bułeczki słodkie - 1000 przepisów (strona:40/67)

Bułeczki odrywane z rabarbarem i waniliową kruszonką 160

Bułeczki odrywane z rabarbarem i waniliową kruszonką 2016-04-07 13:06:33 Ilość porcji: 8 Uwielbiam te mocno czerwone, rubinowe łodygi. Można wykorzystać je na różne sposoby i upiec kruche, ucierane bądź biszkoptowe ciasto. Ja jednak rabarbar najbardziej lubię w połączeniu z lekkim i puszystym ciastem drożdżowym, które moim zdaniem idealnie pasuje do tej pory roku. Słodko-kwaśny smak(...)tortownicy. Wyrośnięte ciasto drożdżowe dzielimy na 12 równych części. Z każdej porcji ciasta formujemy płaski placuszek. Na środek nakładamy łyżkę nadzienia, zlepiamy dokładnie brzegi i formujemy zgrabną, okrągłą bułeczkę. Bułeczki układamy w tortownicy, uprzednio obtaczając je w maśle. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Na wyrośnięte bułeczki wylewamy resztę masła i posypujemy przygotowaną kruszonką. Wstawiamy do piekarnika

Wędrówki po kuchni
Drożdżowe ślimaczki z serem i rodzynkami 145

nami. Było tłusto i słodko. Wysmażyłam górę faworków z pomocą dwóch ukochanych wnuczek, które przyjechały do nas na ferie. Śniegu nie ma, ale atrakcji we Wrocławiu nie brakuje. Dzieci się nie nudzą. To jest najważniejsze. W kuchni też mają atrakcje bo są chętne do pomocy. Tak więc przy ich pomocy powstały drożdżowe bułeczki. Dawno takich nie piekłam. Mięciutkich

Kuchnia u Krysi
Scones na śniadanie 185

przyda się dobre śniadanie. Na słodko, co u mnie jest rzadkością, ale moje świąteczne choróbsko kompletnie namieszało mi w zwyczajach jedzeniowych. W przypadku pierwszego wariantu rozpoczęcia roku, takie śniadanie pozwoli rozprawić się z nadmiarem porannej energii, a jednocześnie da jej wiele na długi dzień. Jeśli to jednak opcja druga, powiem tylko tyle- ciepła bułeczka, kubek Earl Grey'a i wcale

les mirabelles
Bułki gryczane 260

poszukiwaniu znalazłem przepis na fajne bułeczki z ciekawym połączeniem mąki gryczanej, maślanki i melasy (tę też jeszcze miałem w słoiku na półce). Bułki z ciastem fermentującym w lodówce. Dodatek masła wzbogacił smak bułek, zaś same bułki, łącznie ze skórką, są bardzo delikatne. Melasa w połączeniu z mąką gryczaną nadały bułkom przyjemny aromat i słodki posmak. Bułki nie są jednak wyraźnie

Grahamka, weka i kajzerka
Zapiekana bagietka nadziana serem śródziemnomorskim z suszonymi pomidorami 201

Dziś zapraszam Was na zapiekaną bagietkę nadziana serem białym typu śródziemnomorskiego w zalewie olejowej z suszonymi pomidorami. Jest to idealna propozycja na sycący obiad lub

Słodkie okruszki
Muffiny cheesburgerowe. 157

Rozdzielić masę burgerową równo na bułeczki i wyrównać. Wsadzić do piekarnika rozgrzanego do temperatury 190 stopni i piec 20 minut. Wyjąć i na każdy burger nałożyć po łyżeczce sosu bbq i kwadraciku sera. Włożyć do piekarnika na kolejne 5 minut. Podawać z marynowaną czerwoną cebulką i kawałkami pomidora.  Można dołożyć wszelkie ulubione dodatki - słodko-kwaśne najlepsze

zadanie-gotowanie
Kruche pierożki z kaszy gryczanej (ciastka z dżemem) 173

https://www.facebook.com/Di.gotuje http://digotuje.blogspot.com Już podawałam przepis na ciasteczka z kaszy gryczanej . Poniżej przedstawiam wersję ciastek w kształcie pierożków - nadzianych dżemem. Są przepyszne i smakują

Di gotuje
Jagodzianki z migdałami 160

Wiecie już jak bardzo lubię jagody, a jeśli chodzi o migdały... jest podobnie :) Zwłaszcza teraz kiedy staram się unikać wszelkich orzechów, to nadrabiam właśnie migdałami. Wyobraźcie

