bułki - 33426 przepisów (strona:136/2229)

Krokiety z kapustą i grzybami 138

Uwielbiam krokiety z wszelkimi farszami – smaczne, sycące, no i pysznie chrupią dzięki panierce z bułki tartej Te z kapustą i grzybami najbardziej kojarzą się z Wigilijną kolacją, ale są też świetne na co dzień. Można je pozawijać nawet 2 dni wcześniej i obtoczone w bułce tartej mogą czekać na usmażenie w lodówce. Znam również osoby, które takie krokiety mrożą(...)łyżeczka soli   500 g kapusty kiszonej 40 g suszonych grzybów (np. prawdziwki, borowiki, podgrzybki) 1 cebula 2 liście laurowe 2 ziela angielskie sól i pieprz 2 jajka bułka tarta do panierowania olej lub masło do smażenia   Grzyby zalej zimną wodą i odstaw na noc. Następnie odsącz i pokrój na mniejsze części. Kapustę odciśnij z nadmiaru soku, posiekaj

Kulinarny S.O.S.
Krokiety z kapustą i grzybami 138

Uwielbiam krokiety z wszelkimi farszami – smaczne, sycące, no i pysznie chrupią dzięki panierce z bułki tartej Te z kapustą i grzybami najbardziej kojarzą się z Wigilijną kolacją, ale są też świetne na co dzień. Można je pozawijać nawet 2 dni wcześniej i obtoczone w bułce tartej mogą czekać na usmażenie w lodówce. Znam również osoby, które takie krokiety mrożą(...)łyżeczka soli   500 g kapusty kiszonej 40 g suszonych grzybów (np. prawdziwki, borowiki, podgrzybki) 1 cebula 2 liście laurowe 2 ziela angielskie sól i pieprz 2 jajka bułka tarta do panierowania olej lub masło do smażenia   Grzyby zalej zimną wodą i odstaw na noc. Następnie odsącz i pokrój na mniejsze części. Kapustę odciśnij z nadmiaru soku, posiekaj

Kulinarne S.O.S.
Klopsiki w sosie pieczarkowym 227

ponieważ pieczarki są ogólnodostępne. Polecam! (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 1/2 kg mielonego mięsa wieprzowego 1 jajko 1/2 kajzerki 2 ząbki czosnku 1 łyżka majeranku 1 szklanka mleka do namoczenia bułki sól, pieprz do smaku bułka tarta do panierowania 3 łyżki oleju Sos: 300 g pieczarek 1 średnia cebula 300 ml śmietanki 30% sól, pieprz 1 ząbek czosnku kilka gałązek zielonego(...)kopru do posypania (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie: 1. Bułkę namoczyć w mleku.  2. Mięso przełożyć do miski, dodać całe jajko, obrany i przeciśnięty przez praskę czosnek, odciśniętą z mleka bułkę, majeranek, sól i pieprz do smaku. Całość wyrobić na jednolitą masę. 3. Namoczonymi w zimnej wodzie dłońmi formować niewielkie klopsiki i obtoczyć je w bułce tartej. 4. Na patelni

Danka Pichci
Idealny smażony karp z masłem czosnkowo-koperkowym 147

idealny ? Muszę przyznać, że przetestowałam wiele sposobów. Dzwonka, filety zwykłe czy z nacięciem, smażone w niskiej temperaturze czy w głębokim tłuszczu, w panierce z jajkiem czy bez jajka, w bułce lub w mące, marynowane w mleku czy cebuli, z dużą ilością przypraw czy bez itd… Okazało się, że najlepsze są takie panierowane w mieszance mąki i bułki tartej, uprzednio(...)płaty; mogą być już ponacinane – można takie zakupić) 1-2 plasterki cytryny 4 cebule pokrojone w grubą kostkę 3 łyżki mąki pszennej 3 łyżki mąki ziemniaczanej 3 łyżki bułki tartej sól, świeżo mielony pieprz masło klarowane (nie może być zwykłe) do smażenia i/lub olej Masło czosnkowo-koperkowe: 200 g miękkiego masła 2 duże ząbki czosnku 2 łyżki soku

