takie śniadanie, ale gwarantuję, że warto :D Polecam również spróbować wersji z jajkiem w koszulce lub z jajkiem sadzonym zamiast burgera, jest równie pyszne. SKŁADNIKI English muffins (drożdżowe bułeczki z patelni- 8 sztuk) 2 szklanki mąki pszennej 1 szklanka ciepłego mleka 1 duża łyżka masła 1 duża łyżka cukru 1 łyżeczka soli 1 opakowanie suchych drożdży 2 łyżki kaszy manny(...)burgery z soczewicy ( 4 sztuki) 1/2 szklanki czerwonej soczewicy 1 -1,5 szklanki wody 6 suszonych pomidorów 1 szalotka 1 ząbek czosnku 1 gałązka świeżego tymianku duża szczypta słodkiej papryki duża szczypta pieprzu cayenne duża szczypta kurkumy 3 łyżki bułki tartej 1 jajko sól, pieprz chutney z szalotek i czarnego bzu 4 szalotki 2 łyżki dżemu z czarnego bzu Łowicz
DefinicjaSmakukolendry 6 łyżeczek słodkiej papryki 1 łyżeczka chili (u mnie płatki) 1/2 łyżeczki cząbru 1 łyżeczka kurkumy 1/2 łyżeczki mielonego imbiru 1 łyżeczka bazylii 1 łyżka soku z cytryny 3 listki laurowe 5 ziarenek ziela angielskiego 1/2 łyżeczki cukru trzcinowego sól do smaku (u mnie 2 łyżeczki) pulpety: 1 kg mielonej łopatki wieprzowej 1 biała bułeczka 1/2 szklanki mleka
Kuchcik gotujeSkoleboller, czyli szkolne bułeczki z budyniem, polukrowane i posypane wiórkami kokosowymi rodem z Norwegii, ale obecne również w innych obszarach Skandynawii. Różnią się od znanych nam drożdżówek dodatkiem kardamonu. Budyń przygotowałam sama, bo taki wydaje mi się najlepszy, ale można spokojnie użyć tego z paczki. Natomiast do lukru dodałam soku z cytryny, aby trochę przełamać słodki smak. Lubię wypieki
zadanie-gotowaniejest dobre! Słodkie, kwaśne, z winnym posmakiem. Do pieczarek idealne! Zresztą nie tylko do pieczarek. Od dawna chciałam sobie taką konfiturę z czerwonej cebuli przygotować i dzisiejszy przepis okazał się idealnym pretekstem. Z poniższego przepisu wychodzi jej trochę więcej niż potrzeba do burgerów, dlatego resztę zjedliśmy ze smakiem na kanapkach. Moje ulubione połączenie to bułeczka z masłem, kozim serem
Chilli Czosnek i OliwaNajzwyklejsze ciasto drożdżowe, a jakie pyszne, bardzo puszyste, z chrupiącą skórką, mięciutkie w środku, nic dziwnego że nawet małe smyki wyciągają rączki po więcej :). Pierwotnie miałam
moj przepis naOstatnio coraz bardziej lubię się z ciastem drożdżowym.Tzn. może inaczej!Osobiście ciasto drożdżowe kocham najmocniej jak tylko się , ale ono zdecydowanie nie kochało mnie ;)Na
Ostra na Słodkomarnowaną w słodko -kwaśnej zalewie . W zimowe wieczory babcia wyciągała taki słoiczek ze swoich zapasów i kazała zajadać . Powiem szczerze ,że średnio mi smakował ten kwaśny smak . Podobnie jak mdława wówczas dla mnie zupa dyniowa na mleku .... Na szczęście gusta smakowe się zmieniają i teraz dynię bardzo lubie pod każdą postacią. W moich dzisiejszych bułeczkach-grzebykach jej smak jest
Malinowa Kawiarenkaminut, aż bułeczki nabiorą złotego koloru.Studzimy na kratce. Bajgle na innych blogach: Arnikowa kuchnia Bajkorada By było przyjemniej Fabryka kulinarnych inspiracji Forks’N’Canvas Każdy ma jakiegoś bzika Konwalie w kuchni Kuchnia Alicji Kuchnia Gucia Kuchennymi drzwiami Kulinarne przygody Gatity Leśny Zakątek Magia w kuchni Moje małe czarowanie Moje domowe kucharzenie Nieład malutki Nie tylko na słodko Ogrody Babilonu Para
