bułki - 33926 przepisów (strona:127/2262)

Kanapka z grillowaną koftą 103

sól  pieprz  szczypta kminu rzymskiego  1 łyżeczka majeranku lub oregano płaska łyżeczka papryki słodkiej czerwonej 1 mały pęczek zielonej pietruszki 1 duży ząbek czosnku 2 łyżki bułki tartej pół szklanki wody lub bulionu 7 patyczków do szaszłyków 7 podłużnych bułek np. do hot-dogów surówka z młodej kapusty. Tzatziki lub ajvar albo inne ulubione sosy Do mięsa(...)dodajemy wszystkie przyprawy, bułkę tartą wodę lub bulion oraz startą na tarce cebulę i czosnek. Całość dokładnie mieszamy i wkładamy do lodówki na 1 godzinę. Po tym czasie z mięsa formujemy podłużne nie zbyt grube klopsy nadziewamy na patyczki i smażymy z każdej strony na średnio rozgrzanym grillu. Bułki opiekamy na grillu, przecinamy wzdłuż nie przecinając ich do końca

Andzia Pichci
Bułki grahamki z jabłkami 131

Bułki grahamki z jabłkami zapraszam was dzisiaj do przygotowania domowych bułeczek w zdrowszej wersji, nadzianych jabłkami. Bułki grahamki z pełnoziarnistej mąki pszennej, to wypiek bogaty w błonnik, bardziej i na dłużej sycący, mniej kaloryczny. Teraz póki kwitną forsycje, do ciasta możecie też sypnąć garść ich kwiatów Świetnie sprawdzi się na śniadanie, lunch kolacje. Bardzo lubią je dzieci. Bardzo dobrze się(...)mrozi, więc od razu można upiec większą ilość. PRZEPIS NA BUŁKI GRAHAMKI Z JABŁKAMI Składniki: 500g mąki pszennej graham typ 1850 175g masła klarowanego 2 duże jajka 3 łyżki cukru trzcinowego 1 łyżeczka soli 5 dag drożdży świeżych 150 ml ciepłego mleka 1 garść kwiatów forsycji – opcjonalnie 1 słoik 800g jabłek prażonych Jak zrobić bułki grahamki z jabłkami: Najpierw

Dorota Smakuje
Hot-Dogi ze Szpinakiem 97

adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Słysząc słowo hot-dog, większość z nas wyobraża sobie podłużną bułkę z dodatkiem parówki i ketchupu. Takie tradycyjne hot-dogi są przepyszne. Ja jednak tym razem postanowiłam nieco odejść od tradycji i przygotować domowe hot-dogi w nieco innej wersji. W tym wpisie zaprezentuję Wam pyszne hot-dogi(...)szpinakiem, które podbiły serca moich domowników. Składają się one z tradycyjnej bułki na hot-dogi wypełnionej farszem szpinakowym z dodatkiem sera feta. Całość smakuje genialnie. Tak przygotowane hot-dogi można serowować na kolację, a także w formie przekąski na domowe imprezy. Jestem pewna, że wasi goście będą zachwyceni takim wynalazkiem. Hot-dogi ze szpinakiem są przepyszne

Przepiski.pl
Bułki grahamki – przepis 116

Bułki grahamki- zapraszam was dzisiaj do przygotowania domowego pieczywa w zdrowszej wersji. Bułki grahamki z pełnoziarnistej mąki pszennej, to wypiek bogaty w błonnik, bardziej i na dłużej sycący, mniej kaloryczny. Świetnie sprawdzi się na śniadanie, lunch kolacje. Bardzo dobrze się mrozi, więc od razu można upiec większą ilość. PRZEPIS NA BUŁKI GRAHAMKI Składniki: 500g mąki pszennej graham typ 1850 175g(...)masła klarowanego 2 duże jajka 3 łyżki cukru trzcinowego 1 łyżeczka soli 5 dag drożdży świeżych 150 ml ciepłego mleka Jak zrobić bułki grahamki: Najpierw w ciepłym mleku z cukrem rozkruszamy drożdże, mieszamy. Następnie zaczyn zostawiamy do wyrośnięcia. Potem jajka wbijamy do miski i ubijamy z solą aż będą puszyste. Następnie do jajek dodajemy mąkę, zaczyn, roztopione masło klarowane, wszystkie

