pietruszka kawałek ugotowanego selera 1-2 ugotowana marchewka opcjonalnie 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę 1 ugotowana cebula mały kawałek ugotowanego pora 1-2 łyżki kaszki manny 2 łyżki bułki tartej do obsypania formy 1 jajko opcjonalnie , ja nie dałam Smalec lub masło do posmarowania formy Sól, pieprz i gałka muszkatałowa do smaku Jak upiec Domowy pasztet z air fryer(...)ugotowanych udek kurczaka zmiksowałam z marchewkami, ugotowaną cebulą, kawałkiem selera, pietruszką i porem. Doprawiłam solą, pieprzem i gałką muszkatołową, dodałam 2 łyżki kaszy manny, można dodać jajko, odciśniętą bułkę lub bułkę tartą. Przełożyłam do blaszki posmarowanej tłuszczem i obsypaną bułką tartą, masę wyrównałam, posypałam tartą bułką, wstawiłam blaszke do komory frytownicy i piekłam przez ok, 20 minut, otworzyłam air fryer
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięFasolka szparagowa, podobnie jak szparagi, najlepiej smakuje z podsmażoną na maśle bułką tartą i w ten sposób najczęściej ją przygotowuję. Tym razem jednak zagościła u mnie zapiekana fasolka szparagowa z jajkiem . Przygotowanie takiego dania jest proste, a lista składników bardzo krótka, bo oprócz podstawowych, czyli strąków fasolki i jajka, potrzebne nam będzie masło, czosnek, bułka tarta, kawałek żółtego sera, sól(...)ugotowanymi, pieczonymi lub smażonymi ziemniakami. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki na Zapiekaną fasolką szparagową z jajkiem: 1/2 kg fasolki szparagowej 2 jajka 3 łyżki masła 3 ząbki czosnku 2 łyżki bułki tartej 1 łyżeczka curry 60 g startego żółtego sera kilka gałązek koperku (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie Zapiekanej fasolki szparagowej z jajkiem: Fasolkę szparagową, umyć, odciąć końcówki, przełożyć do garnki, wlać
Danka PichciCzas przygotowania: 45 minut Ilość porcji: 2-3 osób Trudność przygotowania: średnie SKŁADNIKI : 500g mięsa mielonego wieprzowo wołowego 300g pieczarek 1 mały pęczek szczypiorku 1 cebula 1 duża bułka 1 jajko 200g sera 150g bułki tartej 100ml mleka 1 łyżeczka słodkiej papryki 1/3 łyżeczki czosnku sól pieprz olej do smażenia 1. Pieczarki kroimy w półplasterki, następnie podsmażamy na patelni(...)Przekładamy do miski i studzimy. Dodajemy starty na małych oczkach ser oraz drobno posiekany szczypiorek. Doprawiamy solą i pieprzem. 2. Bułkę namaczamy w mleku i odciskamy. Dodajemy mięso mielone, jajko, startą cebulę oraz przyprawy. Doprawiamy solą i pieprzem. Dokładnie wyrabiamy. Jeżeli konsystencja będzie zbyt rzadka, dodajemy trochę bułki tartej. 3. Z mięsa formujemy placki. Na środek każdego kładziemy farsz, następnie
karolgotujeszwajcarsku to alternatywa dla tradycyjnych schabowych. Jeżeli ktoś lubi typowego schaboszczaka to powinny mu też zasmakować kotlety po szwajcarsku . Jest to to samo mięso, chrupiąca panierka z jajka i bułki tartej, a dodatkowymi składnikami są szynka i plastry żółtego sera. Kotlety po szwajcarsku robi się bardzo szybko: na rozbity plaster mięsa układamy plasterek szynki, następnie plastry żółtego sera, całość składamy(...)pół, obtaczamy w mące pszennej (można pominąć), jajku i bułce tartej. Kolejna czynność to smażenie kotletów. Początkowo kotlety smażymy na ostrym ogniu, do zrumienienia z obu stron. Następnie zmniejszamy płomień i smażymy około 3 minut z każdej strony, aby mięso doszło w środku. Ja do zrobienia szwajcarów wykorzystałam wędzoną szynkę gotowaną, ale lepsza będzie szynka szwarzdzwalcka, wówczas kotlety będą bardziej
