Typowe mantou to delikatne, puszyste bułki wielkości ok. 4 cm. W bardziej eleganckich restauracjach można otrzymać znacznie większe okazy. Czasem podawane są także w wersji smażonej na głębokim tłuszczu i moczonej w mleku kondensowanym. Do ciasta na bułki dodaje się także np. pure z dyni lub fioletowych ziemniaków, dzięki czemu powstają bardziej kolorowe wariacje mantou . Tak, macie rację(...)fioletowych ziemniaków można zastąpić np. pure z dyni, wtedy mantou nabiorą ślicznego pomarańczowego koloru. Zamiast sezamu, na cześć Lo użyłam siekanych pistacji, a drugą część ciasta przeznaczyłam na mantou bez dodatków, gotowanych w formie pączków róż. Obie smakowały cudownie. Można je zjadać same lub z dodatkiem słodkich sosów i konfitur. Dziękuję Lo , że usłyszała moje marzenie i zechciała
KUCHARNIApączków są najczęściej robionymi lub kupowanymi wypiekami na ten dzień. U nas w tym roku powstały pyszne, chrupiące i lekkie jak puch faworki ze słodką śmietaną . Jest to wersja bez długiego ugniatania ciasta i uderzania go wałkiem, a więc dużo szybsza od tradycyjnej. Pracę przy robieniu faworków na Tłusty Czwartek uprościliśmy sobie, korzystając z maszynki do makaronu, w której(...)środku każdego kawałka zrobić wzdłuż nacięcie, przez które przełożyć jeden koniec ciasta. W garnku powoli rozgrzać olej lub smalec, temperatura nie powinna być wyższa niż 180 o C . Gdy tłuszcz jest dobrze rozgrzany (można to także sprawdzić, wrzucając kawałek ciasta – jeśli ciasto szybko wypłynie – temperatura jest odpowiednia), wrzucać po kilka sztuk faworków. Smażyć, aż się zrumienią, odwrócić
niecodziennikparyLekki tort z pianką z cytrynowej galaretki i bananów. Składniki: Ciasto:margaryna bezmleczna 100 g mąka bezglutenowa mix uniwersalny (lub na ciasto biszkoptowe
głodny alergikniezła przeszkoda i ani się obejrzysz, lądujesz na plecach. Chirurdzy i ortopedzi przeżywają oblężenie.Sine niebo i świadomość zimna nie zachęca do wyjścia z domu. Jednak siedzieć w nim bez celu? To jak już lepiej coś upitrasić.Zrobiłam te mielony tylko z jednego względu - niepohamowanej ciekawości.Powiem tak: smakują jak mielone. Takie lepsze mielone! Nie ma wielkiej modyfikacji(...)Roztrzepuję jajka z odrobiną mleka. Panieruję mięso w waflu, najpierw mocząc w jajku, po czym obtaczając w bułce tartej - można dwukrotnie, panierka będzie grubsza. Smażę kotlety na sporej ilości tłuszczu na brąz z każdej strony. Osączam z nadmiaru tłuszczu na ręczniczku papierowym. Podaję na ciepło. Najlepiej smakują z ziemniakami z wody, buraczkami ze słoika i jakimś dobrym sosem
W kuchni Karmel-itkiNie od dziś wiadomo, że jaglanka to jedna z najzdrowszych kasz. Lekkostrawna, pożywna, bogata w witaminy i cenne składniki odżywcze, a przy tym niezwykle smaczna i
peanutbuttermonsterTym razem będzie przepis na pyszny rosół z kaczki. Kaczka, to jedno z najlepszych mięs do ugotowania pysznego buliony, albo rosołu. Mięso to ma sobie zdrowy
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Pasztet - To wspaniała pieczeń . Może być odświętny ,lub całkiem pospolity ,taki bez dodatków .Na każde święto piekę pasztet z dodatkami które charakteryzują dane święto. Dzisiaj zrobiłam mój Świąteczny pasztet. 1 dzień Świąt będzie pod jego znakiem Według mnie pasztet nie zależy od mięs tylko od dodatków . Upewniłam się w tym gdy moja szwagierka zaczęła prace w renomowanym sklepie(...)dokładnie mieszam . Na koniec dodaje śliwki i żurawinę . Mieszam ,wykładam na blachę ,posmarowaną tłuszczę i posypaną bułka. piekę ok 2 godzin Wilgotność mojemu pasztetowi dają warzywa a nie tłuszcz