Poezja smaku
Paluchy nadziewane serem i kiełbasą 81

Wiem, że czasem szukacie urozmaicenia w swojej kuchni. Dobrze, by było inaczej, ale przy zachowaniu prostych, podstawowych składników, prawda? I moja dzisiejsza propozycja jest właśnie taka. To podłużne bułki zapieczone z podsmażoną kiełbasą i boczkiem, z serem oraz jajkami i kiełkami. Forma podania na ciepło, jest jak najbardziej wskazana w chłodne, grudniowe wieczory Dobrze smakują podane razem z ketchupem(...)podłużne bułki, tzw paluchy lub półbagietki 1 pętko kiełbasy głogowskiej Morliny 100 g boczku zielona część cebulki dymki 1 jajko 1 łyżka mleka 1/2 szkl. tartego sera cheddar 1 op. mozzarelli w zalewie sól, pieprz kiełki Bułki kroimy wzdłuż, ścinając wierzch. Wydrążamy miąższ. Boczek kroimy na mniejsze kawałki. Kiełbasę kroimy na półplasterki. Zieloną część dymki drobno siekamy. Mozzarellę osączamy

Smaki Na Talerzu
Kotlety rybne 105

Czas gotowania ryby zależy od grubości filetów. Ważne, aby po wbiciu widelca, bez problemu można było rozdzielić mięso. U mnie jako dodatek do środka kotletów to podsmażona cebulka, moczona bułka i natka oraz koperek. Ale następnym razem, dodam posiekane drobno gotowane warzywka. Przemyt zdrowych składników odbędzie się na większą skalę Swoją drogą to pamiętam jak przy moim przedszkolu był sklep(...)naszą kontrolą. Drukuj Szybkie kotlety rybne Kotlety rybne, z ulubionej ryby. Składniki 700 g filetów rybnych ( u mnie dorsz) 1 sucha kajzerka 1 duża cebula 1 szt. jajko bułka tarta do obtaczania kilka gałązek natki sól, pieprz do smaku 2 ziarenka ziela angielskiego 1 listek laurowy Wykonanie Filety gotujemy z listkiem laurowym i zielem angielskim do miękkości. Cebulkę kroimy

Mieszam w Garnku
KOTLETY RYŻOWE Z MARCHEWKĄ 109

cebuli, czosnku, marchewki i papryki.   Łatwe i szybkie do przygotowania, szczególnie, gdy z wyprzedzeniem ugotujemy i ostudzimy ryż, lub wykorzystamy, ten pozostały z obiadu.  Po wmieszaniu bułki tartej, najlepiej jest zostawić masę na kilkanaście minut, aby wchłonęła wilgoć i zespoliła całość. Dzięki temu, kotleciki nie rozpadną się podczas smażenia. Do podania polecam mizerię z ogórka,  surówkę(...)ostudzonego ryżu, np. pozostałego z obiadu 1 marchewka 1 cebula 2 ząbki czosnku 2 łyżki posiekanej natki pietruszki (listki lub/i łodyżki) 1/4 czerwonej papryki 1 jajko  1/3 szklanki bułki tartej 2 łyżki tartego parmezanu lub innego twardego sera (można dać więcej) przyprawy: sólo, świeżo zmielony czarny pieprz, szczypta chili, 1 łyżeczka suszonego oregano DODATKOWO 2 łyżki bułki tartej

cool and minty
Zapiekanka z cukinią, tuńczykiem i mozzarellą pod chlebową kruszonką 77

