Pyszne drożdżówki, nadziane całą górą cudownych malin :) Delikatne, puszyste i mięciutkie. Oblane słodkim lukrem, który jest tutaj przysłowiową kropką nad i ;) Idealne na śniadanie czy podwieczorek, najlepsze z kubkiem mleka :) Polecam! Składniki: 450 g mąki pszennej 200 ml mleka 60 g masła 2 łyżki kremowego serka naturalnego 2 małe jajka 4 łyżki cukru 1 łyżka cukru waniliowego 1 opakowanie suchych(...)ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 60 minut. Wyrośnięte ciasto podzielić na 9 kulek, uformować je w płaskie placki i na ich środek nakładać maliny. Bułeczki mocno zlepić, układać je na blasze, wyłożonej papierem do pieczenia, łączeniem do dołu, odstawić na około 20 minut do napuszenia. Piec w temperaturze 180 stopni przez około 15 - 20 minut
Domowa cukiernia Ewyodłożyć do lodówki na noc. Rano wstajemy, wyjmujemy blachę z lodówki, grzejemy piekarnik do 200, stopni, bułki smarujemy białkiem i posypujemy sezamem, w ciągu 30 minut mamy pyszne śniadaniowe bułeczki. Wczoraj zrobiłam podwójna porcję ciasta i właśnie tak postąpiłam z połową bułek, by dziś cieszyć się ciepłym pieczywem rano. Pieczemy ok. 15 minut pilnując, by ładnie zbrązowiały. Zawsze grzałka górna(...)pominąć przy wołowinie) 3 średnie korniszony 1 łyżka musztardy 2-3 łyżki sosu sojowego 2 żółtka 20 cm kawałek selera naciowego łącznie z częścią ulistnioną pieprz, sproszkowana czerwona słodka papryka olej słonecznikowy i masło klarowane do smażenia Kroimy drobniutko seler, korniszony, boczek, łączymy z mięsem, musztardą, sosem, żółtkami i dosmaczamy wg upodobań pieprzem i papryką. Następnie wyrównujemy przygotowane mięso
I tu będę miała takie teDomowe drożdżówki smakują najlepiej. Z wiśniami robiłam po raz pierwszy i na pewno nie ostatni. Aromatyczne, kwaskowate wiśnie ze słodką, cynamonową kruszonką smakowały wyśmienicie. Świetne na drugie śnadanie lub podwieczorek do kawy. Nie otulałam wiśni ciastem, ale pozostawiłam je na wierzchu i posypałam kruszonką. Nie tylko ładnie się prezentowały, ale wisienki dobrze się trzymały. Składniki na ciasto: 420 g mąki(...)wyrośnięcia. Powinno podwoić objętość zagnieść składniki na kruszonkę, zawinąć w folię i odstawić do lodówki wydrylować wiśnie ciasto powtórnie zagnieść. Podzielić na 12 kawałków. Z każdego kawałka uformować bułeczkę, następnie rozpłaszczyć w dłoniach i ułożyć, zachowując odstępy, na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryć ściereczką i odstawić do napuszenia. Gdy bułeczki urosną wilgotnym denkiem od szklanki zrobić w każdej
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!bułek wcale nie jest trudne! :) Wegeburgery z soczewicy Składniki: 1 szklanka czerwonej soczewicy 2 szklanki wody ok. 0,5 szklanki suchej kaszy kukurydzianej (lub kaszy manny) jajko (niekonieczne) Papryka słodka, chilli, sól, pieprz, majeranek, curry, czosnek granulowany Bułka tarta lub otręby do panierowania Przygotowanie: Soczewicę gotujemy w wodzie do miękkości, a nawet do lekkiego rozgotowania. Zdejmujemy z ognia, do gorącej(...)drożdże, zalewamy szklanką wody z mlekiem, dodajemy ok. łyżeczki cukru i zostawiamy na chwilę ;). Później dodajemy oliwę i sól, wyrabiamy miękkie, elastyczne ciasto, w razie potrzeby dolewając płynu. Formujemy bułeczki (mi wyszło 7 sporych bułek, powinno wyjść koło 10-12 bułeczek "normalnej" wielkości). Zostawiamy na chwilę do wyrośnięcia, smarujemy pozostałą wodą z mlekiem i posypujemy, w moim przypadku, z braku