Eli Gotowaniekapustą i grzybami – nadzienie Alternatywna panierka Jeśli należycie do osób, które krokiety z kapustą i grzybami robią raz do roku, na Wigilię , to nie mogę Was zostawić bez alternatywy wobec panierki ze skórek wieprzowych . Proponuję wypróbować panierkę z mielonych łupin babki płesznik wymieszanych z przyprawami. Można też spróbować zrobić panierkę z mąki kokosowej . Moja mama z powodzeniem panieruje(...)szczypta pieprzu 3 liście laurowe 5 ziaren ziela angielskiego Panierka 100 g skórek wieprzowych zmiażdżonych 1 jajko 1 szczypta soli himalajskiej , kłodawskiej lub morskiej (do smaku) 40 g tłuszczu do smażenia (najlepiej rafinowany olej kokosowy, smalec) Sposób przygotowania Naleśniki Jajka zmiksować z pozostałymi składnikami poza łupinami babki jajowatej. Pod koniec ubijania dodawać po trochu łupiny babki jajowatej. Odstawić masę
Modern Cave Girlsmakują zaraz po usmażeniu, oprószone cukrem pudrem, ale i po wystudzeniu, taka przekąska jest bardzo pyszna. Racuchy drożdżowe to smak mego dzieciństwa były one zazwyczaj przygotowywane na mleku i bez dodatków. Obecnie bardzo mi smakują racuchy z dodatkiem np. jabłka, brzoskwiń lub tak, jak tym razem gruszki, która nadaje plackom bardzo fajnego aromatu i smaku. Dodatkowo racuchy zrobiłam(...)pokroić w niezbyt dużą kostkę. Do wyrośniętego ciasta dodać pokrojone gruszki i wmieszać je w ciasto. Racuchy smażyć z obu stron na średnio rozgrzanej patelni z niewielką ilością tłuszczu (nie chłoną dużo tłuszczu). Najlepiej przeprowadzić test smażenia na jednym racuchu. Po usmażeniu racuchy posypać cukrem pudrem. Zobacz również: Racuchy drożdżowe
Kuchcik gotujejedno z kultowych wegetariańskich i wegańskich dań. Nasze flaczki są pół wegetariańskie. Ale jeśli zrezygnujecie z rosołu, a pulpety zrobicie tylko z pęczaku (wtedy trzeba je mocniej doprawić) bez mięsa, to powstanie klasyk wegetariański. Co do pulpetów, my zrobiliśmy je z kaszy i mielonego mięsa, bo flaczki są elementem menu opartego o pęczak i zawiera m.in. hamburgery z pęczaku(...)majonezu o znowu krótko zmiksuj. Przełóż całość do misy. Zwilżonymi dłońmi formuj kształtne pulpety, obtocz je w mące, strząśnij nadmiar. Rozgrzej na patelni 2 łyżki oleju. Wykładaj na rozgrzany tłuszcz pulpety i smaż na złoty kolor z każdej strony. Smaż na dość dobrze rozgrzanym oleju żeby pulpety ładnie się przysmażyły, były zwarte i nie rozpadły się potem w zupie. Zdejmij
Niedzielny kucharzW związku z sezonem na bób postanowiłam przygotować sałatkę z wykorzystaniem tego warzywa. U mnie co prawda ciężko jest dostać świeży bób, a jeżeli już się
Codzienne GotowaniePyszne i chrupiące ziemniaczki, dość pikantne bo nie żałowałam chilli. Podawałam je w towarzystwie pieczonej gęsi oraz dwóch sałatek na ciepło z kapusty czerwonej (wszystkie przepisy
Moja DelicjaNiedawno otrzymałyśmy bon zakupowy od firmy mixit.pl , która specjalizuje się w mieszankach musli. Oprócz gotowych zestawów przede wszystkim można samemu wybrać co się chce aby w
Candy PandasChrupiąca i szybka do przygotowania tarta – quiche z brokułem i serem pleśniowym . Wiosenna propozycja na obiad lub kolację. Świetnie ozdobi również nasz stół na nadchodzącą
Moja Delicjaprawidła o których warto pamiętać podczas jej przygotowania. Po pierwsze nie dodajemy śmietanki , po drugie makaron ma być al dente , po trzecie, sos ma być tylko lekko ścięty i bez grudek , aby łagodnie obtaczał makaron, po czwarte, sos ma zawierać dużą ilość pieprzu i po piąte, mamy używać najlepszej jakości składniki ! Uwielbiam makaron carbonara, bo to zawsze idealny(...)dodajemy do wrzącej wody i od tego momentu liczymy czas. Makaron dojdzie w patelni na dalszym etapie przygotowania. Boczek kroimy w dosyć drobną kostkę. Smażymy na średnim ogniu, aż tłuszcz się stopi, a boczek będzie złocisty. Pod koniec dodajemy w plasterki pokrojony czosnek i zdejmujemy z ognia, aby czosnek nie spalił się. Zlewamy ciecz po gotowaniu makaronu, ale zachowujemy
Kuchnia Łukasza