zapiekankę z cukinią właściwie można nazwać lazanią bo płaty cukinii pełnią tu funkcje makaronu, przełożonego tuńczykiem, kaparami, chrupiącą bułką i mozzarellą oraz sosem beszamelowym. Taka bardziej fit wersja lazanii. Sezon na cukinię w pełni, więc po zrobieniu klasyków jak zupa czy cukinia nadziewana ( tu wersja (click):  z białym serem w sosie pomidorowym  a tu z  z ryżem(...)łyżki masła 2 łyżki mąki ¾ szklanki mleka ¾ szklanki wywaru warzywnego 1 łyżeczka soli 1/3 łyżeczki pieprzu 2 łyżki soku z cytryny LAZANIA 4 małe cukinie 3 łyżki oliwy 2 bułki kajzerki 2 puszki tuńczyka w sosie własnym 2 kulki mozzarelli  50 parmezanu 1 czerwona cebula kilka łyżek kaparów Przygotować sos: w garnku rozgrzać masło, dodać mąkę i mieszając przesmażyć

Smaczny zeszyt
Bułki z dynią. 121

Pierwszy raz, upiekłam bułki z dynią. Tak naprawdę, to jest, to pierwszy przepis z dynią na blogu. Nie licząc puree z dyni :) Całe szczęście, że mam jego zapas w zamrażalniku, bo bardzo mi się spodobało wypiekanie z dynią. Bułki są pyszne i długo pozostają miękkie. Mają też piękny kolor. Krótko mówiąc, jak malowane :) W głowie mam jeszcze trochę pomysłów(...)ciepłego mleka 25 g. drożdży 1 płaska łyżeczka cukru 3 szklanki mąki pszennej 1/2 szklanki puree z dyni 1 płaska łyżeczka soli 3 łyżki oleju Dodatkowo: mleko do posmarowania bułek pestki dyni do posypania Wykonanie: Do miski wlać ciepłe mleko, dodać cukier i wkruszyć drożdże. Odstawić na 15 minut, żeby drożdże zaczęły pracować. Następnie wsypać mąkę, dodać sól,  puree

Agusiowe smakołyki
Domowe burgery z serem blue 76

restauracji szybkiej obsługi. Dzięki sprytnym sztuczkom i odpowiednim produktom nawet burger może stać się lekkostrawnym daniem. Wypróbuj przepis na smaczne, domowe danie typu fast food. Składniki: Bułki ( około 6 bułek) 1/2 kostki świeżych drożdży 250 ml mleka 500 g mąki (użyłam pół na pół pszennej oraz pełnoziarnistej) 1 łyżka brązowego cukru(...)łyżka miodu sól, pieprz, szczypta suszonego tymianku Dodatki majonez sałata lodowa roszponka pomidor pokrojony w plasterki ogórek pokrojony w plasterki ser pleśniowy  duży plaster mango Bułki: W misce kruszymy drożdże dodajemy lekko podgrzane mleko (powinno mieć około 40-50 stopni, czyli powinno być lekko ciepłe), dodajemy cukier oraz 3-4 czubate łyżki

Wymiar Zdrowia
Domowe burgery z serem blue 82

restauracji szybkiej obsługi. Dzięki sprytnym sztuczkom i odpowiednim produktom nawet burger może stać się lekkostrawnym daniem. Wypróbuj przepis na smaczne, domowe danie typu fast food. Składniki: Bułki ( około 6 bułek) 1/2 kostki świeżych drożdży 250 ml mleka 500 g mąki (użyłam pół na pół pszennej oraz pełnoziarnistej) 1 łyżka brązowego cukru(...)łyżka miodu sól, pieprz, szczypta suszonego tymianku Dodatki majonez sałata lodowa roszponka pomidor pokrojony w plasterki ogórek pokrojony w plasterki ser pleśniowy  duży plaster mango Bułki: W misce kruszymy drożdże dodajemy lekko podgrzane mleko (powinno mieć około 40-50 stopni, czyli powinno być lekko ciepłe), dodajemy cukier oraz 3-4 czubate łyżki

