bułeczki słodkie - 1000 przepisów (strona:50/67)

Kluchy parowane...Eee? 203

tego za złe xdKluchy parowane więc przechodzą. Z pokolenia na pokolenie, zawsze niezmiennie tak samo smakowite.   Można je podawać dosłownie ze wszystkim, co tylko pasuje! Sosy słone, słodkie, kwaśne. Mięsa, surówki, owoce. Naprawdę, dają mnóstwo możliwości.  Mam nadzieję, że i Wy je docenicie. Myślę, że rozsmakujecie się w nich na dobre ;] KLUCHY PAROWANE. (przepis rodzinny;) 1kg mąki kostka(...)Odstawiłam je, posypane lekko mąką do wyrośnięcia na około godzinę.  Następnie stolnicę (lub blat przykryty gazetą) posypałam obficie mąką, jak i dłonie. Odrywałam nieduże porcje ciasta i formowałam bułeczki. Układałam na mące, zostawiłam na kwadrans. W dużym garnku zagotowałam wodę. Położyłam na niego sitko (specjalne) do parowania kluch. Układałam po 4 obok siebie, przykryłam miedzianą (lub metalową) miską. Każdą

W kuchni Karmel-itki
Praktyki w piekarni. I kojąca szarlotka 170

zostało z dnia poprzedniego, ułożenie na nowych tacach, uzupełnienie ciastami z zamrażarki. Gdy butik kusił już wszelkiego rodzaju słodkościami, pomagałam przy robieniu chleba - nauczyłam się składać bochenki, formować bułeczki, układać je ekonomicznie na blachach. Na końcu przygotowywałyśmy ciasta na zapas , czyli na przykład biszkopt i kremy do dziewięćdziesięciu tortów Othello (duńska klasyka - dwa biszkopty przełożone bitą śmietaną i kremem budyniowym(...)mnie powtarzalność i klasyczność - nie ma miejsca na nic innego, nowego. Poza tym większość kremów i ciast przygotowuje się z gotowych miksów, i rezultat jest taki, że ciasta są słodkie, ale ciężko wyczuć w nich jakikolwiek smak... Nudne są po prostu, niestety.  Ludzie natomiast są wspaniali - Lone i panie z butiku mnie rozpieszczały jak mogły, nikt mnie nie stresował

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Bułki drożdżowe z mięsem i cebulą. 140

      Mięciutkie, pachnące bułki drożdżowe wypełnione po brzegi farszem z mięsa i cebuli, doprawione majerankiem i szczyptą papryki już od dawna goszczą w mojej

Rozpustne gotowanie
Drożdżówki z serem i jeżynami 149

Drożdżówki z serem i jeżynami 2016-08-02 12:51:38 Ilość porcji: 10 Jak już niejednokrotnie wspominałam ciasto drożdżowe to jedno z takich silnych, olfaktorycznych

Wędrówki po kuchni
gorąca, gęsta i pożywna ZUPA GULASZOWA 253

dolewamy znowu. Zwykle dolewam szklankę wody co pół godziny.... 2. W tym czasie obieramy cebulę, czosnek, Kroimy drobno. Na drugiej patelni rozgrzewamy olej i wsypujemy łyżkę papryki słodkiej. Podsmażamy na tym paprykowym oleju cebulę z czosnkiem. Gdy się zeszkli, dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę, cukinię, włoszczyznę. Po kilku minutach pomidory. Zalewamy passatą. Dusimy z 5-10 minut. (I tu okazuje(...)rzadka (bo przesadziliśmy z wodą), to możemy zagęścić zupę mąką - najlepiej odlać trochę płynu do szklanki, dodać mąkę, wymieszać i dolać do zupy. 5. Do zupy najbardziej pasuje bułeczka z masełkiem!  Smacznego

dobra gospodyni dom wesołym czyni
Pomysły na prezent dla pasjonatów gotowania 194

Co roku, już w połowie października, zaczynam rozglądać się za prezentami dla najbliższych. Wśród nich jest kilka takich osób, które uwielbiają gotować, ale tak naprawdę nigdy

Poranek na słodko
Leniwe pierogi 154

cukrem lub cukrem waniliowym. Choć obecnie bardziej wolimy wersję leniwych ze zrumienioną na masełku bułką tartą (i taką też dziś prezentuję). Można je spożywać zarówno w wersji na słodko jak i na słono. Zapraszam! Składniki: 1/2 kg tłustego sera 2-4 jajka 1 szklanka mąki Sól Masło Bułka tarta Wykonanie: Biały ser przetrzeć przez sito lub przecisnąć przez praskę(...)wyjmować łyżką cedzakową. Na patelni roztopić łyżkę masła i dosypać łyżkę tartej bułki. Bułka powinna się zrumienić. Dodać porcję leniwych pierogów i wymieszać, aby dokładnie obtoczyły się w bułeczce. Tak przyrządzone leniwe posypać cukrem lub solą i podawać. Smacznego

