Odkrycie tych bułeczek było dla mnie niesamowite. Gdy pierwszy raz je upiekłam, zjedliśmy prawie wszystkie w ciągu kilku minut. Przeżyła jedna - została zjedzona następnego dnia
Gotowanie i blogowaniepodlewam resztą rosołu i gotuję jeszcze 30 minut, doprawiam solą do smaku. Na 5 minut przed końcem gotowania jak mięso będzie miękkie, wlewam słodką śmietankę, zagotowuję zestawiam z ognia. Podaję z pszenną bułeczką. Smacznego
Wanilia i KardamonSą to najlepsze bułeczki maślano-drożdżowe, które obowiązkowo robię z przeróżnymi owocami sezonowymi. (Najczęściej pada na soczyste śliwki - mniam!) Uwielbiam ich delikatną, puszystą strukturę oraz ten
Di gotujekawałki – mnie wyszło 8. W palcach formujemy placek, w środek nakładamy dwie łyżki jagód (umyte i osuszone) i jeśli jagody nie są zbyt słodkie – pół łyżeczki cukru. Zgniatamy brzegi i formujemy kulkę. Bułeczki układamy na blaszce łączeniem do spodu. Blaszkę z bułeczkami odkładamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Pieczemy około 20-25 minut w piekarniku nagrzanym
Ciastkozercyblogu prezentuję nieco inną niż zwykle wersję drożdżówek- na bazie mąki orkiszowej. Dodatki to świeże truskawki i suszona żurawina. Udało mi się kupić bardzo słodkie owoce, dlatego do ciasta nie dodawałam żadnego cukru. Bułeczki posmakują osobom lubiącym pieczywo orkiszowe. Składniki na 4 bułeczki: 100ml mleka, użyłam kokosowego 20g drożdży 1 łyżeczka cukru 300g mąki orkiszowej pełnoziarnistej 50g oleju 1 jajko
Wrzosowa Polanacałkowitych świeżynek. To trzecia z kolei książka kulinarna wydana pod szyldem Kuchni Lidla. Pierwsza, z przepisami Okrasy i Pascala rozeszła się jak świeże bułeczki. Ponoć było kilkaset tysięcy egzemplarzy. Druga była ze słodkimi potrawami mistrza cukierniczego Pawła Małeckiego. Plotka głosi, że Lidl odrobił lekcję i wydał milion sztuk tej książki. Niestety posiadała ona tę samą cechę, co pierwsza książka
Marder&Marder ManufacturePyszne bułeczki pachnące cynamonem i troszkę kokosem.. 50 dkg mąki 70 g cukru 25g drożdży świeżych 250 ml mleka szczypta soli 1 jajko
Moje domowe kucharzenieDziś przepis na pyszne drożdżowe bułeczki z truskawkami i budyniem. Co potrzebujemy? Do drożdzowych bułeczek : - ok 40 szt truskawek. - budyń śmietankowy (+ mleko) - 3 i pół
dlaSmaQPyszne, mleczne bułeczki. Z dodatkiem maku, idealnie smakują przy porannej kawie czy herbacie;) Jestem wielką fanką pieczenia bułeczek, dlatego niedługo możecie spodziewać się czegoś "ode mnie
Smaczne Zdrowerzewień. W dzisiejszym wpisie rabarbar pojawia się w towarzystwie karmelu, puchatych drożdżowych bułeczek i imbirowej kruszonki. Niebo w gębie, najlepsze jeszcze lekko ciepłe :-). Inspiracja Matka wariatka i Moje wypieki Na blogu znajdziecie również inne słodkie rabarbarowe propozycje: jogurtowe ciasto z rabarbarem, kruche ciasto rabarbarowe i lekkie ciasto jogurtowe
Kulinarne przygody GatityUwielbiam dżem ananasowy. Zwłaszcza ze świeżą bułeczką posmarowaną masłem. Mmmmm.... pycha! Postanowiłam sama spróbować zrobić go w domu. Wyszedł wspaniały. Idealnie słodki i mega owocowy. Z dodatkiem Konfitur-fixu Diamant robi się go bardzo szybko. Polecam, będziecie mieli pyszny dżemik do naleśników czy bułeczek. 1 ananas 1 op. Konfitur-Fixu Diamant szkl cukru Ananasa obrać, usunąć środkową zgrubiałą część. Miąższ