Dorota Smakuje
Krokiety z jajkiem 89

Ilość porcji: 12 sztuk Składniki: Ciasto na naleśniki: 4 jajka 14 łyżek mąki 400 ml mleka 4 łyżki oliwy 1 łyżeczka soli Farsz: 6 jajek 1 duża bułka pszenna 2 łyżki posiekanej natki pietruszki szczypta soli szczypta pieprzu Dodatkowo: 1 jajko 100 ml mleka bułka tarta olej do smażenia Przygotowanie: Ciasto na naleśniki: Wymieszać mikserem wszystkie składniki na ciasto(...)upiec 12 naleśników. Farsz jajeczny: Jajka ugotować, wystudzić i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Bułkę namoczyć w ciepłej wodzie, wycisnąć i dodać do jajek. Na koniec dodać posiekaną natkę pietruszki i doprawić do smaku solą i pieprzem. Na każdego naleśnika nałożyć farsz i zawinąć. Panierować w jajku roztrzepanym z mlekiem i bułce tartej. Smażyć na oleju z każdej strony

KuchniaWeDwoje.pl
Bułki drożdżowe na białkach. 139

bułeczek. Robiłam kiedyś rogaliki na białkach i były pyszne,  postanowiłam sprawdzić czy bułeczki też będą smaczne. Udało się.  Mogę spokojnie polecić Wam ten przepis. Zrobiłam 10 sporych bułek.  Możecie podzielić ciasto na więcej części i zrobić mniejsze bułeczki.  Składniki: 1 niepełna szklanka ciepłego mleka 3 łyżki cukru 30 g. drożdży 3 szklanki mąki pszennej tortowej szczypta(...)soli 1/2 szklanki oleju 2 białka Masa serowa: 200 g. twarogu 2 łyżki cukru 2 łyżki budyniu waniliowego, lub śmietankowego 1 żółtko (białko zostawiamy do posmarowania bułek) Kruszonka: 25 g. masła 2 łyżki cukru 2 łyżki mąki Wykonanie: Ciepłe mleko wlać do miski, dodać drożdże i cukier. Wymieszać i odstawić  na 15 minut. Po tym czasie wsypać mąkę

Agusiowe smakołyki
Zapiekane kotlety mielone pod pierzynką porowo-serową 108

opiekanymi. Ta wersja kotletów bardzo przypadła do gustu mojej rodzinie :). (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 400-500 gram mięsa mielonego u mnie z łopatki wieprzowej 1 jajko 1 cebulka 1 bułka kajzerka namoczona w mleku lub w wodzie bułka tarta do obtoczenia kotletów sól, pieprz, przyprawa do mięsa mielonego, gałka muszkatołowa 1 biała część większego pora 150-200 ml śmietanki(...)sera żółtego opcjonalnie kawałek papryki 3 łyżki masła olej lub smalec do usmażenia kotletów (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie: do miski przełożyłam mięso mielone, dodałam wcześniej namoczoną w mleku odciśniętą bułkę, jajko oraz startą cebulę. Całość doprawiłam do smaku solą, pieprzem oraz przyprawą do mięsa mielonego. Dokładnie wyrobiłam mięso, uformowałam kotlety które następnie obtoczyłam w bułce tartej. Gotowe wstawiłam na chwilę

Blog kulinarny S9.PL
Imprezowe Kominki 95

przekąskę. Sprawdzi się ona na różnego rodzaju domówkach, imprezach, czy spotkaniach w gronie znajomych. Kominy z pieczarkami są bardzo szybkie i łatwe w przygotowaniu. Do ich wykonania potrzebujemy gotowe bułki na hot-dogi z dziurką, pieczarki, ser żółty, cebulę oraz pęczek szczypiorku. Całość wystarczy zapiec w piekarniku lub opiekaczu. Tak przygotowaną przekąskę można serwować w wersji na ciepło, ale także(...)Zapraszam serdecznie do zapoznania się z przepisem na kominy z pieczarkami. Szybkie smaczne i bardzo łatwe w przygotowaniu. Zapraszam! PRZEPIS NA KOMINY Z PIECZARKAMI (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki 4 bułki z dziurką do hot-dogów ok. 250 g pieczarek 1 cebula czerwona 100 g sera żółtego pęczek szczypiorku sól pieprz Przygotowanie Pieczarki i czerwoną cebulę pokroić w kosteczkę. Całość udusić

