powideł. Polecam bardzo gorąco, są tego warte. Inspiracją był ten przepis, jednak dostosowałam go do swoich potrzeb, m.in.do używanej przez nas mąki. Z podanych ilości wychodzi ok.12 sporych bułek lub 20-24 małych, choć te duże chyba jednak smaczniejsze. Choć przygotowywałam je już wiele razy, to zawsze były na mące orkiszowej, jednak podaję także ilość mąki pszennej (choć osobiście(...)oryginale było 80g - 2 jajka - 7g suchych drożdży (daję 15g świeżych) - 50g cukru (daję trzcinowy) - 1/2 płaskiej łyżeczki soli (używam himalajskiej) dodatkowo: 1jajko + 1łyżeczka mleka do smarowania bułek Drożdże rozkruszam do kubeczka, dodaję 1-2 łyżki mąki, dolewam ok.50-80g letniego mleka, dokładnie mieszam i odstawiam na kilka minut aż ruszą. Gdy używamy drożdży suchych tę czynność pomijamy. Masło
Smaczne Zdroweszybkiego, co będę mogła potem wziąć do ręki i niby to przypadkiem będąc w kuchni, chwycić coś i podnieść poziom cukru, by nie zasnąć nad laptopem. Przepis na te bułki znalazłam na blogu Edyty Guhl "Dolcevita in my kitchen" . Tak jak Edyta podchodziłam do nich z pewnym sceptycyzmem, ale ponieważ napisała o nich w samych superlatywach, postanowiłam upiec(...)siebie. Przepis zmieniłam, zmniejszając ilość cukru, używając jabłek ze skórką i mieszając różne rodzaje mąk, żeby dostarczyć więcej błonnika i zmniejszyć wyrzuty sumienia 😏. Składniki (na kilka-kilkanaście bułek): 200 g niemieckiego twarożku lub homogenizowanego serka (wzięłam ricottę) 100 ml oleju rzepakowego 10 g cukru waniliowego 100 g cukru (proponuję jeszcze zmniejszyć) 300 g mąki pszennej (wzięłam 150 g mąki pszennej
Weekendy w domu i ogrodziepszennych, ale również orkiszowych. Za sprawą zwiększonej ilości popiołu i innych składników mineralnych, wypieki z płaskurki są ciemniejsze i mają lekko orzechowy posmak (kocham!). No to zacznijmy od bułek. Niestety podczas miesięcznego chorowania i doglądania innych chorujących, zmarnowałam swój zakwas i zanim zabiorę się do robienia i karmienia kolejnego, pozostały mi drożdże. Bułki z płaskurki Składniki(...)bułek: 50 g świeżych drożdży 1 łyżeczka cukru trzcinowego (zamiennie z brązowym lub białym) 250 g ciepłej wody 500 g mąki płaskurki (oczywiście, że można użyć zwykłej pszennej) + do podsypywania 40 g oleju dobrej jakości 1 łyżeczka soli opcjonalnie: żółtko do posmarowania, pestki słonecznika, bądź płatki owsiane do posypania Wykonanie: Drożdże rozpuścić w 1/3 szkl. wody, dodać cukier, łyżkę mąki
gutfutOpis: Kotlet mielony, w Małopolsce zwany jest sznyclem. Kotlety najczęściej wykonuje się ze zmielonej surowej karkówki wieprzowej z dodatkiem bułki tartej i surowego jajka. Danie można podać w wersji klasycznej: z tłuczonymi ziemniakami i smażonymi buraczkami. Można również podawać z innymi dodatkami: mizerią, szparagami. Składniki: 1/2 kg mielonego mięsa 1 cebula Bułka tarta Szparagi 1 pęczek 1/2 szklanki mleka(...)jajko Sól, pieprz 1 kajzerka Smalec lub olej do smażenia Sposób przygotowania: Na początku bułkę kajzerkę zalewamy mlekiem i odstawiamy do namoczenia przez ok. 10-15 minut. Następnie przepuszczamy ją przez maszynkę do mielenia. Do większej miski wrzucamy mięso mielone, startą na tarce cebulę, jajko, zmieloną bułkę oraz 1 łyżeczkę soli i 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu. Wszystko dokładnie ze sobą
FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarnekolorów na talerz. Dziś proponujemy bułeczki dyniowe, bez których my nie wyobrażamy sobie zimy i nie bez powodu połowę zamrażarki zajmuje u nas puree dyniowe :D Do pieczenia bułek możecie użyć surowej lub mrożonej dyni - do kupienia w większych marketach. Surową trzeba przekroić na pół, usunąć pestki i upiec (skórą do góry) w 190 st.C przez 40 minut(...)oprósz mąką, przykryj ściereczką lub folią spożywczą. Odstaw do wyłączonego(!!) piekarnika na ok. godzinę, w tym czasie ciasto powinno podwoić swoją objętość. Ciasto podziel na 12 jednakowych kawałków, uformuj bułki, wyłóż na blachę do pieczenia zachowując odstępy między bułkami, odstaw w ciepłe miejsce na 10 minut do wyrośnięcia. Piekarnik rozgrzej do 200 st.C (grzanie góra-dół). Bułki posmaruj jajkiem rozmąconym
