bułeczki słodkie - 1000 przepisów (strona:57/67)

Puszyste bułeczki maślane 126

wstępie - bo potem zapomnę - powiem, że to są absolutnie najbardziej puszyste bułeczki jakie kiedykolwiek zrobiłem. Długo szukałem idealnego przepisu na bułki i chyba właśnie go mam :) To jest właśnie to! Dosłownie rozpływają się w ustach. Są mięciutkie i maślane, mógłbym codziennie na śniadanie takie opierdzielać :) Ale raczej nie chce mi się codziennie tak rano wstawać żeby je robić. Cóż, szkoda(...)minut - aż nabiorą ładnego rumianego koloru. Ja zajadałem się nimi z dżemem porzeczkowym, który zrobiliśmy razem z Magdą poprzedniego lata. Smacznego! :) A inne bułki maślane, takie bardziej na słodko, znajdziecie tutaj . --------------------------------------------------------------------- Chcesz dostawać moje przepisy prosto na e-mail? Wpisz swój adres z prawej strony w okienko "Przepisy prosto na twój e-mail!". Od tej pory żaden przepis

Marder&Marder Manufacture
Ciasto drożdżowe krok po kroku, czyli... co wpływa na to, żeby ciasto było udane 198

mniej niż pozostałe składniki. Mąkę należy koniecznie przesiać przez sitko. Dzięki temu lepiej się ją napowietrzy, a ciasto lepiej wyrośnie, będzie lekkie, puszyste. Najlepszą mąka do wypieku słodkich ciast drożdżowych jest mąka pszenna wrocławska Typ 500, lub Typ 550 (luksusowa) ( zobacz: rodzaje i typy mąki ) . Zasada Nr 3: Drożdże . Jeśli używamy świeżych drożdży, muszą być bardzo świeże . Trzeba uważać(...)wystarczy przełożyć na deskę,  ponownie zarobić, żeby odpowietrzyć. Teraz, jeśli wiemy jakie przeznaczenie jest naszego ciasta,  czy to będą pączki, czy  ciasto z owocami, czy np. bułeczki.... to pieczemy, smażymy ... W zależności od rodzaju naszego wypieku ustawiamy różną temperaturę w piekarniku.   Mam nadzieję, że ten post pozwolił Wam „zaprzyjaźnić się” z ciastem drożdżowym. Jeśli

Kuchnia u Krysi
Domowe Bułki na Śniadanie 128

Witam Serdecznie Wczoraj upiekłam piękne ( nie będę skromna , bardzo mi się podobają ) domowe bułki idealnie nadające się na śniadanie , są delikatnie słodkie więc do mleka lub kakao są w sam raz . Są proste w przygotowaniu i zachęcam do własnego wypieku . Przepis podstawowy pochodzi z książki J.Hamelman „Chleb” . Będziemy potrzebować : z podanych proporcji upiekłam 6 bułek po około(...)zwinięte ciasto może się rozwijać to na koniec zwiniętego ciasta można położyć na przykład nóż i zwijać druga stronę lub trzymać końcówkę dłonią ) z tak przygotowanego wałka ciasta tworzę bułeczkę Spleciony wałek zwijam w ślimak końcówki ciasta daję pod spód i układam gotowe bułeczki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia Blachę z bułkami nakrywam ściereczką i odstawiam w ciepłe miejsce

Uwaga Babcia Piecze Chleb
Śniadanie- zdrowo, lekko, kolorowo! 172

Jako, że poranki sobotnie należą do lubianych, ważne jest, abyśmy obok ogólnej euforii weekendowej która nam towarzyszy, dostarczyli swojemu organizmowi odpowiednią dawkę energii. Dziś rzecz o

Tagebuch po polsku
CIABATY – WŁOSKIE BUŁECZKI + czym się różni Biga od Pâte Fermentée i Poolish 176

Ciabaty pochodzą z północnych Włoch i są we włoskiej kuchni tak popularne i lubiane jak bagietki we Francji. Po włosku słowo ciabatta oznacza „kapeć, łapeć

Ostra na Słodko
Drożdżówki z owocowym curdem - niebo w buzi 149

I dzisiaj znów jestem sama w domu. C. pojechał na wieczór kawalerski - o wpół do szóstej rano! Nie wiem, jak oni wszyscy mają zamiar wytrwać do

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Bułeczki drożdżowe z kruszonką 131

Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE MicrosoftInternetExplorer4 /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle

Camilla w kuchni
PIECZONE PĄCZKI - mniej kalorii na tłusty czwartek. Wersja tradycyjna i bezglutenowa. Przepis nr II - z drożdży świeżych 147

