wielkanocna babka drożdżowa , nie jest to zwyczajne ciasto jak do bułeczek, ale przygotowane na żółtkach, ze sporą ilością masła i cukru. Ciasto na babeczki wzbogaciłam o dodatek soku i skórki z cytryny oraz lukier cytrynowy, aby ich smak był wyrazisty. Samo ciasto nie jest zbyt mocno słodkie, więc nie należy rezygnować z lukru. Z poniższego przepisu przygotowałam 6 babeczek(...)mnie - formę na muffiny wysmarować masłem i lekko oprószyć mąką - wyrośnięte ciasto krótko wyrobić, podzielić na 6 części - z każdej części uformować okrągły kształt, jak na bułeczkę lub pączka, włożyć do foremki - formę na muffiny (lub foremki) przykryć ściereczką i pozostawić do ponownego wyrośnięcia - bułeczki powinny mocno wyrosnąć, wypełniając całe foremki (w cieple będzie to trwało około 30- 40 minut
Smakołyki BerenikiDziś zapraszam na moje ukochane ciasto, czyli drożdżówkę. Upiekłam drożdżowe bułeczki z masłem orzechowym i truskawkami. Nie będę mówić, że są pyszne, bo uwielbiam drożdżowe w każdej postaci, więc nie będę wiarygodna ;-). Koniecznie zróbcie i się przekonajcie czy mam rację... :-). A przy okazji poczytajcie o maśle orzechowym. Czy na prawdę jest tak kaloryczne jak się uważa ? I czy warto(...)gromadzeniem się szkodliwych tłuszczów typu trans. Doskonale komponuje się ze słodkimi, słonymi oraz pikantnymi potrawami. Firma Sante posiada w swojej ofercie ponad 200 produktów, między innymi, mnóstwo suszonych owoców, produktów zbożowych, kasz, nasion i ciasteczek. Cały asortyment, który ma w sprzedaży Sante znajdziecie tutaj . Drożdżowe bułeczki z masłem orzechowym i truskawkami Proporcje na formę o średnicy
Kulinarne przygody Gatitypotem jemy z apetytem… Polecam! Ciasto na drożdżówki jest słodkie, ale nie bardzo słodkie (dodałam 5 łyżek cukru). Taka jeszcze ciepła drożdżówka z jabłkami jest idealna do szklanki mleka. Zjedliśmy je na śniadanie, potem do kawy i … nic nie zostało. Składniki na ok. 20 błyskawicznych bułeczek: 500 g mąki pszennej suche drożdże (7 g) lub 40 g świeżych drożdży
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięMięso wołowe, ser, bekon, pomidor, bułeczka z sezamem i sos BBQ kojarzy się z prawdziwym hamburgerem . Jednak ja wolę nieco zmodyfikowane wersje tej kanapki. Dzisiaj przedstawiam przepis na burgera z czarnej fasoli i quinoa podanej z hummusem, słodką cebulką i liśćmi sałaty zamiast bułki. Muszę przyznać, że ta zdrowsza, wegańska wersja tradycyjnego hamburgera jest o wiele lepsza i jej smakiem
JaglusiaUwielbiam wszelkiego rodzaju knedle z truskawkami, śliwkami, morelami… Słodki owoc ukryty w kołderce z ciasta. U mnie standardowo ciasto powinno zawierać ziemniaki, ale moja mama robiła knedle z ciasta niemal identycznego do pierogowego. Najlepsze knedle są ze zrumienioną na maśle bułeczką, ale oczywiście możecie polać je śmietaną czy sosem owocowym. Jeszcze jako dziecko pamiętam, że uwielbiałam posypywać bułkę cukrem
Mieszam w GarnkuWitajcie nasi mili. Upały - jednych doprowadzają do niemal szaleństwa, innych do coraz częstszego uśmiechu i ogólnego, bardziej pozytywnego nastroju. My jesteśmy raczej pomiędzy - kochamy lato
Symfonia Smakówpieczarkami . Przepis na te bułeczki zaczerpnęłam z bloga Moje Wypieki. Składniki : Na bułki: 500g mąki pszennej 125ml mleka 125ml wody 2 łyżki oliwy 1 jajko 1 łyżeczka soli 12g suchych drożdży Dodatkowo : 1 jajko roztrzepane do posmarowania bułek Na farsz : 500g pieczarek 1 cebula 2 ząbki czosnku sól i pieprz duża szczypta słodkiej i ostrej papryki masło(...)patelni, przesmażyć na nim posiekaną w drobną kostkę cebulę i czosnek wyciśnięty przez praskę. Dodać pokrojone w plasterki pieczarki i przesmażyć aż będą miękkie a woda odparuje. Przestudzić. Przygotowanie bułeczek : Ciasto podzielić na 16 części, każdą część uformować w kulkę, rozgnieść dłonią po czym lekko rozwałkować na niewielkie koło. Ciasto położyć na dłoni, nakładać farsz, złożyć na pół i zlepić
