Śliwki węgierki są wprost idealne do połączeń z ciastem drożdżowym. Te śliwkowe bułeczki są mięciutkie, bardzo puszyste i pysznie drożdżowe – wyrastały na świeżych drożdżach. Sezon śliwkowy w pełni – korzystajcie! Zaczyn drożdżowy to podstawa przygotowania każdego drożdżowego ciasta. Drożdże suche, których używam najczęściej, nie wymagają dodatkowej pracy – wystarczy wymieszać je z mąką i resztą składników oraz ciepłym płynem – mlekiem lubo wodą(...)żywymi organizmami, wymagają obudzenia i nakarmienia – najlepszą dla nich pożywką są ciepły płyn i cukier. Zawsze sprawdzajcie datę podaną na opakowaniu. Świeże drożdże będą jasnożółte lub jasnobeżowe, słodko pachnące, gładkie i zbite – ale będą dawały łatwo się skruszyć. Stare, popsute, będą brudno-szare, nie będą miały miłego zapachu tylko zapach kwasu i fermentacji, a zamiast dać się pokruszyć – będą
Karo in the KitchenMoi drodzy, wraz z tym wpisem chciałabym zapoczątkować na blogu kulinarną podróż po włoskich smakach. Dzięki uprzejmości Pana Sebastiana Z. w moje ręce trafiła paczka pełna
Słodkie okruszkischodkach piekarni i czekaliśmy aż piekarz poczęstuje nas ciepłymi kajzerkami oraz chałką. Pamiętam czasy młodości gdy wracając nad ranem z nocnych klubów zawsze na ulicy witał mnie ten sam słodki aromat. Tamtej piekarni już nie ma ale wciąż mam ją gdzieś z tyłu głowy. Zawsze wracam do niej myślami gdy w powietrzu wyczuję świeże pieczywko lub gdy z tęsknoty(...)której wyrabialiśmy ciasto smarujemy delikatnie masłem, wkładamy wyrobioną masę, przykrywamy szmatką i pozostawiamy do wyrośnięcia na 1 godzinę. Po godzinie dzielimy ciasto na 9 części, formujemy w dłoniach bułeczki, nożem nacinamy ślad gwiazdy (choć nie jest to konieczne, Ja nacięłam tylko na trzech bułeczkach) i układamy na lekko wysmarowanej masłem silikonowej formie Lecue Wg uznania niektóre bułeczki możemy posypać ziarnami
upichconaCoś pysznego do naleśników, ciast, na bułeczkę czy ciasto drożdżowe :) Składniki 3 jabłka 4 gruszki sok z połówki cytryny około 1 płaskiej łyżeczki kwasu cytrynowego cukru do smaku 1 cała laska cynamonu lub pół łyżeczki mielonego cynamonu 1. Jabłka i gruszki obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach, przełożyć do garnka i skropić sokiem z połówki cytryny, oraz podlać(...)dwoma łyżkami wody. Obsypać wszystko kilkoma łyżeczkami cukru ( ilość zależy od tego jak słodkie mamy owoce ). Smażymy całość na małym ogniu, pod przykryciem pamiętając o tym aby często mieszać ! 2. Po jakiś 10-15 min. dodajemy nasz cynamon w postaci laski lub mielony oraz łyżeczkę kwasku cytrynowego ( dzięki niemu zachowamy kolor owoców, oraz nieco zakonserwujemy nasze przetwory w słoikach
Gotowanie...to proste !kolację z lampką wina dla dwojga.Najpierw na stół wjechało „czekadełko” od szefa kuchni w postaci mojej ukochanej mozzarelli z kremem balsamicznym ( który jak wiecie uwielbiam! ) i ciepłe bułeczki.Następnie przystawki.Królik bardzo delikatny , odpowiednio przyprawiony z fantastycznym sosem koperkowym i gąbką , która pełniła raczej funkcję ozdobną , gdyż smaku w niej nie wyczuliśmy.Natomiast tatar bardzo smaczny , świeży , podany(...)Pachniały fantastycznie!!!I jak się później okazało smakowały równie fenomenalnie!Sandacz bardzo delikatny , lekki , świetnie doprawiony ( duża ilość pieprzu , więc raczej na ostro ) z chrupiącymi orzechami i delikatnym sosem słodko – kwaśnym , podany z ( jak się później okazało! ) jabłkami.Długo zastanawialiśmy się czy to na pewno jabłko , ponieważ smak był tak delikatny , a owoc miękki , a zarazem chrupiący. Super pomysł
Ostra na Słodkopyszne muffinki tym razem na słono,świetne jako zakąska na imprezę ,lub po prostu jako bułeczka,pięknie pachną ziołami i jeszcze lepiej smakują-polecam serdecznie-Kasia Michoń Składniki: 2 szklanki mąki pszennej tortowej 2 jajka pół szklanki oliwy z oliwek 2/3 szklanki jogurtu naturalnego 2 garście tartej mozzarelli kilka plasterków szynki/salami (użyłam salami) 1 łyżeczka soli łyżeczka proszku(...)pieczenia 2/3 łyżeczki sody 0,5 łyżeczki oregano 0,5 łyżeczki bazylii 0,5 łyżeczki ziół prowansalskich 2 szczypty pieprzu 2 szczypty słodkiej papryki mielonej garść oliwek pokrojonych w plasterki ja dodałam również kilka suszonych pomidorów pokrojonych drobniutko Przygotowanie: Suche składniki mieszamy w jednej misce, a mokre w drugiej(suche składniki dobre rozmieszać żeby nie było grudek sody). Wędlinę kroimy
Swojskie jedzonkoUwielbiam karmelizować owoce – każde! A, że mamy sezon na śliwki, to właśnie one są dziś moimi bohaterkami. Połączone z delikatną ricottą i chrupiącymi grzankami tworzą
