bułki - 33426 przepisów (strona:132/2229)

Kotlety mielone z czosnkiem. 84

tradycyjne kotlety mielone znajdziecie tutaj . (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Kotlety mielone z czosnkiem Składniki 600 g mięsa mielonego z łopatki 400 g mięsa mielonego wołowego 1 jajko 1 bułka pszenna 2 ząbki czosnku 1 łyżka majeranku 1 cebula 4 łyżki wody sól pieprz bułka tarta olej Instrukcje Mięso mielimy dodajemy jajko, cebulę kroimy drobno i smażymy na złoty kolor, bułkę(...)namaczamy w wodzie, odciskamy. Bułkę, cebulę i czosnek blendujemy, dodajemy do mięsa. Pozostałe składniki czyli woda, sól około pół łyżeczki, pieprz, majeranek dodajemy do mięsa i dokładnie mieszamy. Jeśli masa jest zbyt rzadka można dodać odrobinę bułki tartej. Formujemy kotlety – wielkość taką jak lubimy. Smażymy na średnim ogniu do czasu aż będą rumiane, pamiętając żeby nie nakłuwać widelcem podczas smażenia

To co lubię - gotuję i polecam
Pulpety w sosie pomidorowym 71

szybkie w przygotowaniu. No i smakują maluchom. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Pulpety w sosie pomidorowym Składniki 300 g mielonej wołowiny 300 g mielonej wieprzowiny 1 żółtko 1 sucha bułka mleko do namoczenia bułki 500 g passaty pomidorowej 1 duża cebula tymianek rozmaryn mały pęczek natki pietruszki sól pieprz bułka tarta olej do smażenia Instrukcje Bułkę namaczamy w mleku. Mięso mieszamy(...)razem z żółtkiem i namoczoną bułką, dodajemy sól, pieprz i posiekaną drobno natkę pietruszki. Możemy również doprawić tymiankiem i rozmarynem. Dokładnie mieszamy i formujemy pulpety wielkości orzecha włoskiego. Cebulę kroimy w piórka, do garnka wlewamy niewielką ilość oleju około 3-4 łyżki, wrzucamy pokrojoną cebulę i chwilę smażymy. Całość zalewamy pomidorami i dusimy na małym ogniu. Na patelni rozgrzewamy olej

To co lubię - gotuję i polecam
Kotlety mielone z porem w paprykowej panierce 84

stole. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 500 gram mięsa mielonego 1 por 1 kajzerka namoczona w mleku 1 jajko 2-3 ząbki czosnku sól, pieprz, majeranek, przyprawa do mięsa mielonego bułka tarta do obtoczenia kotletów 1-2 łyżeczki słodkiej papryki olej lub smalec do smażenia (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie: kajzerkę/bułkę namaczamy w mleku i dobrze odciskamy, pora kroimy(...)cienkie półplasterki a następnie sparzamy wrzątkiem, do dużej miski przekładamy mięso, wbijamy jajko, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, odciśniętego pora i bułkę. Doprawiamy solą, pieprzem, majerankiem i przyprawą do mięsa. Dokładnie wyrabiamy aż powstanie jednolita masa. na talerz lub do miski przesypujemy bułkę tartą, wsypujemy do niej paprykę i mieszamy, z wyrobionego mięsa dłońmi formujmy kotlety i obtaczamy

Blog kulinarny S9.PL
Łatwe bułeczki pszenne 159

Łatwe bułeczki pszenne Kolejny prosty przepis na bułki pszenne. Tym razem bułki na suchych drożdżach . Moje dziś nie mają jakiś oszałamiających kształtów. Bułki ze zdjęcia przygotowałam na szybko nad wodę. Do tego pudełka wypełnione po brzegi warzywami i było pysznie Często przygotowuję takie domowe bułki na różne wyjazdy, piknik czy śniadanie. Prosto, a jak pysznie. Polecam i Wam te łatwe

Słodkie okruszki
FASOLKA SZPARAGOWA Z MASŁEM I BUŁKĄ TARTĄ 116

FASOLKA SZPARAGOWA Z MASŁEM I BUŁKĄ TARTĄ Żółta czy zielona fasolka szparagowa to bardzo smaczny dodatek do obiadu lub może stanowić samodzielne danie. Tą fasolkę w mojej rodzinie zawsze robiło się z podsmażoną na maśle bułką tartą jako osobne danie.  Składniki: 1 kg fasolki szparagowej 100g masła 4-5 łyżek bułki tartej sól Sposób przygotowania: 1. Fasolkę dokładnie myjemy(...)dłużej) 5. Ugotowaną fasolkę odcedzamy z wody i wykładamy na talerz. 6. W międzyczasie, gdy gotujemy fasolkę, na patelni lub w małym garnuszku rozpuszczamy masło. 7. Wsypujemy do niego bułkę tartą. 8. Mieszany , doprowadzamy do zrumienienia. 9. Fasolkę podajemy ciepłą, polaną zrumienioną bułką tartą. SMACZNEGO

