bułki - 33426 przepisów (strona:131/2229)

Krokiety po meksykańsku 110

Krokiety czyli faszerowane naleśniki w panierce z bułki tartej, smażone na patelni.  Krokiety po meksykańsku zawierają nadzienie w stylu chili con carne, które składa się z mielonej wołowiny oraz świeżej papryki, pomidorów, cebuli, czerwonej fasoli i kukurydzy, a także ryżu. Całość dopełniają przyprawy, dzięki którym potrawa zawdzięcza swój wyjątkowy smak. Zwykły naleśnik nadziany farszem w stylu meksykańskim(...)następnie obtoczony w jajku oraz panierce z bułki tartej i usmażony na patelni - niby nic takiego, ale smakuje pysznie.  Krokiety z takim nadzieniem są również bardzo sycące. Świetnie smakują z sosem chili (u mnie: sos słodkie chili). Muszę jednak przyznać, że mimo prostoty, danie jest dość pracochłonne i trochę trzeba nastać się w kuchni, jednak później jedzenia jest

Kuchnia MagdaLeny
Bułki na mące „00” 115

Delikatne jak piórko, mięciutkie i pyszne – bułki na mące „00” (do pizzy) są po prostu fantastyczne Wymieszaj wszystkie składniki, poczekaj aż ciasto urośnie i możesz już lepić bułeczki . Składniki na 9 bułek o średnicy około 10 cm: 3 dag drożdży 2 łyżki mleka 1 łyżeczka cukru 3 szklanki mąki na pizzę typ 00 3 łyżki oleju ¾ łyżki soli(...)zdjęcie na samym końcu) i układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Placki przykrywam ściereczką i odstawiam ponownie do wyrośnięcia na 30 minut. Po tym czasie piekę bułki w 200 stopniach przez 15-17 minut, aż się zarumienią. I tym samym bułki na mące „00” są gotowe. Do tego dobre masło, dżem, miód, a może pomidor? Dodatki pozostawiam już

Słodki sentyment
Burgery z niebieskim serem i gruszką 120

sera pleśniowego 4 łyżki sosu czosnkowego – domowego lub gotowego 3 łyżki majonezu sól i pieprz do smaku   Nastawiamy piekarnik na 200°. Na kratkę piekarnikową układamy przecięte na pół bułki, rozcięciem do góry. Odkładamy.   Przygotowujemy składniki – odrywamy około 8 liści z sałaty, myjemy i osuszamy. Gruszkę myjemy i kroimy w cienkie plastry. Cebulę obieramy i kroimy w cienkie krążki(...)formujemy okrągłe kotlety grubości około centymetra.   Nagrzewamy mocno patelnię grillową lub zwykłą, układamy na niej kotlety i smażymy po 3 minuty z każdej strony. W międzyczasie wstawiamy bułki do piekarnika do zagrzania. Gdy odwrócimy kotlety na drugą stronę, na wierzch każdego układamy po 2 plasterki niebieskiego sera.   Wyciągamy bułki. Spodnią cześć smarujemy łyżką sosu czosnkowego, na niego układamy

Smaczna Strona
Jajko w bułce. Śniadanie na niedzielę, na dobry początek dnia wolnego. 107

takiego śniadania i w takim towarzystwie warto wstać. Szybki przepis na pyszną przyjemność, którą możecie sprawić sobie i bliskim 💪😇 Składniki (dla 2 osób): 2 jajka M 2 bułki np. kajzerki 1 mała cebula 2 łyżki posiekanych żeberek wędzonych (bo nie było boczku;) sól, pieprz szczypior Przygotowanie: Środki bułek wydrążamy - na tyle głęboko, żeby jajka nie wypłynęły, ale na tyle płytko(...)żeby nie przesiąkły 🍳 Na niewielkiej ilości oleju podsmażamy boczek/ żeberka i dodajemy cebulę posiekaną, żeby się zeszkliła. Układamy w bułce po solidnej łyżce "nadzienia" (bez tłuszczu). Do każdej bułki ostrożnie wlewamy jajko -tak by się nie rozlało żółtko. Solimy delikatnie, pieprzymy. Wstawiamy w foremkach do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (góra/dół). Pieczemy na oko - 15/20 minut

Kuchnia po mojemu
Krokiety ruskie z ziemniakami i twarogiem 77

usmażone w chrupiącej, rumianej panierce. Delikatne, puszyste ciasto naleśnikowe skrywające w swoim wnętrzu pieprzne nadzienie serowo – ziemniaczane. Krokiety po zwinięciu naleśników, panieruje się w rozkłóconym jajku i drobnej bułce tartej, po czym smaży się na chrupiąco. Usmażenie krokietów to pracochłonne zajęcie, gdyż trzeba wpierw usmażyć naleśniki, ugotować ziemniaki, przygotować farsz, nadziać krokiety i na koniec usmażyć je w panierce(...)RUSKI 800 g ugotowanych ziemniaków 200 g białego sera twarogowego 1 cebula 200 g boczku parzonego suszony majeranek sól i grubo mielony czarny pieprz PANIERKA 2 jajka szczypta soli bułka tarta masło klarowane lub olej rzepakowy (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Sposób przygotowania: NALEŚNIKI W rondelku rozpuść masło. Nie gotuj go, tylko doprowadź do płynności. Roztopione masło odstaw na bok do przestudzenia

