bułki - 33426 przepisów (strona:143/2229)

domowy pasztet wieprzowo-drobiowy... 180

Składniki: łopatka wieprzowa bez kości 1 kg, smalec 1/2 kostki, wątróbka drobiowa 3/4 kg, cebula 4 sztuki, bułka paryska 4 kromki, przyprawa do pasztetu 1 opakowanie, jajka 4 sztuki "L", majeranek 2 łyżki, papryka ostra 1/2 łyżeczki, kucharek 1 łyżka, bułka tarta 5-6 łyżek, woda 1 szklanka, liście laurowe - ile potrzeba wątróbki opłukać, oczyścić z błonek, łopatkę opłukaną(...)boczek czy słonina), dodać wątróbki i mocno zrumienić, dodać cebule i podsmażać z 7 minut co jakiś czas mieszając wystudzone mięso zmielić w maszynce do mięsa razem z kromkami bułki paryskiej dodać do zmielonego mięsa jajka, przyprawy, tartą bułkę, wlać wodę i wszystko ręką dokładnie wyrabiać z 5 minut forma 30x20 cm wysmarowana smalcem i posypana tartą bułką, do formy

W Mojej Kuchni Lubię
Kotlety jajeczne z bazylią 92

bazylią, czyli prostota z nutką aromatycznej bazylii. Oczywiście, zachęcam do dodania świeżych ziół. Składniki na 7 sztuk 5 jajek (4 ugotowane na twardo, 1 surowe) 1 mała czerstwa bułka 2 łyżeczki suszonej bazylii (lub garść listków świeżej) sól, pieprz do smaku szczypta wędzonej papryki bułka tarta do panierowania olej kokosowy do smażenia Wykonanie Jajka gotujemy na twardo (4szt.) Bułkę moczymy(...)wodzie przez ok. 30 min, nastepnie odsączamy z płynu. Ugotowane jajka obieramy ze skorupki, przekładamy do blendera razem z odsączoną bułką, wbijamy surowe jajko, dodajemy bazylię, paprykę, sól i pieprz. Całość blendujemy. Rozdrobnioną masę przekładamy do miski. Nabieramy masę i w dłoniach formujemy kulki, które lekko spłaszczamy i obtaczamy w bułce tartej. Na patelni rozgrzewamy olej kokosowy. Smażymy kotlety

Raj dla Podniebienia
Szpinak zapiekany w bułce, śniadanie bez pośpiechu 106

świecie i biec do pracy powinno się celebrować dobrym, zdrowym i prostym jedzeniem... Wystarczy 15 minut i można siadać do stołu... Śniadanie dla dwóch osób: - 2 duże razowe bułki - 20 dag  mrożonego szpinaku Poltino - 4 ząbki czosnku - 1 średnia cebula - 2 jaja - kilka pomidorów koktajlowych - kiełki - sól - pieprz - olej 1. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy drobno pokrojoną cebulę(...)czosnek. Blanszujemy, a następnie dodajemy szpinak i mieszamy na małym ogniu żeby szpinak powoli się rozmroził, pod koniec doprawiamy do smaku. 2. Z bułki ścinamy wierzch i wyjmujemy cały miąższ z środka. Napełniamy ją szpinakiem, wbijamy jajo i dodajemy po bokach połówki pomidorów, oprószamy jajko solą i pieprzem. Piekarnik rozgrzewamy do 200 C z grzałką z góry, wkładamy bułki

Apetyczna babeczka
Klasyczne kotlety mielone 151

groszkiem a jeszcze inni mizerię i ziemniaki puree. Ja nie mam z tym problemu bo uwielbiam wszystkie konfiguracje.   Klasyczne kotlety mielone   Składniki: 1 bułka pszenna, czerstwa 1 szklanka mleka 1 duża cebula 500 g mielonej wieprzowiny np. z łopatki lub karkówki 1 jajko 1 łyżeczka majeranku sól, pieprz bułka tarta(...)obtoczenia kotletów 5 łyżek oleju roślinnego do smażenia   Czerstwą bułkę namocz w mleku do miękkości, następnie odciśnij z nadmiaru mleka i rozdrobnij w rękach. Cebulę pokrój w kostkę, podsmaż na ciemno złoto na 2 łyżkach oleju. Mięso przełóż do miski, dodaj do niego: rozdrobnioną bułkę, podsmażoną cebulę, jajko

