piekarek tyle przepisów na te bułki, poczytałam i poskładałam swój przepis :) Bułki wyszły duże ,miękkie i lekko słodkie ... a podpieczone na grillu do hamburgerów smakują rewelacyjnie ;) ależ była pyszna kolacja ..... Składniki : - 600 g mąki pszennej typ 550 - 12 g cukru ( u mnie kokosowy z racji niskiego IG ) - 350 ml ciepłej wody ( nie gorącej ) - 60 g mleka w proszku(...)rąk. posypać delikatnie mąką ,przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na godzinę . Wyrośnięte ciasto wyrobić krótko i podzielić na 8 części po ok 140g ,to będą duże bułki :) uformować bułki ,docisnąć dłonią żeby były bardziej płaskie , przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na 30-40minut, jak wyrosną za bardzo w górę docisnąć jeszcze raz ,posmarować rozmąconym jajkiem
Wypieki Renedietetyczne. Dlatego jak przez przypadek przeczyłam na moim ulubionym forum o tym, że kotlety można piec, od razu wypróbowałam przepis. Zrobiłam mięso identycznie jak na tradycyjne kotlety. Obtoczyłam w bułce i włożyłam do rozgrzanego piekarnika. Efekt przerósł moje oczekiwania, ba nawet moja mama, która jest mistrzynią kotletów też była zaskoczona, tym że mimo że nie smażone, to takie pyszne. Podaję(...)surowego boczku** 2 duże cebule 3 kajzerki 200 ml mleka do namoczenia kajzerek około 200 ml 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka soli 1/4 łyżeczki pieprzu 3 jajka Bułka tarta do obtoczenia koteltów 70 ml masła (około 14 łyżeczek masła) w temp. pokojowej Kajzerki namoczyć w mleku, wycisnąć. Mięso umyć, pokroić na małe kawałki. Cebulę, czosnek obrać. Mięso, cebule, czosnek, bułki
moj przepis nazaraz po śniadaniu) :). Składniki na dużych 10 kotletów 1,3 kg schabu środkowego (tj. o dużym przekroju) sól i pieprz do smaku 4 jajka rozmącone z 4 łyżkami mleka bułka tarta do panierowania mąka do panierowania 10 łyżeczek masła Przygotować żaroodporne naczynie o wymiarach np. 20 cm na 30 cm, wysmarować masłem. Mięso umyć, pokroić na jedno centymetrowe plastry. Każdy(...)początek pół szklanki, jak będzie potrzeba to dosypać, radzę nie chować mąki do szafki, tylko trzymać pod ręką ), w kolejnej miseczce rozmącić jajka z mlekiem, do kolejnej miseczki , wsypać bułkę tartą (na początek pół szklanki, jak będzie potrzeba to dosypać, radzę nie chować bułki do szafki, tylko trzymać pod ręką ). Każdego kotleta dokładnie „wytarzać” w mące, następnie zanurzyć
moj przepis naCoś bez mięsa...kotlety z jajek, pyszne..z nutką sosu chrzanowego. 8-9 jajek ugotowanych na twardo 1 jajko surowe 2-3 łyżki bułki tartej Oleofarm przyprawa do kurczaka sól sos chrzanowy Dodatkowo: bułka tarta i olej do smażenia Ugotowane i ostudzone jajka zetrzeć na tarce na grubych oczkach.Dodać surowe jajko, bułkę tartą, sos chrzanowy .Doprawić.Formować kotlety(...)panierować w bułce tartej i smażyć na oleju na złoty kolor
Moje domowe kucharzenieBułki które robią się praktycznie same. Wystarczy dzień wcześniej wymieszać wszystkie składniki, by rano móc cieszyć się smakiem prostego, domowego pieczywa. Dla leniwych i zabieganych, którzy mają ochotę na świeże pieczywo, przepis wart zapamiętania. Wieczorem odważamy i mieszamy suche składniki, mieszając dodajemy do nich wodę, a następnie mieszamy ręcznie lub mikserem wszystko razem, do dokładnego połączenia. Ciasta dalej nie wyrabiamy(...)ściereczką i odstawiamy na 12-18 godzin na blacie w kuchni. Ciasto nie powinno stać w cieple, ale musi mieć stałą temperaturę, najlepiej koło 20-21⁰C. Do bułek można dodać przy mieszaniu np.: -1 łyżeczkę granulowanego czosnku - świeże posiekane lub suszone zioła (w ilości nie większej niż 3 łyżki stołowe) - ziarna słonecznika (nie więcej niż 2 pełne łyżki
