bułeczki słodkie - 1000 przepisów (strona:7/67)

Jagodzianki od Jagodzianki 96

My Blueberry Corner by "jagodzianka" Pyszne, słodkie, drożdżowe bułki z jagodami. Wśród moich bliskich cieszą się dużą popularnością. Jagodzianki robiłam już dwa razy w ciągu …

My Blueberry Corner
Bułeczki jogurtowe z jabłkiem 169

Drożdżowe bułeczki to chyba jedna z najpopularniejszych słodkich przekąsek. Dziś prezentuję bułeczki z jabłkiem, świetnie sprawdzające się w roli deseru lub słodkiego drugiego śniadania. Wykonując je bazowałam na przepisie Tosi - jednak nie powstrzymałam się przed wprowadzeniem niewielkich modyfikacji ;-) Bułeczki jogurtowe z jabłkiem BUŁECZKI JOGURTOWE Z JABŁKIEM Na 6 - 8 sztuk: 400 g mąki pszennej 2 łyżeczki suszonych drożdży

peggiwkuchni
Odrywane bułeczki z kruszonką 110

Odrywane bułeczki chodziły za mną od dłuższego czasu. Zapach drożdżowego ciasta jest jednym z moich ulubionych … przywołuje wspomnienia z dzieciństwa … lato .. zabawy … 

Ostra na Słodko
Strucla orzechowa 126

  Dużo nadzienia to podstawa! Mięciutka strucla drożdżowa nadziana masą z orzechów włoskich i z orzechową słodką kruszonką. Jak to ciasto drożdżowe, najlepsze w dniu upieczenia

Nastoletnie Wypiekanie
Jabłuszka w ślimaczkach 103

pustymi rękami. A że w domu jabłek mamy pod dostatkiem, postanowiłam je wykorzystać. Wczoraj wieczorem upiekłam drożdżówki z nadzieniem jabłkowym bazując na tym przepisie. Z wytrawnych przekształciłam bułeczki w słodkie i muszę powiedzieć, że idea była jak najbardziej słuszna. Mięciutkie jabłuszka wspaniale wkomponowały się w drożdżowe ciasto, przyprawy nadały niesamowitego aromatu, a cudnie skarmelizowany cukier lekko się ciągnie, kiedy

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Maślane bułeczki z masą kajmakową 136

dobre ciacho potrafi zdziałać cuda? Do tego kubek kakao lub mleka i od razu buzia uśmiecha się do świata :) Drożdżowe ciasto maślane i masa krówkowa to pyszne połączenie. Bułeczki nadziane słodką krówką są proste do zrobienia. Potrzeba tylko troszkę cierpliwości, bo drożdżowe ciasto nie lubi popędzania. Musi wyrosnąć w swoim tempie, czasami krócej, czasami dłużej. Pracy przy nim mniej niż

Codzienna kuchnia niecodzienna
Scones- proste, puszyste bułeczki (na maślance) z rodzynkami 149

rodzynki, więc i u mnie właśnie są wykonane w wersji na słodko. Znając mnie pewnie za jakiś czas pokombinuję z składnikami na wytrawną wersję tego pieczywa, póki co bułeczki kuszą swoim słodkim wnętrzem. Chodź w tradycyjnych przepisach  do ich przygotowania używa się mleka, u mnie scones są na maślance co sprawiło, że były miękkie i wilgotne w środku. Dzięki

vaniliowoczekoladowa
Piernikowe zawijańce z dżemem wiśniowym 141

świąteczne przepisy, które będę regularnie (aż do świąt) publikować na blogu. Śledźcie Nastoletnie, może Was zainspiruję!  Piernikowe zawijane drożdżówy z wiśniowym dżemem. Mięciutkie, bardzo puszyste, nie za słodkie. Bardzo korzenne z posmakiem piernika. Polecam! Składniki: (na 12 sztuk) Ciasto: 550 g mąki pszennej 1 szkl ciepłego mleka 20 g świeżych drożdży 3 łyżki miodu 80 g masła 1/2 łyżki(...)Następnie posmarować wodą wymieszaną z miodem. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez 13-15 minut do zarumienienia (kontrolujcie czas pieczenia, u każdego piekarnik piecze inaczej!). Upieczone bułeczki wyjąć i przestudzić na kratce. Lukier: Składniki lukru wymieszać. Udekorować nim jeszcze ciepłe drożdżówki. Smacznego

