Luty już za nami. Z francuskiego menu największym zainteresowaniem cieszył się kurczak w winie oraz desery wprowadzone w ramach słodkiego piątku, czyli creme brulee i tarta tatin . Czas rozpocząć podróż w nowe rejony. Kierunek? Chiny! Przewertowałam swoje półki w poszukiwaniu książek o kuchni chińskiej i nie znalazłam na nich tyle tytułów ile bym sobie życzyła(...)knajpki. Jedyne czego w kuchni chińskiej nie uświadczymy to pieczywo. Pojawiają się tam jednak ciasta w różnych innych postaciach - wspomniane wcześniej pierogi, chińskie naleśniki, a nawet gotowane na parze bułeczki - boazi. W tym momencie dodam jeszcze tylko, że warto w swojej kuchni posiadać 2 sprzęty, które pozwolą nam się w pełni cieszyć przygotowywaniem chińskich dań - wok i bambusowy parnik
W kuchni wieczoremWitajcie kochani. Wielkanoc przeminęła w dosłownie chwilę. Jednak te krótkie dwa dni zawsze pozostawiają po sobie masę ciepłych, rodzinnych wspomnień, kolejną garść opowieści do kolekcji
Symfonia Smakówtego wszystkiego wykończenie niebia n sko pachnącą kruszonką cynamonową . A wszystko to w ramach weekendowej akcji Ciasto na niedzielę , w której tym razem pieczemy Babki, babeczki . Taki słodki trening przed świątecznym, wielkanocnym wypiekaniem :) ROZCZYN DROŻDŻOWY: 40g świeżych drożdży 75g masła 200ml mleka 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka mąki pszennej CIASTO: 500g mąki pszennej 100g cukru 1 jajko(...)środek każdego placka nałożyć 1-2 czubate łyżeczki dżemu truskawkowego – musi być gęsty, dobrze odparowany z wody . Dokładnie zlepić, by nadzienie się nie wydostało. Tak przygotowane bułeczki układać w tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia – układać zlepieniem do dołu, jedna obok drugiej, pozostawiając między nimi małe przerwy, bułeczki „przytulą się” podczas pieczenia . B lachę z ciastem przykryć ściereczką kuchenną
Grunt to przepis!uwielbiamy i jadamy przynajmniej raz w tygodniu. Nie istotne pizza czy focaccia. Ważne, aby było drożdżowo i pomidorowo. Idealne ciasto drożdżowe musi być dobrze wypieczone i chrupiące, a pomidory słodkie i aromatyczne.Wypróbowalam już wiele ciast na pizze, moim zdecydowanym faworytem jest to z dodatkiem semoliny. Takie ciasto sie nie klei i nie jest gumowate. Dziś zapraszam na zakręconą(...)dobrze wyrośniete ciasto, a przede wszystkim gwarancję, że nie rozmięknie podczas pieczenia. Focaccia jest dobrze upieczona gdy stukając w nią, wydaje głuchy odgłos. Metoda dla maszynistów: Wszystkie składniki na bułeczki umieszczamy w maszynie wg kolejności: płynne, sypkie, na końcu drożdże. Nastawiamy program do wyrabiania i wyrastania ciasta 'dough'. Po zakończeniu ciasto wyjmujemy, krótko wyrabiamy i dalej postępujemy wg powyższego przepisu
Mia Cucina SofietaPamiętam z czasów podstawówki – mój tata często kupował chałkę, delikatną ze słodką kruszonką na wierzchu. Na drugie śniadanie, więc często jadaliśmy z masłem i popijaliśmy szklanką mleka. Postanowiłam przypomnieć sobie ten smak choć pewnie i tak to nie to samo, co kiedyś, ale przynajmniej przywołało miłe wspomnienia. Przepis zaczerpnięty z książki „Nowoczesne kulinaria polskie”, nieco zmodyfikowany przeze(...)Wstawiamy do piekarnika i ustawiamy temperaturę 150 stopni. Pieczemy do 40 minut lub do czasu aż skórka stanie się brązowa. Studzimy na kratce. Z podanych składników można również zrobić bułeczki z kruszonką. Ja żałuję, że swoich nie nadziałam jeszcze dżemem, byłyby jeszcze lepsze. Smacznego
Niebieski kubek z kawaMadzia czasami ma zachcianki. Coś sobie wymyśli i jak tak nie będzie to foch. A wiecie, że z takim fochem to żartów nie ma. A
Marder&Marder ManufactureMaślany, zażółcony dynią, osłodzony powidłami, pyszny place k drożdżowy Tym razem w ramach akcji Ciasto na niedzielę , dajemy popis naszym kulinarnym wenom twórczym, przygotowując różnorodne Dyniowe słodkie wypieki . Nie posiłkujemy się jednym przepisem, każdy piecze dowolną słodkość, warunkiem jest zawartość dyni, jako głównego składnika . Wyśmienicie się złożyło, gdyż już od dawna chciałam wypróbować przepis podpatrzony na stronie Moje Wypieki(...)kipienia ;) Do dużej miski przesiać przez sitko mąkę - w ten sposób się ją napowietrza . Dodać sól, cukier, puree z dyni. Na końcu dołożyć roztwór drożdżowy. Przytulone bułeczki przed nałożeniem kruszonki Wszystko wymieszać i wyrobić na gładkie, elastyczne ciasto - leniwiec kuchenny może z powodzeniem użyć miksera, bo ciasto nie jest mocno zwarte - tylko koniecznie z końcówkami w postaci mieszadeł
