bułki - 33926 przepisów (strona:186/2262)

Bułki orkiszowe na jogurcie 275

Upiekłam te bułki pierwszy raz i wyszły całkiem dobre. Miękkie, w smaku dobre, delikatne. Z tego przepisu wyszło mi 10 niedużych bułek Najpierw zrobiłam rozczyn z 10 g. drożdży, łyżki miodu i 1/2 szklanki ciepłej wody - drożdże roztarłam z miodem i dolałam wodę, całość wymieszałam i odstawiłam na 15 minut. Odmierzyłam 1 i 1/2 szklanki mąki orkiszowej(...)ciasto odgazowałam - wbijając w nie pięść - i odkrajałam nieduże kawałki, z których formowałam kulki. Ułożyłam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w sporych odstępach i odstawiłam do ponownego wyrastania - bułki powinny podwoić objętość. Przed pieczeniem posmarowałam mlekiem ( możesz posmarować też rozmąconym jajkiem - będą bardziej błyszczące). Piekłam 30 minut w temperaturze 200 stopni ** * można użyć jogurtu naturalnego ** czas pieczenia zależy też

apetytnapieczenie
Bułki z masłem czosnkowym 226

Pomysł na te bułki podpowiedziała mi koleżanka, która uwielbia czosnek. Najlepiej byłoby dodać świeży czosnek, ale niestety nie miałam go w dniu pieczenia, więc zastąpiłam go granulowanym. Masło czosnkowe zrobiłam dzień wcześniej, żeby zaoszczędzić czas na zrobienie bułek. Masło czosnkowe : 50 gram miękkiego masła 2 łyżki granulowanego czosnku łyżeczka tymianku 1/2 łyżeczki rozmarynu szczypta pieprzu ( ja dodałam syczuański) Masło(...)przyprawy dokładnie wymieszałam w misce Bułki ( ok 10 sztuk): 2 szklanki mąki pszennej typ 650 1/2 szklanki mąki kukurydzianej 2 łyżki stopionego i przestudzonego masła łyżeczka drożdży instant łyżeczka cukru 1 duże jajko 3/4 szklanki ciepłego mleka szczypta soli Mąkę pszenną przesiałam do miski, dodałam mąkę kukurydzianą, drożdże, cukier, sól, dolałam mleko, jajko i wymieszałam, dodałam stopione masło i wyrabiałam

apetytnapieczenie
Pierś z kurczaka nadziewana szpinakiem 371

Jako propozycję obiadową z udziałem szpinaku, chciałybyśmy zaproponować bardzo prosty przepis. Szpinak mieszamy z serkiem i przyprawy. Umieszczamy w nacięciach w piersi kurczaka, całość skrapiamy oliwa, obsypujemy bułką tartą i gotowe. Można wrzucać do piekarnika i cieszyć się w międzyczasie świecącym za oknem słońcem i aromatycznym zapachem roznoszącym się po całym mieszkaniu. Po 30 minutach oczekiwania na talerz wykładamy pięknie(...)gazety GoodFod Polska nr 1. Potrawa przygotowana z tego przepisu zawiera gluten* Ilość porcji: 4 Składniki: 4 pojedyncze piersi z kurczaka 4 łyżki puszystego/kremowego białego serka 200g szpinaku 50g bułki tartej 2 łyżki oliwy Starta skórka z cytryny Sok z cytryny Odrobina mielonej gałki muszkatołowej Świeżo mielony pieprz, świeżo mielona sól *Jeśli chcemy by potrawa nie zawierała glutenu to pomijamy

