bułeczki słodkie - 1000 przepisów (strona:30/67)

Bułeczki z twarogiem 191

Jakiś czas temu je robiłam..Bułeczki z twarogiem...przepis pochodzi  stąd. Moje nie wyglądają tak pięknie, ale smaczne były, no i ja nie dałam skórki

Moje domowe kucharzenie
Konfitura z aronii i jabłek 137

się z goryczą i cierpkością więc nie za bardzo byłam przekonana do konfitury, ale efekt wyszedł świetny. Konfitura jest słodka i pyszna, pasuje nie tylko do zwykłych kanapek, ale i do sera, naleśników czy jako nadzienie do bułeczek. Składniki: 500 g aronii 250 g jabłek 300 g cukru 6 goździków ½ łyżeczki cynamonu Wykonanie: Aronię umyć, oczyścić i osuszyć. Przełożyć

Mama Gotuje
Złociste paluchy mleczne 163

już wszyscy po śniadanku, ale jutro też jest dzień, więc będzie i śniadanko:) A jak śniadanko to koniecznie świeże, domowe bułeczki. Dzisiaj polecam łatwe i smaczne mleczne paluchy, do których składniki na pewno znajdziecie w domu:) Są lekko słodkie, więc dzieci się nimi zajadają:)   Składniki:500g mąki pszennej,20g świeżych drożdży,250ml mleka,50g brązowego cukru,2 łyżki

Z miłości do słodkości
Bułki z leczo 157

kuchni albo korzystać z gotowych półproduktów. Szkoda tylko, że nie zawsze mam czas usiąść i napisać post. Teraz natomiast przejdę do meritum, czyli przepisu, który chcę Wam dzisiaj przedstawić. Bułeczki nie są skomplikowane, a także niezbyt czasochłonne. Wyszły mi mięciutkie, a farsz tylko je podkreślił. Podobne miałam okazję zjeść w tegoroczne wakacje na Jarmarku Dominikańskim i do tej pory zbierałam(...)posiekać. Pieczarki pokroić w półtalarki. Posolić i popieprzyć do smaku. Smażyć na odrobinie oleju do miękkości warzyw. Doprawić słodką i ostrą papryką oraz koncentrat. Ostudzić. Urwać kawałek ciasta. Rozciągnąć na dłoni. Na środek ciasta nałożyć farsz. Skleić i formować okrągłe bułeczki. Piec w 180 stopniach ok. 20-25 minut. Smacznego, Anulla

Fabryka pomysłów
Malinianki 116

jest w nich 100% smaku owoca w owocu. Niestety posmakowały mi tak bardzo, że byłam zmuszona zrobić część bułeczek z jabłkiem. Obie wersje są doskonałe!  Przepis na ciasto jest to samo, co w jagodziankach , pochodzi od mojej ukochanej, najlepszej Słodkiej Babeczki :) Składniki: CIASTO: 600g mąki pszennej  25g drożdży 7 łyżek cukru (z czego 2 to cukier waniliowy(...)odstawić na godzinę w ciepłe miejsce. Po godzinie jeszcze raz zarobić ciasto, podzielić na 10 części. Każdą część delikatnie rozwałkować nałożyć po porcji owoców, posypać łyżeczką cukru, zawinąć w bułeczkę. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia ( łączeniem do dołu). Całość przykryć ściereczką, znów odstawić do wyrośnięcia na 20 minut.  Posmarować bułeczki jajkiem, upiec w 200'C przez

Cakes By Kejt
Drożdżówki z waniliowym nadzieniem serowym i rodzynkami 263

piec takie pyszności. do tej pory udała mi się jedynie wielkanocna babka, na którą przepis znajdziecie tutaj :) .  Bułeczki są proste w przygotowaniu, puszyste i długo zachowują świeżość. W środku znajdziecie waniliowe, kremowe nadzienie serowe oraz całe mnóstwo słodkich rodzynek. Zapraszam! Zasady, których należy przestrzegać, aby ciasto drożdżowe zawsze się udało: Podczas wykonywania ciasta unikamy przeciągów - ciasto opadnie. Nie dodajemy(...)Przeciąć na dwie części. Na każdą z nich wyłożyć równo masę serową i rozsmarować, posypać rodzynkami. Powstałe prostokąty złożyć wzdłuż dłuższego boku. Ostrym nożem pociąć na bułeczki ( ok. 8-10 części). Ułożyć na blaszce jedna obok drugiej, na stojąco, tak aby nadzienie nie wyciekło. Przykryć ściereczką ( tak znowu :) ) i pozostawić, aby lekko wyrosły. Piec w 180*C przez

Chocolate Muffin Blog
Bułeczki paprykowe 132

śpi. Spokojnie można przygotować takie bułeczki, a śpiochów na pewno ruszy z łóżek rozchodzący się po mieszkaniu zapach :) Bułeczki paprykowe Składniki: 300 g mąki pszennej typ 650 2 łyżeczki suszonych drożdży 1 łyżeczka soli 1/2 łyżeczki cukru 3 łyżki suszonej słodkiej papryki w płatkach ok. 150-200 ml ciepłej wody Wykonanie: Do miski przesiałam mąkę, dodałam suszone drożdże, sól, cukier(...)papierem do pieczenia. Przykryłam ściereczką, żeby ciasto nie obsychało i odstawiłam do ponownego wyrośnięcia. W międzyczasie rozgrzałam piekarnik do temperatury 200 stopni z termo obiegiem. Piekłam około 20 minut. Bułeczki są przepyszne zaraz po wystygnięciu. Nie dane mi było przekonać się jak smakują, kiedy troszkę poleżą

