bułeczki słodkie - 1000 przepisów (strona:24/67)

Kardamonowe rolowane bułeczki nadziewane domowej roboty masłem orzechowym 154

Kardamonowe rolowane bułeczki z dodatkiem mąki orkiszowej nadziewane domowej roboty masłem orzechowym robione od serca dla najbliższych. Pachnie, pachnie w każdym zakątku mojego mieszkania, zapach przenika

SMYKWKUCHNI
Brioszka (brioche) 143

Brioszki czyli francuskie maślane bułeczki z małą ilością cukru. Ciasto po wyrośnięciu trzeba włożyć do lodówki na co najmniej 6 godzin, ja trzymałam je przez noc

Mama Gotuje
Puszyste maślane bułeczki z lukrem 146

Postanowiłam sobie , że od Nowego Roku spróbuje swoich sił z pieczeniem pieczywa. Dzisiaj na próbę są pyszne puszyste bułeczki polane lukrem. Lukier nadaję im troszkę słodyczy bo same w sobie słodkie nie są, za to można wyczuć lekko cynamonowy smak :) Uważam wypiek za udany :)Temp. pieczenia  195 CCzas pieczenia : 40 - 45 minut/źródło : czasopismo dla kobiet/ Składniki(...)dodać jajko i posiekane owoce suszone. Wyrobić ciasto ( można robotem kuchennym ). Przykryć ciasto ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na godzinę aby wyrosło. Uformować z ciasta kulki w kształcie bułeczek i poukładać na natłuszczonej blaszce. Znowu poczekać ok. 40 minut żeby bułeczki urosły. Przygotować lukier: składniki na lukier dobrze utrzeć , żeby był jednolity i polać nim bułeczki. Piec w temp

Słodkości i nie tylko
Bułeczki dyniowe z czarnym sezamem 148

dietetyków. Puree dyniowe najlepiej przygotować na bazie dynii upieczonej w piekarniku, bo w tej postaci jej smak staje się bardziej skoncentrowany i głębszy. Bułeczki choć upieczone z dodatkiem mąki pełnoziarnistej są wyjątkowo puszyste i deklikatnie słodkie dzięki dodatkowi dyniowego puree. Idealne z domowym dżemem, ale smaczne także z wytrawnymi dodatkami. Składniki: 400 g mąki orkiszowej (300 g jasnej(...)spożywczą i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Ciasto podwoi objętość wyrośnięte ciasto wyrzucić na blat podsypany mąką i zagnieść ponownie. Odciąć z ciasta 12 równych kawałków i uformować bułeczki. Uformowane ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, przykryć ściereczką kuchenną i pozostwić do napuszenia wyrośnięte bułeczki posmarować żółtkiem roztrzepanym z mlekiem i posypać czarnym sezamem, makiem, czarnuszką - czym lubisz

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Francuskie kwadraciki z budyniem i brzoskwiniami 255

Prosty, pyszny i szybki przepis na słodkie kwadraciki z ciasta francuskiego z waniliowym budyniem i brzoskwiniami z puszki. Takie „bułeczki” pamiętam jeszcze z czasów szkolnych, kiedy były sprzedawane w piekarni nieopodal mojego domu (często kupowałam je na drugie śniadanie) :) W pamięci utkwił mi ich fantastyczny zapach, delikatność i kruchość łamiących się podczas jedzenia listków ciasta francuskiego, a do tego pyszne(...)budyniowe nadzienie zwieńczone dodatkiem soczystej połówki brzoskwini… Już długo nosiłam się z zamiarem ich zrobienia i w końcu nadarzyła się okazja: niespodziewany gość i brak czegoś słodkiego do kawy :) W niecałą godzinkę miałam 7 pysznych, francuskich ciastek. Bardzo polecam Wam ich spróbowanie. Są bajecznie proste, a smak boski! Jeśli chcecie dodatkowo nadać połysk swoim kwadracikom, wystarczy już po upieczeniu posmarować

MyCookBook.pl
Drożdżówki Koperty z jabłkami i kruszonką 160

Uwielbiam ciasto drożdżowe a na słodko mogłabym jeść codziennie :) z podanej porcji wychodzi 10 sztuk średnich bułeczek ,oczywiście można użyć różnych owoców takich jak truskawki czy brzoskwinie ja wykorzystałam smażone jabłka z tego sezonu :) Składniki na 10sztuk : - 280 g mąki pszennej typ 550 - 80 ml letniego mleka - 25 g świeżych drożdży - 25 g roztopionego masła - 110 g cukru - 1 jajko

Wypieki Rene
Pieczone pączki 187

jaką możecie znaleźć TUTAJ w przepisie na Brioche. Pączuszki wychodzą tak znacznie bardziej miękkie i wydaje mi się, że są mniej tłuste niż osobne bułeczki. Dla tych, którzy mają chęć na zdrowego pączka, ale jednak słodkiego, do ciast a można wrzucić 50g cukru (to dla ryzykantów), bądź 1/3 szklanki syropu daktylowego, miodu albo syropu klonowego. Można też oblać jest lukrem

