bułeczki słodkie - 1000 przepisów (strona:41/67)

Mleczne bułki śniadaniowe z mąką pełnoziarnistą 229

zeszłorocznej, nieudanej próbie skutecznie się zniechęciłam i nie mogłam się zmotywować żeby spróbować raz jeszcze. Tym razem się udało. Dzisiaj przedstawiam Wam przepis na wyśmienite bułeczki mleczne. Świeżutkie bułki na śniadanie, czy można chcieć rano czegoś więcej ? ;)Składniki na 6 średniej wielkości bułek: 150g mąki typ 450 90g mąki pszennej razowej typ 1850 150ml(...)łyżki do posmarowania bułek przed pieczeniem 30g miękkiego masła 8g świeżych drożdży 1,5 dużej łyżki cukru (można dodać więcej jeśli mają być na słodko) 1/2 łyżeczki soli Przygotowanie:Bułki przygotowuje się bardzo szybko, cierpliwości potrzeba jedynie podczas czekania aż ciasto wyrośnie.  Obie mąki przesiewamy, łączymy z masłem, solą i cukrem. Drożdże rozpuszczamy w ciepłym

Ze smakiem i z pasją
Miodowe bułeczki z serowo- jaglanym farszem 332

Pomysł mojej chrześnicy a nasze wspólne wykonanie. Całą drogę, idąc do mnie, zastanawiała się co dzisiaj upieczemy. W ostateczności wyszły nam takie pyszne, nadziewane bułeczki. Składniki

Fiołkowa Kuchnia Małgorzaty
Drożdżówki z dżemem wiśniowym 210

Weekend i kolejne Wypiekanie na śniadanie ...a pieczemy drożdżówki wg  tego  przepisu...ten przepis czekał u mnie w kolejce do wypróbowania od dawna...ale

Moje domowe kucharzenie
Zupa krem z kalafiora z prażonymi orzechami 215

bułeczka z dżemem z cukinii. Najczęściej przygotowywałam krem z cukinii, możecie go zobaczyć w ubiegłorocznym wpisie klik. Kremy dość często przygotowuję, dają spore pole do popisu jeśli chodzi o finalny smak czy dodatki. A lato i początek jesieni to idealna pora na takie zupy, nie uważacie? Składniki: 1 mały kalafior 2 średnie cebule 2-3 łyżki masła 200 ml słodkiej

Codzienna kuchnia niecodzienna
Kapuśniaczki z ciasta drożdżowego- klasyka w lżejszej wersji. 212

szklanki mąki 3 łyżeczki suchych drożdży (12g) + jajko roztrzepane z 1 łyżeczką mleka do posmarowania bułek farsz: ok. 400g kapusty kiszonej mała cebula łyżka oliwy pieprz, sól, kminek, papryka słodka Przygotowanie: Przygotować farsz. Rozgrzać oliwę na patelni, zeszklić cebulę a następnie dodać poszatkowaną kapustę kiszoną i przyprawy, Wymieszać, przykryć przykrywką, aż smaki się połączą i wszystko się lekko podpraży(...)pożądany kształt np prostokątny. Takie gotowe porcje układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w małych odstępach około 1 cm. Przykryć i zostawić do wyrośnięcia (podwojenia objętości, zetknięcia się bułeczek) na około 40 min. Następnym etapem jest posmarowanie jajkiem i posypanie małą ilością kminku (niekoniecznie) . Piec 20-25 min w 180'C (aby nie przypiekły się zbyt mocno można przykryć

Tagebuch po polsku
Wegańska domowa PIZZA/CALZONE + drożdżowe BUŁECZKI Z KAPUSTĄ/PIEROŻKI Z PIECZARKAMI + inne wariacje na temat ciasta drożdżowego 382

zwłaszcza taki, który ostatecznie stwierdza, że Jemu to ZAWSZE lepiej wychodzi :)))  A potem w ogóle przejmuje robienie pizzy, pizzerenek dla dzieci, ruloników z kapustą, pierożków z pieczarkami, bułek, słodkich rolad i innych wariacji w temacie ciasta drożdżowego, bo po prostu to lubi - :* Ok, ciasto przykrywamy i odstawiamy na chwilę w jakieś ciepławe, nieprzewiewne miejsce (np. przy kaloryferze) i teraz(...)drugą pizzę płaską albo kilka  CALZONE  (farsz super express: kukurydza, czerwona fasola i groszek z puszki z sosem pomidorowym i cebulką) albo w ogóle zamiast pizzy: DROŻDŻOWE BUŁECZKI Z KAPUSTĄ KISZONĄ (i już jest przekąska do pracy/szkoły na następny dzień). Jeśli to jest planowana akcja, najlepszy efekt uzyskamy z kapustą wcześniej podgotowaną, doprawioną pieprzem i podsmażoną

Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIE
METROWIEC 150

Nic nie jest w stanie dorównać smakiem domowym ciastom, ciasteczkom i babeczką. Dla wielu osób domowe wypieki to tylko cudowne wspomnienie lat dziecięcych. U mojej babci

Kuchnia Paulettes
Chlebek pita. 230

będę leżała na leżaczku pod parasolem, popijając mrożoną kawę, słuchać szumu fal, chłonąć słońce, żeby starczyło na resztę, raczej pochmurnego roku w Polsce. Smak soczystych brzoskwiń, dojrzałych pomidorów i słodkich arbuzów.... ach, gdyby to ode mnie zależało już bym się pakowała ;) Ale wracajmy na ziemię! Za oknem u mnie dzisiaj jest słonecznie, choć chmury niebezpiecznie krążą dookoła, temperatura wysoka(...)stopni C :D, wiec rozpalamy grilla i na obiad będą kotlety pieczone na ogniu, podane z surówką w picie. Taki przedsmak "souvlaki me pita". Przepis na te bułeczki dostałam wiele lat temu od pani, która kiedyś pracowała w Grecji. Ciasto jest elastyczne, plastyczne, fajnie się z nim pracuje, ale przede wszystkim jest pyszne, mięciutkie, idealnie komponuje się ze smakiem mięsa