Smakołyki Asiwiemy co jemy. Domow y Grander jak z KFC - Składniki: Bułeczki: 30 g drożdży 2 łyżki cukru 235 ml mleka 120 ml wody 55 g masła 620 g mąki pszennej 1,5 łyżeczki soli jajko odrobina mleka sezam Stripsy: 2 podwójne piersi z kurczaka czosnek w proszku słodka papryka w proszku chilli w proszku pieprz sól (ewentualnie gotowa przyprawa(...)pomidory kilka plasterków sera Cheddar 2 łyżki majonezu 2 łyżki gęstej śmietany 12% lub 18% sos barbecue Domow y Grander jak z KFC - Sposób przygotowania: Bułeczki: Drożdże rozpuszczamy w wodzie z dodatkiem 2 łyżek cukru i ok. 3 łyżek mąki. Odstawiamy na 10 minut. Po tym czasie dodajemy pozostałe składniki i wyrabiamy ciasto. Przekładamy w ciepłe miejsce
Słodka Stronatych też się zakochacie. To co ja cenię w knedlach, to właśnie gruba warstwa ciasta i ukryty w nich słodki środek. Kto by się spodziewał po takiej solidnej kuli, takiego pysznego środka? U mnie standardowo knedle z bułeczką tartą i masłem. Jeśli lubicie, posypcie dodatkowo je cukrem. Ja nie dosładzałam moreli, ale jeśli lubicie wersję na słodko, to możecie dodawać
Mieszam w GarnkuPyszne drożdżowe bułeczki na dobry początek dnia lub na drugie śniadanie. Są wspaniałe, mięciutkie, pełne słodkich rodzynek. Ciasto nie jest przesłodzone, także śmiało możesz zajadać je z ulubionym dżemem, choć najsmaczniejsze są z samym masłem. Największy ich atut - w całości upieczone z mąki orkiszowej. Składniki na 15 bułeczek: 450 g mąki orkiszowej jasnej 630 250 ml mleka 50 g cukru
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!puszyste i delikatne. Dzięki pakowaniu w osobną folijkę dłużej zachowują świeżość. Moje dziecko chętnie sięga po nie, gdy ma ochotę na coś słodkiego. Podaję je też jako drugie śniadanie do szkoły. Sama także sięgam po bułeczki, przy śniadaniu lub do kawy - zamiast ciasteczka :) Zapraszam do odwiedzenia strony internetowej, tak wiele informacji o firmie i jej produktach: http://www.dancake.pl/o-firmie/historia/
kolorowotorcikowoPyszne i zdrowe bułeczki upieczone z mąki orkiszowej jasnej (typ 600). Dzięki glazurze z wody i cukru mają delikatnie słodki smak. Warto od czasu do czasu upiec domowe pieczywo (chociaż istnieje ryzyko, że przestaniemy już w ogóle kupować pieczywo w piekarni). ;) Bułeczki orkiszowe, śniadaniowePRZEPIS Temperatura piekarnika: 220oC Czas pieczenia: ok. 15 min Składniki 500 g mąki orkiszowej jasnej
coolinarnastrefa.blogspot.comdwóch weekendach ze znikomą ilością słodkości zaszalałam! Wczoraj powstały dwa pyszne ciasta, dzisiaj ciasteczka i bułeczki. Przepis na bułki podpatrzyłam tradycyjnie już u Lo . Są delikatne, pachnące, lekko chrupiące i rozkosznie słodkie!!! Wspaniałe z gorzkim kakao lub esencjonalną herbatą :) Zdjęcia niestety, tak jak i ja, cierpią od kilku dni na niedobór światła słonecznego... Szwedzkie bułeczki tosca
Dzieje kuchennej WiewióryBułeczki z ciasta drożdżowego na mleku - delikatne, puszyste i przepyszne rozpoczęcie wolnego od pracy dnia. Nie są słodkie, zaledwie lekko słodkawe i można je jeść zarówno z dodatkami wytrawnymi jak i dżemem czy miodem. Ja zrobiłam 16 sztuk małych bułeczek, ale jeśli chcecie możecie podzielić ciasto na mniej większych porcji i zrobić większe buły. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Smaczna PyzaHerbaciano-dyniowy pudding z bułeczki z jabłkiem i kruszonką z pestkami dyni Tak wyglądała bułeczka przed zapieczeniem *** PUDDING Z DROŻDŻÓWKI Z DYNIĄ /1 PORCJA/ [przepis autorski
Poranek na słodkoWszelkie wypieki z jabłkami, a w szczególności drożdżowe bułeczki nimi nadziane, to jedne z moich ulubionych smaków dzieciństwa. Dzisiaj w wersji trochę innej
Poranek na słodkomałej papryki żółtej ok 50 ml letniej wody do wyrobienia ciasta 1 suszony pomidor niecała łyżeczka soli szczypta pieprzu solidna szczypta papryki słodkiej odrobina vegety szczypta ziół prowansalskich kilka kropli oliwy mleko do posmarowania bułeczek Przygotowanie: Mąkę wymieszałam z drożdżami i przyprawami. Dolewając bardzo powoli wodę z odrobiną oliwy zagniotłam ciasto. Dodałam drobniutko posiekane papryki i suszonego pomidora. Wyrobiłam jeszcze