Przepysznik - BLW i nie tylko
Propozycja na śniadanie 162

minut.Ostudzić na kratce.Smacznego!Najbardziej lubię uniwersalność bułeczek - jeśli rozgryziecie proporcje podstawowych składników i zachowanie Waszego piekarnika, pozostaje już tylko eksperymentowanie. Do bułeczek bowiem można dodać niemal wszystko, i zawsze będą pyszne. Na słodko i wytrawnie, z dodatkami czy bez sprawią, że śniadanie będzie przeżyciem dużo ciekawszym

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Bułeczki pszenno-owsiane 191

Ciepłe bułeczki na śniadanie, kto by się oparł takiej pokusie. Są to idealne bułeczki do dżemu, miodu lub konfitury.  Ich dodatkową zaletą jest chrupiąco-słodka skórka. Znikają jeszcze ciepłe :)  Składniki: 400 g mąki pszennej typ 500 100 płatków owsianych  25 g świeżych drożdży 4 łyżeczki cukru 250 ml mleka 3,2% 100 ml wody 50 g masła(...)wałek o długości 30 cm. I tniemy na 12- 14 równych części. Układamy na blaszce w dość dużych odstępach. To jest wersja dla leniuchów. Można też uformować tradycyjne bułeczki, ale ja ostatnio zaliczam się do leniuchów :) Przykrywamy bułeczki ręcznikiem bawełnianym do kolejnego wyrastania. Miód i wodę mieszamy ze sobą, następnie smarujemy wyrośnięte bułeczki. Obsypujemy sezamem, siemieniem lnianym lub płatkami owsianymi

Delicious Titbits
Z cyklu weekendowe słodkości... drożdżówki ślimaczki 177

Dawno nie piekłam już żadnych słodkości, więc jako że mamy weekend, postanowiłam zrobić nam coś słodkiego na przekąskę. Niestety mróz taki, że jak nie muszę, to nigdzie nie wychodzę. W związku z tym musiałam wymyślić coś z rzeczy, które akurat mieliśmy w domu. Mamy jeszcze całkiem niezły zapas przetworów owocowych, a w lodówce znalazłam trochę zapomniane, ale wciąż dobre drożdże(...)oczywiście tego samego dnia - niezwykle lekkie, puszyste i delikatne, ale nie bardzo słodkie. Jeśli chcemy drożdżówki zostawić na dzień następny, warto schować je do papierowej torebki i szczelnie zamknąć, ale mimo wszystko nie będą już tak dobre jak świeże. Myślę jednak, że z tym nie będzie problemu, bułeczki wprost rozpływają się w ustach i znikają w mgnieniu oka. Miłego wieczoru

Ratunku obiad
MAKOWIEC GWIAZDA 603

Przepiękny makowiec w formie gwiazdy to ciasto, które będzie wspaniałą ozdobą Waszego świątecznego stołu :) Przepis znalazłam na blogu "Lawendowy Dom" i oczarował mnie od razu :) Jest

Słodko-Słony Świat Ilony
Kaszka manna w nowej odsłonie 158

wtorek zachciało mi się słodkiego. Tarty już dawno nie było (zjedliśmy ją w poprzedni weekend), cebulowe bułeczki jednak deseru nie przypominają. Problem tkwił w fakcie, że do sklepu to mi się iść nie chciało... Przypomniałam sobie o kremówce kryjącej się w zakamarkach lodówki. Niemal zdecydowana zrobić pannę cottę, wyciągnęłam z lodówki, co potrzebne. I w tym momencie Wiera(...)Wyobrażacie sobie, że dorosły facet pierwszy raz w życiu jadł kaszkę manną...?Smakowała.Zwykły, prosty deser, po minimalnych zmianach, zyskał zupełnie nowego charakteru.Moim zdaniem idealnie nadałby się również na słodkie śniadanie, gdyż jest gęsta i sycąca - porcje, choć wydają się małe, gwarantują pełną satysfakcję.Kaszka manna ze śmietanąSkładniki:(na 4 porcje)250 ml śmietany kremówki (38%)250 ml mleka

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Truskawkowe bułeczki 152

Truskawkowe bułeczki Rozpoczęłam sezon truskawkowy nietypowo...co ja piszę, bardzo typowo, czyli zakupiony kilogram truskawek trafił bezpośrednio do buzi, a że chciałam koniecznie coś słodkiego do kawy z truskawkami, pobiegłam szybciutko na stragan po następne 2 kg, i tym samym spędziłam pół dnia w kuchni, bo zaczęłam od bułeczek drożdżowych z truskawkami i kruszonką, a skończyłam

na moim stole...
Potrójnie cytrynowe drożdżówki z serem dla Julki i Marka 230

Drożdżówki z serem to chyba coś co zna każdy lubiący drożdżowe wypieki. Delikatne w swojej strukturze z pysznym twarożkiem o różnych smakach. Fajne w takich drożdżówkach

Codzienna kuchnia niecodzienna

Proponowane wyszukiwania