tego za złe xdKluchy parowane więc przechodzą. Z pokolenia na pokolenie, zawsze niezmiennie tak samo smakowite. Można je podawać dosłownie ze wszystkim, co tylko pasuje! Sosy słone, słodkie, kwaśne. Mięsa, surówki, owoce. Naprawdę, dają mnóstwo możliwości. Mam nadzieję, że i Wy je docenicie. Myślę, że rozsmakujecie się w nich na dobre ;] KLUCHY PAROWANE. (przepis rodzinny;) 1kg mąki kostka(...)Odstawiłam je, posypane lekko mąką do wyrośnięcia na około godzinę. Następnie stolnicę (lub blat przykryty gazetą) posypałam obficie mąką, jak i dłonie. Odrywałam nieduże porcje ciasta i formowałam bułeczki. Układałam na mące, zostawiłam na kwadrans. W dużym garnku zagotowałam wodę. Położyłam na niego sitko (specjalne) do parowania kluch. Układałam po 4 obok siebie, przykryłam miedzianą (lub metalową) miską. Każdą
W kuchni Karmel-itkizostało z dnia poprzedniego, ułożenie na nowych tacach, uzupełnienie ciastami z zamrażarki. Gdy butik kusił już wszelkiego rodzaju słodkościami, pomagałam przy robieniu chleba - nauczyłam się składać bochenki, formować bułeczki, układać je ekonomicznie na blachach. Na końcu przygotowywałyśmy ciasta na zapas , czyli na przykład biszkopt i kremy do dziewięćdziesięciu tortów Othello (duńska klasyka - dwa biszkopty przełożone bitą śmietaną i kremem budyniowym(...)mnie powtarzalność i klasyczność - nie ma miejsca na nic innego, nowego. Poza tym większość kremów i ciast przygotowuje się z gotowych miksów, i rezultat jest taki, że ciasta są słodkie, ale ciężko wyczuć w nich jakikolwiek smak... Nudne są po prostu, niestety. Ludzie natomiast są wspaniali - Lone i panie z butiku mnie rozpieszczały jak mogły, nikt mnie nie stresował
Pożeraczka, czyli raz adobrzeMięciutkie, pachnące bułki drożdżowe wypełnione po brzegi farszem z mięsa i cebuli, doprawione majerankiem i szczyptą papryki już od dawna goszczą w mojej
Rozpustne gotowanieDrożdżówki z serem i jeżynami 2016-08-02 12:51:38 Ilość porcji: 10 Jak już niejednokrotnie wspominałam ciasto drożdżowe to jedno z takich silnych, olfaktorycznych
Wędrówki po kuchnidolewamy znowu. Zwykle dolewam szklankę wody co pół godziny.... 2. W tym czasie obieramy cebulę, czosnek, Kroimy drobno. Na drugiej patelni rozgrzewamy olej i wsypujemy łyżkę papryki słodkiej. Podsmażamy na tym paprykowym oleju cebulę z czosnkiem. Gdy się zeszkli, dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę, cukinię, włoszczyznę. Po kilku minutach pomidory. Zalewamy passatą. Dusimy z 5-10 minut. (I tu okazuje(...)rzadka (bo przesadziliśmy z wodą), to możemy zagęścić zupę mąką - najlepiej odlać trochę płynu do szklanki, dodać mąkę, wymieszać i dolać do zupy. 5. Do zupy najbardziej pasuje bułeczka z masełkiem! Smacznego
dobra gospodyni dom wesołym czyniCo roku, już w połowie października, zaczynam rozglądać się za prezentami dla najbliższych. Wśród nich jest kilka takich osób, które uwielbiają gotować, ale tak naprawdę nigdy
Poranek na słodkocukrem lub cukrem waniliowym. Choć obecnie bardziej wolimy wersję leniwych ze zrumienioną na masełku bułką tartą (i taką też dziś prezentuję). Można je spożywać zarówno w wersji na słodko jak i na słono. Zapraszam! Składniki: 1/2 kg tłustego sera 2-4 jajka 1 szklanka mąki Sól Masło Bułka tarta Wykonanie: Biały ser przetrzeć przez sito lub przecisnąć przez praskę(...)wyjmować łyżką cedzakową. Na patelni roztopić łyżkę masła i dosypać łyżkę tartej bułki. Bułka powinna się zrumienić. Dodać porcję leniwych pierogów i wymieszać, aby dokładnie obtoczyły się w bułeczce. Tak przyrządzone leniwe posypać cukrem lub solą i podawać. Smacznego
