Drożdżówki z budyniem i truskawkami polecają się na śniadanie, podwieczorek, kolację lub przekąskę do kawy :) Proste w przygotowaniu zachwycają w smaku i w wyglądzie. A
Tagebuch po polskuW sezonie letnim musowo muszą być.. jagodzianki :) Takie z duż ą porcją jagó d, ciepłe z piekarnika takie lubię najbardziej :) Składniki: 500 g mąki
Delicious TitbitsRazem z Agnieszką - moją najmłodszą siostrą - przygotowałyśmy na weekend drożdżówki z serem. Inspiracją dla nas był przepis z książki "Łasuch literacki..." Małgorzaty Musierowicz na buchty
Miksturownikdżem i połączyłam je z dynią . Tej jesieni postanowiłam sprawdzić jej smak ponownie i nie dodawać do niej zbytniej ilości innych składników. Wyszedł przepyszny mus, którego część zużyłam do bułeczek (przepis wkrótce), a reszta miała być zawekowana, ale w słoiki poszła tylko część, bo mus szybko znikał z garnka pod byle pretekstem ;) Składniki (na prawie 1,5 litra musu(...)cukier całkowicie się rozpuści, a masa będzie bardzo gorąca. Gorący mus można wkładać do słoików, zakręcić i odstawić do powolnego stygnięcia. Ale można też podać jako deser lub słodką przekąskę na ciepło lub na zimno. Mus naprawdę polecam! Jest przepyszny i łatwy do wykonania. Dla mnie dodatkowym atutem jest niewielka ilość składników i krótki czas przygotowania (od mycia owoców
Weekendy w domu i ogrodziesłodkie, ale za to mięciutkie i pulchniutkie ślimaczki drożdżowe z owocami lata- borówkami i jagodami. Osobiście użyłam mrożonych- rozmrożonych, ale nic to nie zaszkodziło :) Śmiało można także użyć dostępnych świeżych owoców, a jeśli zachomikujemy takowe do zimy, to i wtedy możemy cieszyć się pysznymi drożdżówkami :) Składniki: Ciasto: 1/2 kg mąki pszennej tortowej 1/2 szklanki mleka 3.2% 1/3 szklanki jogurtu naturalnego(...)wzdłuż szerszego boku. Dzielimy na 12 części i układamy leżąco na wyłożonej papierem blaszce robiąc ok 2cm odstępy. Smarujemy roztrzepanym jajkiem. Ponownie pozostawiamy do wyrośnięcia na ok 20 min. Bułeczki wstawiamy do nagrzanego do 180 st C piekarnika na ok 25 minut. 3. W czasie pieczenia przygotowujemy lukier mieszając ze sobą przegotowaną wodę, cukier puder oraz sok z cytryny
Kuchnia w czekoladzieserek naturalny homogenizowany, który zamieniłam na twaróg biały mielony - bo taki akurat miałam. Następnym razem zmienię odrobinę proporcje, bo ciasto wychodzi bardzo luźne i raczej mało słodkie (uratowała je słodka polewa no i oczywiście nadzienie). Wyrastają jednak pięknie i są bardzo puszyste nawet na następny dzień :)) Składniki: (na 14 dużych sztuk) 650g mąki pszennej (dodatkowo ok. 200g do podsypania(...)stolnicę) obsypany mąką i zagniatamy formując długi walec. Walec dzielimy na równe części. Każdą część rozpłaszczamy na dłoni, a na środek nakładamy jagodowe nadzienie. Sklejamy dokładnie i formujemy podłużne bułeczki. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i odstawiamy do ponownego wyrośnięcia na ok 25 minut. Pieczemy w temp. 175st na złoty kolor - u mnie około 15-17 minut
Walijskie Pichceniebyły te bułki dyniowe z Filozofia Smaku . To jeszcze nie są te których szukam, ale też są przepyszne! W smaku lekko słodkawa, ale świetnie smakuje zarówno z wędliną jak słodką konfiturą, a cieplutkie z masłem bossskie! Zanim postanowiłam umieścić przepis na blogu kilka razy upiekłam je w domu, aby sprawdzić czy ciasto za każdym razem tak samo i wychodzi ;) Jedynie(...)godzinę (jeśli w kuchni jest chłodno można zostawić nawet na 2 godziny) do podwojenia swojej objętości. Następnie ciasto podzieliłam na 6 prawie równych części :) z których uformowałam 6 bułeczek, lekko spłaszczyłam je i przełożyłam na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i odstawiłam na około 30 minut do napuszenia, potem posmarowałam każdą z nich żółtkiem wymieszanym z łyżką wody, posypałam
Blondynka Gotujekażdym razem nie byłam zadowolona. I wiem, że byłabym jeszcze bardziej niezadowolona gdybym ściśle trzymała się przepisu ale tego nigdy nie robię (no chyba, że piekę jakieś bułeczki bo to nie moja działka). Zarzuciłam więc korzystanie z przepisów. Zwykle moją książką kucharską jest moja głowa, ale czasami warto się czymś zainspirować. I tak było tym razem. Wracałam z pracy(...)ręcznik papierowy aby odsączyć je z tłuszczu. Usmażone partie przykrywamy folią aluminiową albo talerzem aby chronić przed wystygnięciem. Serwujemy gorące. Podajemy np. z sosem tatarskim. Ja używam ulubionego słodko-kwaśnego azjatyckiego sosu śliwkowego. Do tego cząstki cytryny do skropienia krewetek. Ciasto jest cienkie i delikatne, a krewetki soczyste i miękkie. Polecam