Przepiski.pl
Kotlety jajeczne z pieczonym schabem i zieloną pietruszką 163

kotlety. P.s. To też doskonały pomysł na wykorzystanie ugotowanych na twardo jajek, które czasem zostają po świętach. Składniki: 6 jajek ugotowanych na twardo 2 świeże jajka 2-3 łyżki bułki tartej 0,5 łyżeczki czarnego mielonego pieprzu 0,5 łyżeczki soli 1 łyżka posiekanej zielonej pietruszki gruby plaster schabu z pieca Pieczone&Wędzone Dodatkowo: olej do smażenia bułka tarta(...)twardo jajka obieramy i kroimy w kostkę. Przekładamy do miski. Dodajemy pokrojony w kostkę schab, posiekaną zieloną pietruszkę, przyprawy i wbijamy 2 świeże jajka. Następnie dodajemy 2 łyżki bułki tartej. Mieszamy składniki ręką. Jeśli masa wyda się nam zbyt rzadka dodajemy resztę tartej bułki. Z masy formujemy w dłoniach kotlety (mi dziś wyszło 6 szt), każdy obtaczamy w bułce tartej

Słodkie okruszki
Burger drobiowy w panierce panko 172

mięsem drobiowym nadziane sałatą, pomidorem, ogórkiem kiszonym, kiełkami oraz karmelizowaną cebulą. Całość podana z frytkami przygotowanymi w piekarniku. Jeśli lubicie mięso z chrupiącą panierką to polecam użyć japońskiej bułki tartej przygotowanej z chleba - panienki panko. Ma grubą konsystencję i dania z jej dodatkiem są bardzo chrupiące oraz mniej tłuste (panierka panko absorbuje mniejszą ilość tłuszczu) 😋 Przepis na hamburgery znajdziecie poniżej(...)Składniki na 4 porcje: 4 bułki hamburgerowe 1 pomidor 2 ogórki kiszone 1 cebula kiełki, np. lucerny  4 garście posiekanej sałaty panierka panko masło klarowane oliwa z oliwek masa na hamburgery 0,5 kg mięsa mielonego z kurczaka (np. z udek) 2 ząbki czosnku 2 łyżki posiekanej natki pietruszki 3 łyżki surowej kaszy manny przyprawa do mięsa mielonego

Ugotować
Pieczeń rzymska z jajkiem-idealna na Wielkanoc+FILM 119

mięsa np łopatki wieprzowej bez kości (można też dać 1/2 kg karkówki, 1/2 kg szynki) -1 jajko -1 średnia cebula -ok 4 ząbki czosnku -1 mała kajzerka -2 łyżki bułki tartej -ok pół łyżki suszonego majeranku -pół łyżeczki papryki słodkiej -sól, pieprz do smaku -ok 2 łyżki musztardy -5 jajek ugotowanych na twardo  -łyżka masła DODATKOWO -bułka tarta(...)Mięso mielimy. Cebulkę kroimy w kostkę, czosnek miażdżymy w prasce. Na patelnię dajemy łyżkę masła, podsmażamy na nim cebulę i czosnek. Do miski dajemy zmielone mięso (najlepiej łopatkę wieprzową) Bułkę kajzerkę moczymy w wodzie, odciskamy dokładnie i dajemy do mięsa. Dodajemy też wcześniej usmażoną cebulkę z czosnkiem, 2 łyżki bułki tartej, jajko, majeranek, sól, pieprz oraz słodką paprykę. Wszystko dokładnie

moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku
Kefirowe bułki ciabatta jak we Włoszech 104