Kuchnia w szuwarachSezon truskawkowy w pełni :D Dlatego proponuję słodkie, puszyste drożdżówki z truskawkami i kruszonką. Wyśmienicie smakują ze szklanką mleka. Polecam! Składniki: Ciasto: 2 1/2 szkl. mąki pszennej 3/4 szkl. letniego mleka 3 łyżki cukru 60 g miękkiego masła 10 g świeżych drożdży 1 jajko szczypta soli Kruszonka: 40 g masła zimnego 80 g mąki pszennej 40 g cukru Dodatkowo(...)Odstawić w ciepłe miejsce na około 1,5 godziny do podwojenia objętości. Po tym czasie ciasto krótko wyrobić i podzielić na około 10 równych części. Z każdej uformować okrągłą bułeczkę i umieścić ją na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawić do napuszenia na około 40 minut. 2. Kruszonka: Wszystkie składniki wyrobić palcami. 3. Gdy bułeczki wyrosną, dnem okrągłej szklanki
Nastoletnie Wypiekaniewykorzystania. Uwielbiam wszystko, co zawiera mak i tak jak już pisałam we wczorajszym poście, makowiec to dla mnie świąteczna tradycja. Żeby był naprawdę dobry, masa makowa musi być słodka i pełna bakalii, a ciasto mięciutkie i mokre od makowego nadzienia. Jednak jako że bardzo lubię eksperymenty, nie byłabym sobą, gdybym i tym razem nie spróbowała zrobić czegoś bardzo tradycyjnego nieco(...)bałam, a okazało się, że nie ma czego. Teraz nie tylko już się drożdży nie boję, ale uwielbiam z nimi pracować. Drożdżowce piekę więc często i chętnie. Ciasta, bułeczki, nawet chleby, a tym razem wieniec makowy. Receptura na ciasto pochodzi ze starszej ode mnie książki (z 1974 roku!), która była podręcznikiem mojego taty w technikum. Zmodyfikowałam ją tylko odrobinę
Ratunku obiadkońcu znajduje się jeszcze dodatkowo recenzja bezglutenowych chlebów chrupkich Incola. CHLEBY "ŚWIEŻE" ŚWIEŻY CHLEB Z ZIARNAMI ŚWIEŻY CHLEB Z KMINKIEM ŚWIEŻY CHLEB Z MACZKIEM BUŁECZKA "CIABATTA" RUSTYKALNY CHLEB BIAŁY RUSTYKALNY CHLEB CIEMNY OCENA: Gdybym miała tak ogólnie napisać czy chleby mi smakowały, to moja odpowiedź brzmiałaby tak. Choć niektóre były lepsze, a niektóre gorsze(...)pierwsze chleby nie zawierają dodatku mleka! Chleby rustykalne smakowały mi najmniej. Powodem była zbyt duża obecność cukru , co spowodowało, że chleby zamiast być pieczywem wytrawnym stały się słodkim wypiekiem . Oprócz cukru i melasy trzcinowej doszedł nieszczęsny syrop glukozowy :( Ponad to w składzie pojawiło się mleko w proszku, choć nie ono jest najgorsze, skład wzbogaciły także substancje zagęszczające, nawilżające
Zdrowie na języku :PDziś mam dla Was kolejne fantastyczne, orzeźwiające ciasto cytrynowe! ( Bo że ciasta cytrynowe lubicie, to ja doskonale wiem, bo każdego dnia przysyłacie mi zdjęcia upieczonego przez
Ostra na Słodkodość długo. W końcu zebrałam się w sobie i zrobiłam ;) Przejrzałam znajome i nieznajome blogi w poszukiwaniu inspiracji i dwa z nich zaciekawiły mnie szczególnie. Pierwszy to blog słodko-słonej, a drugi to blog jednego z moich ulubionych miłośników kuchni, czyli edicook. Popatrzyłam, pomyślałam i ruszyłam do kuchni. Tak właśnie powstało moje pierwsze fondue :) do doskonałości zapewne daleko(...)rozgniotłam, natarłam nim kociołek, czosnek został w środku, żeby nadawać smaku :)Masę serową przełożyłam do kociołka z podgrzewaczem i podałam na stół wraz z bułeczką i - oczywiście - lampką białego wina.zanim zdążyłam zrobić zdjęcie, masa serowa zaczęła zastygać na widelczyku ;)Firmie EMAKO dziękuję za przesłanie ceramicznego kompletu do fondue. Jest
