Witajcie :) U mnie dzisiaj drożdżowo : ) uwielbiam to ciasto bo można z niego tworzyć różne cuda na słodko i na słono. Upiekłam przepyszne odrywane bułeczki z nutellą w kształcie kwiatów . Nadają się do kawki jak i na śniadanie z mlekiem
Sama słodycz i szczypta chiliMiałam dzisiaj chęć na bułeczki drożdżowe i upiekłam takie grzebyki z masą makową i lukrem z nutką lawendy którą otrzymałam od firmy Eco Blik. Bułeczki
Sama słodycz i szczypta chilijuż pojawiają się maliny, dojrzewają porzeczki, agrest i wiele innych owoców, z którymi na pewno uda się coś cudownego wyczarować :) Tymczasem wszystkich fanów poziomek i niezbyt słodkiego ciasta zapraszam na bułeczki z poziomkami :)PS. Dzięki jednej osobie musiałam się ostro zmobilizować, żeby przygotować ten wpis, ale mam nadzieję, że jej i Was nie zawiodę - pozdrowienia dla Pani Agaty :) Składniki
Delicious Titbitsdoskonały. Fakt faktem, nie będziemy piekli ich o 5 rano, przed pracą. Takie wypiekanie zostawcie sobie na leniwe weekendy lub inne wolne dni. Scones to angielskie bułeczki śniadaniowe. Wyrabiać je możecie zarówno na słodko, jak i na słono. Słone doskonale sprawdzają się jako imprezowe przekąski, a słodkie, cóż - z powodzeniem zastępują nawet domowe ciasto. Do bułeczek dodawać możecie przeróżne składniki
kolorowotorcikowoCudownie słodkie połączenie – waniliowe bułeczki z lekko kwaśnym nadzieniem a na wierzchu słodkawa, kruszonka z nutą wanilii i cynamonu. Oj oj szaleństwo dla naszych zmysłów i to już od momentu wsadzenia bułeczek do piekarnika, potem cały aromat rozchodzi się po całym domu. Co powiecie żeby upiec je w okolicy Świąt Bożego Narodzenia najlepiej na śniadanie (szczególnie jeżeli mamy gości
Szybko Tanio Smaczniemąki pszennej1,5 łyżeczki soli jajkoodrobina mleka (do posmarowania bułeczek)sezam do posypaniaBurgery:500 g wołowinycebula3 ząbki czosnkułyżka musztardyłyżeczka sosu Worcester (ewentualnie Maggi)łyżeczka zimnej wodyjajkosól, pieprzprzyprawy:słodka papryka, kolendra, majeranek, tymianek, rozmarynolej (do smażenia)Dodatkowo:ok. 2-3 pomidoryduży ogórek1-2 cebulesałata (np. masłowa, lodowa)ketchupmajonez Domowe Hamburgery
Słodka StronaWpis pochodzi z www.mgotuje.pl Drożdżowe bułeczki z nadzieniem z twarożku z dodatkiem białej czekolady i malin. Upiekłam je już jakiś czas temu
Marta GotujeWpis pochodzi z www.mgotuje.pl Drożdżowe bułeczki z porzeczką. Zrobiłam 5 z czarną i 5 z czerwoną porzeczką. Trudno jest mi zdecydować, które
Marta GotujeWpis pochodzi z www.mgotuje.pl Post Bułeczki z serem i skórką pomarańczową pojawił się poraz pierwszy w Marta Gotuje .
Marta GotujeDrożdżowe, puchate bułeczki, delikatne, nie mocno słodkie, z kontrastującym, mocno słodkim nadzieniem z nutelli podbiły moje serce :-)) Do tego filiżanka gorącej kawy lub szklanka mleka (wybierajcie sami) i raj dla podniebienia! Składniki: 2 szkl mąki pszennej tortowej 3 czubate łyżki cukru 15g świeżych drożdży 2/3 szkl mleka 75g masła 1 jajko szczypta soli
Walijskie Pichceniepodanych proporcji wychodzi około 20 sztuk średnich drożdżówek. Piekę je w dwóch turach, wykorzystując największą blaszkę do pieczenia (taką, która jest w każdym piekarniku na tzw. wyposażeniu). Same bułeczki są dość słodkie i idealnie pasuje do nich cytrynowy lukier. Składniki ciasta: 500 g mąki pszennej (użyłam tortowej) 1 opakowanie suchych drożdży (7 g) 200 ml ciepłej wody 1/3 szklanki cukru(...)pieczeniem, wzdłuż każdej bułki odcisnąć kantem dłoni lub końcówką drewnianej łyżki, wgłębienie. Wciskając środek uzyskamy efekt lekkiego "rozjechania się" boków, co nada drożdżówkom ładny kształt. Trzeba pamiętać również, że bułeczki dość mocno wyrastają, więc potrzebują większych odstępów na blasze. Piec w temperaturze 180 stopni przez około 20 minut. Powinny ładnie wyrosnąć i zarumienić się. Upieczone i lekko przestudzone polukrować
Codzienna kuchnia niecodziennaPora na coś słodkiego! Pora na buchty! Jak mówi Wikipedia, buchty to "słodki wyrób piekarniczy: bułeczki wypiekane z ciasta drożdżowego, najczęściej z nadzieniem (marmoladą lub dżemem). Bywają również wypiekane bez nadzienia, wówczas podaje się je z dżemem, miodem lub masłem do smarowania. Buchty nie lukruje się, nieraz natomiast posypywane są przed podaniem cukrem pudrem. Buchty wypiekane są w piecu, piekarniku(...)Wikipedia. Teraz przemówię ja: przepis podejrzałem na blogu Dwie Chochelki . I takie cudne zdjęcie tych bucht było, że musiałem też zrobić :) Zresztą Madzia wciąż i wciąż marudzi, że coś słodkiego by zjadła. No to ma :) 550 g mąki pszennej 35 g świeżych drożdży 50 g cukru 1 łyżeczka soli 3 jajka 250 ml mleka 60 g roztopionego masła powidła śliwkowe
Marder&Marder Manufacturewilgotne, choć trudno mi się z nim pracowało. Ciasto pięknie wyrosło, ale kleiło się do rąk i dodałam więcej mąki niż w przepisie. Nie lukrowałam wierzchu, dlatego bułeczki były niezbyt słodkie. Następnym razem dodam więcej cukru do ciasta i nadzienia i nie zrezygnuję z lukru. Proporcje podaję według własnego uznania, po oryginalny przepis zapraszam do autorki, którą serdecznie pozdrawiam :) Ciasto(...)ściereczką na ok. 20 minut. W tym czasie nagrzewać piekarnik do 180oC. Przed włożeniem do piekarnika należy posmarować jagodzianki mlekiem. Pieczemy ok. 20-25 minut do lekkiego zezłocenia. Upieczone bułeczki posypać cukrem pudrem lub polukrować
Czerwień i błękit*** BUŁECZKI Z RICOTTY /przepis własny/ 35 g mąki z pszenicy durum 20 g mąki owsianej pełnoziarnistej 25 g mąki kokosowej łyżeczka płatków jaglanych lub gryczanych jajko
Poranek na słodko