bułki - 33926 przepisów (strona:124/2262)

Domowy pasztet z air fryer 54

pietruszka kawałek ugotowanego selera 1-2 ugotowana marchewka opcjonalnie 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę 1 ugotowana cebula mały kawałek ugotowanego pora 1-2 łyżki kaszki manny 2 łyżki bułki tartej do obsypania formy 1 jajko opcjonalnie , ja nie dałam Smalec lub masło do posmarowania formy Sól, pieprz i gałka muszkatałowa do smaku Jak upiec Domowy pasztet z air fryer(...)ugotowanych udek kurczaka zmiksowałam z marchewkami, ugotowaną cebulą, kawałkiem selera, pietruszką i porem. Doprawiłam solą, pieprzem i gałką muszkatołową, dodałam 2 łyżki kaszy manny, można dodać jajko, odciśniętą bułkę lub bułkę tartą. Przełożyłam do blaszki posmarowanej tłuszczem i obsypaną bułką tartą, masę wyrównałam, posypałam tartą bułką, wstawiłam blaszke do komory frytownicy i piekłam przez ok, 20 minut, otworzyłam air fryer

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Zapiekana fasolka szparagowa z jajkiem 111

Fasolka szparagowa, podobnie jak szparagi, najlepiej smakuje z podsmażoną na maśle bułką tartą i w ten sposób najczęściej ją przygotowuję. Tym razem jednak zagościła u mnie zapiekana fasolka szparagowa z jajkiem . Przygotowanie takiego dania jest proste, a lista składników bardzo krótka, bo oprócz podstawowych, czyli strąków fasolki i jajka, potrzebne nam będzie masło, czosnek, bułka tarta, kawałek żółtego sera, sól(...)ugotowanymi, pieczonymi lub smażonymi ziemniakami. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki na Zapiekaną fasolką szparagową z jajkiem: 1/2 kg fasolki szparagowej 2 jajka 3 łyżki masła 3 ząbki czosnku 2 łyżki bułki tartej 1 łyżeczka curry 60 g startego żółtego sera kilka gałązek koperku (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie Zapiekanej fasolki szparagowej z jajkiem: Fasolkę szparagową, umyć, odciąć końcówki, przełożyć do garnki, wlać

Danka Pichci
Kotlety mielone z pieczarkami i serem 88

Czas przygotowania: 45 minut Ilość porcji: 2-3 osób Trudność przygotowania:  średnie SKŁADNIKI : 500g mięsa mielonego wieprzowo wołowego 300g pieczarek 1 mały pęczek szczypiorku 1 cebula 1 duża bułka 1 jajko 200g sera 150g bułki tartej 100ml mleka 1 łyżeczka słodkiej papryki 1/3 łyżeczki czosnku sól pieprz olej do smażenia 1. Pieczarki kroimy w półplasterki, następnie podsmażamy na patelni(...)Przekładamy do miski i studzimy. Dodajemy starty na małych oczkach ser oraz drobno posiekany szczypiorek. Doprawiamy solą i pieprzem. 2. Bułkę namaczamy w mleku i odciskamy. Dodajemy mięso mielone, jajko, startą cebulę oraz przyprawy. Doprawiamy solą i pieprzem. Dokładnie wyrabiamy. Jeżeli konsystencja będzie zbyt rzadka, dodajemy trochę bułki tartej. 3. Z mięsa formujemy placki. Na środek każdego kładziemy farsz, następnie

karolgotuje
Kotlety po szwajcarsku 99

szwajcarsku to alternatywa dla tradycyjnych schabowych. Jeżeli ktoś lubi typowego schaboszczaka to powinny mu też zasmakować kotlety po szwajcarsku . Jest to to samo mięso, chrupiąca panierka z jajka i bułki tartej, a dodatkowymi składnikami są szynka i plastry żółtego sera. Kotlety po szwajcarsku robi się bardzo szybko: na rozbity plaster mięsa układamy plasterek szynki, następnie plastry żółtego sera, całość składamy(...)pół, obtaczamy w mące pszennej (można pominąć), jajku i bułce tartej. Kolejna czynność to smażenie kotletów. Początkowo kotlety smażymy na ostrym ogniu, do zrumienienia z obu stron. Następnie zmniejszamy płomień i smażymy około 3 minut z każdej strony, aby mięso doszło w środku. Ja do zrobienia szwajcarów wykorzystałam wędzoną szynkę gotowaną, ale lepsza będzie szynka szwarzdzwalcka, wówczas kotlety będą bardziej

