powiecie na drożdżówki-ślimaczki z orzechami? A na lukier z serkiem? Połączenie doskonałe dla wszystkich łasuchów. Bułeczki nadadzą się na słodkie śniadanie lub do kawy. Jeżeli chcecie uzyskać bardziej okrągłe drożdżówki należy je upiec zachowując większe odstępy. Przepis ze zdjęciami krok po kroku . Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres a.rybinska@gmail.com
Przepisy AleksandryWitajcie:) mamy weekend i znowu wspólne wypiekanie wirtualne z dziewczynami u Bożenki. Tym razem smażymy racuchy, wszyscy z jednego przepisu :) pyszne i pulchne, ja do
Sama słodycz i szczypta chilismarowanie białkiem pod kakao, bo wiem z doświadczenia, że dzięki temu drożdżowe zawijańce pozostają zwarte i nie rozwarstwiają się. Ciasto ma lekką konsystencję i nie jest zbyt słodkie. To bardziej śniadaniowa bułeczka do mleka, niż ciasto na przyjęcie. Kakaowiec ma okrągły przekrój, ale tradycyjnie kroi się go na ukos i kromeczki wychodzą wówczas owalne. Składniki na 2 niewielkie kakaowce długości
Trzeci talerzTydzień minął i znowu weekend no i oczywiści wspólne wypiekanie z dziewczynami u Bożenki Tym razem mamy Rogale Świętomarcińskie , przepyszne z nadzieniem z białego maku . Polane
Sama słodycz i szczypta chiliWreszcie są jagody! A jak jagody to i jagodzianki . Chwila przygotowań i możemy zajadać pyszne i własnoręcznie zrobione jagodzianki. Składniki na około
potrawyregionalneznanych już w starożytności. Dodatek ostropestu nie spowodował znacznej zmiany smaku bułek bo sam w sobie nie ma specjalnie wyraźnego smaku. Zmienił jednak kolor ciasta na ciemniejszy. Bułeczki smakowały zarówno ze słodkim dżemem jak i wędliną lub serem. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Smaczna PyzaCroissant, czyli lekko słodkie, bardzo maślane francuskie bułeczki. To było dla nas wyzwanie. Planowaliśmy je zrobić już jakiś czas temu, ale jakoś nigdy okazji nie było, jakoś zebrać się nie mogliśmy. Aż nagle okazja przyszła do nas sama. Od kilku tygodni bierzemy z Madzią udział w akcji Wypiekanie na śniadanie . Wspominałem już o tym, ale mogę raz jeszcze wspomnieć
Marder&Marder ManufactureWpis pochodzi z www.mgotuje.pl Na dzisiejszym śniadaniu zajadaliśmy się rogalami mleczno- maślanymi, które zrobiłam z przepisu Margarytki . Wyszły bardzo smaczne, podałam do nich
Marta GotujeOdkąd wypatrzyłam te bułeczki na stronie Moje Wypieki musiałam przetestować ten przepis. Semla to pszenna bułeczka nadziewana masą migdałową i bitą śmietaną. W Szwecji jest to tradycyjny słodki przysmak, którym zajadają się w ostatni dzień karnawału – tłusty wtorek. Oryginalnie semlę podaje się w głębokim talerzu, z ciepłym mlekiem. Jednak na pierwszy raz chciałam wypróbować
Pink EnvelopeWpis pochodzi z www.mgotuje.pl Post Ślimaczki z makiem pojawił się poraz pierwszy w Marta Gotuje .
Marta GotujeWpis pochodzi z www.mgotuje.pl Domowe jagodzianki. Pyszne, mięciutkie w środku, wypełnione dużą ilością jagodowego nadzienia. Rozpływające się w ustach. Post Jagodzianki pojawił się poraz
Marta Gotujebloga Moje Wypieki , a poleciła mi go Koleżanka zachwycona tymi małymi cudeńkami. Ponieważ chciałam, aby było trochę bardziej zdrowo, wprowadziłam do przepisu własne modyfikacje. Wyszło pysznie-bułeczki są puszyste, nieprzesłodzone, ze słodkim waniliowym budyniem, orzeźwiającym rabarbarem z imbirem, a wszystko zwieńczone chrupiącą migdałową kruszonką :) Muszę też wspomnieć, że przy okazji robienia tych bułeczek pierwszy raz zrobiłam domowy budyń waniliowy
Zawsze głodna!Najlepsze jagodzianki jakie do tej pory udało mi się upiec. Miękkie, pełne jagód, aromatyczne i długo zachowujące świeżość. W sam raz słodkie, takie na 3-4 kęsy. Dla pragnących zapachu świeżo pieczonych bułeczek o poranku polecam ciasto zrobić wieczorem, włożyć do lodówki a rano uformować bułeczki i wsunąć do piekarnika. A, że pieką się 15 minut - będą gotowe zanim kawa
kawawszklancezapakować jedzenie, aby bezpiecznie dotarło na ukwieconą polanę :) 15 pysznych przepisów na piknik lub wycieczkę Bułeczki i chleb Oczywistym wyborem na piknik będą różnego rodzaju bułeczki, z nadzieniem na słono lub słodko. Można je łatwo zapakować w papierową torbę. Niedawno pokazywałam Wam inspirowane Turcją bułeczki piknikowe z nadzieniem z liści rzodkiewki , a dwa lata temu podobne, tylko ze szpinakiem
Chilli Czosnek i OliwaMuffiny angielskie nie są słodkimi babeczkami w papilotkach, tylko drożdżowymi bułeczkami spłaszczonymi z obu stron. Stanowią idealny dodatek do śniadań nie tylko na słodko.Składniki:450 g mąki pszennej250 ml ciepłego mleka50 g masła1 paczuszka (7g) suchych drożdżyłyżeczka cukrułyżeczka soliMasło roztopić. Drożdże i cukier wsypać do mleka, wymieszać i odstawić na około 10 minut, aby się ruszyły. Do miski przesiać
wyzwania kuchenne