Danka Pichciwybornie, są soczyste i mięciutkie w środku oraz rumiane i chrupiące z zewnątrz. Polecam! Składniki: 0,5 kg wieprzowego mięsa mielonego 1 cebula 1 jajko 2 łyżki bułki tartej przyprawy: sól, pieprz, majeranek, papryka słodka i ostra kilka liści młodej kapusty olej do smażenia Panierka: 1 jajko 2 łyżki gęstego jogurtu naturalnego 2 łyżki mąki sól, pieprz, papryka(...)słodka i ostra 1 szklanka bułki tartej *** Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy *** *** Do mięsa mielonego dodajemy jajko, bułkę tartą, zeszkloną cebulkę i przyprawy –do smaku *** *** Wszystko razem dokładnie mieszamy, aż powstanie jednolita masa *** *** W dużym garnku zagotowujemy wodę i obgotowujemy kapustę przez kilka minut aby liście zmiękły *** *** Z kapusty wykrawamy duże liście. Na połowie liścia układamy porcje
Blog z Apetytemsosem pieczarkowym to znakomite połączenie chrupiącego pieczywa i kremowego sosu, który sprawia, że każdy kęs to prawdziwa uczta dla podniebienia. Film: Składniki 2-3 porcje: 6 bułek kajzerek 300 g pieczarek 1 średnia cebula pęczek natki pietruszki 2-3 łyżki masła 1/2 szklanki wody 300 g śmietany 18 % 1 łyżka mąki pszennej czarny pieprz sól Przepis: Oczyszczone(...)płomieniu, w razie potrzeby doprawiamy jeszcze do smaku odrobiną soli i czarnym pieprzem. Na końcu do sosu wrzucamy posiekaną natkę pietruszki, wszystko razem mieszamy i zdejmujemy z ognia. Z bułek ścinamy górę, tak by dolna część była znaczne większa i wydrążamy z niej miąższ. Wydrążone bułki razem z górnymi częściami układamy na blaszce wyłożonej folią aluminiową lub papierem do pieczenia
Smakowite DaniaKurczak w parmezanie czyli mięso drobiowe obtoczone w panierce z mąki, jajka oraz bułki tartej wymieszanej z serem parmezan. Panierka , w której obtoczone jest mięso ma serowy, ziołowy smak i jest chrupiąca, z kolei mięso w środku jest soczyste i mięciutkie. Te smażone piersi z kurczaka to pomysł na szybki obiad , który zrobić można zarówno na specjalną okazję(...)mecooksblog oraz Facebook: MeCooks Kurczak w parmezanie Składniki na kurczaka w parmezanie. 2 duże piersi z kurczaka (około 550 g) 50 g tartego parmezanu 100 g bułki tartej 1/2 łyżeczka soli 1/4 łyżeczka pieprzu 4 łyżki mąki pszennej 2 małe jajka 5-6 łyżek masła ghee lub klarowanego 1 łyżka ziół włoskich Do podania: tarty ser parmezan
MeCookskurczaka to danie, które zawsze cieszy się dużą popularnością ze względu na swoją prostotę i pyszny smak. Dziś podpowiem Wam, jak przygotować filet z kurczaka z dodatkiem knedli z bułki w sosie musztardowym. Filet z kurczaka z knedlami w sosie musztardowym to danie, które z pewnością zadowoli nawet najbardziej wymagających smakoszy. Składniki 4 filety z kurczaka 1 łyżka masła(...)łyżki mąki pszennej 1 łyżka musztardy 200 ml kwaśnej śmietany 1/2 l rosołu z kostki sól, pieprz olej do smażenia Knedle 6 bułek kajzerek, pokroić w kostkę 150 ml mleka 1 jajko 1 łyżka mąki sól, pieprz Filety z kurczaka trochę rozbić, posolić, posypać pieprzem. Bułki zalać mlekiem odstawić do namięknięcia. Kostkę rosołową rozpuścić 0,5 l wrzącej wody. Rozgrzać
gotuj ze mnąpapryki wędzonej 1½ łyżeczki słodkiej papryki 2 łyżeczki kuminu 3 łyżeczki curry 2 łyżki sosu sojowego 1 łyżka bułki tartej opcjonalnie 2 jaja Dodatkowo bułka tarta do wysypania foremki czarnuszka do posypania Kroki Przepłucz soczewicę na sitku pod bieżącą wodą i przesyp do garnka. Dodaj bulion(...)soczewicę z przesmażonymi warzywami. Dodaj sos sojowy, sprawdź smak, dopraw solą i pieprzem. 2 łyżki sosu sojowego Wmieszaj 3 jajka. Jeśli konsystencja jest bardzo rzadka, dodaj 1-2 łyżki bułki tartej. 2 jaja, 1 łyżka bułki tartej Przełóż masę do foremki obsypanej bułką tartą. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 °C i piecz przez 40-45 minut. Wyjmij pasztet
