bułki - 33426 przepisów (strona:121/2229)

Bułki kukurydziane 89

kawę, o temperaturze pokojowej. - To bardzo skomplikowane zamówienie proszę pana, nie wiem, czy nasi kucharze potrafią… – odpowiada kelner. - Wczoraj potrafili! Ha-ha-ha :) Jak pewnie zauważyliście ostatnio coraz częściej bułki piekę. Taki jakiś bułkowy etap mam, pewnie mi przejdzie kiedyś. Ale póki nie przeszło, póki trwa to korzystam. Wśród moich gigantycznych zapasów mąk odkryłem ostatnio zapomnianą zupełnie przeze mnie mąkę(...)zaczynam się zapętlać w tym co piszę, eeehhh... Dobra, przepraszam, że przynudzam, jeszcze tylko zdanie, czy dwa i dojdziemy do właściwego przepisu. Bo chciałem jeszcze tylko powiedzieć, że te bułki nie są takie puszyste jak z samej maki pszennej. Są nieco bardziej zbite. Nie jakoś tak strasznie, tylko po prostu nie są takie dmuchane i puchate. Są mięciutkie w środku

Marder&Marder Manufacture
Drożdżówki z konfiturą z czarnego bzu 132

dżem tylko powidła. Konfitura właściwie... - Jaki nie dżem tylko powidła?! Konfitura właściwie. - No ten dżem. Znaczy konfitura... -  Madzia, kobieto, dziewczę drogie... Chcesz ty czegoś ode mnie? - No chcę... Bułek chcę. Drożdżówek właściwie. - Co?! - No bułki. Drożdżówki właściwie. - Madzia, skup się teraz. Bardzo się skup i mów do mnie pełnymi zdaniami. - Bo te konfitury co od pani dostałeś(...)pszennej 190 ml mleka 3 łyżki cukru 15 g świeżych drożdży 40 g roztopionego masła 1 żółtko konfitura z czarnego bzu 1 żółtko wymieszane z odrobiną wody do posmarowania bułek W małej miseczce kruszymy drożdże, dodajemy pół łyżki cukru i kilka łyżek ciepłego mleka. Mieszamy i odstawiamy na 15 minut. Mąkę mieszamy z pozostałym cukrem (2,5 łyżki), dodajemy mleko

Marder&Marder Manufacture
Bułeczki z czosnkiem niedźwiedzim 126

Ostatni z weekendowych wypieków. Mocno czosnkowe bułki. Właściwie to mocno mocno ;) I naprawdę dobre. Jeśli oczywiście lubi się czosnek ;) Bo jeśli się nie lubi, to hmm... No to się nie lubi. A bułki są podwójnie czosnkowe, bo z czosnkiem zwykłym i niedźwiedzim. Własnie parę chwil temu skończyłem pochłaniać pieczonego kurczaka zagryzanego tymi właśnie bułkami. Bardzo dobre połączenie. Właściwie(...)Wkładamy do miski i zostawiamy w ciepłym miejscu pod przykryciem na 1,5 godziny. Po tym czasie dzielimy ciasto na 9 części i z każdej z nich lepimy niewielkie bułki. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i ponownie zostawiamy pod przykryciem do wyrośnięcia. Na 1 godzinę. Nacinamy ostrym nożem wierzch bułek i wkładamy na 5 minut do piekarnika nagrzanego

Marder&Marder Manufacture
Drożdżówki z budyniem 142

drożdżówki z budyniem. Właściwie to razem robiliśmy, Madzia jako Starszy Kierownik Budyniowy spisała się doskonale i w odpowiednim momencie zrobiła budyń. A potem również i lukier. Więc bez niej bułki nie byłyby tak pyszne jak były ;) Bo było to tak, że w jakiejś kulinarnej grupie na Facebooku wypatrzyłem zdjęcia drożdżówek z budyniem. I wiedziałem już co to oznacza, byłem absolutnie(...)bułami z twarogiem. 340 g mąki pszennej 190 ml mleka 3 łyżki cukru 15 g świeżych drożdży 40 g roztopionego masła 1 żółtko budyń waniliowy 1 jajko do posmarowania bułek Na lukier: 2 łyżki soku z cytryny 2 łyżki wody ok. 6 łyżek cukru pudru Co prawda drożdże powinno się najpierw zmieszać z wodą i pozwolić im "ruszyć