ProstePesto.pl
Czosndogi 948

Instagramie. Pomysł spodobał mi się do tego stopnia, że wiedziałam, iż długo nie będę mu się opierać Smakowo wyszło fajnie, choć jeśli już, wolę chyba tradycyjne hot dogi 5 bułek czosnkowych 5 długich parówek dobrej jakości około 100-150 g żółtej mozzarelli (do pizzy) 1-2 garści rukoli 2-3 ogórki kiszone 2 małe pomidory 1 zielony ogórek 1 czerwona(...)drobną kosteczkę. W małym słoiku umieszczamy olej, ocet, miód i odrobinę wrzątku. Mieszamy dokładnie do połączenia. Doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem. Dodajemy do miski z pokrojonymi warzywami. Bułki czosnkowe nacinamy przez środek, uważając, by nie przeciąć bułki na pół. Delikatnie rozszerzamy obie połówki i lekko ugniatamy miąższ. Mozzarellę trzemy na mniejsze kawałki. Połowę rozkładamy na dnie bułek. Na serze

Smaki Na Talerzu
Kanapka z łososiem, serkiem, duszonym porem z chrzanem i pistacjami 78

Nasza ulubiona kanapka. Połączenie łososia z cytrynką, duszonym porem z dodatkiem chrzanu, serkiem ze szczypiorkiem, pistacjami jest po prostu wyśmienite. A to wszystko na ulubionej, chrupiącej bułce dyniowej. Przyznam szczerze, że to dzięki tej kanapce odważyłam się zjeść wędzonego łososia i nie żałuję. Polecam wszystkim tym, którym znudziła się standardowa bułka z szynką i serem 🙂 Przepis Pascala z Kuchni Lidla(...)Składniki: (4 porcje) 2 pory – białe części – drobno posiekane (dałam 1 duży) 20 g masła 100 g śmietany 30% sól i świeżo mielony pieprz 1 łyżka chrzanu 4 bułki z dynią serek ze szczypiorkiem 1 cytryna cebulka dymka 30 g pistacji 100 g łososia wędzonego Przygotowanie: W szerokim rondlu rozpuścić masło. Dodać posiekane pory. Posolić. Nie mieszać. Smażyć na większym

Moja Delicja
Kładzione kluseczki serowo-dyniowe, czyli dyniowe leniwe 78

partiami około 4 minut od wypłynięcia. Najlepiej pod koniec tego czasu wyciągnąć jednego kluska, przepołowić widelcem i sprawdzić czy środek jest ugotowany. Jeśli tak, wyciągnąć resztę na talerz. Przygotować bułkę tartą: Na patelnię wsypać dwie łyżki bułki tartej. Kiedy się zacznie rumienić włożyć dwie łyżki masła. Smażyć wszystko, aż masło zacznie się pienić, a bułka nabierze złotego koloru (należy uważać(...)przypalić bułki). Gorące kluski kładzione z serem i dynią, czyli dyniowe leniwe wyłożyć na talerze, polać bułką tartą i posypać cukrem. Czytaj więcej: Kładzione kluseczki serowo-dyniowe, czyli dyniowe leniwe The post Kładzione kluseczki serowo-dyniowe, czyli dyniowe leniwe appeared first on Moja Delicja

Moja Delicja
Włoska zapiekanka z bakłażana z sosem pomidorowym – wegetariańska lazania 69

właśnie ze względu na panierowane i smażone plastry bakłażana oraz sos pomidorowy. Składniki zapiekanki z bakłażana: (6-8 porcji) 3 średnie bakłażany – (1-1.5 kg) 3 duże jaja L bułka tarta + mąka pszenna do panierowania olej rzepakowy do smażenia klasyczny sos pomidorowy z tego przepisu 15-20 listków świeżej bazylii 375 g mozzarelli w kulkach bez zalewy (3 opakowania(...)ręcznikiem papierowym. 3 średnie bakłażany – (1-1.5 kg) Jaja roztrzepać z 1 łyżeczką soli w głębokim talerzu (takim, żeby zmieścił się plaster bakłażana) . Na dwóch innych talerzach wysypać osobno bułkę tartą i mąkę. Panierować plastry bakłażana w mące, strzepując nadmiar, następnie w jaju, a na końcu w bułce tartej. 3 duże jaja L bułka tarta + mąka pszenna do panierowania

