nieco wcześniej, i zabrałam się za bułeczki. Przygotowuje się je szybko i prosto, podobnie do ciasta kruchego. Wszystkie składniki wyciągamy z lodówki i od razu zagniatamy, a później tylko pieczemy. Całość zajmie nie więcej niż godzinę, a efekt, moi drodzy... No przecież to wyszło pyszne! Chrupiące z zewnątrz, miękkie w środku, lekko słodkie, ale też kwaśne od żurawiny. Smak orzechów(...)domowego dżemu smakują bajecznie - musicie się na nie skusić! Jutrzejsza niedziela idealnie się nada na wypróbowanie tego przepisu... Mówię Wam. Scones z żurawiną i orzechami laskowymi Składniki: (na 8 bułeczek) 300 g mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki soli 25 g ciemnego brązowego cukru 90 g zimnego masła 1 jajko 180 ml śmietany kremówki (38%) 1 łyżeczka
Pożeraczka, czyli raz adobrzewtedy przygotowuję coś z tych pysznych smakołyków. Wczoraj wieczorem upiekłam ten pyszny chlebek, jest mięciutki, puszysty, lekko słodki i obłędnie pachnący. Upiekłam go w keksówce z 7 kawałków (stąd też nazwa siedmioraczki), można kroić go na kromki lub odrywać bułeczki. Najlepiej smakuje posmarowany masłem i dżemem lub miodem. Mama kiedyś piekła taki chlebek na Śniadanie Wielkanocne. Polecam!!! Składniki na wielkanocny
Rozpustne gotowanieJagodzianki - jedne z popularniejszych drożdżówek - szczególnie w sezonie letnim. Pyszne, rozpływające się w ustach bułeczki drożdżowe, których serce tworzy nadzienie ze świeżych, aromatycznych jagód, a
Słodka StronaDzisiaj propozycja bułeczek nadziewanych, doskonałych na jakieś spotkanie z przyjaciółmi. Robi się je naprawdę łatwo i są bardzo smaczne. Podstawą jest świetne ciasto krucho-drożdżowe, z którym bardzo lubię pracować. To właśnie z tego rodzaju ciasta lepię prosiaczki , ale jest uniwersalne więc farsz i kształt wypieku można dowolnie modyfikować. To ciasto est bardzo plastyczne a rośnie dopiero(...)piecu mimo dodaniu drożdży - wcześniej nie trzeba żadnych etapów wyrastania. Robiłam już wiele razy wypieki słodkie bazując właśnie na tym albo bardzo podobnym cieście. Możecie zrobić z niego rogaliki z jabłkami albo marmoladą. Zawsze się uda i będzie pysznie. Spróbujcie zrobić takie bułeczki i sami zobaczycie, że to doskonały pomysł. Ja przygotowałam je i zabrałam kilka dni temu na składkowe
Smaczna PyzaBłądząc w internecie w poszukiwaniu ciekawych przepisów natrafiłem na Roti Paum - okrągły chleb złożony z co najmniej czterech malutkich maślanych bułeczek, specjalność kuchni malezyjskiej z rejonu
Grahamka, weka i kajzerkanich myślałam... A jak przyszło co do czego zachciało mi się eksperymentów. Mąkę pszenną zastąpiłam razową... i.... zamiast bułeczek wyszedł chlebek. Ale nie ma tego złego... Chlebek wyszedł bardzo smaczny i świetnie pasował do masełka na sobotnie śniadanko :-) Słodki razowy chlebek z jagodami SŁODKI RAZOWY CHLEBEK Z JAGODAMI 4 szklanki mąki razowej 3 białka 3 żółtka 40 g drożdży
peggiwkuchniZdecydowanie najmilszy smak dzieciństwa :) Nie należy do najmniej kalorycznych przysmaków, ale od czasu do czasu można sobie pozwolić na małe przyjemności. Pampuchy czy też
Tagebuch po polskuPołączenie masy makowej i dyni chodziło za mną od jakiegoś czasu. Marzyły mi się puszyste bułki i słodka, makowa masa... Bazową recepturą do upieczonych dzisiaj brioszek był przepis znaleziony w Kwestii Smaku . Dokonałam jednak kilku istotnych zmian. Bułeczki wyrabiałam mikserem, ale opornie szło i musiałam pomóc sobie dłońmi. Ciasto rosło w lodówce całą noc, rano szybko ociepliło się w leciutko