SzczyptaSmaQmałe sznycelki z lejącym gorącym serem i pomidorowym sosem. Czas wykonania: 30 min Ilość porcji: 10 sztuk Składniki: 250 g mięsa mielonego 1 jajko 2 łyżki bułki tartej 150 g ser żółtego ½ pęczka natki pietruszki 1 łyżeczka soli ½ łyżeczki pieprzu Sos: 400 g passaty pomidorowa szczypta soli szczypta pieprzu Dodatkowo: bułka tarta olej Przygotowanie: Mięso wymieszać(...)jajkiem, posiekaną natką pietruszki i bułką tartą, doprawić solą i pieprzem. Masę na pulpety i ser podzielić na 10 części. Następnie uformować z mięsa małe kuleczki, do każdej dając kawałek sera. Pulpeciki obtoczyć w bułce tartej i piec na oleju. Sos: Passate przelać do garnka, zagotować. Doprawić solą
KuchniaWeDwoje.plHamburger wołowy z rozpływającym się serem. Szybki obiad lub kolacja. Zdrowy, domowy, pożywny fast-food Czas wykonania: 30 min Ilość porcji: 4 sztuki Składniki: 4 bułki do hamburgerów 400 g mięsa mielonego wołowego 1 jajko ½ łyżeczki pieprzu 1/3 łyżeczki soli szczypta papryki 100 g sera żółtego olej do smażenia 4 liście sałaty masłowej 2 plastry cebuli(...)duże pulpety. Mięso usmażyć na patelni na rozgrzanym tłuszczu z obu stron (około 15 – 20 minut na wolnym ogniu, aby mięso nie było surowe). Bułki przekroić na pół, zawinąć każdą w folię aluminiową i podgrzać w piekarniku przez około 10 minut w 200 stopniach. Gdy bułki będą już gorące smarujemy
KuchniaWeDwoje.plOpis: Kotlet mielony, w Małopolsce zwany jest sznyclem. Kotlety najczęściej wykonuje się ze zmielonej surowej karkówki wieprzowej z dodatkiem bułki tartej i surowego jajka. Danie można podać w wersji klasycznej: z tłuczonymi ziemniakami i smażonymi buraczkami. Można również podawać z innymi dodatkami: mizerią, szparagami. Składniki: 1/2 kg mielonego mięsa 1 cebula Bułka tarta Szparagi 1 pęczek 1/2 szklanki mleka(...)jajko Sól, pieprz 1 kajzerka Smalec lub olej do smażenia Sposób przygotowania: Na początku bułkę kajzerkę zalewamy mlekiem i odstawiamy do namoczenia przez ok. 10-15 minut. Następnie przepuszczamy ją przez maszynkę do mielenia. Do większej miski wrzucamy mięso mielone, startą na tarce cebulę, jajko, zmieloną bułkę oraz 1 łyżeczkę soli i 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu. Wszystko dokładnie ze sobą
FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarneporatuje . Bardzo lubię łączyć różne struktury składników w daniach. A skoro makaron jest dosyć miękki to przydałoby się również coś do pochrupania. Makaron doskonale smakuje w połączeniu z podprażoną bułką tartą. I tak zamiast każdemu dobrze znanemu połączeniu makaronu z sosem mamy coś ciekawszego i w smaku i w samym odczuciu podczas jedzenia. Jeżeli wypróbujecie przepis to koniecznie podzielcie się(...)komentarzu. A jeśli szukacie innych pomysłów na makaron to kliknijcie tutaj -> klik ! Makaron z Panierką i Orzechami Brazylijskimi 2 porcje (1 porcja to ok. 400 kcal) Składniki: bułka tarta 45g oliwa do smażenia natka pietruszki 1/2 pęczka sól do smaku makaron 200g orzechy brazylijskie 15g oliwa i masło do smażenia cebula 1 sztuka czosnek 2 ząbki ciecierzyca
rabarbarowoDzisiaj przygotowałam pszenne bułki z dodatkiem masła, śmietany i ziaren czarnuszki. Bułeczki mają wspaniale chrupiącą skórkę. Czarnuszka, nazywana również czarnym kminem, ma lekko pikantny smak. Z podanych składników uzyskamy 6 dość dużych bułek. Zaczyn: 15 g drożdży 1/2 łyżeczki cukru 1 łyżeczka mąki pszennej 1/3 szklanki śmietany 18% Ciasto: 1 i 3/4 szklanki mąki pszennej + do podsypywania 1 płaska łyżeczka(...)przykryciem w ciepłe miejsce do czasu podwojenia objętości. Wyrośnięte ciasto przełożyć na stolnicę posypaną mąką i krótko wyrobić. Podzielić na 6 części i krótko wyrabiać nadając kształt podłużnej bułki. Bułki ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawić na ok. 15 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Przygotować pastę z mąki pszennej, mąki ryżowej i wody i posmarować nią wierzch