Kuchnia w czekoladzie
Plecione wianuszki drożdżowe 121

"Wiosna! A co za tym idzie, święta coraz bliżej, choć za oknem tego wcale nie widać! Nie zmienia to faktu, że powoli powinniśmy zacząć się zastanawiać

Słodkie Przyjemności
Bułeczki drożdżowe nadziewane mięsem mielonym z kapustą kiszoną, papryką i pomidorem 157

znikały, bo są naprawdę pyszne! Tak na ciepło jak i na zimno. Świetna propozycja na drugie śniadanie do pracy i szkoły lub na rodzinną wycieczkę czy piknik ;) P.s. Lepienie bułeczek jest troszkę pracochłonne, dlatego dla bardziej leniwych proponuję wycinać większe koła. Można też zlepić jak calzone :) Składniki: Ciasto: 7 szkl. mąki pszennej + 2 łyżki 2 szkl. letniego mleka 2 łyżeczki(...)łyżki kwaśnej śmietany Farsz: 1/2 kg mięsa mielonego 250 g kapusty kiszonej 1 duża papryka czerwona 1 duży pomidor 2-3 cebule 6-7 ząbków czosnku 2 łyżeczki papryki słodkiej 1 łyżeczka papryki ostrej 1 łyżeczka bazylii 1 łyżeczka soli szczypta kminku Dodatkowo: 200 g sera żółtego 1 łyżka oliwy z oliwek 1/2 słoiczka koncentratu pomidorowego 1 jajko 2 łyżki

Kolorowy Przepisownik
Jak to czasem z autem bywa... I skandynawskie jagodzianki 142

się dostało zupełnie za darmo. I tylko obawiam się, że jutro pobudzę wszystkich sąsiadów już o drugiej trzydzieści nad ranem... Tymczasem w domu czekały na mnie wyjątkowo pyszne bułeczki. Takie niemal jagodzianki, tylko po skandynawsku.  Przepis znalazłam w Scandilicious baking Signe Johansen, i od razu zapałałam do niego uczuciem (choć tego dnia miałam w planie zupełnie inne drożdżówki). Sprawę(...)wręcz przeciwnie - wspaniale podkreśla smak soczystych owoców, których jest tutaj naprawdę dużo. Do tego mięciutkie i delikatne (mimo dodatku mąki razowej) ciasto o aromacie kardamonu i chrupiąca posypka cukrowa. Słodkie, sycące, lekko pikantne. Idealne na deszczowe lato! Sami powiedzcie - czy można im się oprzeć...? Drożdżówki z jagodami i kremem cynamonowym Składniki: (na 12 sztuk) 225 ml mleka 75 g masła

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Pożywny kociołek, czyli fasolka po bretońsku z boczkiem i kiełbasą 222

bułeczką, czy chrupiącym chlebkiem. Składniki: 0,5 kg fasoli białej Jaś 250 g kiełbasy dobrej jakościowo 250 g boczku wędzonego lub surowego olej rzepakowy - do smażenia 2 większe cebule 1 puszka krojonych pomidorów 0,5 szklanki passaty pomidorowej 3 liście laurowe 3 ziarna ziela angielskiego majeranek, czosnek, sól, pieprz i papryka słodka do smaku Wykonanie: Fasolę zalać

Zasmakuj Kuchni
Wiosenny kapuśniaczek z młodej kapusty - tradycyjne potrawy gospodyni 152

minut. Doprawiamy, bo kapusta słodka i smak się zmienił. Dodajemy trochę koncentratu pomidorowego na kolor (jak i na smak). 4. Podsmażamy na suchej patelni boczek lub inny kawałek wędzonego mięska. Wrzucamy do zupy. 5. Dodajemy koperek i gotujemy jeszcze chwilkę - 3-4 minuty i gotowe! 6. Podajemy zupę posypaną koperkiem i z pajdą chleba lub bułeczką z masłem:) 7. Smacznego

dobra gospodyni dom wesołym czyni
Bułeczki z dżemem malinowym-odrywane 163

Czasem są takie chwile, że nie ma czasu ani chęci na stanie przy garach itp..ale czasem są też takie chwile , że nawet późnym wieczorem zaczynam

Moje domowe kucharzenie
Drożdżówki z dżemem wiśniowym 162

Jakiś czas temu robiłam twaróg ...ale tak sobie pomyślałam, że szkoda wylać pozostałą serwatkę, chociaż kiedyś ją wylewałam ..i postanowiłam coś z niej zrobić...zapytałam na

Moje domowe kucharzenie

Proponowane wyszukiwania