Dzieje kuchennej WiewióryUlubione śniadanie - na słodko ! Tak zaczyna się u mnie idealny dzień :) Jednak rano z czasem bywa krucho, więc często wieczorami piekę. Kiedy takie bułeczki na mnie czekają, jakoś łatwiej mi wstać ;). Skorzystałam tutaj z przepisu na Domowe bułeczki z książki Przemytnicy marchewki, groszku i soczewicy rodziny Szaciłło, który oczywiście zmodyfikowałam. Muszę przyznać, że bardzo lubię ich przepisy. Szczególnie
Corner With Recipesbyć, a kwaśne owoce świetnie z nim współgrają. Ci, którzy śledzą mojego bloga doskonale wiedzą, że takie słodko-kwaśne połączenia trafiają do mnie w 100%. Natomiast ciasto drożdżowe w wersji słonej bardzo lubię wykorzystywać do różnych smakowych bułeczek, które chętnie ze sobą zabieram do pracy lub na uczelnię. Wykonane domowym sposobem wychodzą nam taniej, a po drugie mogę przygotować
Fabryka pomysłówlubię zrobić coś nowego i te właśnie bułki zwróciły moją uwagę. Powiem szczerze, że jeśli jemy samą bułeczkę to wyczujemy specyficzny smak, przynajmniej dla mnie smakowały jakoś tak inaczej, jednak z dodatkami, czyli w postaci kanapki są jak najbardziej okej ! :) źródło : słodkie niebo Składniki na namaczankę: 1/2 szkl płatków owsianych (użyłam górskich) 1 łyżka miodu 3 łyżki oleju(...)dodajemy trochę więcej wody. Ciasto przekładamy do miski, posypujemy niewielką ilością mąki, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na ok 1,5 godz. Po tym czasie z ciasta formujemy bułeczki i kładziemy je na natłuszczoną blachę. Odstawiamy na ok 20 min do podrośnięcia. Piekarnik nagrzewamy do 180st.C. Bułeczki smarujemy jajkiem roztrzepanym z łyżką mleka i posypujemy płatkami owsianymi. Pieczemy
charlotte gotujetakie bułeczki będą doskonałą przekąską na niejednym majowym pikniku czy też grillu. Składniki na 9 dużych bułek: Ciasto: 500 g mąki pszennej 1/2 szklanki ciepłego mleka 1/2 szklanki ciepłej wody 2 łyżki oleju 1 jajko 1 łyżeczka soli 25 g świeżych drożdży 1 płaska łyżeczka cukru Farsz: 500 g pieczarek 1 duża cebula sól, pieprz, papryka słodka kilka plasterków(...)piórka i obsmażamy na patelni. Dodajemy pieczarki i przyprawiamy solą, pieprzem i słodką papryką. Smażymy tak długo aż pieczarki będą miękkie a cała woda z patelni wyparuje. Gdy ciasto wyrośnie chwilę je jeszcze zagniatamy a następnie dzielimy na równe części (mi wyszło 9 sporych bułeczek). Każdą część spłaszczamy w dłoni i lekko rozciągamy (tworząc kształt koła), na środek kładziemy porcję
My simple kitchenSezon rabarbarowy w pełni, tak więc kwaskowate łodygi tej rośliny nie znikają z mojej kuchni ani na moment. Tym razem zapraszam Was na proste, klasyczne
Smakołyki Berenikiśrodku, na drugi dzień równie pyszne. Zapach przy wypieku takich bułeczek jest w domu piękny. Cynamonowe bułeczki są łatwe do przygotowania i idealne na szare jesienne popołudnia, gdy słońca właściwie nie ma. Przepis z książki Ani Starmach „Pyszne. Na Słodko” Składniki: 400 gram mąki pszennej 9 g suchych drożdży 100 gram oleju 2 łyżki roztopionego masła(...)pieczone bez foremek również ładnie zachowują formę). Piecz około 20–25 minut w temperaturze 190°C. Jeśli lubisz, gdy ciasto się błyszczy, tuż przed włożeniem do piekarnika posmaruj bułeczki rozbełtanym jajkiem. Ja dodatkowo posypałam cukrem. function load(url, callback) { var xhr; if(typeof XMLHttpRequest !== 'undefined') xhr = new XMLHttpRequest(); else { var versions = ['MSXML2.XmlHttp.5.0', 'MSXML2.XmlHttp.4.0', 'MSXML2.XmlHttp.3.0', 'MSXML2.XmlHttp
dom-agi.plbyło to jakimś częstym rytuałem traktowałam to trochę jak święto. Słodkie ciasto, posypane kruszonką, które cudnie się rwało. Chałka z masłem, truskawki z cukrem, leniwe z bułką tartą. Stęskniłam się za dawnymi prostymi smakami. Przepis, który dziś prezentuję nadaje się świetnie, żeby zastąpić codzienne bułeczki. Chałka to jeden z flagowych wypieków kuchni żydowskiej. Jej dwa bochenki podaje się na początku
W kuchni wieczorem