Rozpustne gotowanie
Cebulaczki 199

Jedno z popisowych dań Misia. Klękajcie narody! Oto Cebulaczki! Celowo pisane wielką literą – zasłużyły na to :) Proste i szybkie w przygotowaniu. Idealne na domowe imprezki. Robiłem

Gotuj z Misiem
Drożdżówki z serem i jagodami 182

przez cała noc. Nazajutrz mamy gotowy serek jogurtowy (tzw. labneh, arabskie serek jogurtowy), który możemy wykorzystać do przygotowania drożdżówek z serem i jagodami, lub do innych drożdżowych wypieków na słodko. Masa serowa do drożdżówek: 400 g sera z jogurtu greckiego, ewentualnie twaróg ze sklepu 1 żółtko – białko wykorzystujemy do posmarowania drożdżówek przed pieczeniem 1,5 łyżki skrobi ziemniaczanej lub budyniu(...)proszku 2 łyżki cukru pudru olejek waniliowy Wszystkie składniki na serowy farsz mieszamy widelcem. Dodatkowo- jagody świeże lub mrożone i cukier puder do posypania Składniki na ok. 20 bułeczek: 500 g mąki pszennej suche drożdże (7 g) lub 40 g świeżych drożdży 100 ml mleka 2 łyżki stołowe cukru 1,5 łyżeczki soli 1 duże jajko roztrzepane

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Bułki drożdżowe z ziarnami 200

czasie na stolnicy obsypujemy ciasto maka i jeszcze raz wyrabiamy.  Następnie rolujemy, nie rozciągając zbytnio. tak przygotowany wałek tniemy na porcje z których formujemy w dłoniach bułeczki. Te z kolei kładziemy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wszystkie bułki smarujemy rozbełtanym jajkiem i posypujemy reszta ziaren. Ostrym nożem nacinamy krzyżyk. Wkładamy do nagrzanego piekarnika 200'C góra-dół(...)termoobiegu. Pieczemy 20 minut, jeśli chcemy mieć mocniej spieczone wystarczy trochę dłużej potrzymać w piekarniku. Studzimy na kratce. Smacznego! Ps. Świetnie smakują zarówno na słodko z ulubionym dżemem jak i z białym serkiem i rzodkiewką

Tagebuch po polsku
Drożdżówki z waniliowym serem 150

trzeci dzień nie sprawdzałam, bo już nawet śladu po nich nie było. Można je po upieczeniu delikatnie polukrować lub obsypać cukrem pudrem. Nie przesadzajcie jednak z tym, bo zbyt słodkie nie będą już takie smaczne. Składniki ciasta na 18-20 sztuk 500 g mąki pszennej 1 opakowanie suchych drożdży (7 g) 200 ml ciepłej wody 1/3 szklanki cukru 2 jajka(...)blachę (taką z wyposażenia piekarnika). Z każdej części uformować 9-10 kulek. Lekko spłaszczając układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pozostawić na kilkanaście minut do podrośnięcia. W podrośniętych bułeczkach zrobić wgłębienie po środku. Najlepiej denkiem od małej szklaneczki lub kieliszka. We wgłębienie nałożyć porcję masy serowej. Piec w temperaturze 180 stopni przez około 20 minut. Drożdżówki powinny lekko się

Codzienna kuchnia niecodzienna
Kardemummabullar -czyli szwedzie bułeczki kardamonowe 199

 Kolejne wypiekanie na śniadanie ..ostatnio nie brałam udziału w tym wypiekaniu, ale tym razem upiekłam..w sumie zaplanowałam upiec coś innego, ale jak zobaczyłam zaproszenie

Moje domowe kucharzenie
Burfi czyli Słodki Czwartek odc.47 136

Majówka. Zazwyczaj była dla nas czasem na pierwsze porządki w Chacie, pierwsze grillowanie i łapanie słoneczka. W tym roku jednak stało się inaczej. Z racji zapowiadanej

Dzieje kuchennej Wiewióry
Bułeczki francuskie z migdałami 210

Ciasto francuskie należy do moich ulubionych. Wyśmienite na słodko i takie samo na wytrawnie. Wspaniale się komponuje z owocami, warzywami, mięsem, rybami, przeróżnymi masami i dodatkami. Na równi z drożdżowym – oba wypieki sprawiają mi wielką frajdę. Dodatkową zaletą ciasta francuskiego jest to, że można kupić bardzo dobre – gotowe do pieczenia. Z takim ciastem przygotowanie wypieku to kwestia kilkunastu minut(...)licząc oczywiście czasu pieczenia, który w zasadzie też jest krótki). Bułeczki francuskie z migdałami. Składniki na 16 bułeczek : - 2 opakowania ciasta francuskiego (2 po 375g) - 500g – 2 opakowania serka mascarpone - 320g mielonych migdałów - 3 żółtka - 2 łyżki cukru pudru (można zastąpić stevią w proszku lub ksylitolem*) - esencja migdałowa Dodatkowo: - 1 białko do posmarowania akruszy ciasta - 1 jajko do smarowania

mojewypiekiinietylko

Proponowane wyszukiwania