dwóch upieczonych podudzi. Wyszło przepysznie😊 Taka kanapka to świetny pomysł na "zutylizowane" pieczonego drobiu. Składniki: 2 upieczone podudzia z kurczaka (lub udka) 1 cebulka ser żółty keczup bułki zielona cebulka Sposób przygotowania: 1. Upieczone mięso oddzielić od kości i skóry. 2. Na patelni zeszklić cebulkę na niewielkiej ilości oleju. Dodać mięso, podsmażyć. 3. Bułki przekroić(...)rozłożyć plasterki sera żółtego na bułce, podpiec w piekarniku, aż ser się rozpuści. 4. Bułki wyjąć, wyłożyć mięso na ser, polać trochę keczupem i posypać zieloną cebulką. Przykryć bułką. Smacznego
Kuchnia domowa AniSkładniki na 6 porcji: Klopsiki ? 750 g mięsa mielonego z indyka ? 2 jajka ? 2 kajzerki ? 1 cebula ? 2 ząbki czosnku ? 3 łyżki posiekanej natki pietruszki ? sól, pieprz do smaku ? bułka tarta ewentualnie ? olej do smażenia ? 1 kostka rosołowa ? 2 liście laurowe ? 5 ziaren ziela angielskiego Sos pieczarkowy ? 500 g pieczarek ? 1 cebula ? 3 łyżki sosu sojowego ? 250 ml śmietany(...)natka pietruszki ? 1/2 łyżeczki rozmarynu Wykonanie: Klopsiki ? Cebulę pokroić w kostkę, obsmażyć na 2 łyżkach oleju. ? Suche bułki namoczyć w ciepłej wodzie, gdy zmiękną mocno odcisnąć i pokroić w drobną kostkę. ? Cebulę dodać do mięsa, wymieszać z czosnkiem przepuszczonym przez praskę, bułką, solą, pieprzem i natką pietruszki. ? Jeśli masa jest zbyt rzadka, można dodać 2 łyżki bułki tartej. ? Z masy
To co kochamZapewne nieraz zdarzyło się Wam, że nie wszystkie kupione bułki zostały zjedzone, a już dzień czy dwa później nikt już nie chce na nie patrzeć. Oczywiście można je dosuszyć i użyć do kotletów mielonych, pasztetów lub zetrzeć na tartą bułkę. Ja mam inną propozycję, mianowicie zapiekankę serowo-jajeczną. Zrób remanent w lodówce i zobacz, które sery nadają się recyklingu(...)niedługim czasie cieszyć się pachnącą zapiekanką na leniwe niedzielne śniadanie albo kolację. Składniki: – 3 bułki czerstwe – 1 kula mozzarelli – kawałek sera żółtego, ok. 3 łyżek po starciu – 3 jajka – kilka plasterków wędliny – 1/2 szklanki śmietany 30% – sól, pieprz do smaku – pomidorki koktajlowe Wykonanie: – Bułki pokroić w kostkę
To co kochamspecjałem, wówczas ilu kucharzy -tyle jest wersji przepisu. -- Skład: mięso-schab środkowy, pokrojony w grube plastry ~1,5-2 cm , sól i pieprz do przyprawienia, dodatkowo jajka; bułka; mąka do panierowania i tłuszcz do usmażenia. ***najlepszy do smażenia smalec, niestety w niedziele miałem tylko oliwę. -- Mięso opłukane zimną wodą i wysuszone ręcznikami kuchennymi lekko rozbijamy tłuczkiem(...)nakładamy folię. -- Rozbite kotlety przyprawiamy solą i pieprzem, a opcjonalnie dodajemy swoje ulubione przyprawy. Przyprawione mięso przekładamy na duży talerz i przygotowujemy jeszcze talerze -z mąką, jajkiem, bułką tartą - do panierowania kotletów przed usmażeniem. *** dodatek mąki do panierowania daje nam grubsza chrupiąca panierkę i kotlety podczas smażenia nie przypalają się na czarno-jak jest to w przypadku
chleba naszegokrólewska potrawa z rumianymi klopsikami, zasmażaną kapustą i pieczarkami Danie najlepiej smakuje podane ze świeżym pieczywem. Składniki: Klopsiki: 0,5 kg mielonej wieprzowiny 1 jajko 1 czerstwa bułka namoczona w mleku przyprawy do mięsa: pieprz, sól, papryka mielona słodka oraz ostra, majeranek, czosnek granulowany olej do smażenia ok pół szklanki bułki tartej + pół szklanki pokruszonych płatków kukurydzianych(...)angielskiego Zasmażka: 1 łyżka masła 1 łyżka mąki *** Pieczarki kroimy w plasterki, a kapustę w średniej wielkości kostkę *** *** Do mięsa mielonego dodajemy jajko, odciśniętą z mleka bułkę oraz przyprawy – do smaku. Całość dokładnie mieszamy *** *** W miseczce mieszamy bułkę tartą z drobno pokruszonymi płatkami *** *** Z masy mięsnej formujemy niewielkie klopsiki i obtaczamy je w bułce wymieszanej z płatkami
