bułki - 33426 przepisów (strona:116/2229)

Bułki z serem, puszyste i pyszne 108

Pyszne bułki idealne jako dodatek do zup i dań mięsnych. Bułeczki wyszły puszyste i pyszne. Z tej porcji zrobiłam 8 bułek. Polecam W letniej wodzie rozmieszać drożdże, dodać łyżkę mąki i łyżeczkę cukru. Wymieszać i zostawić do wyrośnięcia. Do miski wrzucić pozostałe składniki i wlać wyrośnięte drożdże. Wyrobić, ugniatając na gładkie sprężyste ciasto. Przykryć ręcznikiem kuchennym i odstawić w ciepłe(...)Ugnieść jeszcze raz delikatnie. Uformować ciasto w kulę spłaszczyć i przeciąć na krzyż. Następnie każdy kawałek podzielić na dwie lub trzy części. Ja podzieliłam na dwie i zrobiłam większe bułki. Ser zetrzeć na tarce o dużych oczkach, rozsypać na stolnicy. Z każdego kawałka uformować wałek o grubości 1 cm. Starając się wcisnąć ser w ciasto. Każdy wałeczek zwijać jak ślimaka

Kuchnia Pokoleń
Bułeczki drożdżowe, chleb, rogaliki drożdżowe i inne domowe pieczywo 317

taki klasyk, ale myślę, że warto się o niego pokusić chleb z boczkiem   - pyszny chleb z wnętrzem jakiego się nie spodziewasz! Bułeczki drożdżowe Najlepsze według Was! Bułki wrocławskie - piękne, puszyste, z doskonałą skórką. Bułki pszenne to moje lubione. Cóż, uwielbiam gluten i nie zamierzam się z tym kryć. Taka bułka z masłem to często wszystko czego potrzebuję. Jeżeli macie(...)ochotę na hot dogi, czy hamburgery to przygotujcie bułki do burgerów , albo bułki do hot dogów . Dla dzieci idealne będą proste bułeczki mleczne , są to szybkie bułeczki drożdżowe. Takie mięciutkie o przyjemnym lekko słodkawym smaku.  Na koniec bombowe przepisy! Rogaliki drożdżowe , z którymi pracuje się bardzo prosto, a efekt jest naprawdę niesamowity. Ja nie jestem jakimś sztukmistrzem, jestem samoukiem

MamaOskarka
Bułeczki na śniadanie, lekko słodkie z makiem lub sezamem 140

Bułeczki przypominają chałkę ale są bez kruszonki. Wystarczy posmarować je rozmąconym jajkiem aby uzyskały połyskującą skórkę. Dodatkowo można je posypać makiem lub sezamem. Z tego przepisu możecie upiec 12 bułek lub 1 paluchów. Ja upiekłam po połowie z każdego rodzaju. Paluchy piekę na ogół jako pieczywo do bufetu. Łatwo je chwycić w rękę i zamoczyć w jakimś sosie lub hummusie(...)naczynia. Przykryj naczynie z ciastem folią i odstaw do wyrośnięcia na 40 minut. Po tm czasie podziel ciasto na 12 kawałków i uformuj okrągłe bułeczki lub podłużne paluchy. Ułóż bułki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Posmaruj rozmąconym jajkiem i posyp makiem lub sezamem. Nastaw piekarnik na 225ºC i wstaw bułki. Piecz przez 10 minut, po czym zmniejsz temperaturę

codojedzenia
Jajko zapiekane w bułce z szynką i serem 101

gorsza, spora część pewnie całkowicie pomija śniadanie. Dlatego niech weekend będzie takim małym świętem, by móc ze spokojem celebrować każdy kęs pysznego śniadania. Proponuję przyrządzić jajko zapiekane w bułce z szynką i serem – będziecie zachwyceni! Składniki na 2 porcje: – 2 bułki – 2 jajka – 4 plastry szynki/wędliny dobrej jakości – 2 plastry sera lub mozzarelli(...)oliwa – sól, pieprz Opcjonalnie: szczypiorek, parmezan, papryka, pieczarka Piekarnik nastawiamy na 180 stopni. Bułki wydrążamy tworząc miseczkę, w której pozostawiamy boki i dno, skrapiamy oliwą. Na dno wykładamy po plastrze sera. Boki wykładamy plastrami szynki. Do środka możemy wkroić pieczarkę lub kawałek papryki. Do każdej z bułek wbijamy po jednym jajku. Posypujemy tartym parmezanem, oprószamy solą i pieprzem. Zapiekamy