można kupić w piekarni Lidla. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Puchate bułeczki ciabatta z kefirem 5 od 1 osoby Autor: Paweł Clad Danie: Pieczywo Kuchnia: Włoska Trudność: Łatwe Ilość 10 bułek Przygotowanie 20 min. Pieczenie 20 min. Kalorie 90 kcal Puchate bułki Ciabatta – włoskie bułki śniadaniowe z dodatkiem kefiru. Płaskie, prostokątne bułeczki wypiekane z białej mąki. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki(...)odstaw do ponownego wyrośnięcia na 30 minut (ponowne wyrastanie ciasta zapewnia bułeczkom puszystą strukturę). Piekarnik rozgrzej do temperatury 200 stopni (grzanie góra, dół) i wstaw do niego blaszkę z bułkami. Piecz przez 20 minut. Po upieczeniu koniecznie wystudź na kratce, co pomoże odparować nadmiar wilgoci z pieczywa. {"@context":"https:\/\/schema.org","@type":"Recipe","name":"Puchate bu\u0142eczki ciabatta z kefirem","image

ProstePesto.pl
Pomysły na fit śniadanie na słono 137

koniec całość wymieszałam do połączenia składników. Całą masę rozlałam do papilotek na muffiny i wstawiłam do piekarnika. 180° 20-25minut. 3. Włoskie kanapki – bruschetta na wypasie SKŁADNIKI: -Bułka owsiana/orkiszowa/ulubiony chleb – 2-3 kromki/1 bułeczka – Pomidory – 2 średnie sztuki – Czosnek – 1-2 ząbki (zależy jak bardzo lubisz) – Oliwa z oliwek extra virgin(...)ładnie rozpuści. 4. Proste, pyszne i szybkie kanapki z figami i camembertem SKŁADNIKI: – figa – camembert – pieczywo żytnie – rukola – miód – orzechy 5. Jajka w bułce SKŁADNIKI: – 1 bułka – boczek, – pomidor, – cebula – oliwki – mozzarella PRZYGOTOWANIE: Najpierw wydrąż bułkę. Następnie do środka włóż usmażony boczek, pomidora, cebulę oliwki. Później zwilż wodą

Czynniki pierwsze
Hot dog z pieczarkami 2247

pieczarkami?   Dziś o takim prostym jedzeniu jak hot dog z pieczarkami myśli się z nostalgią. Za zwyczaj wspominam sobie lata szkolne i ten niepowtarzalny smak bułki z pieczarkami. Pamiętam okres zimowy w jednej z budek hot dog z pieczarkami miał wyraźny posmak śniegu. Kiedyś zastanawiałyśmy się z Koleżanką dlaczego? Uznałyśmy jako głupiutkie i naiwne, że zimno i pewnie(...)wiadomo ona jest najtrwalsza.  I znów się zastanawiałam jak zrobić hot dog z pieczarkami i cebulą? Jak zrobić farsz do pieczarkarza? Jaki jest przepis na tę bułkę z pieczarkami? Po którejś próbie wiedziałam czego mi brakuje. Przepis na hot dog jak z PRL-u był prosty i łatwy. Pieczarki, cebula, olej, sól, pieprz i majeranek! To tego smaku

Dieta moja pasja
BŁYSKAWICZNE I PYSZNE JAGODZIANKI 109

łatwiej się pracuje... Ten przepis jest genialny, bez wyrabiania, bez wyrastania, wszystko razem wymieszane, nadziane owocami, odstawione do napuszenia i do piekarnika. Dosłownie w niewiele ponad godzinę, mamy pyszne bułki z jagodami do kawy. Gdy mamy w lodówce nadmiar borówek (na szczęście można je przechowywać zdecydowanie dłużej niż jagody) warto pokusić się o przygotowanie tych jagodzianek, tym bardziej, że długo(...)zachowują świeżość. Nawet po 2-3 dniach są jeszcze pyszne i wilgotne 😋😋😋 W zależności od wielkości dzielimy ciasto na 9 dużych bułek lub 12 mniejszych, ja przynajmniej tak dotychczas piekłam. Bazowałam na moich wcześniejszych jagodziankach Składniki: - 500g mąki orkiszowej typ450 lub typ700  (lub pszennej typ450) - 65g masła - 3 żółtka - 30g świeżych drożdży - szczypta soli - 1/4 szklanki cukru (u mnie

Smaczne Zdrowe