Blog z ApetytemMiękka bułka wypełniona pysznymi drobnymi krewetkami z Morza Północnego z dodatkiem majonezu i koperku. BUŁKA Z KREWETKAMI SKŁADNIKI 500 gramów surowych krewetek koktajlowych w pancerzykach 2 podłużne bułki jak do hot-dogów majonez cytryna sól przepis na bułkę z krewetkami koktajlowymi Artykuł Bułka z krewetkami koktajlowymi pochodzi z serwisu Kuchnia Tomka
Kuchnia Tomkaruskie – składniki: 2 kg ziemniaków 500 g twarogu (tłustego lub półtłustego) 3-4 nieduże cebule (ok. 500 g) 2 łyżeczki soli 1-2 łyżeczki pieprzu 2 jajka 2 łyżki bułki tartej Na panierkę: bułka tarta, 2-3 jajka Olej do smażenia Kotlety ruskie – wykonanie: Ja lubię robić duże porcje, od razu na zapas. Jemy tyle ile zjemy, a resztę mrożę(...)dodajemy do ziemniaków. Dodajemy również twaróg, jajka, pieprz (ja lubię wyraziste smaki więc dodałem 2 łyżeczki, ale może zacznijcie od jednej i spróbujcie czy Wam pasuje) i 2 łyżki bułki tartej. Znowu przy pomocy tłuczka do ziemniaków łączymy wszystko na jednolitą gładką masę. Przygotowujemy dwa talerze: jeden z rozbełtanymi jajkami, drugi z bułką tartą. I postępujemy jak przy tradycyjnych kotletach
Marder&Marder Manufacturemówię Wam, dobre… 😘 Niby banalna wariacja na temat ogranego aglio & olio a jednak dwa, bardzo „zwyczajne” dodatki mocno zmieniają końcowy rezultat. A mówimy tu o anchois i… bułce tartej. Tak, dobrze czytacie. Włosi już dawno temu zauważyli (i słusznie), że „parmezan dla ubogich” czyli tarty, czerstwy chleb zrumieniony na oliwie świetnie się komponuje z makaronem. Spróbujcie sami a gwarantuję(...)czosnku (jeśli ktoś lubi i nie planuje wychodzić do ludzi to, oczywiście można dać więcej 😋) 2-3 fileciki anchois w oleju oliwa (jak najlepsza) natka pietruszki 3-4 łyżki bułki tartej opcjonalnie: ostra papryczka peperoncino Wykonanie: czosnek obieramy i drobno siekamy. Siekamy też pietruszkę. Z papryczki (jeśli używamy) usuwamy ziarna i kroimy ją drobno; makaron gotujemy al dente ; na szerokiej
Pasta Po Polskuprzekąskę na ciepło, którą możesz przygotować spokojnie przed sylwestrem, a tuż przed podaniem odgrzać ją w piekarniku. Lista składników: 250 g sera mozzarella w kawałku 3 jajka 200 g bułki tartej 200 g mąki pszennej sól i pieprz do smaku olej do smażenia Wykonanie: Pokrój ser we w miarę równe słupki. Każdy słupek obtocz w mące, a następnie zamocz(...)roztrzepanym jajku doprawionym solą i pieprzem i obtocz w bułce tartej. Każdy kawałek panieruj dwukrotnie, żeby ser podczas smażenia nie wypłynął na patelnię. Tak przygotowane paluszki serowe usmaż na głębokim oleju. Smaż do uzyskania złotego koloru panierki. Nadziewane pieczarki Warzywne przekąski na sylwestra na ciepło to propozycja, która ucieszy z pewnością spore grono osób. Nadziewane pieczarki to danie tylko
Rozdomowionapaprykowe à la mielone – składniki: 300 g granulatu sojowego * 2 jajka 2 cebule (ok. 300 g) 2 czerwone papryki (ok. 450 g) 2 ziemniaki (ok. 200 g) 2 łyżki bułki tartej 3 ząbki czosnku Sól, pieprz Olej do smażenia jajka i bułka tarta na panierkę * My kupujemy w Carrefourze, ale podejrzewam, że bez problemu można kupić w każdym większym sklepie(...)przez co najmniej pół godziny. Mieszamy co kilka minut żeby się nie przypaliło. Gdy już warzywa będą uduszone, to wrzucamy je do garnka do granulatu sojowego. Wbijamy jajka, dosypujemy bułkę tartą i wszystko razem mieszamy do uzyskania jednolitej masy (ja użyłem tłuczka do ziemniaków, tego co wcześniej). Przygotowujemy sobie panierkę, czyli w jednym głębokim talerzu rozbełtane jajka (3-4 sztuki