Kuchnia po mojemuKlopsiki w sosie..mniam..polecam. 50 dkg mięsa mielonego 1 cebula 1 jajko 1 czerstwa bułeczka sól, pieprz, majeranek, wegeta mąka do obtaczania oliwa do smażenia sos: około 1l bulionu susz warzywny 1/2 szkl. słodkiej śmietany 1 łyżka mąki 1-2 łyżki musztardy lub chrzanu koperek Do mięsa dodać posiekaną cebulę, jajko, namoczoną i odciśniętą bułeczkę,przyprawy
Moje domowe kucharzenieDelikatne, puszyste, rozpływające się w ustach, pszenne bułeczki z makiem to idealny sposób na świeże, domowe pieczywo. Bułeczki śniadaniowe są dziecinnie proste w przygotowaniu dzięki czemu
Słodka StronaDrożdżowe jagodzianki z borówkami posypane cukrem pudrem to ciekawa propozycja na drugie śniadanie, słodki dodatek do kawy, idealny deser na lato. Te pyszne bułeczki to bardzo prosty w przygotowaniu smakołyk który znika w kilka chwil. składniki na około 12 sztuk 50 dag mąki pszennej 1 szklanka letniego mleka 3 łyżki cukru 4 łyżki roztopionego masła 1 jajko 40 g drożdży
Smakowite DaniaRobicie już przetwory z malin? Dżemy, soki, konfitury ? Mam pewną alternatywę : malinowy curd. Do bułeczek śniadaniowych, kruchych ciastek, gofrów, naleśników....jako nadzienie do pączków. Słodki, delikatnie malinowy. Tylko cztery składniki : maliny, cukier, masło i jajka. Wieczorem mam najwięcej czasu, a że nie trzeba używać do tego miksera, blendera czy innego głośnego urządzenia zabrałam się za curd koło 21-szej
apetytnapieczeniewysmaży woda, dodać pomidory i dusić na małym ogniu co jakiś czas mieszając (ok. 15-20 min.). Podprawić solą, pieprzem i papryką mieloną słodką. PODAWAĆ: Podaję w miseczkach i do tego chlebek lub bułeczki. Jeśli nam trochę zostanie - następnego dnia można podać na ryżu
Tradycyjna kuchnia inaczejDobre bo słodkie:) Ciasto robi się tak samo jak na drożdżowe, niestaranne bułeczki rabarbarowe . Składniki: dżem truskawkowy - słoik 240 gramowy 300 gramów mąki pszennej 100 ml mleka 15 gramów drożdży 4 łyżeczki cukru 1 jajko 30 gramów masła 200 ml oleju cukier puder do posypania Drożdże wymieszać z cukrem aż będą płynne. Potrwa to ok. 1-2 minut
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comzamrażarki. Wtedy możemy w dowolnej chwili wyjąćpotrzebną ilość i po ok. 30 minutach smakują tak, jak te bezpośrednio z pieca. Oczywiście bułeczki mogą mieć dowolny kształt i dowolne nadzienie, np mak. Słodko się zrobiło?W następnym poście zmienimy smak.Przygotujemy prostą, ale ciekawą smakowo sałatkę
Maminek kulinarnyciasto z truskawkami musi być pyszne! Polecam również przepisy na: Ciasto kokosowo-truskawkowe z jogurtową pianką Tort z truskawkami na kakaowym biszkopcie z kremem Drożdżowe bułeczki z truskawkami (migdałowo-cynamonowe) Ciasto z truskawkami jest słodkie, pyszne i nie wiadomo kiedy znika Przygotowywałam ciasto podobnie jak ciasto na Tartaletki z musem czekoladowym, tylko zamiast masła wykorzystałam olej rzepakowy. Czemu akurat olej
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięNazwa może zmylić , a są to najzwyklejsze drożdżówki . Nie są za słodkie , takie w sam raz jako przegryzka podczas majowych pikników. Bułeczki są niezwykle mięciutkie, nadzienie jest pyszne , daje taki fajny miodowy posmak. Temp. pieczenia: 180 CCzas pieczenia: ok. 40 minutźródło : "gotujmy.pl"Składniki: 500 g mąki 3 jajka 2 żółtka 1/2 szkl. oliwy 2 łyżki cukru sok z 1/2 cytryny
Słodkości i nie tylko