bułeczki słodkie - 1000 przepisów (strona:56/67)

Drożdżowe makowe ślimaczki i nowa, słodka książka od Lidla 196

Dzisiaj pyszne drożdżowe ślimaczki-bułeczki z makiem - przepis z najnowszej książki wydanej przez Lidla - "Kuchnia polska" tym razem autorstwa świetnego cukiernika Pawła Małeckiego. Bułeczki są mięciutkie i aromatyczne :) Zapachniało w domu już prawie jak w Święta! SKŁADNIKI (na około 25 ślimaczków) Ciasto: 320 g mąki tortowej 25 g świeżych drożdży 30 g cukru 125 ml podgrzanego mleka szczypta soli(...)brązowe przez 12-14 minut. Podajemy wystudzone. Smacznego :) Jak już napisałam - przepis pochodzi z książki "Kuchnia polska według Pawła Małeckiego" - wydanej przez  Lidla . Tym razem znajdziecie w niej słodkie przepisy Mistrza i jego Gości. Mamy w książce rozdziały z pomysłami na jabłka, truskawki i rabarbar, wiśnie i śliwki, miód, śmietanę, ser, kwiaty polskie, mak, owoce leśne, bakalie i, oczywiście

Moje Kuchenne Rewelacje
Mozaika drobiowa z pieprzem syczuańskim 128

udka drobniej. Dodajemy pozostałe składniki (kolejność dowolna) – sól peklową, podprażony na suchej patelni pieprz syczuański, drobno pokrojone suszone pomidory, suchą żelatynę, słodką paprykę, chilli, czosnek granulowany, cukier puder, całe ziarna pieprzu czerwonego. Wlewamy wodę i dokładnie wyrabiamy masę mięsną, aż stanie się kleista. Przekładamy na rozłożoną folię spożywczą, zawijamy formując baton. Końce folii zawijamy (jak papierki cukierków) jednocześnie starając się(...)siatki i folii. Zapach – jedyny w swoim rodzaju, idealna struktura, nie rozpadająca się podczas krojenia, wygląd – bez zarzutu. Do mozaiki drobiowej z pieprzem syczuańskim specjalnie upiekłam puszyste bułeczki drożdżowe z nasionami chia . Domowa wędlina, domowe pieczywo – mogę tylko dodać – gorąco polecam i życzę smacznego. Wyrób zrobiony według mojego przepisu i pomysłu. Wykorzystałam istotne podpowiedzi z grup

mojewypiekiinietylko
Powiedz mi co/jak jesz, a powiem Ci kim jesteś 181

stanowi najważniejszy posiłek w ciągu dnia, uruchamia metabolizm i pobudza nasz organizm do pracy. Moje śniadanie z reguły jest na słodko (click), uwielbiam tosty lub sucharki z dżemem lub słodkim serkiem, do tego obowiązkowo caffe latte. Około 10.00( w pracy) jakaś przekąska: owocowa sałatka (click), jogurt albo budyń. Staram się , aby drugie śniadanie było sycące i lekkie. Pracę mam biurową(...)nich zaczyn z drożdży - wyrabiamy ciasto. Powinno być elastyczne i nie klejące do rąk. Umieszczamy ciasto w misce, przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia. Wyrosnięte ciasto dzielimy na małe bułeczki ok 50 gr. Tortownicę 28  cm wykładamy papierem do pieczenia. Na spód równomiernie wykładamy bułeczki, w taki sposób  aby się stykały. Wierzch smarujemy rostopionym masłem.  Pieczemy w temperaturze

Mia Cucina Sofieta
Pulled pork 135

colesław. Całość to absolutne mięsne szaleństwo, wspaniała uczta, pozostawiająca błogi uśmiech:))) Składniki: MIĘSO 1 kg łopatki wieprzowej 2 łyżki soli 1 łyżka pieprzu 3 łyżki cukru trzcinowego 1 łyżka słodkiej papryki 2 gałązki tymianku 2 ząbki czosnku 1/2 łyżki pieprzu cayenne 2,5 łyżki octu winnego 2  łyżki oliwy Przygotowanie: Przyprawy, cukier, ocet i oliwę miksujemy blenderem na pastę(...)przekładamy na obsypaną mąką stolnicę, lekko zagniatamy i dzielimy na 8 równych bułek o wadze około 100 g. Najlepiej zważyć każdą na wadze. Z każdej porcji ciasta formujemy okrągłą bułeczkę i delikatnie spłaszczamy. Układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blasze. Odstawiamy na około 30 minut do ponownego wyrastania. Rozgrzewamy piekarnik do temperatury 220 stopni C. Bułki smarujemy roztrzepanym białkiem