Be Fit Be Strong
Bułki ziemniaczane 130

się dla mnie na tyle intensywny, że nie dałam rady upiec żadnego pieczywa. Z przyjemnością zatem dołączyłam wczoraj do akcji Wypiekanie na śniadanie i upiekłam na śniadanie formowane, puszyste bułki ziemniaczane według przepisu Onijki z Instagrama. Piekłam podobne już kiedyś ( klik ), ale nie miały tak ładnego kształtu. Zmieniłam go nieco w porównaniu z propozycją autorki przepisu. Składniki (na 9 bułek(...)ciasto podzielić na 9 części. Każdą z części zrolować w wałek długości ok. 30 cm. Zwinąć tak jaki pokazuje zdjęci obok. Dłuższy koniec przeciągnąć przez oczko i złączyć końcówki. Bułki ułożyć na blasze złączeniem do dołu. Pozostawić pod przykryciem do wyrośnięcia (ok 40-60 min) . Piekarnik nagrzać do 220°C, piec 15-20 min, spryskując wodą bułeczki i piekarnik zaraz

Weekendy w domu i ogrodzie
Najlepszy babciny pasztet domowy 131

mała cebula – 1/4 średniego selera – 10g suszonych grzybów – 6 ziaren ziela angielskiego – 3 liście laurowe – 200g wątróbki drobiowej – 1 sucha, żytnia bułka – 3 jajka – 1 łyżeczka soli – 1 łyżeczka majeranku – 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej – 1/4 łyżeczki mielonego, czarnego pieprzu – 1/4 łyżeczki mielonego, suszonego imbiru Dodatkowo: masło i bułka(...)ogniu około 50-60 minut, do miękkości mięsa. Następnie dodajemy pokrojoną wątróbkę i dusimy kolejne 10 minut. Wywar z gotowania mięsa przecedzamy do osobnej miseczki i zanurzamy w nim bułkę. Mięso wraz z warzywami i grzybami odcedzone z wywaru studzimy, a ziele i listki usuwamy. Mięso wraz z bułką oraz warzywami mielimy trzykrotnie w maszynce do mięsa z sitkiem

Be Fit Be Strong
Bułki drożdżowe z serem i rabarbarem 169

mnie rzepakowy) – 3 łyżki cukru Nadzienie: – 250g twarogu półtłustego (u mnie drobno mielony) – 300g rabarbaru – 1op. budyniu waniliowego – 1 żółtko (białko zostawić do posmarowania bułek przed pieczeniem) – 4 łyżki cukru (ewentualnie posłodzić wg uznania) Mąkę przesiać do dużej miski, dodać drożdże i cukier- wymieszać. Mleko delikatnie podgrzać (do temperatury max 40 stopni), wlać(...)rozbełtanym białkiem i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 20-25 minut. Gotowe bułeczki studzić na kratce, przed podaniem można polukrować lub posypać cukrem pudrem. Smacznego Bułki drożdżowe z serem i rabarbarem Bułki drożdżowe z serem i rabarbarem Bułki drożdżowe z serem i rabarbarem Artykuł Bułki drożdżowe z serem i rabarbarem pochodzi z serwisu Kulinarne życie Armine

Smaki Armine
Bułki czosnkowo-ziołowe posypane serem 125

ochotę na domowe, miękkie, puszyste i lekko czosnkowe bułeczki drożdżowe? Wierzch bułek posypałam startym serem. Poniższe bułeczki idealnie smakują podane do sałatki, zupy czy też posmarowane samym masłem. Zachęcam do pieczenia.  Składniki na 15 mini bułek: 2 i 2/3 szklanki mąki pszennej (400 g) 1/2 szklanki mleka 1/2 szklanki przegotowanej, letniej wody 1/4 kostki świeżych drożdży(...)blaszce wyłożonej papierem do pieczenia (najlepiej na blaszce o wymiarach 20 x 30 cm). Całość przykryć czystym ręcznikiem i pozostawić do podrośnięcia bułeczek (co najmniej 30 minut wyrastania!) . Podrośnięte bułki posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać startym serem. Piec około 20-25 minut w 195°C (do zarumienienia). Uwaga: bułki po upieczeniu powinny się ze sobą złączyć. Wyrastanie ciasta i formowanie

Ugotować
Nocne bułki pełnoziarniste i pierwszy test parowego piekarnika 147

biec do sklepu po parę deko drożdży, kupując po drodze masę innych, średnio przydatnych rzeczy! Mało tego! Wyrobione ciasto możecie od razu podzielić na części, a z nich uformować bułki, które pozostawione w lodówce na obsypanej mąką desce i przykryte ściereczką idealnie wyrosną przez noc.  Pieczenie takich bułeczek to czysta przyjemność, zwłaszcza jeśli zasypiasz z myślą, że rano wystarczy(...)dużą ilością skraplającej się wody, która po otwarciu drzwiczek znalazła się w szufladzie pod piekarnikiem, to szczerze powiedziawszy do systemu Steambake przyzwyczaiłam się nadzwyczaj szybko. Chrupiąca skórka na tych bułkach, to efekt nie jajka, ani nawet skrapiania ich przed pieczeniem tylko właśnie "efekt uboczny" parowania, dzięki któremu pieczywo wyrasta jeszcze lepiej, szybciej się piecze i smakuje jak z ulubionej piekarni