Nastoletnie Wypiekanie
Bułeczki z batatami i rozmarynem 121

Kiedy tylko zobaczyłam przepis na te bułeczki z batatami czyli słodkimi ziemniakami w książce C.Bretherton „Baking”, od razu wiedziałam, że muszę go wypróbować… Bułeczki aż się uśmiechały do mnie ze zdjęć Na co dzień mało wykorzystuję to smaczne warzywo, ale ponieważ poczytałam o jego zaletach (http://www.fitnow.pl/pl/3/357/1064/Slodkie-ziemniaki) mam teraz zamiar to zmienić. Dla mnie smakują jak połączenie marchewki(...)względu na dodanie rozmarynu ich smak jest bardzo intrygujący. Warto więc spróbować.  Bułeczki z batatami i rozmarynem – składniki:300 g mąki pszennej, plus trochę do podsypania100 g mąki razowej1 łyżeczka sody oczyszczonej1 łyżeczka proszku do pieczenia1/2 łyżeczki soli140 g słodkiego ziemniaka-obranego i startego na tarce1 łyżeczka rozmarynu280 ml maślankiszczypta pieprzu czarnego świeżo zmielonego 1. Do miski

UgotujmyTo.pl
Drożdżowe ósemki z porzeczkami, twarożkiem i kruszonką  197

dużo się dzieje w kuchni, bo apetyty dopisują. Z domowych porzeczek upiekłam chłopakom wspaniałe, puchate bułki w kształcie połączonych ślimaczków. Nafaszerowane kwaśnymi porzeczkami, dla przełamania smaku druga część bułeczki wypełniona słodkim twarożkiem, całość bogato posypana kruszonką. Prosty przepis dla tych, który nie mają wagi kuchennej. Składniki na 12 bardzo dużych drożdżówek: 5 szklanek mąki pszennej typ 650 1 szklanka mleka

moj przepis na
Drożdżówki z domową masą makową 124

przy swoim piekarniku. Jest zarzucany jakiś temat i wszyscy go wykonują. A potem na zdjęciach oglądamy co kto przygotował. Tym razem zaproponowaliśmy właśnie drożdżówki z makiem. Uwielbiamy takie bułeczki. Powolne, słodkie śniadania z kubkiem kawy w dłoni to jest właśnie to, co lubimy. Zwłaszcza jeśli świeci słońce i można posiedzieć na ogródku. MASA MAKOWA Potrzebujemy: 250 g suchego maku

Marder&Marder Manufacture
Bezglutenowe bułeczki z malinami 108

Bezglutenowe, puchate bułeczki ze słodkimi malinami. Znikają w mgnieniu oka - szczególnie dzieci je pokochały :) Mocno  malinowe, puszyste i po prostu pyszne. Jedne z najlepszych jakie dało mi się zarobić. SKŁADNIKI: ciasto: 250 ml ciepłego mleka 130 g masła 25 g drożdży 500 g mąki do ciast Mix per Dolci Nutrifree 100 g drobnego cukru 1 jajko  szczypta soli(...)każdego zrób kulkę i rozwałkuj na niewielki, okrągły placek. Na każdym kawałku ciasta połóż po kilka sztuki malin sklej dobrze brzegi. Podsypuj mąką w razie konieczności. Tak przygotowane bułeczki układaj na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na około 30 minut. Jajko roztrzep widelcem i posmaruj każdą bułeczkę. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 190 stopni

Kuchnia bezglutenowa
Drozdzowki z czarna porzeczka, marcepanem i makiem z czyli Niedzielne Sniadanie odc. 150

między samochody sunąc od rzeki i zatrzymała się na granicy skarpy wiślanej... nie wyszły z niej upiory czego można było się spodziewać :) Na co zaproszę Was dzisiaj? na bułeczki! lekko słodkie, pachnące, łączące w sobie mnóstwo smaków. Przepis znalazłam u Lo , podaję z moimi modyfikacjami bez których obejść się nie mogło. Drożdżówki z czarną porzeczką, marcepanem i makiem ciasto(...)cieście rozsmarowujemy masło, rozsypujemy owoce, kawałki marcepanu i cukier. Zwijamy ciasto w ciasna roladę i kroimy na 16 plastrów, które układamy na dużej blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pomiędzy bułeczkami zostawiamy 4 cm odstępy. Blachę odstawiamy na 1/2 - 1 godzinę do ponownego wyrośnięcia. Przed pieczeniem bułeczki smarujemy rozbełtanym białkiem a wierzch posypujemy płatkami migdałowymi. Pieczemy je w temp

Dzieje kuchennej Wiewióry
BUŁECZKI – BEZ LAKTOZY 134

Ostatnio częstowałam Was pysznymi bułeczkami z suszonymi pomidorami … kiedyś z serem … a jeszcze wcześniej z pesto.Dziś mam dla Was golaski!Takie puste , bez

Ostra na Słodko
Dżem z fig. I kilka słów o powrocie 167

się wybornie. Gdy więc szukałam odpowiedniego akompaniamentu dla owoców, nie wahałam się długo. Dżem wyszedł boski! Cudownie aromatyczny, delikatny i słodki. Do naleśników nadaje się idealnie, do nadziewania słodkich, drożdżowych bułeczek chyba jeszcze bardziej. Jeśli macie ochotę zamknąć takie cudo w słoiczkach, spieszcie się! Figi bowiem zaraz znikną ze sklepowych półek... Dżem figowo-jabłkowy z kardamonem Składniki: (na 4 słoiki

