Przyszedł czas na jagodzianki ! Od dawna zabierałam się za zrobienie tych słodkich bułeczek, ale jak wiadomo jagód nie mamy przez cały rok. Wczoraj z mamą i siostrą pojechałam do lasu i nazbierałyśmy całą miseczkę, także od razu trzeba było je wykorzystać ;)Składniki na ciasto:300 ml ciepłego mleka60 g masła1/2 łyżeczki solipół kostki drożdży100 g cukru2 jajka560 g mąkiNadzienie :kostka
charlotte gotujewarzywa po które mogę wyjść do ogródka, a nie muszę biec do sklepu i jeść te nafaszerowane chemią. Po prostu za WSZYSTKO ! Dzisiaj podaję Wam przepis na słodkie bułeczki z czerwoną porzeczką. W sumie sezon na nią już się skończył, ale w zamrażarce mam schowaną na te dni, kiedy jej wręcz pragnę ;) Ciasto na bułeczki jest takie same
charlotte gotujeMiałam nie podążać za walentynkową modą, jednak po wczorajszym opublikowaniu zdjęcia(rocznicowego) na fp dostałam kilka próśb od czytelników w sprawie przepisu, cytuję "na te słodkie bułeczki" .Nie pozostało mi nic innego jak dodać dla Was mała instrukcję. Czytaj więcej
Farmażonychrupiącymi kromeczkami bez żadnych dodatków. No właśnie, nie mogłam się doczekać efektu, bo ostatnio, już jakiś czas temu odbył się mój chlebowy debiut. Do tej pory piekłam tylko bułeczki. Słodkie i wytrawne i z naprawdę dobrymi rezultatami, jednak chleba trochę się obawiałam. W sumie sama nie jestem w stanie stwierdzić dlaczego. W końcu, z powodu braku pieczywa na weekend, postanowiłam
Ratunku obiadpogoda zdecydowanie działa na mnieprzytłaczająco - sprzyja całym pochodom owych Duszków. Podłużne kolejki zataczająkoła w mojej głowie, nucąc zabawne mruczanki i przywołując obrazy różnych smakołyków.Tiramisu, Rafaello, ciasteczka, placek drożdżowy, słodkie bułeczki...Sernik. Padło na sernik.Duszki nie dawały za wygraną. Podsuwają mi kolejne propozycje, obrazki, smaki... Zdecydowały,że będzie sernik. Przepadłam z kretesem. SERNIK Z CZEKOLADĄ TOFFIE. (autorski;) 1/2 kostki masła
W kuchni Karmel-itkiciasta drożdżowego. To był strzał w dziesiątkę. Drożdżówki wyszły przepyszne - dużo farszu w stosunku do ilości ciasta więc nie były to suche buły jakich nie lubimy tylko wilgotne, wspaniałe słodkie bułeczki. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Smaczna Pyzaamerykańskie "cinnamon buns" pasują idealnie na drugie śniadanie do kawki czy herbatki. Dziś jest bardzo deszczowa pogoda w Holandii i naszła nas ochota na coś słodkiego z cynamonem. Bułeczki są słodkie, ale nie za bardzo, a ponadto puszyste i mięciutkie. Niebo w gębie . Składniki: 600 g mąki pszennej, 70 g cukru, pół łyżeczki soli, 25 g świeżych drożdży(...)rozpoczynając od dłuższego boku. Kroimy na plastry 2,5 cm i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Odkładamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na godzinę. Przed pieczeniem bułeczki można posmarować rozmąconym jajkiem. Bułeczki pieczemy przez 20 minut, aż będą ładnie zarumienione w temperaturze 180' C. Smacznego
cookplPrzepis na idealne bułeczki do burgerów według Marthy Stewart . Puszyste, delikatne i przepyszne. Mimo, że w porównaniu do kupionych w sklepie należy im odrobinę czasu poświecić, to z pewnością warto i nie pożałujemy tej decyzji. Polecam.Bułeczki do Hamburgerów, Burgerów - Składniki:170 ml ciepłej wody100 g mleka w proszku2 szklanki mąki pszennej8 g świeżych drożdży2 łyżki masła(...)temperaturze pokojowej)1,5 łyżki cukruniepełna łyżeczka soli1 całe jajkołyżka mleka żółtko sezam do posypaniaBułeczki do Hamburgerów, Burgerów - Przepis - Słodka Strona - Sposób przygotowania:Mleko w proszku wymieszać z wodą, masłem i cukrem. Dodać drożdże, wymieszać i odstawić na ok. 10 minut.Dodać szklankę mąki, jajko, sól i i dobrze wymieszać. Stopniowo dodawać pozostałą część mąki i zagnieść ciasto
