bułeczki słodkie - 1000 przepisów (strona:10/67)

Drożdżówki z makiem i cytrynowym lukrem 105

podanych proporcji wychodzi około 20 sztuk średnich drożdżówek. Piekę je w dwóch turach, wykorzystując największą blaszkę do pieczenia (taką, która jest w każdym piekarniku na tzw. wyposażeniu). Same bułeczki są dość słodkie i idealnie pasuje do nich cytrynowy lukier. Składniki ciasta: 500 g mąki pszennej (użyłam tortowej) 1 opakowanie suchych drożdży (7 g) 200 ml ciepłej wody 1/3 szklanki cukru(...)pieczeniem, wzdłuż każdej bułki odcisnąć kantem dłoni lub końcówką drewnianej łyżki, wgłębienie. Wciskając środek uzyskamy efekt lekkiego "rozjechania się" boków, co nada drożdżówkom ładny kształt. Trzeba pamiętać również, że bułeczki dość mocno wyrastają, więc potrzebują większych odstępów na blasze. Piec w temperaturze 180 stopni przez około 20 minut. Powinny ładnie wyrosnąć i zarumienić się. Upieczone i lekko przestudzone polukrować

Codzienna kuchnia niecodzienna
Buchty 106

Pora na coś słodkiego! Pora na buchty! Jak mówi Wikipedia, buchty to "słodki wyrób piekarniczy: bułeczki wypiekane z ciasta drożdżowego, najczęściej z nadzieniem (marmoladą lub dżemem). Bywają również wypiekane bez nadzienia, wówczas podaje się je z dżemem, miodem lub masłem do smarowania. Buchty nie lukruje się, nieraz natomiast posypywane są przed podaniem cukrem pudrem. Buchty wypiekane są w piecu, piekarniku(...)Wikipedia. Teraz przemówię ja: przepis podejrzałem na blogu Dwie Chochelki . I takie cudne zdjęcie tych bucht było, że musiałem też zrobić :) Zresztą Madzia wciąż i wciąż marudzi, że coś słodkiego by zjadła. No to ma :) 550 g mąki pszennej 35 g świeżych drożdży 50 g cukru 1 łyżeczka soli 3 jajka 250 ml mleka 60 g roztopionego masła powidła śliwkowe

Marder&Marder Manufacture
Jagodzianki z ciasta drożdżowo-twarogowego 177

wilgotne, choć trudno mi się z nim pracowało. Ciasto pięknie wyrosło, ale kleiło się do rąk i dodałam więcej mąki niż w przepisie. Nie lukrowałam wierzchu, dlatego bułeczki były niezbyt słodkie. Następnym razem dodam więcej cukru do ciasta i nadzienia i nie zrezygnuję z lukru. Proporcje podaję według własnego uznania, po oryginalny przepis zapraszam do autorki, którą serdecznie pozdrawiam :) Ciasto(...)ściereczką na ok. 20 minut. W tym czasie nagrzewać piekarnik do 180oC. Przed włożeniem do piekarnika należy posmarować jagodzianki mlekiem. Pieczemy ok. 20-25 minut do lekkiego zezłocenia. Upieczone bułeczki posypać cukrem pudrem lub polukrować

Czerwień i błękit
Szybkie bułeczki z ricotty z jabłkiem. 90

*** BUŁECZKI Z RICOTTY /przepis własny/ 35 g mąki z pszenicy durum 20 g mąki owsianej pełnoziarnistej 25 g mąki kokosowej łyżeczka płatków jaglanych lub gryczanych jajko

Poranek na słodko
Babeczki na 9 sposobów 187

doskonałe dodatki do babeczek. Bananowe babeczki z białą czekoladą W przepisie podana jest "Czekola blond" czyli krem z białej czekolady. Możecie zastąpić ją białą czekoladą rozpuszczoną z odrobiną słodkiej śmietanki. Drożdżowe bułeczki muffinkowe z czekoladą i jagodami goji Muffinki troszkę inaczej, bo z drożdżowego ciasta. Wytrawne muffinki z szynką i pastą jajeczną Ciekawy pomysł na kolację. Muffiny kawowo-waniliowe