kuron.com.pl
Kebab 127

Opis kebab: Kebab to bez wątpienia przysmak wielu z nas. Najczęściej możemy spotkać go w wersji z grillowanym mięsem, w dużej bułce z dodatkiem warzyw i sosu czosnkowego. Ma on jednak niejedno swoje oblicze, coraz częściej spotykamy go w postaci tortilli czy bez niczego. Ja jednak zapraszam na klasyczny przepis kebaba w bułce. Najsmaczniejszy i zdecydowanie najzdrowszy jest kebab przygotowany(...)się zdążył przegryźć. Do miski lub shakera dodajemy jogurt, majonez, 4 ząbki czosnku, sól, pieprz i zoła prowansalskie. Wszystkie składniki mieszamy dokładnie ze sobą. W tym czasie przygotowujemy pity (bułki). Drożdże rozpuszczamy w ciepłej wodzie. Dodajemy do tego cukier i 1 łyżkę mąki, mieszamy i odstawiamy na 10-15 minut. Na stolnicę wysypujemy mąkę, dodajemy do tego resztę wody, sól

FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarne
Kotlety mielone z majonezem 196

smak. Kotlety podałam z pieczonymi pieczarkami i ziemniaczkami. Dodatkiem do obiadu była fantastyczna Surówka Staropolska  Firmy ORZECH . Gorąco polecam. Składniki: 700 g mielonej karkówki wieprzowej 1 mała bułka pszenna 1 jajko 2 łyżki majonezu 1 łyżeczka musztardy dijon 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 łyżka bułki tartej 1 łyżeczka majeranku sól, pieprz do smaku Dodatkowo: bułka tarta do panierowania(...)olej do smażenia Sałatka staropolska  Firmy ORZECH Sposób przygotowania: Mięso kupiłam w całości, umyłam, pokroiłam w dużą kostkę i przepuściłam przez maszynkę razem z namoczoną i wyciśniętą bułką. Do tak przygotowanego mięsa wbiłam jajko, dodałam majonez, sól pieprz, pokrojoną w drobną koteczkę cebulę i zmiażdżony przez praskę czosnek. Tak przygotowaną masę wyrabiałam około 10 min. Następnie uformowałam kotlety

Gosia gotuje
Sauerkraut Burger – Wolfenstein II: The New Collossus – burger z kiszoną kapustą 206

kapusta kiszona – 3 łyżki 0,20 zł musztarda niemiecka lub dijon – 1 łyżka 0,30 zł boczek wędzony – 3 plastry [30g] 0,90 zł bułka grahamka, duża – 1 szt. 0,80 zł sól, pieprz //SOS// majonez – 2 łyżeczki [10g] 0,20 zł chrzan tarty – 0,5 łyżeczki 0,10 zł Razem 7 zł © nerdskitchen.pl(...)pryskał i stanie się chrupki) i smażymy z obu stron po ok. 2 minuty do zrumienienia i chrupkości. Przekładamy na arkusz ręcznika kuchennego, aby odsączyć nadmiar tłuszczu. 4. TOSTOWANIE BUŁEK (1 min) Na patelni po smażeniu bekonu umieszczamy połówki przekrojonej bułki (najpierw od wewnętrznej strony), tostujemy je do zrumienienia z obu stron. 5. SOS (1 min) Majonez łączymy z chrzanem