Kolizje Smaków
Bułki z ricottą i oregano 213

Przepyszne, delikatne bułki, w formie supełków. Lekko pachną oregano, a dzięki  ricottcie   są wilgotne. Ciasto znakomicie  się  formuje, nie ma  najmniejszego   problemu  ze zrobieniem supełków. Polecam, bo pyszne, najlepsze jeszcze ciepłe. Przepis z książki  Christine Ingram &Jennie Shapter "The bread and bread machine bible".   składniki ( 12 bułek(...)bułeczki na lekko natłuszczonej lub wyłożonej pergaminem  blasze do pieczenia, przykryć ściereczką  i  pozostawić  do wyrośnięcia na około 30 minut, aż bułki podwoją swoja wielkość.  Piekarnik nagrzać do temperatury 220 st.C.  Posmarować wyrośnięte  bułki  żółtkiem wymieszanym z wodą, posypać część pieprzem.  Piec przez 15 do 18 minut

Stare Gary
Bułeczki tygryska (Dutch Crunch Rolls) 156

popękaną pustynię. Wspomogłam się więc rekwizytem, żeby nazwę zachować ;) Przepis pochodzi z bloga Tatter palce lizać Wszelkie zmiany lub dodatki podałam obok w nawiasach. W oryginale było 6 bułek, ja z rozpędu podzieliłam na 8, ale były normalnych rozmiarów. Składniki na 8 bułek 400 g mąki pszennej (ja dałam po 200 g typu 500 i 650) 1 łyżeczka suszonych drożdży(...)odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Po 30 minutach ciasto raz złożyć i odstawić na kolejne 30 minut. Gdy ciasto wyrośnie podzielić je na 8 części. Z każdej uformować bułkę. Odłożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i ponownie odstawić do wyrośnięcia - na 15 minut. W tym czasie przygotować masę ryżową na wierzch: 120 g białej maki ryżowej 1 łyżeczka

Pełny talerz
Burgery z buraków 197

Domowe bułeczki można zrobić z tego przepisu i dynię zamienić na mak lub sezam.    Składniki (na 4 sztuki burgerów) 2 duże buraki 2 jajka 2 łyżki bułki tartej 1/2 łyżeczki chili w proszku 1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego 1/2 łyżeczki soli 1 łyżeczka suszonego oregano 3 łyżki oliwy Sos czosnkowy 1 mały jogurt naturalny 1 łyżka majonezu 2 ząbki(...)czosnku Dodatkowo  4 bułki liście młodego szpinaku pomidor czerwona cebula cukinia Sposób przygotowania Buraki obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Odcisnąć sok i przełożyć do miski, razem z przyprawami,  wbić jajka, dodać bułkę tartą i wymieszać. Formować burgery i  smażyć na patelni z rozgrzaną oliwą (ok. 2 min z każdej strony). Nastawić piekarnik

pink envelope
Domowy burger z sadzonym jajem 309

mój mąż zjadł tak szybko, że nawet nie dał mi ani kawałeczka. Częstujcie się moi drodzy, bo wystygnie! :)  Domowy burger z jajem sadzonym Receptura na jednego burgera: - 1 bułka wieloziarnista - 1 jajo od szczęśliwej kury -   1 cebula biała - miks sałat - garść - 4 plastry boczku parzonego - 3 suszone pomidory - papryczka jalapeno z zalewy - 3 sztuki dodatkowo: musztarda dijon, słodki(...)chili, sos tatarski, oliwa z oliwek, wykałaczka DO DZIEŁA! 1. Bułkę kroimy wszerz i podgrzewamy chwilę w piekarniku.  2. Plastry boczku smażymy na chrupko. 3.  Na patelni smażymy cebulkę, a na niej rozbijamy jajo. Smażymy, aż białko się zetnie, a żółtko będzie lekko płynne. 4. Na jednej połówce bułki układamy od dołu:  - sos tatarski - sałata - słodki