Na-talerzu.plskładniki: 500 g mięsa wieprzowego np. łopatki 1 czerstwa bułka np. kajzerka 1 jajko 2-3 ząbki czosnku sól, pieprz bułka tarta do obtaczania kotletów tłuszcz do smażenia opcjonalnie: cząber wykonanie: Bułkę zalewamy wodą, odstawiamy a następnie odciskamy. Czosnek przeciskamy przez praskę. Mięso oraz odciśniętą bułkę mielimy w maszynce do mielenia mięsa. Następnie dodajemy czosnek, jajko, sól, pieprz oraz opcjonalnie(...)cząber i wyrabiamy dłonią na gładką masę. Rękami zwilżonymi w wodzie formujemy kotleciki, obtaczamy w bułce tartej i smażymy na rozgrzanym tłuszczu na rumiano. Podajemy np. z ziemniakami i ulubionymi surówkami
Domowy Smak Jedzeniamąki pszennej tortowej 80 g mąki ziemniaczanej 180 g majonezu 1 łyżeczka otartej skórki pomarańczowej Lukier: 120 g cukru pudru 25 g soku pomarańczowego Dodatkowo: 2 łyżki bułki tartej margaryna do wysmarowania formy posypka cukrowa Babka majonezowa Jak zrobić babkę majonezową. Do miski włożyć jajka , żółtka, sól, otartą skórkę pomarańczową oraz cukier puder. Przy pomocy miksera planetarnego, ręcznego ubijaka bądź(...)także proszek do pieczenia – nie na raz a w dwóch rundach, po czym wymieszać delikatnie łyżką lub szpatułką. Formę na bakę z kominem wysmarować margaryną i wysypać bułką tartą. Do tak przygotowanej formy wlać ciasto na babkę . Formę z ciastem wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piec babkę przez 35-37 minut. Po upieczeniu wyłączyć piekarnik
MeCooksskładniki: ok. 500 g ryby (użyłam mrożonego dorsza) 50 g cebuli 60 g czerstwej bułki 60 ml mleka 1 jajko sól, pieprz tłuszcz do smażenia bułka tarta do obtoczenia wykonanie: Mięso rozmrażamy, usuwamy ości. Bułkę zalewamy mlekiem. Cebulę obieramy, kroimy w piórka i podsmażamy na tłuszczu. Mięso, usmażoną cebulę oraz namoczoną i odciśniętą bułkę mielimy w maszynce do mielenia mięsa(...)zmielonych składników dodajemy jajko, doprawiamy solą oraz pieprzem i dłonią wyrabiamy na gładką masę. Z powstałej masy formujemy kotleciki, obtaczamy je w bułce tartej i smażymy na na rozgrzanym tłuszczu na rumiano. Gotowe kotleciki rybne podajemy z ziemniakami i ulubioną surówką
Domowy Smak JedzeniaSkładniki: mielona łopatka wieprzowa 75 dag, mielona szynka 50 dag jajka 3 sztuki "M", kasza manna 5 łyżek, tarta bułka 1,5 szklanki + do posypania talerza 4 łyżki, pieprz mielony 1 łyżeczka, pieprz ziołowy 1 łyżeczka, papryka ostra 1 łyżeczka, papryka słodka 1 łyżeczka, przyprawa w płynie 2 łyżeczki, sól 1 łyżka płaska, cebula 1 sztuka większa, woda zimna(...)szynki i łopatki wieprzowej w misce dokładnie ręką wyrobić na kleistą masę z posiekaną drobno cebulą, pieprzem ziołowym i mielonym czarnym, papryką słodką i ostrą, kaszą manną, tartą bułką, przyprawą w płynie, jajkami, wodą zimną, masa mięsna powinna być zwarta, ale nie twarda czy za rzadka, jeśli trzeba to dolać ciut wody lub tartej bułki dosypać i wyrobić ręką. Jajka
W Mojej Kuchni LubięMoże spektakularnie ta szarlotka nie wygląda ale uwierzcie, że jest niesamowicie pyszna. Przy okazji żadne pieczywo nam się nie marnuje. Prosta, szalenie pyszna i godna polecenia Szarlotka na czerstwych bułkach Arek Gie Składniki: 1,5 kg jabłek szara reneta 7 czerstwych kajzerek 1 szklanka cukru 4 jajka 1,5 litra mleka(...)łyżeczki sody oczyszczonej 2 łyżki mielonego cynamonu 50 g masła 3-4 łyżki bułki tartej Przygotowanie: Bułki dzielimy na mniejsze kawałki, zalewamy ciepłym mlekiem i odstawiamy na 20 minut aby nasiąkły. Jabłka obieramy i drobno kroimy. Bułki (nie odciskamy) mieszamy z żółtkami, jabłkami, cukrem, cynamonem i sodą. Białka jajek ze szczyptą soli
R'n'G Kitchen