Falafele to małe bardzo aromatyczne kulki przypominające nasze pulpety, z tym że wykonane z ciecierzycy lub bobu z sezamem. O tej porze roku trudno o świeży
Weekendy w domu i ogrodziejakoś nigdy się nie zachwycałam suchym naleśnikiem, zwykle zwracałam uwagę jak smakuje z nadzieniem. A tu taka niespodzianka! Normalnie wpadłam w zachwyt i mało tego, pożarłam dwa suche bez nadzienia. Są mega! Jeden plus za to, że ciasto leżakuje przez noc w lodówce, rano brudzę tylko patelnię i skupiam się na nadzieniu. Drugi plus za smak. Kolejny za konsystencję(...)być dżem, ulubiony syrop, owoce, bita śmietana. W sumie miałam pomysł aby do mojego zestawu dołożyć po łyżce bitej śmietany, ale Młody nie chciał, a ja ostatnio żyję bez słodkiego i podstawowa wersja jaką przygotowałam już i tak była dla mnie za słodka. Czy przesłodzona? Ależ nie! Tylko ja się tak odzwyczaiłam, że nawet herbata z połową łyżeczki cukru
Blondynka GotujeCiasto z rabarbarem puszyste i wilgotne, a ponadto niezawodne i dziecinnie proste w przygotowaniu. Rewelacyjnie smakuje szczególnie na drugi dzień, możecie je przechowywać do 5 dni
WegePrzepisbiszkopt „na bezie”. Jest też mniej puszysty, za to, bardziej zwarty i bardziej podatny na formowanie. W smaku oba biszkopty były identyczne. Jedynie biszkopt „na bezie”, miał konsystencję, delikatniejszą dla podniebienia. Biszkopt „ucierany” jest często wykorzystywany, do tworzenia blatów tortowych. Jest ceniony za swoją stabilność i podatność na formowanie. Często wykorzystuje się(...)Włóż do nagrzanego piekarnika. Piecz przez 50 – 55minut, aż do suchego patyczka. Nutrition Serving: 0 g | Kalorie: 174 kcal | Carbohydrates: 0 g | Białko: 0 g | Fat: 0 g | Tłuszcze nasycone: 0 g | Tłuszcze wielonienasycone: 0 g | Tłuszcze jednonienasycone: 0 g | Tłuszcze trans: 0 g | Cholesterol: 0 mg | Sód: 0 mg | Potas: 0 mg | Fiber: 0 g | Cukier
SmartBake.plPyszne, kruche, super cieniutkie faworki to podstawa karnawału i tylko w tym czasie pojawiały się w domu mojej mamy. Jakimś dziwnym trafem stało się to tradycją
Słodki sentymentMimo ogromnego zbioru książek kucharskich niewiele mam takich, do których często wracam. Wyjątkiem jest ‘Mamushka’ Olii Herkules – lekka, rodzinna, ciepła, bez zadęcia i przepychu. Olia zebrała w tej książę przepisy swojej babci, mamy i ciotek – rodzinnej mieszanki kulturowej pochodzącej z Ukrainy, Rosji, Uzbekistanu, Zakaukazia. To na pewno bardzo bliska nam kuchnia – prosta, tłusta ale nie ciężka, bazująca na sezonowych(...)bez dostępu powietrza. Szykujemy nadzienie. Ser feta i twaróg kruszymy do miski – oryginalna feta jest relatywnie sucha, twarda i zbita, w niczym nie przypomina naszej polskiej mazistej, maślano gładkiej fety, której nie idzie ani pokroić ani pokruszyć. Mnie udało się dorwać fetę z mieszanego mleka owczego i koziego – jeśli tylko ją zobaczycie, bierzcie śmiało – jest pyszna i bez
Karo in the Kitchenwizyty w willi ma się zjawić nowy pomocnik kuchenny, dlatego to doskonała okazja, aby zinfiltrować willę pod przykrywką pracownika kuchni. Gdy uda nam się podwędzić strój prawdziwemu pomocnikowi, możemy bez problemu wejść na teren willi i przejść do kuchni. Warto zajrzeć do spiżarni, gdyż znajdziemy tam puszki przeterminowanego sosu do spaghetti, który prawdopodobnie leży tam od śmierci matki Caruso(...)wymaga dużo pracy. Trutkę i przeterminowany sos z puszki możecie pominąć ILE KALORII MA 1 PORCJA - KLIKNIJ! 619 kcal | 31 g białka | 67 g węglowodanów | 25 g tłuszczu BOLOGNESE Z SAPIENZY HITMAN makaron z sosem mięsnym na winie 30 min 2 h (duszenie) 26 zł 5 porcji łatwe POTRZEBUJESZ głęboka patelnia garnek durszlak tarka Składniki Koszt mielona wołowina (500g