Codzienna kuchnia niecodziennaUformować z ciasta kulę, zwilżyć wodą, przykryć folią spożywczą i wstawić do lodówki na ok. 1 - 1,5 godz. Piersi kurczaka oczyścić i przekroić (poziomo wzdłuż), doprawić pieprzem, papryką słodką, rozmarynem, skropić olejem, zafoliować i odstawić. Oczyścić warzywa, różyczki brokuła obgotować w osolonej wodzie, resztę pokroić w piórka/paski, pieczarki osobno. Obsmażyć pieczarki bez soli i bez oleju, a następnie(...)ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę. Delikatnie podpieczony spód smarujemy częścią sosu, i kolejno rozsypujemy resztę składników. Pieczemy na złoty kolor. Jeśli zdecydowaliśmy się zostawić 2 kulki ciasta, formujemy bułeczki i pieczemy na złoto, będą na kolację
Lubię to gotujęPiekłam je dawno temu...czyli zawieruszony przepis.. 40 dkg mąki 3 -4 łyżki cukru 3 dkg drożdży 70 g masła 100 ml mleka 1
Moje domowe kucharzeniekalafiora, przełożyć do naczynia żaroodpornego i wstawić do nagrzanego pieca. Piec 30 minut. 1 mały kalafior 1 łyżka mielonego kuminu (kminu rzymskiego) 1 łyżka mielonej kolendry 1 łyżka wędzonej słodkiej papryki 1 łyżeczka mielonego chilli 3 łyżki oleju rzepakowego lub oliwy Upieczonego kalafiora przełożyć do blendera. Dodać odsączoną ciecierzycę, tahinę, czosnek i 3 łyżki oleju/oliwy. Zmiksować (w razie potrzeby można(...)rozgrzać 2 łyżki oleju, poukładać kotlety. Smażyć po ok. 6 minut z każdej strony, aż będą chrupiące z wierzchu i gorące w środku. 2 łyżki oleju rzepakowego lub oliwy Bułeczki przekroić. Podgrzać na patelni z odrobiną oleju/oliwy. Dolną połówkę bułeczek posmarować grubo hummusem kalafiorowym, ułożyć po łyżce reliszu cebulowego, następnie plaster sałaty, gorące kotlety, plastry ogórka kiszonego i pomidora
Moja Delicjakalafiora, przełożyć do naczynia żaroodpornego i wstawić do nagrzanego pieca. Piec 30 minut. 1 mały kalafior 1 łyżka mielonego kuminu (kminu rzymskiego) 1 łyżka mielonej kolendry 1 łyżka wędzonej słodkiej papryki 1 łyżeczka mielonego chilli 3 łyżki oleju rzepakowego lub oliwy Upieczonego kalafiora przełożyć do blendera. Dodać odsączoną ciecierzycę, tahinę, czosnek i 3 łyżki oleju/oliwy. Zmiksować (w razie potrzeby można(...)rozgrzać 2 łyżki oleju, poukładać kotlety. Smażyć po ok. 6 minut z każdej strony, aż będą chrupiące z wierzchu i gorące w środku. 2 łyżki oleju rzepakowego lub oliwy Bułeczki przekroić. Podgrzać na patelni z odrobiną oleju/oliwy. Dolną połówkę bułeczek posmarować grubo hummusem kalafiorowym, ułożyć po łyżce reliszu cebulowego, następnie plaster sałaty, gorące kotlety, plastry ogórka kiszonego i pomidora
Moja DelicjaKarnawał w pełni, a ja mam wolne, więc smażę pączki ;p Dziś kolejna odsłona tych krągłych pyszności, a mianowicie kardamonowe pączki z nadzieniem
Rozpustne gotowanieCHEDDAR to rodzaj angielskiego sera, który jest produkowany z krowiego mleka. Ser ten jest zaliczany do serów podpuszczkowych, dojrzewających oraz twardych. Ser cheddar zawiera
potrawyregionalne