C. Przygotuj okrągłe naczynie do zapiekania, może to być też okrągła tortownica. Cukinię umyj i za pomocą
nietylkopasta.plwersjach. Mielone duszone w sosie są miękkie i delikatne. Dla mnie to obiad idealny. Składniki: 500 g. mięsa mielonego wieprzowego (u mnie schab) 1 jajko 1 bułka kajzerka 1 łyżka musztardy 1 ząbek czosnku 1 łyżka prażonej cebulki 1/2 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki papryki słodkiej pieprz Sos: 1 mała cebula 1 ząbek czosnku 1,5 szklanki(...)szklanki wody 3 łyżki śmietanki 30 % sól, pieprz 1/2 łyżeczki bazylii 1/2 łyżki posiekanego koperku Dodatkowo: bulka tarta do obtoczenia kotletów olej do smażenia Wykonanie: Bułkę namoczyć w wodzie, lub mleku. Mięso przełożyć do miski. Najlepiej zmielić samemu, jeśli macie taką możliwość. Do mięsa dodać jajko, musztardę, czosnek przeciśnięty przez praskę i przyprawy. Sól polecam dodać
Agusiowe smakołykiporcji): 3 małe cukinie, 2 czerwone cebule, 5 ząbków czosnku, 1/3 selera (dodany, bo akurat był na stanie :)), 4 ziemniaki , 4 średnie jajka od szczęśliwej kurki, 1/4 szklanki bułki tartej (polecam orkiszową), ¼ szklanki kaszy manny razowej, 4 łyżki pasty sezamowej tahini, 1/3 szklanki oliwy z oliwek , 1/2 pęczka natki pietruszki, przyprawy: 1/2 łyżeczki soli i czarnego pieprzu, szczypta chilli(...)łyżeczki suszonego oregano, tymianku oraz bazylii, *plus odrobina masła i bułki tartej/kaszy manny do obsypania keksówki. Sposób przygotowania Najpierw warzywa myjemy i obieramy. Następnie ścieramy je na tarce o grubych oczkach lub szatkownicy. Czosnek przeciskamy przez praskę. Później starte warzywa odkładamy na kilka minut, by puściły wodę i odciskamy ją. Dodajemy oliwę z oliwek, czosnek, jajka, bułkę tartą, kaszę manną
Natka Pietruszkigrillowanymi warzywami Burgery drobiowe Burgery warzywne – dieta dr Dąbrowskiej Burgery z kurczakiem Burgery z bekonem Burgery z buraka Grillowane burgery PRZEPIS NA BURGER Z SZARPANYMI BOCZNIAKAMI Składniki: 4 ulubione bułki szarpane boczniaki 2 pomidory marynowany patison lub inne pikle np korniszony świeże liście bazylii i mięty sałata 4 łyżki majonezu 4 łyżki ketchupu Szarpane boczniaki: 500g boczniaków 3 cebule czerwone(...)cebuli. Dodajemy też sól, cukier, pieprz, chili i czosnek granulowany, podsmażamy3-5 minut aż boczniaki zmiękną. Dodajemy paprykę w proszku i sos sojowy. Mieszamy i doprawiamy do smaku. Potem bułki kroimy na polówki i podgrzewamy je w piekarniku, na patelni lub w mikrofali. Patisony i pomidory kroimy w plastry. Następnie połówkę bułki smarujemy majonezem, układamy na niej sałatę, szarpane boczniaki
Dorota Smakuje