BullioKolejne wspólne pieczenie, organizowane przez Anię z bloga Kuchennymi drzwiami W listopadowej Piekarni Amber pieczemy razem bułki marchewkowe zaproponowane przez Kasię, autorkę bloga Posadzone i Zjedzone . Bułki są proste do zrobienia, i jak napisała o nich Kasia "mają piękny pomarańczowy kolor i są delikatnie słodkie". Jedyną zmianą jaką wprowadziłem w przepisie było uformowanie nie 12, a 6 wiekszych bułek(...)Akurat zmieściłey mi się na jedną blachę od piekarnika. Bułki marchewkowe na zaczynie drożdżowym - 12 szt. inspiracja przepisem ze strony King Arthur Flour zaczyn: 3/4 szkl. wody* 1,25 szkl. mąki pełnoziarnistej pszennej 5 g świeżych drożdży ciasto właściwe: 15 g świeżych drożdży 3 średniej wielkości marchewki ugotowane na parze (lub w wodzie, lecz dobrze odparowane)** 2 szkl
Przepisy na domowy ser i chlebpodobnych rezultatów – długie maszynowe wyrabianie (łącznie to około 25-30 minut) pozwala na mocne rozwinięcie pasm glutenu w mące i skutkuje bardzo miękkim, puszystym, delikatnym słodkim pieczywem. Wszystkie składniki bułek wyjmujemy na blat na godzinę, dwie przed szykowaniem ciasta. Masło kroimy na 5 równych kawałków. Gdy zaczniemy mieszać składniki ciasta masło powinno być już bardzo miękkie i smarowne. Do misy(...)przykleja się do stolnicy. Każdą część ciasta rozpłaszczamy w okrąg, zawijamy do środka krawędzie pracując wzdłuż obwodu, zakładając jedną krawędź na drugą. Odwracamy kulkę łączeniem do dołu i ciągnąc bułki dłonią po powierzchni blatu ruchem ‘do siebie’ jeszcze bardziej je wyokrąglamy i wysklepiamy (pokazywałam to TUTAJ ). Gotowe bułki układamy w równych odstępach od siebie, w wysmarowanej lekko tłuszczem tortownicy
Karo in the Kitchenostatnim czasie bardzo lubię na śniadanko , maślaną bułkę z dużym kubkiem kawy , świetnie także smakuje z serkiem , ale to już według uznania , zapraszam do wypróbowania przepisu . Składniki 3, szklanki mąki 405 1 szklanka mleka 45 dag drożdży 3 łyżki masła ( rozpuszczonego ) szczypta soli szczypta cukru Wykonanie W ciepłym mleku rozpuszczamy drożdże(...)zagnieciona kulka , podsypuję mąką miskę i odstawiam ciasto do wyrośnięcia na około 60 minut . Po tym czasie formuję małe kulki i na wyłożoną blachę papierem do pieczenia układamy nasze bułki , jak mamy wykonane wszystkie bułki , posypujemy odrobiną mąki i przykrywamy ściereczką i ostawiamy na 30 minut , po tym czasie do rozgrzanego piekarnika , wkładam bułki i piekę 25 minut
Mój Smaklodówce bądź tak ja wykorzystalam pierś z kurczaka, zapraszam serdecznie na przepis i życzę miłego dzionka i zbliżającego się weekendu. Składniki ( dla 4 osób) 4 bułki zwykłe 1 średnia pierś z kurczaka Garść szpinaku 1 jajko surowe średnia cebula Ząbek czosnku 10 dag sera żółtego Sól Pieprz czarny Łyżeczka curry Wykonanie Pierś z kurczaka kroimy w drobną(...)przesmażamy około 10 minut od czasu do czasu mieszając, kiedy nasze mięso będzie dobre dodaje czosnek posiekany oraz szpinak, następnie wszystko razem mieszam przesmażam minutę i odstawiamy. Następnie z bułki odcinam górną cześć i wyrażam miąższ, do pustych bułek wkładam nasze mięso, posypujemy starym serem nakrywam pokrywką z bułki i do rozgrzane piekarnika piękne 10 minut na 150 stopni
Mój Smakświęta. Dziękuję za odwiedziny na moim blogu. Będzie mi miło, jeśli zostawisz komentarz. Polecam pasztet wegetariański z pieczarek ! Składniki : 1 kg pieczarek, 4 jajka, szklanka mleka, 2-3 bułki czerstwe, średnia cebula, łyżka masła, sól, pieprz, tłuszcz do smażenia.( ja użyłam masła klarowa nego ) Sposób przygotowania : Czerstwe bułki namoczyć w mleku. Umyte i pokrojone pieczarki dusimy razem z lekko podsmażoną(...)maśle cebulą.Bułki dokładnie odciskamy. Przestudzone pieczarki mielimy w maszynce do mięsa ( 2 X ) i na końcu bułki. Doprawiamy solą i pieprzem , dość intensywnie , bo jajka wyjałowią pasztet . Do otrzymanej masy dodajemy żółtka, urabiamy, Następnie ubijamy białka dodajemy do masy i delikatnie mieszamy. Formę ( od babki, naczynie żaroodporne itp. )smarujemy olejem i posypujemy bułką tartą. Wkładamy masę lekko ubijając. Wierzch
Pysznosci Babci Basi