Smakowity Blog Kulinarny
Marzec - kuchnia chińska 179

Luty już za nami. Z francuskiego menu największym zainteresowaniem cieszył się  kurczak w winie  oraz desery wprowadzone w ramach słodkiego piątku, czyli  creme brulee   i  tarta tatin . Czas rozpocząć podróż w nowe rejony. Kierunek? Chiny! Przewertowałam swoje półki w poszukiwaniu książek o kuchni chińskiej i nie znalazłam na nich tyle tytułów ile bym sobie życzyła(...)knajpki. Jedyne czego w kuchni chińskiej nie uświadczymy to pieczywo. Pojawiają się tam jednak ciasta w różnych innych postaciach - wspomniane wcześniej pierogi, chińskie naleśniki, a nawet gotowane na parze bułeczki - boazi. W tym momencie dodam jeszcze tylko, że warto w swojej kuchni posiadać 2 sprzęty, które pozwolą nam się w pełni cieszyć przygotowywaniem chińskich dań - wok i bambusowy parnik

W kuchni wieczorem
120. Trafiony, zatopiony czyli: drożdżowy topielec. 290

Witajcie kochani. Wielkanoc przeminęła w dosłownie chwilę. Jednak te krótkie dwa dni zawsze pozostawiają po sobie masę ciepłych,  rodzinnych wspomnień, kolejną garść opowieści do kolekcji

Symfonia Smaków
Nadziana babka drożdżowa z kruszonką cynamonową 185

tego wszystkiego wykończenie niebia n sko pachnącą kruszonką cynamonową .  A wszystko to w ramach weekendowej akcji Ciasto na niedzielę , w której tym razem pieczemy Babki, babeczki . Taki słodki trening przed świątecznym, wielkanocnym wypiekaniem :) ROZCZYN DROŻDŻOWY: 40g świeżych drożdży 75g masła 200ml mleka 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka mąki pszennej  CIASTO: 500g mąki pszennej   100g cukru 1 jajko(...)środek każdego placka nałożyć 1-2 czubate łyżeczki dżemu truskawkowego – musi być gęsty, dobrze odparowany z wody . Dokładnie zlepić, by nadzienie się nie wydostało.  Tak przygotowane bułeczki układać w tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia – układać zlepieniem do dołu, jedna obok drugiej, pozostawiając między nimi małe przerwy, bułeczki „przytulą się” podczas pieczenia .   B lachę z ciastem przykryć ściereczką kuchenną

Grunt to przepis!
Zakręcona focaccia z nitką oleju rzepakowego 196

uwielbiamy i jadamy przynajmniej raz w tygodniu. Nie istotne pizza czy focaccia. Ważne, aby było drożdżowo i pomidorowo. Idealne ciasto drożdżowe musi być dobrze wypieczone i chrupiące, a pomidory słodkie i aromatyczne.Wypróbowalam już wiele ciast na pizze, moim zdecydowanym faworytem jest to z dodatkiem semoliny. Takie ciasto sie nie klei i nie jest gumowate.   Dziś zapraszam na zakręconą(...)dobrze wyrośniete ciasto, a przede wszystkim gwarancję, że nie rozmięknie podczas pieczenia. Focaccia jest dobrze upieczona gdy stukając w nią, wydaje głuchy odgłos. Metoda dla maszynistów: Wszystkie składniki na bułeczki umieszczamy w maszynie wg kolejności: płynne, sypkie, na końcu drożdże. Nastawiamy program do wyrabiania i wyrastania ciasta 'dough'. Po zakończeniu ciasto wyjmujemy, krótko wyrabiamy i dalej postępujemy wg powyższego przepisu

Mia Cucina Sofieta
Wspomnienie z dzieciństwa – chałka z masłem i szklanką mleka 173

Pamiętam z czasów podstawówki – mój tata często kupował chałkę, delikatną ze słodką kruszonką na wierzchu. Na drugie śniadanie, więc często jadaliśmy z masłem i popijaliśmy szklanką mleka. Postanowiłam przypomnieć sobie ten smak choć pewnie i tak to nie to samo, co kiedyś, ale przynajmniej przywołało miłe wspomnienia. Przepis zaczerpnięty z książki „Nowoczesne kulinaria polskie”, nieco zmodyfikowany przeze(...)Wstawiamy do piekarnika i ustawiamy temperaturę 150 stopni. Pieczemy do 40 minut lub do czasu aż skórka stanie się brązowa. Studzimy na kratce. Z podanych składników można również zrobić bułeczki z kruszonką. Ja żałuję, że swoich nie nadziałam jeszcze dżemem, byłyby jeszcze lepsze. Smacznego