Marder&Marder Manufacture
Bułki drożdżowe na serwatce z nasionami chia 162

trzeba przekonywać o wyższości domowego pieczywa nad kupnym. Zapach roznoszący się po domu podczas pieczenia jest bezcenny i na długo pozostaje nie tylko w pamięci. Tym razem upiekłam bułki drożdżowe na serwatce z nasionami chia (szałwii hiszpańskiej). Serwatka została po zrobieniu twarogu i nadaje się idealnie do ciast drożdżowych. Aby podnieść walory wypieku posypałam je nasionami chia , o których warto(...)oprószamy mąką, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na 1,5 godziny. Gdy ciasto już zwiększy swoją objętość, przebijamy pięścią, aby odgazowało, kilka razy zagniatamy i formujemy dowolne kształty – bułki, rogale, plecionki… Polecam korzystanie z rękawiczek jednorazowych, gdyż ciasto lekko przywiera do rąk. Uformowane pieczywo układamy na blaszce wyłożonej matą lub papierem do pieczenia. Przykrywamy i na 30 minut

mojewypiekiinietylko
Zawijane bułeczki ze szpinakiem - kwietniowa piekarnia 179

już kwiecień. Czas stanowczo za szybko leci. Pocieszeniem jest to, że przed nami kolejna, organizowana przez Amber , piekarnia  tegoroczna - już kwietniowa.  W tym miesiącu pieczemy piękne zielone bułki z dodatkiem szpinaku -   propozycja Tosi z bloga  Smakowity chleb . To jej autorski przepis na bułeczki. Można je upiec albo  na zakwasie albo na drożdżach(...)zakwasową z pewnością wypróbuję później. Użyłam szpinaku świeżego, który najpierw wrzuciłam na patelnię, a kiedy zmiękł i puścił wodę, płyn odlałam i dalej postępowałam jak w przepisie. Chciałam upiec bułki w foremkach od mufinek, jednak wydały mi się bardzo duże, zdecydowałam się więc piec na blasze. Z mojej rolady wyszło osiem całkiem sporych i bardzo smacznych bułek.  Zawijane bułeczki

Stare Gary
Drożdżówki z truskawkami 106

łyżki cukru trzcinowego 200 ml letniego mleka 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 50 g roztopionego masła 2 jajka szczypta soli truskawki 30 - 40 sztuk 3 łyżki bułki tartej Dodatkowo 2 łyżki mleka z roztopioną łyżeczką masła lub białko do posmarowania bułek Świeże drożdże rozcieramy z łyżką cukru na pastę, dodajemy 2 łyżki mąki, 1 łyżkę mleka.Wszystko razem mieszamy i odstawiamy(...)Wyrośnięte ciasto dzielimy na 12 części, formujemy placuszki. Układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Dnem szklanki lub łyżką wyciskamy w kulkach zagłębienia. Dołki podsypujemy delikatnie bułką tartą lub kaszą i wkładamy truskawki. Bułki smarujemy mlekiem lub rozmąconym białkiem i posypujemy kruszonką. Odstawiamy jeszcze na ok. 20 minut. Podrośnięte bułki pieczemy w 180 ° C (góra/dół) przez

Pełny talerz
Bułeczki maślane 107

wyrusza w poniedziałek do zerówki. W szkole. Chyba denerwuję się bardziej od niego :) Ale dzisiaj są jeszcze wakacje, więc słodkie śniadanie na świeżym powietrzu jest jak najbardziej wskazane. I bułki maślane też. Co tu pisać o bułkach. Miały być maślane, to są. Do tego puszyste i po prostu pyszne. Składniki na 12 bułek 30g świeżych drożdży lub 15g suszonych(...)łyżki cukru 1 szklanka letniego mleka 4 szklanki mąki pszennej (typ 650) 80g masła 2 żółtka szczypta soli dodatkowo 1 białko mak do posypania bułek Przygotować zaczyn. Drożdże pokruszyć, rozetrzeć z 1 łyżką cukru, dodać połowę mleka i 3 łyżki mąki. Wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce, aby zaczyn zaczął pracować (15-20 minut). Masło stopić, odstawić. Mąkę przesiać