Kuchnia w czekoladzie
Mój sposób na wykorzystanie czerstwego pieczywa czyli zapiekane bułeczki z nadzieniem 166

miałam 4 bułki i z każdej bułki wydrążyć środek, porobić takie male otworki żeby było można włożyć nadzienie i zapiec .Nadzienie zrobiłam z tego co miałam w domu ale tutaj można wymyślać użyłam pieczarek marynowanych 1/2 słoika pokroić ,mogą być smażone pieczarki troszkę wędliny pokrojonej ok 20 dag rzodkiewki troszkę starłam na tarce szczypiorek pokrojony żółty(...)każdej bułki położyć po plasterku sera żółtego potem wkładamy do bułek nadzienie a na koniec plasterek żółtego sera i zapiekamy ok 10 do 15 min .i gotowe

Moje Wyroby
KOPYTKA RUSKIE Z TYMIANKIEM 143

uzyskałam smak podobny do ruskich pierogów. Całość oprócz soli przyprawiłam pieprzem oraz tymiankiem, dzięki temu stały się one bardziej wyraziste i aromatyczne.  Kopytka ruskie podałam polane masłem z bułką tartą, ale również można okrasić je smażoną cebulką lub jak ktoś lubi- skwarkami. P.S. Z podanego przepisu wychodzi duża rodzinna porcja (ponad 100 sztuk) 👪   Składniki: 1 kg ziemniaków(...)półtłustego 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej + do podsypywania 1 jajko 2 małe cebule 1 łyżeczka suszonego tymianku sól, pieprz 1 łyżka oleju Dodatkowo: 50 g masła 2 łyżki bułki tartej Wykonanie: Ziemniaki obieramy, myjemy, kroimy na mniejsze kawałki i wrzucamy do garnka. Zalewamy wodą, solimy i gotujemy do miękkości. Odcedzamy i studzimy. Cebule obieramy, kroimy w drobną kosteczkę

Kuchnia MagdaLeny
KOPYTKA RUSKIE Z TYMIANKIEM 143

uzyskałam smak podobny do ruskich pierogów. Całość oprócz soli przyprawiłam pieprzem oraz tymiankiem, dzięki temu stały się one bardziej wyraziste i aromatyczne.  Kopytka ruskie podałam polane masłem z bułką tartą, ale również można okrasić je smażoną cebulką lub jak ktoś lubi- skwarkami. P.S. Z podanego przepisu wychodzi duża rodzinna porcja (ponad 100 sztuk) 👪   Składniki: 1 kg ziemniaków(...)półtłustego 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej + do podsypywania 1 jajko 2 małe cebule 1 łyżeczka suszonego tymianku sól, pieprz 1 łyżka oleju Dodatkowo: 50 g masła 2 łyżki bułki tartej Wykonanie: Ziemniaki obieramy, myjemy, kroimy na mniejsze kawałki i wrzucamy do garnka. Zalewamy wodą, solimy i gotujemy do miękkości. Odcedzamy i studzimy. Cebule obieramy, kroimy w drobną kosteczkę

Kuchnia MagdaLeny
Ekspresowe bułki twarogowe 156

rozetrzeć z jajkami i przyprawami, dodać mąkę i proszek do pieczenia i wszystko dokładnie wymieszać. Masa nie będzie wyglądać jak zwarte ciasto, ale nie dodawajcie więcej mąki inaczej Wasze bułki będą twarde po upieczeniu. Mokrymi dłońmi podzielić ciasto na 4 równe części, uformować kulki i delikatnie je spłaszczyć. W razie potrzeby jeszcze raz nawilżyć dłonie. Wyłożyć bułki na blachę wyścieloną(...)papierem do pieczenia i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 25-30 minut. Smacznego Ekspresowe bułki twarogowe Ekspresowe bułki twarogowe Artykuł Ekspresowe bułki twarogowe pochodzi z serwisu Kulinarne życie Armine

Smaki Armine
Bułki polskie 169

Smaczne i proste bułki pszenne na zaczynie drożdżowym. Receptura na "bułki polskie" pochodzi z bardzo interesującej rosyjskiej książki z 1940 r. "350 sortov khlebo-bulochnykh izdeliy". Przepis na 6 bułek po ok. 130 g ciasta każda: Zaczyn  300 g mąki pszennej typ 550, 200 g letniej wody, 5 g drożdży świeżych prasowanych, Drożdże rozpuścić dokładnie w wodzie, dodać mąkę(...)razy złożyć w kopertę lub krótko przemieszać mikserem(odgazować). Po fermentacji ciasto podzielić na porcje po 130 g, kulać okrągłe bułeczki, zostawić na 5 minut odpoczynku. Uformować podłużne bułki, zostawić do pełnego wyrośnięcia na 20-30 minut, szwem do góry. Technikę formowania podobnych, podłużnych bułek można zobaczyć na przykład na tym filmiku z YouTube . Wypiek 235-245C, piekarnik naparować

Przepisy na domowy ser i chleb