Wymiar Zdrowia
Bułki z kalafiora z pastą z awokado 104

wreszcie coś wytrawnego, i bez dyni. Chociaż dynia gości u nas na stole nieprzerwanie od kilku dobrych dni… Ale postanowiłam przerwać schemat i dzisiaj prezentuję przepis na bułki z kalafiora z pastą jajeczną z awokado. No może udało mi się to w połowie, bo kalafior też gdzieś się tutaj ostatnio pojawił… Danie to uważam za super pomysł(...)rozpamiętywać tamtych dni, bo one nie wrócą. Trzeba skupić się na tym, co jest “tu i teraz”. A tu i teraz są akurat bułki z kalafiora z tego przepisu . Prawie pieczywo. I w tym przypadku “prawie” robi naprawdę wielką różnicę. Nie tylko w smaku, ale przede wszystkim w wartości odżywczej. Może ze smakiem pieczywa nie mają

Modern Cave Girl
Bułki poznańskie, dwudniowe. 95

Dziś zapraszam na pyszne, domowe bułki. Piekłam je z dziewczynami z grupy, Domowa Piekarnia. Przyznam, że pierwszy raz, piekłam bułki w ten sposób. Wieczorem, robimy podmłodę, (jest to kilkunastogodzinny zaczyn pszenny), a rano, dodajemy resztę składników. Podczas pieczenia, na dnie piekarnika, ustawiamy naczynie z wodą, żeby zaparować piekarnik. Dzięki temu bułeczki są miękkie w środku i chrupiące na zewnątrz(...)dosypać trochę mąki. Zostawić na około dwie godziny, do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto, przełożyć na stolnicę podsypaną mąką. Uformować wałek i podzielić na 9 części. Z każdej części ciasta, uformować bułkę. Gotowe bułeczki ułożyć na blaszce, wyłożonej papierem do pieczenia. Następnie zrobić przedziałek, tępą stroną noża, lub drewnianą łyżką. Wierzch bułek, posmarować odrobiną wody. Następnie, zostawić bułeczki na 15 minut

Agusiowe smakołyki
Wielkanocny pasztet z kurcząt z cząbrem, estragonem i tymiankiem 127

kośćmi i ze skórką) 2 piersi z kurczaka 10 dag wątróbki drobiowej ok. 25 dag surowego tłustego boczku lub podgardla włoszczyzna (2 marchewki, 1 pietruszka, por) 1 czerstwa bułka pszenna pół szklanki mleka 2 jajka – jedno surowe, drugie ugotowane na twardo Przyprawy: tymianek, cząber, estragon, gałka muszkatołowa, suszony imbir, ziele angielski, liść laurowy, kilka goździków, sól, pieprz Surowy boczek(...)tylko przykrywała mięso i warzywa. Wszystko gotujemy ok. 40 min – mięsa i jarzyny muszą być zupełnie miękkie. Wszystkie składniki wyjmujemy z garnka aby ostygły. W czasie gotowania mięsa rozdrobnioną bułkę moczymy w mleku, a jedno jajko gotujemy na twardo. W szklance wrzącego rosołu zaparzamy wątróbkę drobiową - nie gotujemy! Ostudzone mięso oddzielamy o kości i dzielimy na drobne kawałeczki. Rozdrabniamy również

Gotujemy i jemy
Kotlety jajeczne z pieczoną dynią 107

sosem, np. kurkowym (przepis na sos TUTAJ ). Składniki na 4 porcje: 5 jajek 250 g upieczonej dyni, np. hokkaido sól, pieprz kurkuma 1 łyżka posiekanego koperku 2-3 łyżki bułki tartej  do obtoczenia bułka tarta do smażenia oliwa z oliwek + 2 łyżki masła Cztery jajka ugotować na twardo. Następnie obrać je ze skórki i zetrzeć na tarce o dużych(...)oczkach. Dodać upieczoną dynię. Do masy wbić surowe jajko, dodać posiekany koperek, wsypać bułkę tartą i całość przyprawić solą oraz pieprzem. Dodać szczyptę kurkumy. Masę wymieszać za pomocą widelca. Jeśli masa za mocno się klei to wsypać kolejną łyżkę bułki tartej. Z gotowej masy uformować cztery podłużne kotleciki. Obtoczyć je w bułce tartej. Smażyć na patelni (najlepiej na oliwie

Ugotować

Proponowane wyszukiwania