Kulinarnie z Polką na Kresach
Kluski ze szpinakiem i serem 88

nawet samodzielnie z jaką surówką. Polecam serdecznie, bo to w sumie proste i smaczne danie. POTRZEBUJEMY 150 g świeżego szpinaku 6 łyżki startego sera żółtego 200 g czerstwych bułek 3 ząbki czosnku 2 jajka 2 łyżki bułki tartej Średnią cebulę Garść natki pietruszki Olej do smażenia Sól i pieprz PRZYGOTOWANIE Kroimy bułki w drobną kostkę i skrapiamy wodą. Szpinak myjemy(...)wrzucamy na wrzątek. Po dwóch minutach odcedzamy go i mieszamy z jajkami. Dodajemy sól i pierz według uznania. Rozgnieciony czosnek i drobno posiekaną natkę łączymy z bułką i szpinakiem. Cebulę kroimy na drobne kawałki i smażymy do złotego koloru na oleju. Dodajemy ją do naszej masy. Na końcu do całości wrzucamy bułkę tartą i połowę sera. Wyrobione ciasto odstawiamy

Fleksitarianizm.pl
FASOLKA SZPARAGOWA ŻÓŁTA Z BUŁKĄ TARTĄ- DOSKONAŁA DO OBIADU 79

wiem jak Wy, ale ja wręcz uwielbiam żółtą fasolkę i zawsze wyczekuję pory, kiedy pojawia się ona w sklepach. Mogłabym ją jeść codziennie, zarówno w wersji z bułką tartą jak i tą ugotowaną, wyjętą prosto z wody.  Fasolka z bułką tartą to doskonały dodatek do obiadu, podana z mięsem i ziemniakami. Taki obiad posmakuje każdemu :) Składniki: * 500 g fasolki(...)szparagowej żółtej * 3 łyżki bułki tartej * 3 łyżki masła * sól do smaku Wykonanie: Fasolkę szparagową umyć, z obu stron odciąć ogonki. Jeśli fasola jest długa to przekroić ją na pół. Ugotować do miękkości w osolonej wodzie, następnie fasolę zlać z wody na sitko. Na patelni rozpuścić masło, podsmażyć bułkę tartą. Pod koniec smażenia dodać fasolkę, całość dobrze wymieszać, aby bułka

Zrób to smacznie
Kotleciki rybne 90

dziecka. Idealnie smakują z młodymi ziemniakami i mizerią. Tutaj znajdziecie przepis na   kotleciki z łososia Składniki: 1 kg ryby (u mnie dorsz) 1 cebula 2 jajka 1 duża bułka bułka tarta olej do smażenia sól, pieprz Wykonanie: Rybę oczyścić, umyć i zmielić w maszynce do mielenia mięsa. Bułkę zamoczyć w wodzie/mleku odcisnąć. Cebulę posiekać, zeszklić. Do ryby dodać bułkę(...)cebulę, jajka i doprawić do smaku solą i pieprzem. Wszystko dokładnie wymieszać. Z masy uformować kotlety, obtaczać w bułce tartej. Na patelni rozgrzać tłuszcz i smażyć z obu stron na złoty kolor. Smacznego

magiczna kuchnia Kasi
Pasztet z królika 107

tego smaku warto się poświecić. Najlepszy pasztet domowy! Składniki: 1 kg mięsa z królika 300 g wątróbki drobiowej 300 g surowego boczku/słoniny 3 jajka 1 bułka bułka tarta masło/olej 3 marchewki 2 pietruszki 1/2 średniego selera 1 cebula 3 liście laurowe 5 ziarenek ziela angielskiego 1 łyżka majeranku 1/2 łyżeczki słodkiej czerwonej papryki(...)ziele angielskie, lekko solimy i wlewamy wody tylko tyle by przykryła całe mięso. Gotujemy pod przykryciem do miękkości mięsa. Na patelni rozgrzać tłuszcz i usmażyć wątróbkę. Bułkę namoczyć, odcisnąć. Mięso z królika, boczek, wątróbkę, bułkę oraz warzywa przepościć przez maszynkę do mielenia mięsa. Następnie dodać jajka, majeranek, paprykę i doprawić do smaku solą

magiczna kuchnia Kasi
Knedle z truskawkami 61

ugotowanych ziemniaków 450 g mąki pszennej 3 średnie jajka 1/2 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki cukru 500 g truskawek Dodatkowo cukier brązowy śmietana 50 g masła 3 łyżki bułki tartej Instructions Zimne wcześniej ugotowane ziemniaki przecisnąć przez praskę. Dodać mąkę, sól, cukier i jajka, zagnieść miękkie ciasto. Uformować wałek, nożem odcinać małe kawałki ciasta, na dłoni uformować małe niezbyt cienkie(...)wodę z solą. Knedle włożyć do wrzącej wody. Gotować około 3-4 minuty od momentu wypłynięcia na wierzch, wyjmować na talerz łyżką cedzakową. Na rozgrzaną patelnię wsypać bułkę tartą i delikatnie ją zrumienić, dodać masło, jak tylko się roztopi zdjąć z ognia. Knedle polać przygotowaną bułką z masłem, posypać cukrem. Druga wersja dodatków do knedli, to śmietana