Moja Delicja
Pulpety z indyka 86

pikantnym sosie pomidorowym . Składniki: (16 dużych pulpetów: 6-8 porcji) 800 g mielonego mięsa z udźca z indyka (najlepiej mielić samodzielnie) 2 duże szalotki 2 ząbki czosnku 1/3 szklanki bułki tartej* 2 łyżki świeżego tymianku 1.5 płaskiej łyżeczki soli morskiej 1 łyżka wędzonej papryki słodkiej 2 łyżki posiekanej natki pietruszki 1 jajo 1/4 szklanki oleju rzepakowego sól morska, świeżo mielony(...)soli morskiej świeżo mielony czarny pieprz Przygotować pulpety z indyka: Szalotki oraz czosnek bardzo drobno posiekać w kostkę. Wrzucić do dużej, metalowej miski. Dodać mielone mięso z indyka. Wsypać bułkę tartą, tymianek, sól, wędzoną paprykę, natkę pietruszki i jajo. Wymieszać wszystko dłońmi. Podzielić na cztery równe części. Z każdej części uformować po 4 kule. Otrzymamy 16 klopsów. 2 duże szalotki

Moja Delicja
BUŁKI Z OLIWKAMI 71

ciasta możesz dodać zamiennie inne dodatki, np. posiekane suszone pomidory, kapary, zielone oliwki, a wierzch posypać sezamem lub makiem. Takie bułeczki podasz na śniadanie, np. z twarożkiem na kanapki . Bułki odrywane z oliwkami SKŁADNIKI: 2 szklanki mąki pszennej 120 g czarnych oliwek 20 g świeżych drożdży ¾ szklanki ciepłej wody* 4 łyżki oliwy ½ łyżeczki soli ½ łyżeczki drobnego cukru * Szklanka o pojemności(...)Przykrywam miskę bawełnianą ściereczką. Ciasto powinno podwoić swoją objętość, jeśli nie – potrzymaj je je jeszcze kilkanaście minut dłużej. Po tym czasie wyrabiam ciasto lekko podsypując je mąką, formuję bułki, mniejsze lub większe. Piekarnik ustawiam na temp. 200 st. C, grzanie góra plus dół, bez termoobiegu. Dno tortownicy wysypuję mąką pszenną. Formuję bułki, u mnie wielkości pomarańczy, układam w blaszce

Zasmakuj Kuchni
Szarlotka z bułką 76

Szarlotka z bułką , szarlotka błyskawiczna. bułka wrocławska – 300 g, 250 ml wina białego wytrawnego, masło do smażenia, 1 kg jabłek, 100 g cukru kryształu, 20 g mąki, 4 jajka, 100 g cukru pudru, Bułkę pokroić w kromki. Kromki bułki skropić winem. Smażyć na maśle, na rumiano z obu stron. Jabłka obrać, pokroić na ćwiartki. Wyjąć gniazda nasienne. Ćwiartki jabłek pokroić(...)drugą połową grzanek. Żółtka utrzeć z cukrem pudrem. Białka ubić na sztywną pianę. Połączyć pianę z białek z utartymi żółtkami i mąką. Delikatnie, ale dokładnie wymieszać. Masę wylać na bułkę. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 25 -30 minut. Szarlotka pyszna jest na ciepło, ale na zimno tez jest dobra

królestwo garów
Domowe kotlety z musztardą miodową 93

sposób? Zapraszamy, podzielcie się opiniami w komentarzach pod postem lub na naszym Facebook. DOMOWE KOTLETY Z MUSZTARDĄ MIODOWĄ Składniki: 0,5 kg filetów z ryby ( miruna, mintaj) 1 jajko bułka tarta 1 namoczona sucha bułka 2 łyżki posiekanego koperku 1 ząbek czosnku 1 mała cebula 2 – 3 łyżki musztardy miodowej 1 łyżka otartej skórki z cytryny sól i pieprz(...)wody w dłoniach, a następnie osusz, używając do tego ręczników papierowych. 2. Czerstwą kajzerkę namocz w wodzie. Do większej miski przełóż zmielone mięso, 2 – 3 łyżki bułki tartej, odciśniętą kajzerkę, jajko, posiekane w bardzo drobną kostkę cebulę i koperek, a także przeciśnięty przez praskę czosnek, 2 łyżki musztardy miodowej oraz skórkę z cytryny. 3. Wyrób dobrze masę i dopraw

Kuchnia Na Wypasie
Burgery z buraka 73

genialnie proste, bardzo fit kotlety z buraka z dodatkiem komosy ryżowej i mnóstwa przypraw. Są przepyszne, proste i koniecznie musisz je zrobić! Tego burgera możecie zrobić oczywiście z gotowymi bułkami, jednak zachęcam Was do upieczenia bułeczek samodzielnie według tego przepisu na domowe bułki do hamburgerów . Są maślane i pyszne. Możesz zrobić też pół porcji bułek, lub wszystkie i wykorzystać(...)gryczanej – 1 łyżka musztardy Dijon – 2-3 łyżki posiekanego koperku – 1 łyżeczka soli – pół łyżeczki pieprzu – olej lub oliwa do smażenia Dodatki do burgerów: – bułki do burgerów – zachęcam do skorzystania z mojego mega przepisu – guacamole , najlepiej domowe – inne dodatki: sałaty, pomidory, sos czosnkowy lub pikantny sos pomidorowy, inne Przygotowanie: Ugotuj komosę ryżową zgodnie

nietylkopasta.pl

Proponowane wyszukiwania