Nerds Kitchen
kotlety rybne z dorsza 169

Składniki: * 2 filety z dorsza * 2 marchewki * cebula * ząbek czosnku * bułka kajzerka * garść natki pietruszki * sól * pieprz * olej do smażenia * bułka tarta * dwa jajka Przygotowanie: Bułkę namaczamy w wodzie. Dorsza kroimy w drobną kostkę lub mielimy przez maszynkę. Dodajemy pokrojoną cebulę, czosnek, natkę pietruszki i startą na drobnych oczkach marchewkę. Dodajemy odciśniętą bułkę kajzerkę oraz jajka.  Na koniec doprawiamy(...)solą i pierzem. Całość mieszamy. Z powstałej masy formujemy kotlety w obtaczamy w bułce tartej. Smażymy na rozgrzanej patelni na niezbyt dużym ogniu na złocisty kolor. Podajemy z ulubionymi dodatkami. Smacznego! :) Zapraszam do obejrzenia filmu z przygotowań oraz subskrybowania mojego kanału

Kulinarne przygody
Burgery z szarpaną wieprzowiną i purpurowym coleslawem 188

cukru; Sól; Pieprz. DOMOWA PRZYPRAWA CAJUN: 2 łyżki czosnku granulowanego; 2 łyżki słodkiej czerwonej papryki; 2 łyżki czarnego pieprzu; 2 łyżki soli; 1 łyżeczka pieprzu cayenne. DODATKOWO: 15 miękkich bułek do hamburgerów; Masło do posmarowania bułek; Patelnia grillowa; Naczynie do zapiekania (żaroodporne); Folia aluminiowa; Folia spożywcza. 1 szklanka = 1 cup = 240 ml, 1 łyżka = 15 ml, 1 łyżeczka(...)wymieszać. Przyprawić solą i pieprzem do smaku. Do miski z warzywami wlać sos i dokładnie wymieszać. Surówkę przykryć folią spożywczą i do czasu podania przechowywać w lodówce. BURGERY: Bułki do hamburgerów przekroić na pół, każdą połówkę posmarować cienką warstwą masła i podpiec na patelni grillowej (opcjonalnie). Na dolnej połowie każdej podpieczonej bułki ułożyć porcję szarpanej wieprzowiny w sosie

Gospodyni Miejska
Sznycle z jajek, kotlety z jajek 127

dużo. Proponuję przepis na sznycle z jajek , z książki Marii Disslowej „Jak gotować”, z 1930 roku. 8 jajek ugotowanych na twardo, 40 g masła, 2 cebule, 120 g suchej bułki, 1 jajko surowe, sól, pieprz świeżo mielony, natka pietruszka, koperek, bułka tarta do obtaczania kotletów, masło do smażenia Bułkę namoczyć w wodzie, odcisnąć. Cebule pokroić w półplasterki, poddusić na maśle(...)szczyptą soli. Jajka, ostudzoną podduszoną cebulę, posiekaną zieleninę, odciśniętą bułkę wrzucić do malaksera (jajka można zemleć, wszystkie składniki siekać, drobno kroić … ale ja wolę troszkę nowoczesności, ale to tylko z lenistwa ;) ). Doprawić solą i pieprzem. Dodać surowe jajko, zmiksować. Masę podzielić na osiem części. Wyrobić sznycelki. Obsypać je bułką tartą. Smażyć na maśle, na rumiano z każdej strony. Sznycle podałam

królestwo garów
Pieczeń mięsna 144

dzielenia się zdjęciami w zakładce Komentarz. Smacznego Składniki. 50 dkg mięsa mielonego z indyka 35 dkg selera 4 jajka ugotowane na półmiękko 3 jajka (surowe) 20 dkg bułki czerstwej 1/2 łyżeczka soli 1/4 łyżeczka pieprzu 1 łyżeczka suszonego czosnku niedźwiedziego 1 łyżka bułki tartej plus 1 łyżka margaryny do wysmarowania formy Sos: 1 mała cebula czerwona 1 łyżka oliwy(...)łyżeczka soli puszka pomidorów w puszce (400 gr) 1/2 łyżeczka suszonych ziół włoskich Dodatkowo: podłużna forma do pieczenia oraz folia spożywcza. Pieczeń mięsna Przygotowanie. Czerstwą bułkę namoczyć w wodzie. Gdy zmięknie, bardzo dokładnie odcisnąć z wody po czym zblendować na kremową masę. Cztery jajka ugotować na półmiękko. Gotować pięć minut. Mielone mięso mielone włożyć do miski. Do mięsa dodać selera