Pełny talerz
Bułki pszenne z pełnego ziarna 86

Dzisiejszy przepis jest połączeniem zdrowszego pieczywa pełnoziarnistego i mniej zdrowego (ale za to cudownie puszystego) białego. Taki nasz rodzinny kompromis :) Skórka bułek jest chrupiąca, ale tylko od razu po upieczeniu. Za to bułki są miękkie i puszyste. Melasa i syrop klonowy nadają im ładny kolor i słodkawy smak. A oto dowód, że smakują i znikają :) Składniki dla 4 osób: 400g(...)280ml letniej wody 3/4 łyżeczki soli 1,5 łyżki melasy trzcinowej 1 łyżka syropu klonowego 2-3 łyżki oleju dodatkowo białko jaja roztrzepane z 1 łyżką mleka do posmarowania bułek W dużej misce wymieszać mąki. Dodać suche drożdże zgodnie z instrukcją producenta lub przygotować zaczyn ze świeżych. Sól rozpuścić w wodzie. Do mąki z drożdżami(lub zaczynem) dodać mleko, wodę

Pełny talerz
Bułki z pieczarkami, czyli pieczarzanki 139

kolega opowiadał, jak chciał kupić jagodzianki. Na pytanie ekspedientki: - Co podać? Odpowiedział: - Poproszę 3 jagodzianki. - Z czym? Trochę zbity z tropu i rozbawiony kolega: - Z pieczarkami? Tak właśnie bułki z pieczarkami zyskały nazwę pieczarzanek ;) Doskonałe na ciepło z filiżanką czystego barszczyku na obiad, wytrawny podwieczorek lub kolację. Chociaż muszę przyznać, że są świetne również na zimno. Składniki na 12 bułek(...)wymieszać z posiekaną natką pietruszki. Odstawić do ostudzenia. Ciasto 500 g mąki pszennej 150 ml wody 1 jajo 1 łyżeczka soli 30 g roztopionego masła dodatkowo jajko do posmarowania bułek przed pieczeniem Mąkę przesiać do misy miksera lub na stolnicę i wymieszać z solą. Na środku zrobić dołek dodać zaczyn, zasypując mąką z brzegów. Lekko wymieszać. Dodać resztę składników. Wyrobić

Pełny talerz
bułeczki drożdżowe z twarogiem i serkiem mascarpone 215

grubość ma mieć ok. 3-5 mm. Na ciasto wyłożyć masę serową, a następnie zawinąć jak roladę. Ciasto przekroić na 12 części. Na blasze wyłożonej papierem do pieczenia ułożyć bułki, przekrojoną częścią do góry. Bułki układamy mniej więcej w równych odległościach od siebie – i tak bułki zrosną się ze sobą Blachę odstawić w ciepłe miejsce do ponownego wyrośnięcia(...)czasie rozgrzać piekarnik do 180º. Przed włożeniem do piekarnika posmarować bułki roztrzepanym jajkiem. Piec ok. 20 min., do zarumienienia. Lukier Do garnka wsypać cukier i wlać gorącą wodę. Zagotować, często mieszając. Na wolnym ogniu gotować ok. 5 min, pod koniec wlać sok z cytryny i ocet. Delikatnie przestudzić i miksować do uzyskania białej masy. Jeśli lukier będzie za gęsty, dodać