Ostra na Słodkopyszne bułki z jagodami to bardzo spontaniczny wypiek. Po prostu naszło mnie nas na coś słodkiego więc zagniotłam drożdżowe ciasto a że miałam akurat trochę jagód to wylądowały w środku. Na tradycyjne jagodzianki owoców było zbyt mało, ale miałam jeszcze serek więc wykombinowałam je w innej formie. Jak widać na zdjęciach napakowałam w ciasto tyle nadzienia, że aż wyłaziło bokami(...)kiedy kroiłam je na kawałki. Bałam się nawet, że za bardzo zaszalałam i skończy się na jednym, wielkim zakalcu, ale nic z tych rzeczy! Bułeczki wyszły bardzo puszyste , mięciutkie, delikatne i jednocześnie wilgotne. Po prostu przepyszne! W domu pachniało bosko i nie mogłam doczekać się kiedy ostygną. Myślę, że zamiast jagód możecie dodać inne miękkie owoce np. maliny albo trochę
Smaczna Pyzawywrócić całą kuchnie do góry nogami. Do dzieła zatem pasztet jest rewelacyjny, będzie Wam trudno opanować się i ukroić go zupełnie schłodzonego! Pasztet podałam w towarzystwie grillowanej cukinii i bułeczki pszennej. Idealne śniadanie lub kolacja. Osoby z WZJG śmiało mogą włączyć takie danie do swojego jadłospisu. Wszystkie przepisy zostały przetestowane przez mamę i przede wszystkim, jeśli pojawiają się ze wzmianką(...)odrzucone! Porcja na dwie małe foremki, zresztą zobaczycie po masie jakiej foremki będziecie skłonni użyć Składniki 1 średni lub duży seler obrany i pokrojony w kostkę, 1 batat- słodki ziemniak- obrany i pokrojony w kostkę 1 mała cebula 2 łyżki mielonego siemienia lnianego 4 łyżki uprażonych i zmielonych w młynku pestek dyni 2 ząbki czosnku pół łyżeczki gałki muszkatołowej
Z Kuchni Do KuchniŚniadanie wcale nie musi być nudne. Możemy je sobie udoskonalać eksperymentując z domowym pieczywem. Ja tym razem upiekłam chałkę, ale nie taką zwykłą:) Jest to chałka
Z miłości do słodkościtalerzu i są łatwe w przygotowaniu. Mięsko można doprawić ulubionymi przyprawami. składniki: 500 g mięsa mielonego, u mnie z łopatki 1 łyżka musztardy 1 ząbek czosnku 1 łyżeczka słodkiej papryki 1 łyżeczka oregano sól czosnkowa do smaku Mięso mielone przełożyć do miski. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, musztardę i przyprawy. Dokładnie wyrobić masę. Następnie brać porcję mięsnej masy i uformować(...)formując podłużny kotlecik. Gotowe kotleciki na patyczkach grillować na patelni grillowej z każdej strony aż mięsko ładnie się przyrumieni. Kofty podałam z mizeria oraz gotowanym kalafiorem polanym masełkiem z bułeczką
Monia miesza i gotujeNormal 0 21 MicrosoftInternetExplorer4 /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso
Na słodko lub wytrawnieMoi drodzy, wraz z tym wpisem chciałabym zapoczątkować na blogu kulinarną podróż po włoskich smakach. Dzięki uprzejmości Pana Sebastiana Z. w moje ręce trafiła paczka pełna
Słodkie okruszkiBlack Gold herbata czarna z płatkami słonecznika i nagietka, którą częstowałam gości. Druga lista to produkty które rozdałam czyli : Musztarda Starofrancuska gruboziarnista, Zioła prowansalskie mieszanka, Pieprz czarny ziarnisty, Papryka słodka mielona, Rurki waflowe z mleczną czekoladą, Migdały w czekoladzie W tym wpisie zrobię podsumowanie tych produktów, które miałam w domu i ewentualnie częstowałam gości,a w kolejnym przeczytacie wypowiedzi osób(...)lepsze. Musi być idealne i te z Tesco jest świetne, polecam - jeśli tak jak ja uwielbiacie masełko z awokado bądź jako dodatek do sałatki czy smoothie. Bułeczki są zamrożone i odpiekane na miejscu, nie jestem fanką takiego pieczywa. Nie kupuję i nie znajdą one u mnie miejsca w kuchni.Sałaty pakowane w woreczki, tzw. miksy są świetne
Magiczne Życie MartyOjeju, jak ja lubię konfitury. Lubię je z naleśnikami, lubię z omletami, lubię na świeżutkim chlebku lub bułeczce, lubię w domowym jogurcie. Każdego roku przetwarzam mnóstwo owoców. Część przetworów zjadam ja i moja najbliższa rodzina, część wręczana jest w prezencie dalszym krewnym i przyjaciołom - ot, taki miły prezent. Ta konfitura wzięła się z zapomnianych owoców i pierwszych brzoskwiniowych spadów(...)się opakowanie borówek, trochę jagód zebranych podczas ostatniej leśnej wyprawy, a dwie brzoskwinie uśmiechały się smętnie - malutkie i na wpół niedojrzałe. Podarowałam więc im wszystkim drugie życie ;) Konfitura jest słodka, jak to konfitura, ale łagodzi to nieco likier pomarańczowy Cointreau. Myślę, że podpasuje nie tylko łasuchom, ale i tym, którzy na co dzień cukru nie spożywają ;) KONFITURA Z BORÓWEK AMERYKAŃSKICH
Życie zamknięte w smaku