mecooks
Bagietki nadziewane kurczakiem i serem 165

szybkie przepisy na tosty Menu na imprezę – propozycje przepisów Przepis na bagietki nadziewane kurczakiem Drukuj przepis Porcji: 20 Czas gotowania: 40 minut Składniki 2 bagietki pierś z kurczaka jajko bułka do panierki kilka plasterków sera - żółtego lub mozzarella łyżka masła 3 ząbki czosnku garść natki pietruszki garść świeżej bazylii sól i pieprz olej do smażenia Przepis 1 Pierś z kurczaka(...)przygotowujemy tak samo, jakbyśmy robili kotlety z piersi - filetujemy, maczamy w jajku doprawionym solą i pieprzem, obtaczamy w bułce tartej i smażymy na rumiano na oleju. Odstawiamy do ostygnięcia. 2 Bułkę dzielimy na dwie/trzy części (w zależności od długości kawałków kurczaka jakie mamy) i wydrążamy z nich środek. Kawałki kurczaka owijamy serem i nadziewamy nimi wydrążone bułki. Po nadzianiu bułeczki

Kuchnia Bazylii
Kotlety kaszubskie z dorszem 238

Kotlety są smaczne i proste w wykonaniu. Połączenie ryby i boczku super się komponuje. Składniki: Boczek 35 dag Filet z dorsza 25 dag Jajko 1 szt. Czerstwa bułka 1 szt. Sól i pieprz do smaku Mleko Smalec do smażenia Bułka tarta do panierki Wykonanie: Bułkę namoczyć w mleku i dobrze odcisnąć. Rybę, boczek, odciśniętą bułkę zmielić przez maszynkę, wbić jajko(...)przyprawić do smaku. Dokładnie wymieszać, formować na dłoni kotleciki, obtaczać w bułce tartej i smażyć na rumiano na rozgrzanym smalcu z obu stron

Tradycyjna Kuchnia
Bułeczki orkiszowe pieczone metodą solno-drożdżową 157

piekarnika i natychmiast wyłączam piekarnik. formowanie: Podziel ciasto na kawałki o wadze około 70 gramów i zostaw na posypanej mąką powierzchni roboczej przez 10 minut. Uformuj bułki. Przykryj uformowane bułki ściereczką i zostaw na 40 min. (łączeniem skierowanym do góry). Rozgrzej piekarnik do temperatury 230 – 250*C. W dolnej części piekarnika umieść miseczkę z wodą Jeśli lubisz bardzo gładką powierzchnię(...)możesz od razu włożyć bułki do piekarnika. Lub naciąć bułki i umieścić w piekarniku. Piecz z parą przez 12-15 min. zaproszenie stąd Moje uwagi: Bułki upiekłam z mąki orkiszowej i dodając 200 ml wody ciasto było bardzo lejące. Dlatego trudno było mi je uformować. Ale w smaku b. dobre :) Moje najlepsze były zaraz po upieczeniu i na następny dzień

Proste Potrawy
Kotlety jajeczne 118

poza tym już pierwszy kęs przenosi nas do czasów dzieciństwa, do tych smaków, które serwowały nasze mamy :) Składniki na ok. 5-6 kotletów: (Inspiracja: "Shabbyeat.pl" ) 1 nieduża cebula 1 bułka kajzerka 0,5 szklanki mleka 5 jajek ugotowanych na twardo 1 jajko surowe 4 łyżki bułki tartej + kilka łyżek na panierkę 1 pęczek szczypiorku 1 pęczek natki pietruszki sól(...)pieprz   Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę i podsmażyć na złoto, odstawić do ostygnięcia. Bułkę zalać mlekiem i odstawić aż rozmięknie.    Ugotowane jajka zetrzeć na tarce o małych oczkach. Dodać do nich surowe jajko, 4 łyżki bułki tartej, posiekany drobno szczypiorek i natkę pietruszki, sól, pieprz oraz odciśniętą kajzerkę. Wszystko razem dokładnie wyrobić i ulepić kotlety. Obtoczyć

Simply Food

Proponowane wyszukiwania