Niebieski kubek z kawa
Jagodzianki- najlepsze! 195

Niebo w gębie!"- takimi słowami określił je mój Tata. Jagodzianki to jedne z nielicznych słodkich bułek, które mu smakują, więc taka opinia jest dla mnie bezcenna! Wilgotne, puchate i obficie nadziane jagodami. Nie powstydziłby się ich nawet najlepszy piekarz. Wiecie, co jest w nich jeszcze takiego niesamowitego?? Ich nieziemski zapach roznoszący się po domu. Od razu wiadomo, że jagodzianki(...)owalny placuszek. Na środek nałożyć 2-3 łyżki jagód (im więcej damy ich do środka, tym jagodzianki smaczniejsze!) i zlepić ciasto jak pieroga, po czym uformować w podłużną bułeczkę.   Jagodzianki przenieść na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, pozostawiając między nimi spore odległości (mocno urosną). Blaszkę z bułkami odstawić do napuszenia na ok. 60 minut.     Piekarnik rozgrzać

Nastoletnie Wypiekanie
Drożdżówki ze śliwkami 103

Madzia czasami ma zachcianki. Coś sobie wymyśli i jak tak nie  będzie to foch. A wiecie, że z takim fochem to żartów nie ma. A

Marder&Marder Manufacture
Drożdżówka z dynią i powidłami śliwkowymi 152

Maślany, zażółcony dynią, osłodzony powidłami, pyszny place k drożdżowy Tym razem w ramach akcji Ciasto na niedzielę , dajemy popis naszym kulinarnym wenom twórczym, przygotowując różnorodne Dyniowe słodkie wypieki . Nie posiłkujemy się jednym przepisem, każdy piecze dowolną słodkość, warunkiem jest zawartość dyni, jako głównego składnika . Wyśmienicie się złożyło, gdyż już od dawna chciałam wypróbować przepis podpatrzony na stronie Moje Wypieki(...)kipienia ;)   Do dużej miski przesiać przez sitko mąkę  - w ten sposób się ją napowietrza . Dodać sól, cukier, puree z dyni. Na końcu dołożyć roztwór drożdżowy. Przytulone bułeczki przed nałożeniem kruszonki Wszystko wymieszać i wyrobić na gładkie, elastyczne ciasto - leniwiec kuchenny może z powodzeniem użyć miksera, bo ciasto nie jest mocno zwarte - tylko koniecznie z końcówkami w postaci mieszadeł

Grunt to przepis!
Drożdżówka z serem i lukrem 213

ciasto sprawdza się do wszystkiego, nawet do takich jak ta słodkich drożdżówek z serem i lukrem, wystarczy do ciasta dodać trochę więcej cukru, ja dodałam tylko 2 łyżki, a słodki serek z jogurtu greckiego ( tzw. Labneh ), który nastawiłam do odsączenia dzień wcześniej, dopełnił smak drożdżówek z serem. Drożdżówka z serem jest podłużna, ciasto jest zrolowane, więc nie wycieka z niej(...)puder z wodą (ok. ½ szklanki cukru pudru+ 1-2 łyżki wody) i odrobiną olejku waniliowego (lub sokiem w takiej ilości aby lukier łatwo się rozprowadzał po drożdżówkach). Smarujemy drożdżówki/ bułeczki z serem lukrem i po ostudzeniu kroimy na porcje w miejscach nacięcia. Smacznego!   The post Drożdżówka z serem i lukrem appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Drożdżówki z jabłkami i rabarbarem 137

I pomyśleć, że jeszcze kilka lat temu bałam się piec cokolwiek na drożdżach. Nawet ciasto na pizzę mnie przerażało, o drożdżówkach i cieście drożdżowym nie wspominając

Weekendy w domu i ogrodzie
Jagodzianki cytrynowe 227

Wreszcie są i jagody :) Pyszny dodatek do wszelkich ciast i deserów. U mnie klasycznie, jagodzianki ;) Jedne z lepszych drożdżówek. Miękkie, delikatne i to nadzienie... Tym razem

Domowa cukiernia Ewy

Proponowane wyszukiwania