Kuchenne zapiski Edyty
100% domowy fit burger 192

przepyszne, sycące, a kombinacji jest bez końca... mięsne, wegańskie, co kto woli! Mniam! Składniki (3 porcje): bułeczki hamburgerowe 0,5kg mięsa mielonego 2 ząbki czosnku mała garść świeżych ziół (u mnie zielona pietruszka, mięta) łyżka ziół suszonych (u mnie mieszanka dalmatyńska) papryka słodka papryka ostra/chili pieprz sól ulubione warzywa (np. u mnie sałata, ogórek, pomidor, czerwona cebula) zdrowe jogurtowe dipy(...)Przygotowanie: Mięso mielone przełóż do miski, dodaj do niego przeciśnięty przez praskę czosnek, drobno poszatkowane zioła i według Twoich preferencji i smaku przyprawy (zioła suszone, papryka słodka, ostra/chili,pieprz). Dobrze wszystko wymieszaj, najłatwiej dłońmi. Odstaw do schłodzenia do lodówki na około 30min, ponieważ mięso powinno być zimne. Dłońmi uformuj kotleciki (trzeba je porządnie docisnąć, by się nie rozlatywały) i posól

Ekocozy | Naturalnie na co dzień
Konfitura owocowa z nutą miodowo-cytrynową w kardamonie 168

Najlepsza domowa, wiesz co jesz:) Posmaruj nią swoje bułeczki na śniadanie, kolację, potraktuj jako zdrową owocową przekąskę w ciągu dnia gdy brakuje Ci energii. Jest pyszna, lekko słodka, nie warto się zasładzać. Dodałam do niej szczyptę kardamonu, ma piękny korzenno-cytrusowy zapach, nada smakowity aromat naszej konfiturze. Składniki: 2 banany 4 kiwi 2 gruszki 2 łyżki żurawiny ze słoiczka

Zasmakuj Kuchni
WROCŁAW I FESTIWAL FOODTRUCKÓW 219

festiwal, można napotkać mnóstwo osób, które wcinają różne pyszności. Jak na przykład my :)     Skusiliśmy się na azjatyckie bułeczki na parze, przyrządzane w specjalnych "koszach" bambusowych. Mięciutkie, puszyste i fajnie nadziane. Do tego pyszne sosy: imbirowy (słodko-słono-kwaśny i dość pikantny), chili słodko-kwaśny (taki standardowy, również nardzo ostry) oraz wietnamski curry kremowy (wyrazisty, a jednocześnie delikatny

W kuchni Karmel-itki
Moje pierwsze scones - z żurawiną i orzechami 182

nieco wcześniej, i zabrałam się za bułeczki. Przygotowuje się je szybko i prosto, podobnie do ciasta kruchego. Wszystkie składniki wyciągamy z lodówki i od razu zagniatamy, a później tylko pieczemy. Całość zajmie nie więcej niż godzinę, a efekt, moi drodzy... No przecież to wyszło pyszne! Chrupiące z zewnątrz, miękkie w środku, lekko słodkie, ale też kwaśne od żurawiny. Smak orzechów(...)domowego dżemu smakują bajecznie - musicie się na nie skusić! Jutrzejsza niedziela idealnie się nada na wypróbowanie tego przepisu... Mówię Wam. Scones z żurawiną i orzechami laskowymi Składniki: (na 8 bułeczek) 300 g mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki soli 25 g ciemnego brązowego cukru 90 g zimnego masła 1 jajko 180 ml śmietany kremówki (38%) 1 łyżeczka

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Wielkanocny chlebek maślany (puszysta chałka, siedmioraczki). 163

wtedy przygotowuję coś z tych pysznych smakołyków. Wczoraj wieczorem upiekłam ten pyszny chlebek, jest mięciutki, puszysty, lekko słodki i obłędnie pachnący. Upiekłam go w keksówce z 7 kawałków (stąd też nazwa siedmioraczki), można kroić go na kromki lub odrywać bułeczki. Najlepiej smakuje posmarowany masłem i dżemem lub miodem. Mama kiedyś piekła taki chlebek na Śniadanie Wielkanocne. Polecam!!! Składniki na wielkanocny