MyCookBook.pl
Jagodzianki 125

kochani mam dla was dziś całkiem coś innego ale słodkiego, czyli jagodzianki,pyszne ,delikatne i w sam raz na teraz . Składniki : mąka luksusowa typ 550    Młynomag 600 g 3/4 szklanki cukru mleko 1.1/2 szklanki ciepłe lecz nie gorące  jaja 2 szt margaryna 100 g sól 1 szczypta drożdże świeże 30 g jagody mrożone mała miseczka Wykonanie(...)dzielimy je na 10 części. W rekach formujemy kulkę , spłaszczamy ją na reku i nakładamy łyżką jagody, zlepiamy jak pieroga i  zawijamy pod spód. Formujemy rękoma podłużną bułeczkę. Kładziemy na blaszkę wyłożoną papierem wszystkie bułeczki i smarujemy je mlekiem. Pieczemy w 170 stopniach koło 20 minut. Po upieczeniu i wystudzeniu polewamy lukrem

Różowa kuchnia
Jagodzianki II 140

" Jagodzianki w tym sezonie robiłam - jak na siebie - dość często. Bo przecież w poprzednich latach nie robiłam ich wcale. Już jeden przepis na moim blogu się

Słodkie Przyjemności
Pączki z dziurką (amerykańskie doughnuts lub donuts) 132

     Pyszne, puszyste pączki kółka (jak nazywa je mój prawie 2,5 roczny synek) z ciasta drożdżowego są świetną alternatywą dla tych, którzy nie

Rozpustne gotowanie
Metaxa Honey Shot - kampania Streetcom 136

zaprezentowania paczki eksperckiej. Dotarła do mnie w całości. Do wypróbowania otrzymałam Metaxa Honey Shot 0,7 l oraz 16 małych buteleczek do rozdania znajomym (wszystkie rozeszły się jak świeże bułeczki, hehe chętnych nie brakowało). No i oczywiście ulotki. Testy odbywały się w większym gronie znajomych. Smakowaliśmy Metaxe Honey Shot w shotach bez żadnych dodatków jak i w drinkach. Smak nowa(...)schłodzona bez żadnych dodatków 2.        w drinkach z dodatkiem sprite lub coli i kostkami lodu W obydwu przypadkach smakuje nieziemsko, jest jak nektar, słodka, delikatna, bez cienia goryczy. Zdecydowanie polecam!!! Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size

kulinarnyswiatdomi
Trufle Czekoladowe z Masłem Orzechowym 141

Krótka historia o tym jak powstały owe trufle. Moi Drodzy – zupełnie przez przypadek, w wyniku nieudanego, czekoladowego biszkoptu, który po tym jak wyrósł, zwyczajnie opadł

Made By Mom And Son
Pierś kurczaka w sosie jogurtowym 146

smażenia 1 ząbek czosnku 1 łyżka mąki sól, pieprz do smaku  1 szklanka bulion , w ostateczności może być woda Wykonanie umyte i wysuszone filety nacieram solą pieprzem i słodką papryką ( 1 łyżeczka). Smażymę je w głębokiej patelni z każdej strony po 1 minucie . Odkładam na talezyk  Tak wyglądają po usmażeniu W tym samym tłuszczu podsmażam cebule pokrojoną(...)wkładam do sosu podsmażone piersi i ok 10 minut na wolnym ogniu piersi dochodzą a smaki przegryzają się  tak to wygląda Teraz tylko już kartofelki i brokuł z bułeczką i obiad gotowy. Podaje z ziemniakani i brokułem

Eli Gotowanie
Bułeczki kukurydziano-ziemniaczane 84

często ją stosuję, a szkoda. Naprawdę jest ciekawym dodatkiem. W każdym razie Magda ostro napierała na jakiś słodki wypiek, ale okazało się, że za mało jajek mamy. Tak więc słodki wypiek obiecałem zrobić jutro, a teraz bułki. Akurat na jutrzejsze śniadanie (bo w chwili, gdy to piszę jest już prawie północ). Tak więc żeby niepotrzebnie nie przedłużać podaję przepis(...)bułkach przesiewanie mąki jest istotne. O ile przy chlebach zwykle tego nie robię, o tyle przy bułkach nie zapominam o tym raczej. Takie przesiewanie po prostu spulchnia mąkę i bułeczki są bardziej puszyste. Można nawet i dwa razy przesiać. Potem dodajemy resztę składników, pamiętając, że wody dajemy już tylko 150 ml, bo 100 daliśmy do drożdży. Ziemniaki przepuszczamy przez praskę

Marder&Marder Manufacture
Bułeczki drożdżowe z makiem 210

Kochani, udało mi się wziąć udział we wspólnym pieczeniu na FB  i łącznie z kilkoma innymi osobami upiekłyśmy bułeczki śniadaniowe. Mega puszyste, aromatyczne i najważniejsze, że domowe, które rozkładają na łopatki pieczywo z piekarni czy sklepiku. Gorąco polecam!!! :) Za udział dziękuję : Bożence  z bloga Moje domowe kucharzenie Ewie  z bloga Ewa w kuchni Joli  z bloga(...)Dorocie  z bloga Moje małe czarowanie Bernadetcie  z bloga Prawo do gotowania z pasją Iwonce  z bloga Izoni smaki Joasi  z bloga Eksplozja smaku Coś słodkiego poproszę  z bloga Pycha ciasta Iwonie  z bloga BloGotowanie Agulince  z bloga Maryna w kuchni Agnieszce  z bloga Rustykalna kuchnia Małgosi  z bloga

Ciasteczkowy Potwór

Proponowane wyszukiwania