Te drożdżowe babeczki upiekłam specjalnie z przeznaczeniem do koszyczka ze święconką, bo są symbolem umiejętności i doskonałości. Bardzo ładnie urosły, ciasto jest
To co kochamnajlepszych zapiekankach z pieczarkami przyszedł czas na najlepsze zapiekanki z tuńczykiem ;) Najlepiej smakują na chrupiącej bagietce z dodatkiem dobrych oliwek i słodkiej czerwonej papryki. SKŁADNIKI (2 porcje) 1/2 niedużej bagietki albo 2 małe bułki paluchy 1 puszka tuńczyka w sosie własnym 1 pomidor 4-6 czarnych oliwek kawałek czerwonej papryki 1/2 małej cebulki cukrowej 1/2 ząbka czosnku 2 gałązki świeżego(...)pomidora usuwamy gniazda nasienne kroimy w niedużą kostkę i dodajemy do reszty farszu. Na koniec dodajmy posiekany tymianek, połowę startego sera i majonez. Całość mieszamy i wykładamy na bułeczki. Na koniec posypujemy resztą żółtego sera. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 10 stopni na 10-12 min. Smacznego
DefinicjaSmakusoli 1 jajko 1 łyżka masła sezam 500 g mięsa mielonego 1 małe jajko 5 łyżek bułki tartej 5 ogórków kiszonych sałata musztarda ketchup sól, pieprz, papryka ostra, papryka słodka olej 1. Mąkę, cukier, drożdże i sól przekładamy do miski, mieszamy. Dodajemy mleko, rozpuszczone i ostudzone masło. Jajko dokładnie roztrzepujemy, do ciasta dodajemy 1 łyżkę, resztę zostawiamy do smarowania(...)bułką tartą. Formujemy malutkie kotleciki o średnicy podobnej do upieczonych bułek. Smażymy na złoty kolor na rozgrzanym oleju. 4. Sałatę i rwiemy na małe kawałki, ogórka kroimy w plastry. Bułeczki przekrawamy na pół, smarujemy musztardą, po czym układamy kolejno: kotlecik, ketchup, ogórka, sałatę. Przykrywamy drugą częścią bułki, przebijamy wykałaczką
Szefowa kuchnimożna się nudzić! W drodze powrotnej zatrzymaliśmy się na moim ulubionym bazarze, gdzie zaopatrzyłam się w dorodną dynię nieznanej mi odmiany, olbrzymie figi, pachnące morele i ciągle jeszcze lekko słodkie truskawki, z których właśnie robię dżem. Powrót do pracy nie był aż tak straszny, jak się spodziewałam, choć ręce bolą mnie okrutnie po dłuższej przerwie. Na szczęście jeszcze tylko(...)wielka waliza ciągle czeka na rozpakowanie, a sterty prania same wychodzą z kosza. W takim wypadku idealnie sprawdzą się scones - chrupkie z zewnątrz, mięciutkie w środku, ekspresowe w przygotowaniu bułeczki. Ich jedynym minusem jest fakt, że należy je zjeść zaraz po zrobieniu; następnego dnia będą bowiem suche i twarde. Rzadko jednak się zdarza, żeby jakaś przetrwała aż do następnego ranka
Pożeraczka, czyli raz adobrzeKolejna propozycja na tradycyjny specjał karnawałowy, a mianowicie faworki. Bardzo lubię te tradycyjne, cieniutkie, chrupiące, lecz tym razem specjalnie dla mojej Siostrzyczki upiekłam
Rozpustne gotowanieKolejny drożdżowy wypiek ..oj w takie upały ciężko piec, ale coś słodkiego trza czasem mieć do kawy.. 300 ml mleka 200 g masła 50 g drożdży 2 jajka 0,5 łyżeczki soli 150 g cukru 750 g mąki dodatkowo masło [stopione ] cynamon cukier kokosow y Mleko podgrzać, rozpuścić masło. Drożdże rozpuścić w pół szklanki mleka i dwiema łyżeczkami cukru(...)Jedną część posmarować stopionym masłem i posypać cukrem wymieszanym z cynamonem.Przykryć drugim rozwałkowanym płatem ciasta, lekko rozwałkować.Pokroić na 2-3 cm paski.Skręcić , a potem zwinąć w bułeczkę i włożyć do foremki na mufinki. Odstawić do wyrośnięcia na 15 min. Piec około 20 minut w rozgrzanym do 220 stopni piekarniku
Moje domowe kucharzenieOto moja kolejna improwizacja, tym razem w kategorii desery. Uwielbiam desery :) Zrobiłam deser z różnych galaretek o nietypowych smakach. Deser zwieńczyła bita śmietana w niecodziennym wydaniu
Delicious TitbitsMoi drodzy, ostatnio udało mi się nawiązać współpracę z firmą Rafex zajmującą się produkcją przypraw. Oferta firmy jest naprawdę duża i różnorodna: mieszanki ziołowe, przyprawy korzenne
Słodkie okruszkiLubię gdy danie jest ładnie podane, gdy mogę jeść świeże owoce. Lubię też śniadania na słodko i troszkę mnie dziwi, gdy ktoś nie wyobraża sobie zjedzenia na śniadanie czegoś słodkiego. Ale wracając do tematu, dzisiejsze śniadanko do prosta i bardzo fajna propozycja dla dorosłych i dzieci- mojemu chrześniakowi smakowało wybornie. Potem spytał mnie: Ciocia Ty jadasz takie pyszności codziennie? heheheh(...)własnej roboty. Ja podałam je z borówkami, pokrojonym w grubą kostkę mango i obłędnym miodem. Jak przygotować takie tosty? Zerknijcie na listę składników! SKŁADNIKI: - 2 bułeczki drożdżowe domowego wypieku (ja użyłam dyniowych bułeczek z cynamonem ) bądź drożdżowa chałka, bułki pszenne a nawet dobrej jakości pieczywo - 1 jajko eko - 3/4 szklanki mleka - olej kokosowy do smażenia (ewentualnie
SMYKWKUCHNIadsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Bułki maślane z sezamem. Pyszne, puszyste, mięciutke :) Idealne z dżemem na słodkie wieczory i poranki ;) Wypróbujcie koniecznie! Bułki maślane – Składniki: Mąką pszenna tortowa – 450g Drożdże suszone – 7g Sól – 1 łyżeczka Cukier – 1 łyżka Mleko – 170ml do ciasta + 3 łyżki do posmarowania bułek Masło – 85g Żółtko – 1 sztuka(...)elastyczne ciasto. Przykryć je ściereczką i pozostawić na około 1 godzinę, by podwoiło swoją objętość. Po tym czasie podzielić ciasto na 2 części. Z każdej części uformować 4 okrągłe bułeczki. Przykryć je ponownie ściereczką na 30 minut, by znów nieco wyrosły. Żółtko wymieszać z 3 łyżkami mleka. Posmarować bułki i posypać sezamem. Piekarnik rozgrzać do 180st.C. Piec maślane bułeczki przez
Kulinarne PrzebojeCzas wakacji to nie tylko słodkie lenistwo, ale także wzmożony okres, w którym robimy przetwory na zimę. Często szukamy więc inspiracji, bo jednak mimo sprawdzonych receptur chcielibyśmy spróbować czegoś nowego. A więc voilà! Wszyscy zapewne znamy „szwarcwaldzkie” przysmaki: tort, pavlową, serniki, babeczki, tartaletki itp. A co powiecie na szwarcwaldzką marmoladę? Do tego wzbogaconą o dodatek likieru amaretto? Brzmi zachęcająco? Marmolada(...)pasteryzować. Marmolada szwarcwaldzka prócz smaku ma też całe mnóstwo innych zalet: można ją użyć praktycznie do wszystkiego! Możemy nią przekładać torty, ciasta, smarować nią naleśniki, dodawać do lodów, nadziewać bułeczki, rogaliki, czy po prostu zjeść ją rozsmarowaną na świeżym pieczywie lub wyjadać wprost ze słoiczka… palcami! ;) Może zatem w trakcie tworzenia zimowych zapasów znajdziecie czas i miejsce na przygotowanie choć
MyCookBook.plGazpaczo, czyli po prostu hiszpański chłodnik. Doskonały na gorące dni, orzeźwia, chłodzi i w sumie z bułeczką można się nim najeść. Przepisów jest bardzo dużo, oczywiście głównymi składnikami są pomidory i papryka ale jest to już nowoczesny przepis. Pierwotnie składał się on tylko ze środki chlebowej oraz oliwy i był pożywieniem dla biednych rolników.Teraz jest główną potrawą w hiszpańskich(...)oliwek 2-3 jajka ugotowane na twardo 2 kromki chleba bez skórki ( sama środka) 3 szklanki przegotowanej wody 3 łyżki oliwy szczypta ostrej i słodkiej papryki w proszku sól, pieprz Sposób przygotowania: Najprościej - wszystkie warzywa obrać, oczyścić, pokroić na małe części a następnie zmiksować ze sobą blenderem. Dodać rozdrobniony miękisz chleba
pieprzny smaczeknajlepsze? Poprawnie wykonane jajko z wypływającym żółtkiem pod naporem widelca cudownie rozlewało się po wytęsknionych już szparagach i truskawkach. Smak podkreślało palone masło, a posiłek wieńczyła parmezanowa bułeczka, którą można było zamoczyć w rozlanym na talerzu żółtku. Dania główne Skuszony egzotyczną nazwą ryby wybrałem molwę przyrządzoną metodą sous-vide . Lekka, przyjemna, z cudownie odchodzącymi blaszkami ryba przypominała mi poznanego niedawno(...)wspomnianą metodą gotowania w próżni. Soczysta, z chrupiącą skórką i przede wszystkim różowiąca się na talerzu, piękna! Kaczkę podano w akompaniamencie p urée z fioletowej marchwi o cudownym słodkim smaku, polentą i wybornym sosem z wina madera. Kompozycja, radosna, wiosenna i niezwykle apetyczna. Jedyną uwagę mam do samej polenty, której brakowało polotu. Zdecydowanie przydałoby się jej trochę więcej masła
Food Squarewypróbowania! Składniki: Ciasto drożdżowe x2 200 g mięsa mielonego (wieprzowo-wołowe) średnia cebula 200 ml przecieru pomidorowego szklanka wody 0,5 łyżeczki soli 1/4 łyżeczki pieprzu 2 łyżeczki słodkiej sproszkowanej papryki łyżeczka majeranku 2 łyżki masła masła 2 łyżki oleju Przygotowanie: Bardzo drobno kroimy cebulę i szklimy na rozgrzanym oleju przez ok. 5 min. Następnie dodajemy mięso mielone(...)Ciasto drożdżowe dzielimy na 15 równych części. Z każdej części formujemy kulkę, następnie ją spłaszczamy i na środek układamy 2 łyżeczki nadzienia. Dokładnie zawijamy, aby powstała nam forma bułeczki. Gotowe bułeczki układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blasze, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na 20 min. Następnie wierzch bułeczek smarujemy połową roztopionego masła. Pieczemy w rozgrzanym
Kuchnia ŁukaszaWpis archiwalny z poprzedniej wersji bloga (04.08.15 r.) Moi drodzy, ostatnio udało mi się nawiązać współpracę z firmą Rafex zajmującą się produkcją przypraw. Oferta firmy jest
Słodkie okruszki