Grunt to przepis!ciasto sprawdza się do wszystkiego, nawet do takich jak ta słodkich drożdżówek z serem i lukrem, wystarczy do ciasta dodać trochę więcej cukru, ja dodałam tylko 2 łyżki, a słodki serek z jogurtu greckiego ( tzw. Labneh ), który nastawiłam do odsączenia dzień wcześniej, dopełnił smak drożdżówek z serem. Drożdżówka z serem jest podłużna, ciasto jest zrolowane, więc nie wycieka z niej(...)puder z wodą (ok. ½ szklanki cukru pudru+ 1-2 łyżki wody) i odrobiną olejku waniliowego (lub sokiem w takiej ilości aby lukier łatwo się rozprowadzał po drożdżówkach). Smarujemy drożdżówki/ bułeczki z serem lukrem i po ostudzeniu kroimy na porcje w miejscach nacięcia. Smacznego! The post Drożdżówka z serem i lukrem appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięI pomyśleć, że jeszcze kilka lat temu bałam się piec cokolwiek na drożdżach. Nawet ciasto na pizzę mnie przerażało, o drożdżówkach i cieście drożdżowym nie wspominając
Weekendy w domu i ogrodziewstępie - bo potem zapomnę - powiem, że to są absolutnie najbardziej puszyste bułeczki jakie kiedykolwiek zrobiłem. Długo szukałem idealnego przepisu na bułki i chyba właśnie go mam :) To jest właśnie to! Dosłownie rozpływają się w ustach. Są mięciutkie i maślane, mógłbym codziennie na śniadanie takie opierdzielać :) Ale raczej nie chce mi się codziennie tak rano wstawać żeby je robić. Cóż, szkoda(...)minut - aż nabiorą ładnego rumianego koloru. Ja zajadałem się nimi z dżemem porzeczkowym, który zrobiliśmy razem z Magdą poprzedniego lata. Smacznego! :) A inne bułki maślane, takie bardziej na słodko, znajdziecie tutaj . --------------------------------------------------------------------- Chcesz dostawać moje przepisy prosto na e-mail? Wpisz swój adres z prawej strony w okienko "Przepisy prosto na twój e-mail!". Od tej pory żaden przepis
Marder&Marder Manufacturemniej niż pozostałe składniki. Mąkę należy koniecznie przesiać przez sitko. Dzięki temu lepiej się ją napowietrzy, a ciasto lepiej wyrośnie, będzie lekkie, puszyste. Najlepszą mąka do wypieku słodkich ciast drożdżowych jest mąka pszenna wrocławska Typ 500, lub Typ 550 (luksusowa) ( zobacz: rodzaje i typy mąki ) . Zasada Nr 3: Drożdże . Jeśli używamy świeżych drożdży, muszą być bardzo świeże . Trzeba uważać(...)wystarczy przełożyć na deskę, ponownie zarobić, żeby odpowietrzyć. Teraz, jeśli wiemy jakie przeznaczenie jest naszego ciasta, czy to będą pączki, czy ciasto z owocami, czy np. bułeczki.... to pieczemy, smażymy ... W zależności od rodzaju naszego wypieku ustawiamy różną temperaturę w piekarniku. Mam nadzieję, że ten post pozwolił Wam „zaprzyjaźnić się” z ciastem drożdżowym. Jeśli
Kuchnia u KrysiWitam Serdecznie Wczoraj upiekłam piękne ( nie będę skromna , bardzo mi się podobają ) domowe bułki idealnie nadające się na śniadanie , są delikatnie słodkie więc do mleka lub kakao są w sam raz . Są proste w przygotowaniu i zachęcam do własnego wypieku . Przepis podstawowy pochodzi z książki J.Hamelman „Chleb” . Będziemy potrzebować : z podanych proporcji upiekłam 6 bułek po około(...)zwinięte ciasto może się rozwijać to na koniec zwiniętego ciasta można położyć na przykład nóż i zwijać druga stronę lub trzymać końcówkę dłonią ) z tak przygotowanego wałka ciasta tworzę bułeczkę Spleciony wałek zwijam w ślimak końcówki ciasta daję pod spód i układam gotowe bułeczki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia Blachę z bułkami nakrywam ściereczką i odstawiam w ciepłe miejsce
Uwaga Babcia Piecze ChlebJako, że poranki sobotnie należą do lubianych, ważne jest, abyśmy obok ogólnej euforii weekendowej która nam towarzyszy, dostarczyli swojemu organizmowi odpowiednią dawkę energii. Dziś rzecz o
Tagebuch po polskuCiabaty pochodzą z północnych Włoch i są we włoskiej kuchni tak popularne i lubiane jak bagietki we Francji. Po włosku słowo ciabatta oznacza „kapeć, łapeć
Ostra na SłodkoI dzisiaj znów jestem sama w domu. C. pojechał na wieczór kawalerski - o wpół do szóstej rano! Nie wiem, jak oni wszyscy mają zamiar wytrwać do
Pożeraczka, czyli raz adobrze