Sajkofanka smaku
Bułeczki pszenne razowe 174

Uwielbiam domowe pieczywo. Dokładnie wiem wtedy, co w nim się znajduje i ze spokojem mogę podać je moim dzieciom. Od dzieciństwa lubię bułki z ziarnami, tak określałam bułki razowe i w sumie tak o nich mówię do tej pory. Niestety w tygodniu nie mam tyle czasu, żeby piec na każdy dzień bułki, czy chleb, ale niedziela jest idealnym dniem(...)prostokąt. Dla ułatwienia ręce i blat można posmarować delikatnie olejem. Podzielić ciasto na 8–9 porcji, każdą obtaczamy w ziarnach słonecznika i układamy na blaszce wyłożonej pergaminem. Bułki odstawiamy na 30 minut do wyrastania. Do piekarnika włożyć na dno naczynie żaroodporne z lodem lub wodą. Piec w temperaturze 180ºC przez ok. 15 do 20 minut. Smacznego function load(url, callback

dom-agi.pl
Chaos i róg obfitości. Bread cones. 175

się go zapełnić spełnionymi marzeniami?  Tego sobie i Wam życzę! A teraz schodzę na ziemię i zapraszam na coś bardzo smacznego. Bread cone s , czyli bułki, które nazwałam rożkami obfitości. Jak widzicie po słodkich i chrupiących rurkach Brandy Snaps (klik) , wciąż mam ochotę na "nawijanie":) . Ogromnie spodobał mi się pomysł owinięcia ciasta wokół foremki do rurek i upieczenia rożków(...)napełnić czym tylko zapragniecie. A zatem, niech Nowy Rok obfituje w wiele przyjemności! Być może jedną z nich będzie właśnie upieczenie i zajadanie się rożkami obfitości Bread cones ! BUŁKI - ROŻKI OBFITOŚCI  /na ok. 10 sztuk/ 1 szklanka letniego mleka  2 łyżki roztopionego masła  1 jajko  1 łyżka cukru  pół łyżeczki soli  3 szklanki mąki

KUCHARNIA
Otrębowe bułki Dukana 173

Przepisów na bułki według diety Dukana jest wiele. Ten jest moją modyfikacją wielu różnych znalezionych w Sieci. Na 8 bułek: 10 łyżek otrąb owsianych 5 łyżek otrąb pszennych 3 łyżki mąki kukurydzianej 2 łyżki naturalnego jogurtu (koniecznie gęstego) 2 łyżki serka homogenizowanego naturalnego ( serek można zastąpić także jogurtem) 2 jajka 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia sól opcjonalnie: oregano, papryka(...)mieszamy. Nakładamy łyżką na blaszkę wyłożoną papierem w odstępach. Na wierzchu posypujemy, np. sezamem lub kładziemy plasterek pomidora. Pieczemy w temperaturze 170 C około 25 minut (trzeb sprawdzać). Bułki wychodzą płaskie.  Bułki można przechowywać w słoju około 3 dni, a także mrozić

Humanistka w kuchni
Drożdżówki z jeżynami i kruszonką 209

strony z moimi zmianami. Wspaniałe puszyste bułeczki pełne owoców z kruszonką na wierzchu to jest dokładnie to co tygrysy lubią najbardziej ;-) Z podanego przepisu wyszło mi 12 średniej wielkości bułek. Składniki: 3 szklanki mąki pszennej ¾ szklanki letniego mleka 1 jajko 1 żółtko 3 czubate łyżki cukru ¼ łyżeczki soli 60 g roztopionego masła lub margaryny 7 g suszonych drożdży(...)drożdży świeżych 5 – 6 łyżeczek bułki tartej 400 g jeżyn lub innych owoców ( jeżeli są mrożone, to należy je odpowiednio wcześniej rozmrozić) Dodatkowo: 1 rozmącone jajko do smarowania bułek. Sposób wykonania: Masło lub margarynę rozpuścić i wystudzić. Jeżeli mamy drożdże świeże, to należy zrobić najpierw rozczyn ( wymieszać drożdże z ciepłym mlekiem, łyżką mąki i cukru i odstawić do momentu