Codzienne Gotowaniepołączymy, takim smakiem się staje. Może być słodka, kwaśna, słodko-kwaśna, ostra czy pikantna. Smakuje jesienią, pachnie świętami i wygląda jak słońce zamknięte w słoiku. Dżemik wyszedł kwaskowy i wydawać by się mogło, że jest z pomarańczy. Super na kanapkę, do naleśników, bułeczek, pączków, ale ja mam dla niego bojowe zadanie
To co kochamSezon na dynie trwa! ciesze się nimi co weekend i w tygodniu również. Ciasta, ciastka, bułeczki i inne smakowitości. Dzisiaj zapraszam na spontaniczne ciasto
Dzieje kuchennej WiewióryMiałam ochotę na coś z cynamonem. By jeszcze nie brać się za pierniki, postanowiłam rozkręcić się przy zawijanych bułeczkach cynamonowych, z odrobiną przyprawy do piernika. Pachną
Pink Envelopewspaniale smakują z ciepłą herbatą. Bułeczki z nadzieniem kokosowym Składniki: na ciasto: * 600 g mąki pszennej * 3 łyżeczki drożdży suchych (12 g) lub 24 g drożdży świeżych * 1 szklanka letniego mleka (250 ml) * 2 jajka * 100 g roztopionego masła * 60 g cukru (następnym razem dodam sporo mniej gdyż były jak dla mnie za słodkie) * 1/4 łyżeczki soli Ponadto: * 1 jajko(...)jajkami i mąką ziemniaczaną. Gotować aż zgęstnieje cały czas mieszając gdyż bardzo się przypala. Połączyć z wiórkami i odstawić do wystygnięcia. Ciasto dzielimy na małe kulki. Każdą nadziewamy masą. Bułeczki układamy w wysmarowanej olejem formie. Smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy wiórkami. Z przepisu wyszło mi ok 30 bułeczek. Pieczemy w temp 180 stopni przez ok 30 minut - aż się zarumienią
sierotka maRysia w kuchnidługo czekać na kolejną porcję smakołyków- ogrzewam składniki w piekarniku nagrzanym do ok.35 stopni. Do piekarnika daję też zaczyn i ciasto, żeby sobie rosło. Dzięki temu mogę cieszyć się bułeczkami dużo szybciej. Składniki na 8 drożdżówek nieco mniejszych niż sklepowe lub 4 bardzo przyzwoitej wielkości: Ciasto: 2 szklanki mąki 0,5 szklanki cukru (użyłam waniliowego) 0,5 szklanki mleka(...)drożdży 1 jajko 1 szczypta soli dodatkowo można użyć aromatu (użyłam waniliowego własnej roboty i trochę syropu ze skórki pomarańczowej zasypanej cukrem, ale o tym innym razem) 3 łyżki słodkiej śmietanki owoce, ser, budyń.. innymi słowy to, na co mamy ochotę Kruszonka: 1 łyżka masła 1 łyżka cukru 1 łyżka mąki Lukier: 2 łyżki soku z cytryny 1 szklanka
Wrzosowa PolanaŁatwy sposób na przygotowanie szybkiej przekąski , gdy lodówka świeci pustkami a zjadło by się coś... tylko co?? Moje zapiekaneczki są w bardzo skromnym wydaniu ale można
Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnieniamajówki coraz bliżej. Przychodzę więc do Was z kolejną, tym razem słodką propozycją na piknik. Gdy chcemy zabrać jedzenie w plener, zawsze istotną kwestią jest takie zapakowanie potraw, które umożliwi ich łatwy transport i dowiezienie na polanę w miarę niezmienionej, nadal apetycznej formie. Z takimi bułeczkami piknikowymi nie ma żadnego problemu. Wystarczy wsadzić je do papierowej torby. Z pewnymi trudnościami
Chilli Czosnek i Oliwabędzie smakowało. Moi chłopcy wolą zapiekanki, więc najczęściej rozkładam ten farsz na bułeczkach posmarowanych masłem czosnkowym. Ostatnio jednak wykorzystałam ten farsz jako nadzienie do pizzy. Też było pysznie. Polecam. Składniki: • 1 duża cebula • 2-3 ząbki czosnku • wędlina: boczek, kawałki pieczonego mięsa, baleron, szynka • pieczarki (opcjonalnie) • słodka papryka, pieprz, inne ulubione • olej Sposób przygotowania: 1. Kawałki wędlin i pieczonych mięs
W mojej kuchnirazem coś drożdżowego na słodko. Jedni mówią różyczki inni ślimaczki ale nazwa nie jest tak istotna jak smak a ten jest maślany i cynamonowy a skarmelizowany ciemny cukier nadaje posmak karmelu. Z podanej porcji wyszło mi łącznie 15 bułeczek, część z cukrem i cynamonem a część z serkiem. Składniki : ciasto - 550 g mąki pszennej typ 550 - 65 g cukru
Wypieki Rene