Karo in the Kitchenpulpetami i ziemniakami jest właśnie takim daniem. Polecam wszystkim zapracowanym i nie tylko :) Ilość porcji: 4 Czas przygotowania: 15 minut Składniki: 250g mięsa mielonego 1 cebula 1 jajko 1 bułka Ok 250ml mleka lub wody 3 małe ugotowane ziemniaki* 1 ugotowana marchewka* 1 puszka pomidorów krojonych 1 puszka groszku Garść listków bazylii olej rzepakowy do smażenia Przyprawy: świeżo mielona(...)sól, świeżo mielony pieprz, cukier *ugotowane warzywa mogą pochodzić np. z zupy lub wczorajszego obiadu W miseczce z wodą lub mlekiem umieszczamy bułkę, aby nasiąkła. Do pojemnika wkładamy mięso mielone, posiekaną na drobno i podsmażoną cebulkę, wbijamy jajko oraz dodajemy odciśnięta bułkę. Możemy dodać posiekane zioła np. pietruszkę lub szczypiorek, ale nie jest to konieczne. Całość solimy oraz doprawiamy pieprzem
Kolizje SmakówChodziło ostatnio za mną coś, coś nie wiadomo co ;-). Rozejrzałam się po spiżarni i wymyśliłam sobie hamburgery, ale przecież nie kupię takich bułek, więc je upiekłam. Kombinowałam po raz pierwszy takie buły, bo wiadomo te do hamburgerów są specyficzne: miękkie i ciężkie, bez chrupiącej skórki. Cóż, udało się, ich smak i konsystencja przeszły moje najśmielsze oczekiwania a Miśka zarezerwowała sobie(...)ryżowego) 20 g świeżych drożdży łyżeczka cukru płaska łyżeczka soli 600 g mąki pszennej (z czego u mnie 100 g to była pełnoziarnista) 1 mały banan (bez obaw, w bułkach smak banana jest niewyczuwalny) 2 łyżki roztopionego i przestudzonej masła roślinnego (użyłam kokosowego rafinowanego, ale równie dobrze może to być olej ale wtedy 3 łyżki) *opcjonalnie sezam do dekoracji Przygotowanie
greenscarfniczego lepszego na śniadanie niż świeże, domowe bułeczki. Zazwyczaj piekę bułki z ziarnami, ale tym razem dodałam do nich suszony czosnek niedźwiedzi. Wyszły znakomite. Skórka chrupiąca a środek mięciutki. Zdecydowanie warto upiec w wolny weekend zwłaszcza, że bułeczki są bardzo proste i dość szybkie w przygotowaniu ;) Składniki na 10 bułek: 300 g mąki pszennej typ 450 250 g mąki żytniej(...)suszonego czosnku niedźwiedziego 1,5 łyżeczki soli morskiej Przygotowanie: Wszystkie składniki wsypać do miski i wyrobić elastyczne ciasto. Ciasto może lekko się kleić, nie należy dosypywać mąki, bo bułki będą twarde i zbite. Spód miski oprószyć mąką, włożyć do niej wyrobione ciasto, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na ok 45 minut. Po tym czasie jeśli
Ze smakiem i z pasjąciasto mlekiem i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C do momentu aż ciasto będzie dobrze rumiane. Ja piekłam 35 minut. Wystudzić i odrywać do jedzenia różyczki. Smacznego. bułki róże bułki róże bułki odrywane róże zwijanie różyczek Dzielimy na pół różyczki układamy bułki w formie bułeczki odrywane róże
O kuchni z uczuciemrosole w pęczku włoszczyzny, ale potem już rzadko kto ma na nią ochotę. A jest genialna podgotowana w samej wodzie i podana później jako jarzynka polana masełkiem z tartą bułką, tak jak najczęściej podajemy kalafiora. Szczególnie polecana kobietom w ciąży, ze względu na zawartość sporej ilości żelaza i kwasu foliowego. Wbrew powszechnej opinii nie jest, ani ciężkostrawna, ani nie obciąża(...)wątroby. Błyskawiczna do przygotowania, będzie świetną jarzynką do każdego drugiego dania. Składniki na 2 osoby: 1 główka włoskiej kapusty sól, cukier 4 łyżki bułki tartej 100 g masła Wykonanie: kapustę umieścić w odpowiednio dużym garnku, zalać wodą. Dodać 2 łyżeczki soli i 1 łyżeczkę cukru. Gotować do miękkości około 10-15 minut. Miękką odcedzić, poprcjować w rodelku stopić masło, dodać