zabawa smakiem
BUŁKI BEZGLUTENOWE KUKURYDZIANE JEDNODNIOWE. 174

zgodził na nasze żądania. Ba, on nawet sam chciał. Przedstawiamy więc metodę numer jeden: na strajk głodowy odpowiadamy domowym pieczywem. Zapach roznoszący się po domu złamie "drania". Kukurydziane, bezglutenowe bułki to tajna broń. SKŁADNIKI: - mąka kukurydziana (bezglutenowa) 400 gram, - mąka bezglutenowa, chlebowa (np. Schar), 100 gram, - jajka - 2 żółtka (a białka do posmarowania), - drożdże - pół kostki - 50 g, - mleko(...)czym chcemy. Przykrywamy ścierką, czekamy aż urosną. Posypujemy kaszą kukurydzianą. Wstawiamy do piekarnika. PIECZENIE: 25-30 minut w temperaturze 180 stopni z termoobiegiem. Gdy bardzo się rumienią zmniejszamy temperaturę. Bułki kukurydziane. Dla nas genialne! Zdecydowanie. Z tego przepisu wychodzą bardzo kruchutkie bułeczki, które najlepiej zjeść w pierwszy dzień bo szybko czerstwieją. Na drugi dzień stopniowo zaczynają zamieniać się w kamień

Wypisz Wymaluj
Bułki hamburgerowe II 209

Znakomite bułki, nie tylko do hamburgerów. Postanowiłam przetestować nowy przepis i okazał się strzałem w dziesiątkę. Jedyny problem jaki teraz mieć będę - które lepsze, które upiec. Moje ciasto wyrabiałam w maszynie do chleba, dałam większą, z podanych, ilość wody. Bułki świetnie się formowały,  spłaszczone  utrzymały taką formę - na czym mi zależało, nie wystrzeliły w górę. Bardzo polecam(...)tutaj ( klik  )  nieco inne hamburgerowe bułeczki - też pyszne  Na podstawie przepisu ze strony którą niedawno odkryłam  King Arthur Flour   składniki ( 8 dużych bułek) 170 do 227 g letniej wody * 28 g masła 1 duże jajko 418 g mąki pszennej 50 g cukru 1 1/4 łyżeczki soli 7 g -  1 łyżka drożdży instant do posmarowania

Stare Gary
Bułki hamburgerowe 102

Uwielbiam domowe wytwory. Tym razem zachciało mi się domowych hamburgerów, a nie ma takowych bez domowych bułek. Według mnie idealna bułka musi być miękka, lekka, jak z sieciówek. Szukałam przepisu, który by trafił dobrze w nasz gust i natrafiłam u dorotuś . Przepis idealny, bułki nie tylko nadają się do hamburgerów, ale i do dżemu, czy wędliny. Nasza mała córeczka jadła(...)również z ogromnym apetytem bez jakichkolwiek dodatków. Polecam bardzo ten przepis… a już wkrótce nasze domowe fastfoody właśnie z wykorzystaniem tych bułek. Składniki (cytuję): - 3/4 szklanki ciepłej wody; - 1/3 szklanki mleka w proszku; - 2 łyżki masła, roztopionego i ostudzonego; - 0,5 łyżki cukru - 3/4 łyżeczki soli; - 1 łyżeczka drożdży instant (4 g) lub 8 g drożdży świeżych - 1 jajko

dom-agi.pl
Domowy fishburger 154

dnia możecie przygotować domowe burgery. Wystarczy kilka świeżych składników, domowy sos i o wiele zdrowsza i smaczniejsza wersja fastfoodów gotowa :) Składniki na 4 burgery: 4 usmażone filety rybne 4 bułki 2-3 pomidory 4 plasterki sera 4 liście sałaty *inne dodatki wg. uznania i zawartości lodówki ;) na sos: 1 łyżka majonezu 1 łyżka jogurtu naturalnego 1 duży ząbek czosnku sól(...)pieprz do smaku Przygotowanie: Bułki przekrój na pół. Blachę wyłóż papierem do pieczenia, ułóż na niej połówki bułek i filety rybne i podgrzej w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku (z termoobiegem) przez 5-8 minut. Sos: Majonez wymieszaj z jogurtem, dodaj starty ząbek czosnku, dopraw solą i pieprzem i wymieszaj. Pomidory pokrój. Dolne połówki bułek posmaruj sosem, ułóż wszystkie składniki

Ze smakiem i z pasją

Proponowane wyszukiwania