Kulinarne przygody Gatitycukierni, na jagodzianki właśnie. Tego smaku z dzieciństwa chyba nie zapomnę nigdy. Kilka lat temu wybrałam się do tej samej cukierni, na te same jagodzianki. Kupiłam całą furę bułeczek, by podzielić się z bliskimi moim wspomnieniem i ... klapa! Ciasto jakieś takie bure, chyba na wodzie, bez smaku, za to nadzienie- to dopiero było rozczarowanie! Maź przypominająca kisiel zmieszany z bułka(...)poszłam. Kiedyś rozmawiałam ze znajomym pracującym w piekarni, który wyjaśnił mi jak się robi nadzienie do jagodzianek, lepiej chyba nie wiedzieć! Od tej pory nie kupuję bułek słodkich. Mam kilka swoich sprawdzonych przepisów i piekę w domu. Długo szukałam przepisu na jagodzianki, ale po wielu próbach mogę stwierdzić, że właśnie ten nadaje się na jagodzianki najlepiej. Niesamowicie puszyste ciasto, delikatne
Rozpustne gotowanieJak dobrze wiecie uwielbiam kuchnię wegetariańską , choć wegetarianką nie jestem. Wszelkiego rodzaju kasze, soczewice, grochy i inne tego typu warzywa nie mają przede mną tajemnic. Kocham
Ostra na Słodkodrożdżówki są słodkie, ale tylko dzięki białemu serowi. Nawet na drugi dzień są przesmaczne. Piekłam w dwóch tortownicach o średnicy 26 cm, bo chciałam żeby były jak odrywane buchty, wy możecie piec standardowo tj. na blaszce od piekarnika. Ja robiłam z dodatkiem mąki razowej, ale wyjdą też z samej mąki tortowej lub orkiszowej. Składniki na 18 małych bułeczek
moj przepis nasamo bo to wcale nie jest takie trudne jakby mogło się wydawać. Niżej znajdziecie kilka moich propozycji na Tłusty Czwartek, Ostatki czy po prostu coś dobrego i słodkiego. I nie będą to tylko pączki czy chrust, ale także inne, nieco lżejsze słodkości. Może któraś z nich Was zainteresuje ? Bardzo kruche faworki czyli chrust Najlepsze pączki domowe ! Małe pączki(...)prosiaczki Gniazdka vel pączki hiszpańskie vel obwarzanki wiedeńskie Pączki serowe na drożdżach Różyczki kruche, smażone Magdalenki - babeczki trochę jak pączki Muffinki z żurawiną Żółwiki - bułeczki z serem Babeczki orzechowe z kremem Prosiaki z jabłkami Kulki ryżowe - szyszki Jabłkowe oponki Bułeczki różyczki Pączki pieczone Rurki korzenne z kremem Rurki kruche z kremem białkowym, zaparzanym
Smaczna PyzaChrupiące czosnkowe zapiekanki możemy podawać jako dodatek do sałatek,wędlin lub jeść jako samodzielną przekąskę. Składniki: bagietka kawałek sera owczego bundz 3-4 ząbki
potrawyregionalnesłodkie śniadanie, do kawy, na przekąskę. Z owocami, serem , budyniem, z kruszonką i lukrem....mmmmm. Te domowe, bez polepszaczy spokojnie możemy podawać naszym najmłodszym :) POTRZEBUJEMY: (na około 9 drożdżówek) 550g mąki pszennej 75g mała 1 jajko+ żółtko 1 szklanka mleka 25g świeżych drożdży 5 łyżek cukru 10 śliwek szczypta bułki tartej 1 roztrzepane jajko do posmarowania bułeczek przed
WYSPA SZCZĘSLIWAustach. Bułeczki piekłam razem z: Moje domowe kucharzenie Ewa w kuchni Nasze życie od kuchni Piekielna kuchnia Anety Piekę bo lubię Sama słodycz… i szczypta chili Pasja Smaku Ciasteczkowy potwór Życie zaczyna się w kuchni Szóste niebo Kulinarna Maniusia Ewa Szczepińska Smaczna Pyza Małgorzata Lewicka-Jaśkiewicz Ala piecze i gotuje Cukry Proste Moje Małe Czarowanie Coś słodkiego, poproszę
Szybko Tanio Smaczniezeszłorocznej, nieudanej próbie skutecznie się zniechęciłam i nie mogłam się zmotywować żeby spróbować raz jeszcze. Tym razem się udało. Dzisiaj przedstawiam Wam przepis na wyśmienite bułeczki mleczne. Świeżutkie bułki na śniadanie, czy można chcieć rano czegoś więcej ? ;)Składniki na 6 średniej wielkości bułek: 150g mąki typ 450 90g mąki pszennej razowej typ 1850 150ml(...)łyżki do posmarowania bułek przed pieczeniem 30g miękkiego masła 8g świeżych drożdży 1,5 dużej łyżki cukru (można dodać więcej jeśli mają być na słodko) 1/2 łyżeczki soli Przygotowanie:Bułki przygotowuje się bardzo szybko, cierpliwości potrzeba jedynie podczas czekania aż ciasto wyrośnie. Obie mąki przesiewamy, łączymy z masłem, solą i cukrem. Drożdże rozpuszczamy w ciepłym
Ze smakiem i z pasją