Danka Pichci
Kotlety mielone w młodej kapuście 63

wybornie, są soczyste i mięciutkie w środku oraz rumiane i chrupiące z zewnątrz. Polecam!     Składniki: 0,5 kg wieprzowego mięsa mielonego 1 cebula 1 jajko 2 łyżki bułki tartej przyprawy: sól, pieprz, majeranek, papryka słodka i ostra kilka liści młodej kapusty olej do smażenia Panierka: 1 jajko 2 łyżki gęstego jogurtu naturalnego 2 łyżki mąki sól, pieprz, papryka(...)słodka i ostra 1 szklanka bułki tartej     *** Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy *** *** Do mięsa mielonego dodajemy jajko, bułkę tartą, zeszkloną cebulkę i przyprawy –do smaku *** *** Wszystko razem dokładnie mieszamy, aż powstanie jednolita masa *** *** W dużym garnku zagotowujemy wodę i obgotowujemy kapustę przez kilka minut aby liście zmiękły *** *** Z kapusty wykrawamy duże liście. Na połowie liścia układamy porcje

Blog z Apetytem
Bułeczki nadziewane sosem pieczarkowym + film 62

sosem pieczarkowym to znakomite połączenie chrupiącego pieczywa i kremowego sosu, który sprawia, że każdy kęs to prawdziwa uczta dla podniebienia.     Film:   Składniki 2-3 porcje: 6 bułek kajzerek 300 g pieczarek 1 średnia cebula pęczek natki pietruszki 2-3 łyżki masła 1/2 szklanki wody 300 g śmietany 18 % 1 łyżka mąki pszennej czarny pieprz sól Przepis: Oczyszczone(...)płomieniu, w razie potrzeby doprawiamy jeszcze do smaku odrobiną soli i czarnym pieprzem. Na końcu do sosu wrzucamy posiekaną natkę pietruszki, wszystko razem mieszamy i zdejmujemy z ognia. Z bułek ścinamy górę, tak by dolna część była znaczne większa i wydrążamy z niej miąższ. Wydrążone bułki razem z górnymi częściami układamy na blaszce wyłożonej folią aluminiową lub papierem do pieczenia

Smakowite Dania
Kurczak w parmezanie 101

Kurczak w parmezanie czyli mięso drobiowe obtoczone w panierce z mąki, jajka oraz bułki tartej wymieszanej z serem parmezan. Panierka , w której obtoczone jest mięso ma serowy, ziołowy smak i jest chrupiąca, z kolei mięso w środku jest soczyste i mięciutkie. Te smażone piersi z kurczaka to pomysł na szybki obiad , który zrobić można zarówno na specjalną okazję(...)mecooksblog  oraz Facebook:  MeCooks Kurczak w parmezanie Składniki na kurczaka w parmezanie. 2 duże piersi z kurczaka (około 550 g) 50 g tartego parmezanu 100 g bułki tartej 1/2 łyżeczka soli 1/4 łyżeczka pieprzu 4 łyżki mąki pszennej 2 małe jajka 5-6 łyżek masła ghee lub klarowanego 1 łyżka ziół włoskich Do podania: tarty ser parmezan

MeCooks
Filet z kurczaka z knedlami w sosie musztardowym 96

kurczaka to danie, które zawsze cieszy się dużą popularnością ze względu na swoją prostotę i pyszny smak. Dziś podpowiem Wam, jak przygotować filet z kurczaka z dodatkiem knedli z bułki w sosie musztardowym. Filet z kurczaka z knedlami w sosie musztardowym to danie, które z pewnością zadowoli nawet najbardziej wymagających smakoszy. Składniki 4 filety z kurczaka 1 łyżka masła(...)łyżki mąki pszennej 1 łyżka musztardy 200 ml kwaśnej śmietany 1/2 l rosołu z kostki sól, pieprz olej do smażenia Knedle 6 bułek kajzerek, pokroić w kostkę 150 ml mleka 1 jajko 1 łyżka mąki sól, pieprz Filety z kurczaka trochę rozbić, posolić, posypać pieprzem. Bułki zalać mlekiem odstawić do namięknięcia. Kostkę rosołową rozpuścić 0,5 l wrzącej wody. Rozgrzać

gotuj ze mną
Pasztet z soczewicy czerwonej i marchewki 76

papryki wędzonej 1½ łyżeczki słodkiej papryki 2 łyżeczki kuminu 3 łyżeczki curry 2 łyżki sosu sojowego 1 łyżka bułki tartej opcjonalnie 2 jaja Dodatkowo bułka tarta do wysypania foremki czarnuszka do posypania Kroki Przepłucz soczewicę na sitku pod bieżącą wodą i przesyp do garnka. Dodaj bulion(...)soczewicę z przesmażonymi warzywami. Dodaj sos sojowy, sprawdź smak, dopraw solą i pieprzem. 2 łyżki sosu sojowego Wmieszaj 3 jajka. Jeśli konsystencja jest bardzo rzadka, dodaj 1-2 łyżki bułki tartej. 2 jaja, 1 łyżka bułki tartej Przełóż masę do foremki obsypanej bułką tartą. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 °C i piecz przez 40-45 minut. Wyjmij pasztet