OstryKęszwykle gdy przychodzi weekend muszę upichcić coś słodkiego. W tym tygodniu znalazłam ten przepis na pyszne tartaletki😀 No dobrze, ale mąka migdałowa jest taka droga… trzeba więc zmodyfikować przepis, żeby był tak samo smaczny, a tańszy. Chwała wam orzeszki ziemne!😉 You made my day!😉 A do tartaletek krem cytrynowy, taki słodziutko-kwaśny… Albo owoce leśne zapiekane w tartaletkach(...)środka krem cytrynowy. Jeśli używamy owoców leśnych można je wsadzić do gorących tartaletek na 3-4 minuty przed końcem pieczenia i zapiec razem😉 Pychota, rozchodzi się jak ciepłe bułeczki😀 Aż schowałam dwie dla siebie, bo bałam się że mi nie zostanie😛 Smacznego
Jak gotować i nie zwariowaćnajlepszym razie dochodziłam do otwarcia strony i gapienia się w biały, pusty ekran... A często nawet tam nie udało mi się znaleźć.Najpierw piątek, kiedy pół dnia piekłam bułeczki i ciasteczka na sobotę, na wieczór panieński siostry C. Bezlaktozowa i bezglutenowa dieta Connie zawsze jest dla mnie dużym wyzwaniem, tym razem jednak poszło gładko, a efekt przeszedł moje oczekiwania - dawno(...)poza tym jej różowy kolor dodał ciastu niewątpliwego uroku.Jedyną wadą tej szarlotki jest fakt, że troszkę się rozpada przy krojeniu - niemniej smak zdecydowanie to wynagradza.Jeśli lubicie niezbyt słodkie ciasta (tylko dwie łyżki i jedna łyżeczka cukru); takie, w które można się wgryźć (dosłownie), to to jest zdecydowanie coś dla Was.Szarlotka z kisielową piankąSkładniki:(na formę o średnicy
Pożeraczka, czyli raz adobrzemazidło nie chce zbyt łatwo spływać. Ale za to jaka satysfakcja, gdy w końcu z powodzeniem dobierzemy się do pomidorowego skarbu w środku :) Ketchup sam w sobie jest dość słodki i mimo, że nie zawiera cukru, zdecydowanej słodkości dodaje mu koncentrat soku jabłkowego , którego jest w nim aż 50% ogólnego składu. Przyznam szczerze, że jak dla mnie za dużo(...)sera - wąskie, grubo krojone półplastry 2 ogórki kiszone - średnie, pokrojone w plasterki prażona cebulka - sklepowa :) ketchup bez dodatku cukru dla dzieci BIO od PRIMAVIKA 1 białko - roztrzepane, do posmarowania bułeczek przed pieczeniem czarny sezam - do posypania bułeczek przed pieczeniem Masło roztopić w garnuszku na wolnym ogniu. Dodać mleko oraz 1 łyżeczkę cukru i podgrzać do letniej temperatury, co jakiś czas
Grunt to przepis!wspaniałe. Nie ważne, że czasami pękały, nie ważne, że często nie doczekiwały lukrowania, smakowały bajecznie! A wszystko dzięki cudownemu ciastu i domowej masie makowej - bogatej w bakalie, wilgotnej i słodkiej od miodu. Tak pysznej, że trzeba było się powstrzymywać, by nie wyjeść jej z miski łyżeczką, by mogła później stanowić nadzienie makowca. Jestem zdecydowaną zwolenniczką przygotowywania tego typu półproduktów(...)białek.Gotową masę makową - jeszcze bez dodatku białek! - przechowujemy kilka dni (nawet do tygodnia) w lodówce. Jeśli chcemy wykorzystać ją jako nadzienie do ciasta lub bułeczek, należy wyjąć ją wcześniej z lodówki, pozwolić się trochę ogrzać i gdy osiągnie temperaturę pokojową, wymieszać z ubitymi białkami.Smacznego!PS. Mój przepis na masę makową, to wersja nieco skrócona - z maku
Ratunku obiadPięknie pachnące i bardzo smaczne drożdżówki z jagodami. Świetnie pasują na śniadanie czy do kawy. Przypadną do gustu każdemu- i małym i dużym :) Zapraszam! Jagodzianki Składniki
Tagebuch po polskuzielonego na czerwony, a bardziej dojrzałe łodygi tracą swoją cierpkość i stają się słodsze. Rabarbar można jeść na surowo, gotować, piec oraz przerabiać na przetwory. Rewelacyjnie sprawdza się w słodkich wypiekach. Rabarbar pochodzi z Chin i w tradycyjnej chińskiej medycynie stosowany był jako środek przeczyszczający. Ponadto rabarbar ma właściwości odkażające, antybakteryjne i przeciwzapalne. Ma niski indeks glikemiczny, jest niskokaloryczny(...)mleka 100 g roztopionego masła 1 jajko 10 g drożdży instant 2,5 łyżki cukru szczypta soli Dodatkowo: 1 jajko wymieszane z 1 łyżką mleka do posmarowania bułeczek przed pieczeniem budyń waniliowy (przygotowany według instrukcji na opakowaniu Przygotowanie: M ąkę mieszamy z suchymi drożdżami, dodajemy pozostałe składniki, wyrabiamy, pod koniec dodajemy masło. Ciasto wyrabiamy dość długo, powinno być miękkie
Smakowity Blog KulinarnyTakie choinki miałam chęć zrobić już dawno temu...ale zawsze coś stało na przeszkodzie...aż w końcu postanowiłam je zrobić...Choineczki wyszły pyszne..ja zwiększyłam
Moje domowe kucharzenie