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!podwojenia objętości. Przykryjcie je lnianą ściereczką lub folią spożywczą, zostawcie w cieple na 40 minut do godziny. Żółtko ubijcie lekko z dwoma łyżkami mleka, posmarujcie pędzelkiem wyrośnięte już bułki, posypcie je startym serem i pietruszką. Pieczemy bułki 14-16 minut, w piekarniku nagrzanym wcześniej na 180°C. Po upieczeniu koniecznie dajcie im ostygnąć na kratce, żeby odparowały – zostaną pysznie chrupiące(...)KANAPKOWO-TOSTOWY Dodatek mleka w proszku stanowi naturalny ulepszacz dla pieczywa – pozwala lepiej pracować drożdżom dodanym do ciasta, wytwarza silniejsze wiązania w pasmach glutenu pszennej mąki. Chleby i bułki na mące pszennej z jego dodatkiem zyskują bardziej gładką i chrupiącą skórkę, a także równiejsze, drobne oczka miąższu i jaśniejszy odcień samego ciasta. Jeśli z jakiegoś powodu nie możecie użyć
Karo in the KitchenJako wielka fanka domowych hamburgerów nie byłabym sobą, gdybym nie próbowała zrobić ich na grillu. Spróbowałam i wyszły (powiem nieskromnie) przepyszne! Chrupiąca bułka z pysznym mięsem, jest świetną alternatywą dla kiełbasy i szaszłyków na weekendowe grillowanie. Wypróbujcie, a nie pożałujecie :) Potrawa przygotowana z tego przepisu zawiera gluten Czas przygotowania: 10 minut + czas na grillowanie Ilość porcji: 6 Składniki: 500g mięsa(...)mielonego 6 bułek z sezamem 6 plasterków żółtego sera Pomidor ½ ogórka Ulubiony sos: ketchup, majonez Przyprawy: świeżo mielony pieprz, świeżo mielona sól Mięso mielone umieszczamy w misce i doprawiamy obficie solą i pieprzem. Formujemy z niego 6 hamburgerów. Umieszczamy w wypukłej kratce do grillowa i pieczemy po kilka minut z każdej strony. W międzyczasie kroimy pomidora i ogórek w plasterki
Kolizje Smakówszklanki mąki pszennej chlebowej 1 i 1/3 szklanki letniej wody 1/4 szklanki oleju 1,5 łyżeczki cukru 1 łyżeczka soli 24 g drożdży świeżych 3 łyżki mleka bułka tarta do obtoczenia Wykonanie: Zaczynamy od przygotowania rozczynu . Drożdże wraz z 1 łyżeczką cukru i 3 łyżkami mleka rozetrzeć na gładko, odstawić w ciepłe miejsce i poczekać(...)odstawić do wyrośnięcia. Ciasto musi podwoić swoją objętość. Po wyrośnięciu lekko zagnieść ciasto i rozwałkować prostokąt. Zwinąć go wzdłuż dłuższego brzegu w rulon. Obtoczyć go dokładnie w bułce tartej. Podzielić na około 12 części. Bułki układać rozcięciem do góry na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia . Przykryć ściereczką i odczekać aż podwoją swoją objętość. Piec w piekarniku nagrzanym
O kuchni z uczuciemPyszne, puszyste bułki z ciasta drożdżowego z dodatkiem ziemniaków. Ich zaletą oprócz idealnej konsystencji jest to, że długo zachowują świeżość. Jest to oryginalny przepis na Langos, węgierski chlebek , lecz w tej formie jest o wiele bardziej uniwersalny. Szczerze polecam! Składniki na bułki pszenne z ziemniakami: na 12 sztuk 3 średnie ziemniaki (najlepiej gotowane dzień wcześniej, resztki z obiadu(...)mleka. Gotowe ciasto oprószamy mąką, miskę przykrywamy ściereczką i odkładamy na około 45-60 minut, czyli aż ciasto podwoi objętość. Wyrośnięte ciasto dzielimy na 12 części, z każdej formujemy bułkę, odkładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, przykrywamy ściereczką na około 30 minut. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 190-200 stopni C. Bułki smarujemy mlekiem, posypujemy
Rozpustne gotowaniePyszne, puszyste i mięciutkie bułki pszenne, idealne na kanapki. Swą wyjątkowość zawdzięczają dodatkowi jogurtu naturalnego, który sprawia, że bułki są wilgotne i długo zachowują świeżość (prawie jak te z dodatkiem ziemniaków klik ). Bardzo polecam!!! Składniki na bułki kanapkowe z jogurtem na 12 sztuk: 425 g mąki pszennej 25 g świeżych drożdży 1 łyżeczka cukru 150 ml ciepłego mleka(...)Wyrośnięte ciasto wykładamy na oprószoną mąką stolnicę lub blat i chwilkę wyrabiamy, żeby je nieco odgazować. Następnie dzielimy na 12 równych kawałków i z każdego formujemy bułkę, układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej tłuszczem i oprószonej mąką. Gdy wszystkie bułeczki są już gotowe przykrywamy formę ściereczką i odstawiamy na 35-40 minut, do ponownego
Rozpustne gotowanie