Rozpustne gotowanie
Brioszki z mango curd 176

wiedziałam do czego zużyję resztę mango curd, którym wcześniej przełożyłam ciasteczka (przepis wkrótce na blogu). Składniki i wykonanie bułeczek nieco zmodyfikowałam, skracając czas przygotowania. Brioszki będą miłym akcentem w koszyku ze święconką. Zamiast mango curd można użyć dowolnego dżemu lub słodkiego twarożku. Składniki: 340 g mąki pszennej 7 g drożdży instant 30 g cukru 1/3 łyżeczka soli 60 ml mleka(...)ciasto delikatnie odgazować. Przygotować formę na 12 muffinów. Wyłożyć papierem lub papilotkami. Ciasto podzielić na 12 równych części. Kawałki ciasta spłaszczać, nakładać po łyżeczce kremu i zlepiać otwory. Ułożyć bułeczki zlepieniem do dołu i odstawić na około 40 minut do wyrośnięcia (wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 40 o C). Gotowe bułeczki posmarować roztrzepanym jajkiem i pospać płatkami migdałów i wiórkami

Czerwień i błękit
Domowe Jagodzianki 198

Jagodzianki - jedne z popularniejszych drożdżówek - szczególnie w sezonie letnim. Pyszne, rozpływające się w ustach bułeczki drożdżowe, których serce tworzy nadzienie ze świeżych, aromatycznych jagód, a

Słodka Strona
Bułeczki zawijane z warzywami i serem 172

Dzisiaj propozycja bułeczek nadziewanych, doskonałych na jakieś spotkanie z przyjaciółmi. Robi się je naprawdę łatwo i są bardzo smaczne. Podstawą jest świetne ciasto krucho-drożdżowe, z którym bardzo lubię pracować. To właśnie z tego rodzaju ciasta lepię prosiaczki , ale jest uniwersalne więc farsz i kształt wypieku można dowolnie modyfikować. To ciasto est bardzo plastyczne a rośnie dopiero(...)piecu mimo dodaniu drożdży - wcześniej nie trzeba żadnych etapów wyrastania. Robiłam już wiele razy wypieki słodkie bazując właśnie na tym albo bardzo podobnym cieście. Możecie zrobić z niego rogaliki z jabłkami albo marmoladą. Zawsze się uda i będzie pysznie. Spróbujcie zrobić takie bułeczki i sami zobaczycie, że to doskonały pomysł. Ja przygotowałam je i zabrałam kilka dni temu na składkowe

Smaczna Pyza
Roti Paun - maślane bułeczki z Malezji 270

Błądząc w internecie w poszukiwaniu ciekawych przepisów natrafiłem na Roti Paum - okrągły chleb złożony z co najmniej czterech malutkich maślanych bułeczek, specjalność kuchni malezyjskiej z rejonu

Grahamka, weka i kajzerka
Słodki razowy chlebek z jagodami 134

nich myślałam... A jak przyszło co do czego zachciało mi się eksperymentów. Mąkę pszenną zastąpiłam razową... i.... zamiast bułeczek wyszedł chlebek. Ale nie ma tego złego... Chlebek wyszedł bardzo smaczny i świetnie pasował do masełka na sobotnie śniadanko :-) Słodki razowy chlebek z jagodami SŁODKI RAZOWY CHLEBEK Z JAGODAMI 4 szklanki mąki razowej 3 białka 3 żółtka 40 g drożdży

peggiwkuchni
Pampuchy (kluski na parze) z powidłami 187

 Zdecydowanie najmilszy smak dzieciństwa :)  Nie należy do najmniej kalorycznych przysmaków, ale od czasu do czasu można sobie pozwolić na małe przyjemności. Pampuchy czy też

Tagebuch po polsku
Dyniowe brioszki z makiem / powidlem czyli Niedzielne Sniadanie odc.64 146

Połączenie masy makowej i dyni chodziło za mną od jakiegoś czasu. Marzyły mi się puszyste bułki i słodka, makowa masa... Bazową recepturą do upieczonych dzisiaj brioszek był przepis znaleziony w Kwestii Smaku . Dokonałam jednak kilku istotnych zmian. Bułeczki wyrabiałam mikserem, ale opornie szło i musiałam pomóc sobie dłońmi. Ciasto rosło w lodówce całą noc, rano szybko ociepliło się w leciutko

Dzieje kuchennej Wiewióry
Bułeczki z nadzieniem malinowym 119

Ulubione śniadanie - na słodko ! Tak zaczyna się u mnie idealny dzień :) Jednak rano z czasem bywa krucho, więc często wieczorami piekę. Kiedy takie bułeczki na mnie czekają, jakoś łatwiej mi wstać ;). Skorzystałam tutaj z przepisu na Domowe bułeczki z książki Przemytnicy marchewki, groszku i soczewicy rodziny Szaciłło, który oczywiście zmodyfikowałam. Muszę przyznać, że bardzo lubię ich przepisy. Szczególnie

Corner With Recipes
Zawijaniec drożdżowy śliwkowo-jabłkowy 248

być, a kwaśne owoce świetnie z nim współgrają. Ci, którzy śledzą mojego bloga doskonale wiedzą, że takie słodko-kwaśne połączenia trafiają do mnie w 100%.  Natomiast ciasto drożdżowe w wersji słonej bardzo lubię wykorzystywać do różnych smakowych bułeczek, które chętnie ze sobą zabieram do pracy lub na uczelnię. Wykonane domowym sposobem wychodzą nam taniej, a po drugie mogę przygotować

Fabryka pomysłów

Proponowane wyszukiwania