Herbaciano-dyniowy pudding z bułeczki z jabłkiem i kruszonką z pestkami dyni Tak wyglądała bułeczka przed zapieczeniem *** PUDDING Z DROŻDŻÓWKI Z DYNIĄ /1 PORCJA/ [przepis autorski
Poranek na słodkoWszelkie wypieki z jabłkami, a w szczególności drożdżowe bułeczki nimi nadziane, to jedne z moich ulubionych smaków dzieciństwa. Dzisiaj w wersji trochę innej
Poranek na słodkomałej papryki żółtej ok 50 ml letniej wody do wyrobienia ciasta 1 suszony pomidor niecała łyżeczka soli szczypta pieprzu solidna szczypta papryki słodkiej odrobina vegety szczypta ziół prowansalskich kilka kropli oliwy mleko do posmarowania bułeczek Przygotowanie: Mąkę wymieszałam z drożdżami i przyprawami. Dolewając bardzo powoli wodę z odrobiną oliwy zagniotłam ciasto. Dodałam drobniutko posiekane papryki i suszonego pomidora. Wyrobiłam jeszcze
Kuchnia po mojemuKlopsiki w sosie..mniam..polecam. 50 dkg mięsa mielonego 1 cebula 1 jajko 1 czerstwa bułeczka sól, pieprz, majeranek, wegeta mąka do obtaczania oliwa do smażenia sos: około 1l bulionu susz warzywny 1/2 szkl. słodkiej śmietany 1 łyżka mąki 1-2 łyżki musztardy lub chrzanu koperek Do mięsa dodać posiekaną cebulę, jajko, namoczoną i odciśniętą bułeczkę,przyprawy
Moje domowe kucharzenieDelikatne, puszyste, rozpływające się w ustach, pszenne bułeczki z makiem to idealny sposób na świeże, domowe pieczywo. Bułeczki śniadaniowe są dziecinnie proste w przygotowaniu dzięki czemu
Słodka StronaDrożdżowe jagodzianki z borówkami posypane cukrem pudrem to ciekawa propozycja na drugie śniadanie, słodki dodatek do kawy, idealny deser na lato. Te pyszne bułeczki to bardzo prosty w przygotowaniu smakołyk który znika w kilka chwil. składniki na około 12 sztuk 50 dag mąki pszennej 1 szklanka letniego mleka 3 łyżki cukru 4 łyżki roztopionego masła 1 jajko 40 g drożdży
Smakowite DaniaRobicie już przetwory z malin? Dżemy, soki, konfitury ? Mam pewną alternatywę : malinowy curd. Do bułeczek śniadaniowych, kruchych ciastek, gofrów, naleśników....jako nadzienie do pączków. Słodki, delikatnie malinowy. Tylko cztery składniki : maliny, cukier, masło i jajka. Wieczorem mam najwięcej czasu, a że nie trzeba używać do tego miksera, blendera czy innego głośnego urządzenia zabrałam się za curd koło 21-szej
apetytnapieczeniewysmaży woda, dodać pomidory i dusić na małym ogniu co jakiś czas mieszając (ok. 15-20 min.). Podprawić solą, pieprzem i papryką mieloną słodką. PODAWAĆ: Podaję w miseczkach i do tego chlebek lub bułeczki. Jeśli nam trochę zostanie - następnego dnia można podać na ryżu
Tradycyjna kuchnia inaczejDobre bo słodkie:) Ciasto robi się tak samo jak na drożdżowe, niestaranne bułeczki rabarbarowe . Składniki: dżem truskawkowy - słoik 240 gramowy 300 gramów mąki pszennej 100 ml mleka 15 gramów drożdży 4 łyżeczki cukru 1 jajko 30 gramów masła 200 ml oleju cukier puder do posypania Drożdże wymieszać z cukrem aż będą płynne. Potrwa to ok. 1-2 minut
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comzamrażarki. Wtedy możemy w dowolnej chwili wyjąćpotrzebną ilość i po ok. 30 minutach smakują tak, jak te bezpośrednio z pieca. Oczywiście bułeczki mogą mieć dowolny kształt i dowolne nadzienie, np mak. Słodko się zrobiło?W następnym poście zmienimy smak.Przygotujemy prostą, ale ciekawą smakowo sałatkę
Maminek kulinarnyciasto z truskawkami musi być pyszne! Polecam również przepisy na: Ciasto kokosowo-truskawkowe z jogurtową pianką Tort z truskawkami na kakaowym biszkopcie z kremem Drożdżowe bułeczki z truskawkami (migdałowo-cynamonowe) Ciasto z truskawkami jest słodkie, pyszne i nie wiadomo kiedy znika Przygotowywałam ciasto podobnie jak ciasto na Tartaletki z musem czekoladowym, tylko zamiast masła wykorzystałam olej rzepakowy. Czemu akurat olej
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięNazwa może zmylić , a są to najzwyklejsze drożdżówki . Nie są za słodkie , takie w sam raz jako przegryzka podczas majowych pikników. Bułeczki są niezwykle mięciutkie, nadzienie jest pyszne , daje taki fajny miodowy posmak. Temp. pieczenia: 180 CCzas pieczenia: ok. 40 minutźródło : "gotujmy.pl"Składniki: 500 g mąki 3 jajka 2 żółtka 1/2 szkl. oliwy 2 łyżki cukru sok z 1/2 cytryny
Słodkości i nie tylkotania i szybka w przygotowaniu zupa, której całego aromatu dodaje gałka muszkatołowa, idealnie pasują do niej grahamowe bułeczki SKŁADNIKI 1 puszka kukurydzy, 1 ziemniak, ½ l bulionu, 1/2 cebuli, 2 łyżki śmietany 18%, 2 łyżki masła, sól, pieprz, ¼ łyżeczki startej gałki muszkatołowej , pietruszka, słodka papryka WYKONANIE Cebulę i obranego ziemniak kroimy w kostkę. W garnku rozpuszczamy masło, wrzucamy cebulę, podsmażamy, dodajemy
słodki brateksmaku. Tradycyjnie okrągłe, z dziurką w środku, w której kryją się najwspanialsze pyszności: rabarbar, maliny i budyń. Słodki krem z lekko kwaskowatymi owocami daje niezwykle smakowity efekt. Zamiast mąki pszennej użyłam tym razem orkiszowej, w dodatku w większości pełnoziarnistej. Bułeczki wyszły zaskakująco puszyste, choć muszę przyznać, że zdecydowanie najlepsze są pierwszego dnia (preferuję takie jeszcze lekko ciepłe, mmm...). Jeśli jednak
Pożeraczka, czyli raz adobrzeTakim bułeczkom ciężko się oprzeć . Kuszą swoim smakiem i zakręconym wyglądem. Lepki , słodki lukier na wierzchu sprawia ,że nie da się nie oblizywać palców :) U mnie dziś te drożdżówki z nadzieniem serowym , ale wspaniale smakują też z marmolada czy nutellą Składniki : Ciasto: 1,5 szklanka mleka 5 dkg drożdży 3 łyżki cukru 1/3 szklanki oleju 3 jajka(...)przed ułożeniem na blaszce do pieczenia skręcić 2 razy. Piec ok 15 min w 180'C. Wystudzić. Cukier puder utrzeć z wodą i sokiem z cytryny. Bułeczki posmarować lukrem. Polecam
Malinowa Kawiarenka