Na słodko lub wytrawnie
Bułeczki śniadaniowe (nocne) 197

sobie pichcę ...” http://atinabc.blox.pl/2008/09/Nocne-buleczki.html . Autorka napisała, że przepis jest na 12 bułeczek ale ja zrobiłam 16 małych. Ilość jaka wyjdzie z przepisu oczywiście jest uzależniona od wielkości bułek. Składniki: 3 szklanki mąki pszennej typ 650 (szklanka - 250 ml) (ja dałam typ 550 i też wyszły dobre bułeczki) 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżka cukru 40 g drożdży 1/2 szklanki(...)wstawić do lodówki na całą noc. Powinno dużo urosnąć. Rano: Ciasto wyłożyć na blat i podzielić na około 12 części (można mniej lub więcej w zależności jakie duże bułki chcemy mieć). Uformować bułki w dowolnych kształtach i ułożyć je na blaszce. Przykryć ściereczką i zostawić do wyrośnięcia na około 20 minut. Przed włożeniem do piekarnika bułki posmarować roztrzepanym jajkiem

IMPRESJA SMAKU
Bułeczki drożdżowe lodówkowe 171

pojemnika lub tej samej miski wysmarowanej wcześniej delikatnie olejem. Przykryć szczelnie folią i włożyć do lodówki na 12-16 godzin. Wyjąć ciasto z lodówki ok. godziny przed robieniem bułek, aby się nieco zagrzało. przed formowaniem bułek ciasto odgazować (lekko zagnieść). Odrywać porcje ciasta wielkości jajka lub nieco większe w zależności jakie duże mają być bułki (moje to małe bułeczki, których(...)ciepłe do wyrośnięcia, a następnie przed wstawieniem do piekarnika posmarować po wierzchu roztrzepanym jajkiem. Piec w temp. 180 stopni, ok. 25-30 min. Po wyjęciu z piekarnika ułożyć bułki na kratce do studzenia

Mix smaku
Kotleciki z polędwiczki wieprzowej 259

ogródku rozrosła się do niebywałych rozmiarów. Więc używam jej do wszystkiego - i okazała się świetnym dodatkiem. Do panierki również. Bardzo polecam! składniki500 g polędwiczki wieprzowej8 listków szałwii5 łyżek bułki tartej5 łyżek tartego parmezanu2-3 jajka1 łyżeczka papryki w płatkachsól, pieprzmąkaprzygotowaniePolędwiczkę umyć, osuszyć, oczyścić z błon. Pokroić na kawałki gr ok 2 cm.  Kawałki mięsa włożyć między folię(...)rozbić na cienkie plastry. Posolić i popieprzyć z obu stron. Listki szałwii rozdrobnić w blenderze lub bardzo drobno posiekać. Wymieszać z tartą bułką, papryką i parmezanem. Do 3 misek nałożyć: mąkę, roztrzepane jaja, bułkę tartą wymieszaną  z parmezanem, szałwią i płatkami papryki. Plasterki mięsa obtaczać w mące ( nadmiar strząsnąć, następnie w roztrzepanym jaju i na koniec w mieszaninie bułki

Stare Gary
Wakacje! I prowiant na drogę 192

ciężkie, pachną wspaniale. Mają ten nieuchwytny aromat, który sprawia, że są zupełnie wyjątkowe. Jeśli jednak nie macie dostępu do różanych cudów, po prostu je pomińcie - i tak wyjdą wspaniałe.Bułki z mąką kukurydzianąSkładniki:(na 4 duże bułki)zaczyn:15 g świeżych drożdży1 łyżeczka cukru300 ml letniej wody100 g mąki kukurydzianej200 g mąki pszennejciasto właściwe:2 łyżeczki proszku z owoców dzikiej(...)nielepiące.Uformować z ciasta kulę, włożyć do natłuszczinej miski i odstawić na 30 minut.Potym czasie ciasto jeszcze raz szybko zagnieść, podzielić na 4 róne części. Z każdej uformować okrągłą bułkę, obtoczyć w dodatkowej mące kukurydzianej i ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawić na 30 minut do wyrośnięcia.Piec w 200 st. C. przez 10-15 minut, aż się

Pożeraczka, czyli raz adobrze