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Jagodzianki II 98

My Blueberry Corner by "jagodzianka" Jagody są naturalnym lekarstwem na problemy jelitowe i choroby oczu. W XIX wieku jagody uważane były za niezbędny składnik domowej …

My Blueberry Corner
Jagodzianki zimową porą 86

pozostawiamy na chwilę aby wyrosły. Przed włożeniem do pieca bułeczki smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy cukrem. Pieczemy w temperaturze 180 stopni to zarumienienia - około 15 minut. Jeśli lubisz bułeczki bardzo słodkie użyj większej ilości cukru - i przede wszystkim posłódź owoce ;-) Jagodzianki II Jagodzianki II - wersja z marmoladą różaną Jagodzianki II SMACZNEGO

peggiwkuchni
Walentynkowe babeczki 126

My Blueberry Corner by "jagodzianka" Walentynki to święto zakochanych – w Polsce świętowane od niedawna. Nie jestem wielką fanką tego święta, ale jakiś akcent walentynkowy … Przeczytaj

My Blueberry Corner
Maślany chlebek "Słonecznik" 168

chyba jeszcze nie widzieliście! Wymaga troszkę cierpliwości i wprawy, ale zapewniam, że efekt końcowy na pewno Was zadowoli. Intensywnie maślany, puszysty, wyśmienity ze szklanką mleka. Nazwałabym go raczej słodką, maślaną bułeczką, choć nazwa "chlebek" nadaje mu dodatkowego uroku :) A przepis podpatrzyłam tutaj . Polecam! Składniki: (na 1 duży chlebek) Ciasto: 700 g maki pszennej 250 g ciepłego

Nastoletnie Wypiekanie
Bułki razowe z nasionami Chia i kminkiem 215

kolejne bułki ,które sobie wymyśliłam :) nic nie poradzę ,że ostatnio bardziej ciągnie mnie do pieczywa niż do słodkich wypieków :) bułeczki są pulchne w środku ale skórkę mają chrupiącą , do tego dorzuciłam nasionka Chia ,które ostatnio biją rekordy popularności w zdrowych dietach :) Składniki na 11 bułek : - 500 g mąki typ 650 - 200 g mąki razowej typ 1850 - 50 g świeżych drożdży

Wypieki Rene
Największe żywieniowe mity cz. 1 212

świetnym źródłem to m.in: kasza gryczana, kasza jaglana, ryż brązowy, płatki owsiane, pieczywo pełnoziarniste, makaron pełnoziarnisty... wszystko, co zawiera pełne ziarno! Z kolei węglowodany proste, jak np. pszenne bułeczki, drożdżówki, słodkie płatki śniadaniowe, biały ryż i makaron, zawierają znacznie mniej błonnika, który zawarty jest w produktach pełnoziarnistych. Chłonie on wodę i pęcznieje w żołądku, przez co powoduje uczucie sytości

Kuchnia Ellie
Lawendowe Sconsy z brzoskwinią i karmelizowanymi jabłkami 165

Sconsy (tzw. scones) już dawno zakradły się do naszej kuchni. Są to proste i szybkie w przygotowaniu bułeczki, idealne na śniadanie. Robi je się dość łatwo

Moja Delicja
Zapiekanki 135

lubimy najbardziej albo takie jakie mamy aktualnie w domu) ser żółty pieczarki cebula czosnek parówki pokrojone w kostkę (dobrej jakości, żeby nie zepsuły nam smaku ;) masło papryka ostra/ słodka Przygotowanie: Bułeczki posmarować bardzo cienką warstwą masła. Pieczarki i cebulkę  pokroić w kostkę i podsmażyć na niewielkiej ilości masła lub oleju. Dodać czosnek i odrobinę papryki. Na bułeczkach ułożyć podsmażone

The Sweet Damsel
Na słodkie śniadanie 322

maliny (bo zapasy w lodówce chyba nigdy się nie skończą) i orzechy laskowe, które do wyżej wspomnianych malin pasują idealnie, a w dodatku przyjemnie chrupią. Całość - boska. Lekko słodka, idealna bułeczka z odrobiną masła i miodu smakuje wyśmienicie. Niczego więcej nie trzeba. Mały problem sprawiło mi klejące ciasto. Przekładanie trójkątów z jednego miejsca w drugie nie jest proste, ale możliwe

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Drożdżówki – brioszki (Brioche) z makiem i kremem budyniowym 167

Makowiec na Święta? Kiedy spróbujecie tych drożdżówek – brioszek z makiem i kremem budyniowym , to gwarantuję Wam, iż wszystkie makowce pójdą w odstawkę :) Drożdżówki z masą

Moja Delicja

Proponowane wyszukiwania