Na-talerzu.pl
kotlety mielone 77

składniki: 500 g mięsa wieprzowego np. łopatki 1 czerstwa bułka np. kajzerka 1 jajko 2-3 ząbki czosnku sól, pieprz bułka tarta do obtaczania kotletów tłuszcz do smażenia opcjonalnie: cząber wykonanie: Bułkę zalewamy wodą, odstawiamy a następnie odciskamy. Czosnek przeciskamy przez praskę. Mięso oraz odciśniętą bułkę mielimy w maszynce do mielenia mięsa. Następnie dodajemy czosnek, jajko, sól, pieprz oraz opcjonalnie(...)cząber i wyrabiamy dłonią na gładką masę. Rękami zwilżonymi w wodzie formujemy kotleciki, obtaczamy w bułce tartej i smażymy na rozgrzanym tłuszczu na rumiano. Podajemy np. z ziemniakami i ulubionymi surówkami

Domowy Smak Jedzenia
Babka majonezowa 97

mąki pszennej tortowej 80 g mąki ziemniaczanej 180 g majonezu 1 łyżeczka otartej skórki pomarańczowej Lukier: 120 g cukru pudru 25 g soku pomarańczowego Dodatkowo: 2 łyżki bułki tartej margaryna do wysmarowania formy posypka cukrowa Babka majonezowa Jak zrobić babkę majonezową. Do miski włożyć jajka , żółtka, sól, otartą skórkę pomarańczową oraz cukier puder. Przy pomocy miksera planetarnego, ręcznego ubijaka bądź(...)także proszek do pieczenia – nie na raz a w dwóch rundach, po czym wymieszać delikatnie łyżką lub szpatułką. Formę na bakę z kominem wysmarować margaryną i wysypać bułką tartą. Do tak przygotowanej formy wlać ciasto na babkę . Formę z ciastem wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piec babkę przez 35-37 minut. Po upieczeniu wyłączyć piekarnik

MeCooks
kotlety rybne 65

składniki: ok. 500 g ryby (użyłam mrożonego dorsza) 50 g cebuli 60 g czerstwej bułki 60 ml mleka 1 jajko sól, pieprz tłuszcz do smażenia bułka tarta do obtoczenia wykonanie: Mięso rozmrażamy, usuwamy ości. Bułkę zalewamy mlekiem. Cebulę obieramy, kroimy w piórka i podsmażamy na tłuszczu. Mięso, usmażoną cebulę oraz namoczoną i odciśniętą bułkę mielimy w maszynce do mielenia mięsa(...)zmielonych składników dodajemy jajko, doprawiamy solą oraz pieprzem i dłonią wyrabiamy na gładką masę. Z powstałej masy formujemy kotleciki, obtaczamy je w bułce tartej i smażymy na na rozgrzanym tłuszczu na rumiano. Gotowe kotleciki rybne podajemy z ziemniakami i ulubioną surówką

Domowy Smak Jedzenia
smaczna pieczeń z mięsa mielonego z jajkiem... 86

Składniki: mielona łopatka wieprzowa 75 dag, mielona szynka 50 dag jajka 3 sztuki "M", kasza manna 5 łyżek, tarta bułka 1,5 szklanki + do posypania talerza 4 łyżki, pieprz mielony 1 łyżeczka, pieprz ziołowy 1 łyżeczka, papryka ostra 1 łyżeczka, papryka słodka 1 łyżeczka, przyprawa w płynie 2 łyżeczki, sól 1 łyżka płaska, cebula 1 sztuka większa, woda zimna(...)szynki i łopatki wieprzowej w misce dokładnie ręką wyrobić na kleistą masę z posiekaną drobno cebulą, pieprzem ziołowym i mielonym czarnym, papryką słodką i ostrą, kaszą manną, tartą bułką, przyprawą w płynie, jajkami, wodą zimną, masa mięsna powinna być zwarta, ale nie twarda czy za rzadka, jeśli trzeba to dolać ciut wody lub tartej bułki dosypać i wyrobić ręką. Jajka

W Mojej Kuchni Lubię
Szarlotka na czerstwych bułkach 71

Może spektakularnie ta szarlotka nie wygląda ale uwierzcie, że jest niesamowicie pyszna. Przy okazji żadne pieczywo nam się nie marnuje. Prosta, szalenie pyszna i godna polecenia Szarlotka na czerstwych bułkach Arek Gie       Składniki:         1,5 kg jabłek szara reneta 7 czerstwych kajzerek 1 szklanka cukru 4 jajka 1,5 litra mleka(...)łyżeczki sody oczyszczonej 2 łyżki mielonego cynamonu 50 g masła 3-4 łyżki bułki tartej         Przygotowanie:         Bułki dzielimy na mniejsze kawałki, zalewamy ciepłym mlekiem i odstawiamy na 20 minut aby nasiąkły. Jabłka obieramy i drobno kroimy. Bułki (nie odciskamy) mieszamy z żółtkami, jabłkami, cukrem, cynamonem i sodą. Białka jajek ze szczyptą soli

R'n'G Kitchen