Słodka StronaPyszne, słodkie, migdałowe bułeczki z karmelizowanymi orzeszkami. Słodko polecam :) Składniki: 50 g tartych migdałów BackMit, 25 g drożdży, 50 g +250 g maki pszennej, 150 ml mleka, 50 g cukru brązowego, 2 żółtka, 50 g miękkiego masła, szczypta soli, 2 łyżki cukru białego, 100 g prażonych orzeszków ziemnych nie solonych, ponadto: mąka do podsypania, tłuszcz do smarowania formy, syrop(...)Pozostawiamy do przestygnięcia. Wyrośnięte ciasto, jeszcze raz zagniatamy. Ciasto w całości możemy przełożyć do małej tortownicy wysmarowanej tłuszczem, lub form sylikonowych, albo podzielić na części i uformować z nich bułeczki Ja ciasto podzieliłam na 8 części i przełożyłam do sylikonowej formy. Wierzch ciasta posypujemy orzechami i wciskami je w ciasto, żeby się dobrze połączyły. Ponownie odstawiamy do wyrośnięcia
Moniki Smakołykigrami, delektowaliśmy się pysznościami, które ze sobą zabraliśmy. Moja nauczycielka upiekła naprawdę pyszny chleb z cukinią, były sałatki, naleśniki, pizza, ciasteczka i muffiny. Ja zabrałam ze sobą drożdżowe bułeczki - na słodko. Wczoraj wróciliśmy do domu dość późno i nie miałam już czasu na nic więcej. Użyłam dżemu, którego słoiczek znalazłam w szafce - poniżej podaję przepis, bo jego połączenie z puszystym(...)zjadł po drodze do domu - tego nie dowiemy się nigdy). Inspirowałam się tym przepisem Doroty, choć dużo zrobiłam po swojemu. Dżem rabarbarowo-bananowy bardzo tu pasował - słodko-kwaśny, gęsty, sprawił, że bułeczki smakowały zupełnie wyjątkowo.Zgodnie stwierdzono, że z takimi umiejętnościami powinnam dać sobie radę w mojej nowej szkole. Taką właśnie mam nadzieję...Ślimaczki z dżemem rabarbarowo-bananowymSkładniki
Pożeraczka, czyli raz adobrzePyszne, słodkie, drożdżowe bułeczki, z rabarbarem i słodką kruszonką. Zasmakują każdemu. Polecam, robi się je bezproblemowo, warto:) Ciasto: 600 g mąki pszennej 25 g świeżych drożdży około 100 g cukru szczypta soli 2 jajka 125 ml oleju 250 ml mleka Nadzienie: rabarbar Kruszonka
Takie tam pichceniedodałam trochę więcej mąki i nie dosypywałam mąki ziemniaczanej. Moje gniocci podałam ze szpinakiem podsmażonym na oliwie z dodatkiem czosnku, a dla dzieci zrobiłam je na słodko - z podsmażaną na maśle bułeczką, cukrem i cynamonem. W obu wersjach wyszły pysznie. Mnie, oprócz smaku, urzekł w nich przepięknym intensywnie żółty kolor! Składniki: 500 g ugotowanych ziemniaków, przeciśniętych przez(...)cedzakową na durszlak i skrapiamy oliwą lub olejem rzepakowym, aby się nie sklejały. Podajemy z oliwą czosnkową, ze szpinakiem podsmażonym na oliwie z dodatkiem czosnku, boczku, albo na słodko z bułeczką podsmażoną na maśle z cynamonem i cukrem trzcinowym. Jak zrobić puree z dyni? Przyda Wam się ono do ciast, zup, babeczek no i właśnie do klusek
Kulinarne InspiracjeBardzo długo zabierałam się za upieczenie domowych bułeczek, aż w końcu, gdy wreszcie się za nie wzięłam, nie mogłam się zdecydować, które upiec najpierw. Upiekłam więc bułeczki w dwóch smakach. Słodkie z rodzynkami oraz wytrawne z suszonymi pomidorami. Te drugie są póki co na pierwszym miejscu, ale szybko może się to zmienić, ponieważ w weekend znów planuję pieczenie(...)posmarowania miski oraz bułeczek 5 mięsistych suszonych pomidorów z oliwy 10 g świeżych drożdży + 1 łyżeczka cukru po 0,5 łyżeczki suszonej bazylii i tymianku oraz słodkiej mielonej papryki Przygotowanie bułeczek jest bardzo proste i niemal identyczne, jak przygotowanie ich słodkiej wersji z rodzynkami. Drożdże wkruszamy do sporej miski, posypujemy 1 łyżeczką cukru, odstawiamy na chwilę
Ratunku obiadBułeczki z tego przepisu są pyszne, delikatne i mięciutkie. Zamiast jagód można dodać inne owoce. Z podanych składników wychodzi osiem jagodzianek. Składniki: 2 szklanki mąki (340
e-PrzepisyKulinarneDziś zapraszam na słodkie, maślane bułeczki. Wielkanocne- bo w kształcie króliczków. Przyznam szczerze, że bardzo nam się spodobały, choć najbardziej oczywiście synkowi :) Bułeczki są puszyste, mięciusie i znikają w kilka chwil. Polecam! Składniki na króliczki- wielkanocne bułeczki: na 4 sztuki ZACZYN: 300 g mąki tortowej (dobrej jakości) 15 g świeżych drożdży 75 ml ciepłego mleka 1 łyżeczka cukru RESZTA SKŁADNIKÓW
Rozpustne gotowanie