MyCookBook.plkochani mam dla was dziś całkiem coś innego ale słodkiego, czyli jagodzianki,pyszne ,delikatne i w sam raz na teraz . Składniki : mąka luksusowa typ 550 Młynomag 600 g 3/4 szklanki cukru mleko 1.1/2 szklanki ciepłe lecz nie gorące jaja 2 szt margaryna 100 g sól 1 szczypta drożdże świeże 30 g jagody mrożone mała miseczka Wykonanie(...)dzielimy je na 10 części. W rekach formujemy kulkę , spłaszczamy ją na reku i nakładamy łyżką jagody, zlepiamy jak pieroga i zawijamy pod spód. Formujemy rękoma podłużną bułeczkę. Kładziemy na blaszkę wyłożoną papierem wszystkie bułeczki i smarujemy je mlekiem. Pieczemy w 170 stopniach koło 20 minut. Po upieczeniu i wystudzeniu polewamy lukrem
Różowa kuchnia" Jagodzianki w tym sezonie robiłam - jak na siebie - dość często. Bo przecież w poprzednich latach nie robiłam ich wcale. Już jeden przepis na moim blogu się
Słodkie PrzyjemnościPyszne, puszyste pączki kółka (jak nazywa je mój prawie 2,5 roczny synek) z ciasta drożdżowego są świetną alternatywą dla tych, którzy nie
Rozpustne gotowaniezaprezentowania paczki eksperckiej. Dotarła do mnie w całości. Do wypróbowania otrzymałam Metaxa Honey Shot 0,7 l oraz 16 małych buteleczek do rozdania znajomym (wszystkie rozeszły się jak świeże bułeczki, hehe chętnych nie brakowało). No i oczywiście ulotki. Testy odbywały się w większym gronie znajomych. Smakowaliśmy Metaxe Honey Shot w shotach bez żadnych dodatków jak i w drinkach. Smak nowa(...)schłodzona bez żadnych dodatków 2. w drinkach z dodatkiem sprite lub coli i kostkami lodu W obydwu przypadkach smakuje nieziemsko, jest jak nektar, słodka, delikatna, bez cienia goryczy. Zdecydowanie polecam!!! Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size
kulinarnyswiatdomiKrótka historia o tym jak powstały owe trufle. Moi Drodzy – zupełnie przez przypadek, w wyniku nieudanego, czekoladowego biszkoptu, który po tym jak wyrósł, zwyczajnie opadł
Made By Mom And Sonsmażenia 1 ząbek czosnku 1 łyżka mąki sól, pieprz do smaku 1 szklanka bulion , w ostateczności może być woda Wykonanie umyte i wysuszone filety nacieram solą pieprzem i słodką papryką ( 1 łyżeczka). Smażymę je w głębokiej patelni z każdej strony po 1 minucie . Odkładam na talezyk Tak wyglądają po usmażeniu W tym samym tłuszczu podsmażam cebule pokrojoną(...)wkładam do sosu podsmażone piersi i ok 10 minut na wolnym ogniu piersi dochodzą a smaki przegryzają się tak to wygląda Teraz tylko już kartofelki i brokuł z bułeczką i obiad gotowy. Podaje z ziemniakani i brokułem
Eli Gotowanieczęsto ją stosuję, a szkoda. Naprawdę jest ciekawym dodatkiem. W każdym razie Magda ostro napierała na jakiś słodki wypiek, ale okazało się, że za mało jajek mamy. Tak więc słodki wypiek obiecałem zrobić jutro, a teraz bułki. Akurat na jutrzejsze śniadanie (bo w chwili, gdy to piszę jest już prawie północ). Tak więc żeby niepotrzebnie nie przedłużać podaję przepis(...)bułkach przesiewanie mąki jest istotne. O ile przy chlebach zwykle tego nie robię, o tyle przy bułkach nie zapominam o tym raczej. Takie przesiewanie po prostu spulchnia mąkę i bułeczki są bardziej puszyste. Można nawet i dwa razy przesiać. Potem dodajemy resztę składników, pamiętając, że wody dajemy już tylko 150 ml, bo 100 daliśmy do drożdży. Ziemniaki przepuszczamy przez praskę
Marder&Marder ManufactureKochani, udało mi się wziąć udział we wspólnym pieczeniu na FB i łącznie z kilkoma innymi osobami upiekłyśmy bułeczki śniadaniowe. Mega puszyste, aromatyczne i najważniejsze, że domowe, które rozkładają na łopatki pieczywo z piekarni czy sklepiku. Gorąco polecam!!! :) Za udział dziękuję : Bożence z bloga Moje domowe kucharzenie Ewie z bloga Ewa w kuchni Joli z bloga(...)Dorocie z bloga Moje małe czarowanie Bernadetcie z bloga Prawo do gotowania z pasją Iwonce z bloga Izoni smaki Joasi z bloga Eksplozja smaku Coś słodkiego poproszę z bloga Pycha ciasta Iwonie z bloga BloGotowanie Agulince z bloga Maryna w kuchni Agnieszce z bloga Rustykalna kuchnia Małgosi z bloga
Ciasteczkowy Potwór