Marder&Marder Manufacturesię kluski. Jeżeli naleśnik przypali się, patelnię umyć, posmarować tłuszczem, rozgrzać i smażyć dalej. Farsz: -6 jaj ugotowanych na twardo -100 g cebuli -40 g czerstwej bułki -tłuszcz do smażenia -2 łyżki śmietany 18% -sól -pieprz świeżo mielony -bułka tarta do obtaczania Cebulę obrać, pokroić w krążki, usmażyć na złoty kolor. Bułkę namoczyć w mleku lub wodzie(...)całkowitego napęcznienia, po czym odcisnąć. Obrane jajka, bułkę i cebulę przepuścić przez maszynkę do mielenia mięsa lub zmiksować blenderem, dodać śmietanę, posolić i popieprzyć do smaku. Każdy naleśnik smarować nadzieniem, zawijać dwa brzegi na 2-3 cm. Zwijać ciasno w rulonik. Maczać w cieście naleśnikowym, obtaczać w tartej bułce, smażyć z dwóch stron. Lekko zrumienione krokiety układać rzędem
Kulinarne przemysleniagularka. Grzyby te można przygotowywać na wiele sposobów, ale zdecydowanie najpopularniejsze – i moim skromnym zdaniem najsmaczniejsze – są kanie smażone w panierce . Wystarczy tylko kilka kapeluszy grzybów, jajka, bułka tarta i tłuszcz do smażenia, by cieszyć się pysznym i sycącym obiadem. POLUB NA-TALERZU.PL NA FACEBOOKU Po czym poznać kanie? Żeby ze spokojem przygotować te pyszne kanie smażone w panierce(...)jakiekolwiek klasyczne kotlety, np. schabowe czy z piersi kurczaka, to przygotowanie tego dania nie będzie dla Was niczym zaskakującym. Kanie smażone w panierce moczymy w rozmąconym jajku, obtaczamy w bułce tartej (domowa najlepsza!) i smażymy na wybranym tłuszczu. Tu zdania są podzielone – niektórzy smażą tylko na oleju, ale ja uwielbiam smażyć kanie na maśle klarowanym . Są idealnie chrupiące
Na-talerzu.plDomowa bułka z kawałkiem mięsa a może jeszcze z dodatkiem warzyw, na pewno będzie bardzo pożywna. Składniki na kotlety mielone: 1 kg mięsa zmielonego wieprzowego 100 -150g kaszy gryczanej Cebulka Szczypiorek 2 ząbki czosnku Bułka tarta Jajko Przyprawy suszone majeranek, bazylia, słodka papryka Sól i pieprz Kaszę gotujemy ok 20 minut w osolonej wodzie i studzimy(...)zmielonego mięsa dodajemy jajko, łyżkę bułki tartej, pokrojoną w kostkę cebulę i czosnek, posiekany szczypiorek, po łyżce suszonych przypraw, solimy małą łyżeckę i szczyptę pieprzu. Mieszamy z przestudzoną kaszą i formujemy kotlety. Każdy obtaczamy w bułce tartej i smażymy na oleju aż do zrumienienia. Bułkę przekrajamy, smarujemy musztardą, w środek wkładamy sałatę i kotleta. Tu możemy eksprymentowac z warzywami
prawdziwe jedzenieokoło 1000 g świeżej cukinii) 1 łyżeczka soli do oprószenia startej cukinii 3 ząbki czosnku 100 g cebuli (1 mała sztuka) 1 jajko (rozmiar L) 3 – 4 łyżki bułki tartej garść posiekanej pietruszki 1 łyżeczka suszonej bazylii lub oregano 1/4 łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu pół łyżeczki soli Dodatkowo : bułka tarta do obtoczenia kotletów tłuszcz do smażenia (u mnie oczywiście(...)odstawiam do ostudzenia. Krok 3. Łączę mięso mielone z podsmażonymi warzywami Do miski wrzucam mięso mielone, ostudzoną cukinię, garść posiekanej pietruszki i wbijam jajko. Wsypuję także 3 łyżki bułki tartej . Za pomocą rąk mieszam wszystko ze sobą przez 3 minuty, aż uzyskam jednolitą masę . Jeśli konsystencja jest za luźna (za wilgotna cukinia), to dodaję dodatkowo czwartą łyżkę bułki tartej. Całość
Ania gotuje