SprawdzonaKuchnia.pl
Pierogi z borówkami 68

smakiem, to czyste ręce. Borówka jest trwalszą jagodą i nie rozmiażdża się tak jak jagoda leśna:) Pierogi z borówkami podaję ze słodką śmietaną lub z masełkiem i przypieczoną tartą bułką, to naprawdę jest pyszny obiad, polecam! Print Pierogi z borówkami .wprm-recipe-rating .wprm-rating-star.wprm-rating-star-full svg * { fill: #343434; } Domowe pierogi z borówkami i cynamonem, najlepsze. Course Obiad Cuisine(...)małe jajko 1 szczypta soli 150 ml gorącej wody Składniki na farsz 1/2 kg borówek amerykańskich 4 łyżki cukru 1/2 łyżeczki cynamonu Dodatkowo śmietana cukier lub masło i tarta bułka Instructions Przy wyrabianiu ciasta posiłkuję się maszyną do pieczenia chleba, jeśli taką macie wykorzystajcie ją do tego przepisu. Wszystkie składniki (według kolejności) wkładam do maszyny i nastawiam program do wyrabiania

SprawdzonaKuchnia.pl
Placki z kaszy jęczmiennej z sosem grzybowym 64

kaszy jęczmiennej gruba - perłowa 1/2 cebuli sól pieprz oregano bazylia, natka pietruszki lub inne ulubione zioła 1 jajko 30 - 50 g tartego sera parmezan olej do smażenia bułka tarta Na sos 150 g grzybów najlepiej leśnych świeżych lub mrożonych ( ewentualnie pieczarki ) 1/2 cebuli sól pieprz 3 ząbki czosnku śmietana olej i masło rozmaryn natka pietruszki Instructions Grzyby umyć, pokroić (rozmrozić(...)doprawić śmietaną i ziołami Kaszę ugotować, odcedzić Do przestudzonej kaszy dodać jajko, starty ser, zioła Całość dokładnie wymieszać doprawić do smaku Jeśli masa będzie zbyt rzadka dodajcie odrobinę bułki tartej Z masy uformować kotlety obtoczyć w bułce tartej, smażyć z dwóch stron na złoty kolor Smacznego!   [mediagrid cat=”426″ filter=”0″ r_width=”auto

SprawdzonaKuchnia.pl
Ravioli z dynią na słodko 80

również przypadną do gustu. Forma w jakiej je zrobicie jest dowolna, może to być klasyczny kształt pierogów, tortellini… Proponuję podać z klarowanym masłem i przypieczoną tartą bułką lub ze słodką śmietaną i cynamonem. Smacznego! Print Ravioli z dynią na słodko .wprm-recipe-rating .wprm-rating-star.wprm-rating-star-full svg * { fill: #343434; } Niecodzienne ravioli z nadzieniem dyniowym z dodatkiem twarożku. Course(...)puree z dyni 1 średnie jajko 250 g serka ricotta 3 łyżki mąki ziemniaczanej 1/2 łyżeczki cynamony 1 łyżka cukru waniliowego 1 łyżka miodu Dodatkowo do wyboru śmietana cynamon bułka tarta masło Instructions Składniki na ciasto umieścić w misce, zagnieść gładkie ciasto. Zawinąć w folię spożywczą i zostawić na około 1/2 godziny aby odpoczęło. Pure z dyni umieścić

SprawdzonaKuchnia.pl
Szarlotka orzechowa 70

rodzynek 1 łyżka maki ziemniaczanej sok z 1/2 cytryny i otarta skórka z niej 4 łyżki cukru trzcinowego ilość zależy jakich jabłek użyjecie Dodatkowo 3 białka 4 łyżki tartej bułki 80 g drobnego cukru Instructions Orzechy zmiksować na drobny piasek, najlepiej zrobić to w malakserze lub młynku do kawy. Do zmielonych orzechów dodać mąkę, proszek do pieczenia, przyprawy(...)pudrem, świetnie smakuje z gałką lodów cynamonowych. Smacznego! Notes Jabłek jest dość dużo, ale na tę wielkość blachy jest ok! Jeśli macie sporo mniejszą blaszkę zmniejszcie ilość jabłek. Tartą bułkę stosujemy do wysypania blaszki jeśli nie mamy papieru do pieczenia. Najpierw blaszkę trzeba posmarować tłuszczem, a następnie obsypać bułka tartą. Nutrition Serving: 56 g | Kalorie: 271 kcal | Carbohydrates

SprawdzonaKuchnia.pl

Proponowane wyszukiwania