Codzienna kuchnia niecodzienna
WANILIOWE JAGODZIANKI 104

Bułeczki drożdżowe bez jajek na serku waniliowym, puszyste i bardzo smaczne, długo zachowują świeżość ;)     SKŁADNIKI 1 szkl. mleka, 70 g masła, mąka pszenna (ok

słodki bratek
Śniadaniowe ciastka z kakao i płatkami kukurydzianymi (z serwatką w proszku) 142

www.facebook.com/Di.gotuje     http://digotuje.blogspot.com Przepis autorski (mój). Skąd ta nazwa? Od razu mi przyszła do głowy, jak spróbowałam tych ciasteczek. Smakują niczym delikatne bułeczki - nie są słodkie, a ich środek wypełniają chrupiące płatki kukurydziane. Użyłam serwatki w proszku i długo zastanawiałam się nad jej właściwościami w wyrobach cukierniczych. Niestety w internecie nie mogłam na ten temat nic znaleźć

Di gotuje
Bułeczki budyniowo-kokosowe (skoleboller) 149

Lekko kardamonowe ciasto drożdżowe, domowy, delikatnie płynny budyń i polewa cytrynowa z dodatkiem wiórek kokosowych - pomysł na słodki wypiek. Poniższe bułeczki przypadną do smaku fanom drożdżowych wypieków. Warto dodać, że kardamon dodaje nieco innego smaku ciastu drożdżowemu. Na pewno nie są to zwykłe drożdżówki :) Przygotowując poniższe bułeczki zainspirowałam się przepisem na norweskie szkolne bułeczki, tzw. skoleboller. Szczerze polecam wypróbować poniższy

Ugotować
Drożdżowe ślimaczki z serem 82

Pyszne bułeczki drożdżowe z białym serem – idealne na śniadanie. Składniki: 0,5 kg mąki pszennej 320 ml ciepłego mleka 50 g masła 2 łyżki majonezu 50

e-PrzepisyKulinarne
Bułki drożdżowe z budyniem i rodzynkami 114

Mięciutkie, słodkie, pachnące cynamonem bułeczki drożdżowe :) Kto by się nie skusił na taką?  Składniki:  - 250 g mąki pszennej, - 1/4 szklanki cukru, - 1/4 szklanki oleju, - 4 g suszonych drożdży (świeżych 25 g), - 1/2 szklanki letniego mleka roślinnego, dodatkowo: - 1 opakowanie budyniu śmietankowego, - ok 500 ml mleka roślinnego, - 2 łyżki cukru, - 100 g rodzynek, - 1/2 łyżeczki cynamonu. Wykonanie: Wsypać

Co na wege obiad?
Pomarańczowo-dyniowe bułeczki 126

Wspaniałe bułeczki z dynią i pomarańczową skórką. Powaliły mnie na kolana smakiem, aromatem, doborem składników. Przepis jest prześwietny, pochodzi ze strony Moje wypieki , troszeczkę go jednak

moj przepis na
Szybki puszysty chleb śniadaniowy 159

konserwantów. Mój sprawdzony przepis. Ten przepis według japońskiej techniki bardzo często stosuję gdy mam ochotę na jasny, lekki chlebek. Zamiasta chleba wystarczy dodać więcej cukru i mamy słodką bułkę czy bułeczki lub rogaliki. Do części gotowego ciasta jak w podanym przepisie dodałam tym razem garstkę suszonych ziół dzięki czemu nabrał cudownego prowensalskiego aromatu i powstały dwie przepyszne bułki. Orzeszki piniowe

Sztuka gotowania w/g Samiry
Drożdżówki ze śliwkami i kruszonką 140

mnie akurat są śliwki, które uwielbiam, ale gdy na straganach czerwieniły się kusząco soczyste truskawki to oczywiście one najczęściej lądowały na drożdżowym cieście pod warstwą słodkiej kruszonki. Rumiana bułeczka z owocami a do niej kubek ciepłego mleka- czego chcieć więcej?  Składniki na ok 13sztuk: 50dkg mąki pszennej przesianej 10dkg masła (stopić i ostudzić) 1/2 szklanki cukru cukier waniliowy

Maślane ciasteczko
.1085. bułeczki na sobotę 165

~"bułeczki" dyniowe podane z domowym dżemem borówkowym i wegańskim sosem czekoladowym ~ Mamy weekend! Jednak ja zbytnio nie odpocznę :( Cały mam już zaplanowany i niestety prawie wcale

breakfast of dreams
Buchty 151

Wikipedia: "Buchty – słodki wyrób piekarniczy: bułeczki wypiekane z ciasta drożdżowego, najczęściej z nadzieniem (marmoladą lub z dżemem). Bywają również wypiekane bez nadzienia, wówczas podaje się je z dżemem, miodem lub masłem do smarowania. Buchty nie lukruje się, nieraz natomiast posypywane są przed podaniem cukrem pudrem. Buchty wypiekane są w piecu , piekarniku lub prodiżu, jako leżące obok siebie kulki z ciasta

Kuchnia Prezydentowej

Proponowane wyszukiwania