Patrzę na luty. Najkrótszy miesiąc w roku, a owocuje w same przyjemności. Mamy słodkie walentynki, chwilę wcześniej dzień pizzy, który dla mnie jest szczególnie miły, bo zostaję obdarowywana prezentami i dmucham świeczki. Patrzę dalej i widzę tłustym drukiem oznaczoną datę: 4 luty 2016. Wręcz mi z tego dnia kapie lukier i czekolada, co i na ślinotok się przekłada. Nie chcę(...)dostarczyć sobie kolosalnej ilości kalorii i/lub ze względów zdrowotnych nie tolerują smażonego (albo samego tłuszczu). Czy smak się różni? Odrobinę tak. Tutaj leży bliżej pączków, ale wciąż niezbyt daleko bułeczek. No, bezglutenowe może po środku (są twardsze, bardziej kruche i łatwo je "przeciągnąć" w piekarniku, więc uwaga). Mniej zapychają, więc zjada się ich więcej. Szczerze mówiąc, ja wolę pieczone. Być

Wypisz Wymaluj
Orzechowe ślimaczki drożdżowe 148

orzechowe-slimaczki-drozdzowe Drożdżowe ciasteczka, dość słodkie, po brzegi wypełnione orzeszkami ziemnymi, wymieszanymi z miodem. Polane lukrem pomarańczowym. Najlepsze zaraz po upieczeniu… lub jeszcze ciepłe. Z podanych składników wyszło mi około 30 sztuk, więc idealnie nadadzą się na imprezkę. Jeżeli lubicie orzeszki ziemne, miód, to ten przepis wam podpasuje. Przepis na ciasto jest ze strony Moje wypieki . Przepis(...)śmietany 1 szklanka cukru pudru 3 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej Utrzeć blenderem lub bardzo dokładnie wymieszać grzbietem łyżki sok z cukrem, pod koniec dodać skórkę, wymieszać. Polać każdą bułeczkę 1-2 łyżeczkami lukru. Smacznego! … a tak wyglądają polukrowane… orzechowe-slimaczki-drozdzowe … a tak wyglądały przed pieczeniem orzechowe-slimaczki-drozdzowe

moj przepis na
Jak kupowaliśmy choinkę. I szafranowe drożdżowe supełki 182

Do Wigilii zostało raptem jedenaście dni. Ciężko w to uwierzyć, gdy patrzy się na listopadowy krajobraz za oknem i słucha bębnienia deszczu o dach. Zdegustowana pogodą

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Buchty drożdżowe na krupczatce 112

Siedzimy w ciepłym domu, a za oknem wieje  wiatr i pada deszcz. Huczy i wyje złowrogo. Właśnie coś uderzyło w nasze okno – jest taki wiatr

Posadzone i zjedzone
Jagodzianki - najlepsze! 7298

Jagodzianki to zdecydowanie smak z mojego dzieciństwa. Pamiętam jak robiła je moja babcia. Ile by nie upiekła zawsze znikały w ekspresowym tempie :-) Najpyszniejsze są jeszcze ciepłe

maniapieczenia
Dzika zielenina (Horta) – nieznany skarb diety śródziemnomorskiej 199

spożywane jako horta. Piękna rozeta mniszka lekarskiego, idealna do zebrania Co można przyrządzić z dzikiej zieleniny, czyli horta w kuchni Horta, w zależności od gatunku rośliny, może być słodka, cierpka lub gorzka, niektóre są niezwykle aromatyczne i wykorzystuje się je jak zioła. Latem z horty przygotowuje się sałatki, jednak jest to przede wszystkim zimowa roślina i najczęściej jada się(...)swojego domu. Jest tu i cime di rapa, włoska rzepa, którą w Polsce można zastąpić botwiną, jak zrobiłam to w przepisie na muszelki z kalafiorem i botwiną oraz drożdżowe bułeczki z Brindisi. Z kolei Francuzi pałają szczególną miłością do konkretnej roślinki – mniszka lekarskiego, naszego popularnego mlecza (dmuchawca), z którego liści robią pyszne sałatki. Młode liście mlecza mają pieprzowy smak (podobny

Chilli Czosnek i Oliwa
Tradycyjne jagodzianki najlepsze 208

mojprzepisna.pl| Tradycyjne jagodzianki najlepsze Nie spodziewałam się, że może być coś lepszego niż jagodzianki z przepisu pani Doroty z Moich wypieków , a jednak może – jagodzianki

moj przepis na
Bezglutenowa lodowa kanapka (a raczej ciastko!) z lodami miodowymi. 131

Lody, lody, lody. To jeden z tych jadalnych wytworów ludzkich, których nie potrafię sobie odmówić. Mogę nie jeść jogurtów, twarogu i krowiego mleka, ale lody (i

Fill The Bowl

Proponowane wyszukiwania