Nerds Kitchenludzie większość swoich kalorii pozyskiwali właśnie z ziemniaków ciesząc się smukła sylwetką i doskonałym zdrowiem. Nawet w Polsce przez kilkadziesiąt lat w okresach niedostatku głównym pożywieniem były ziemniaki. Nie bez powodu autor książki pt. Marsjanin (na podstawie, której powstał film, który wszedł do kina w 2015 r.) "żywił" swojego bohatera tylko ziemniakami. Dietę ziemniaczaną aprobuje dr. John McDuogall(...)dwie łyżeczki cukru lub innego słodu (spokojnie można używać więcej cukru - i tak można dużo schudnąć). Nie można używać oleju! Wszystkie sosy, które nie zawierają tłuszczu są dozwolone - można używać ketchupu i innych sosów pomidorowych, sosu słodko-ostrego czy Sriracha. Jeżeli chodzi o picie to najlepiej jest pić wodę lub herbatę
wegujemySezon na śliwki dopiero się zaczyna, więc także i ja próbuję różnych nowości z ich wykorzystaniem. Dzisiaj placki ze śliwkami i sosem śliwkowy na mące owsianej
Humanistka w kuchnijuż spożywana wyłącznie w postaci tradycyjnego napoju, ale coraz częściej znajduje zastosowanie również w kuchni. Z jej dodatkiem można wyczarować proteinowe ciasta, ciasteczka, muffiny, tosty i wiele innych smakołyków. Bez wątpienia to świetny sposób na wzbogacenie potraw w białko, co jest szczególnie ważne, gdy treningi to nasz "chleb powszedni". Po krótkiej, ale iście owocnej przerwie wracam wypoczęta, z głową(...)pysznie czekoladowa i puszysta. Takim sposobem ostatecznie przekonałam się do odżywki i oceniam ją jak najbardziej na plus. Sam omlet to 286kcal w tym 33,3g białka , 6,9g tłuszczu oraz 24,6g węglowodanów . SKŁADNIKI: 1 jajko 25g odżywki białkowej- u mnie Myprotein o smaku Chocolate Peanut Butter 30g mąki gryczanej 50 ml mleka 0,5% 0,5 łyżeczki proszku
peanutbuttermonsterosolonej wodzie ugotować do miękkości batata (zajmie to około 30-40 minut), obrać ze skórki i odłożyć do ostygnięcia. Kiedy będzie zimny rozgnieść widelcem lub zblendować. Na suchej patelni (bez oleju) podsmażyć ugotowane i drobno pokrojone mięso z kurczaka, indyka lub perliczki. Smażyć tylko do momentu, kiedy zacznie zmieniać kolor, po czym przełożyć do miseczki. Na patelnię wlać niewielką(...)wówczas pierwszy utworzony trójkąt. Smażyć około 6-10 minut w głębokim naczyniu do czasu aż nabiorą złotego koloru. Usmażone samosa przełożyć na papierowy ręcznik, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Jeżeli do smażenia używamy frytkownicy, to temperatura oleju powinna wynosić 150-160 stopni. *** Samosa (nazwane często sambousa) można też piec w nagrzanym do temperatury 200 stopni piekarniku, blachę
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataMiałam to szczęście albo nieszczęście, że nie chodziłam jako dziecko do przedszkola. Poszłam dopiero mając sześć lat do przyszkolnej do zerówki. Ominęło mnie pewnie stołówkowych smaków
bistro mamaZanim przejdziemy do konkretnych dań, przedstawię coś z czym należy je jeść, czyli indyjskie chlebki. Wczoraj spędziłam pół dnia w kuchni gotując i testując przepisy. Chciałam
W kuchni wieczoremKrem mandarynkowy , dość niecodzienny, aczkolwiek pyszny . Intensywnie mandarynkowy. Zachwyca naturalnym, świeżym smakiem mandarynek. Bez dodatku sztucznych substancji zapachowych i ulepszających smak. Sposób wykonania kremu mandarynkowego. Przepis na ten krem dostałam od przyjaciółki. Niestety nigdy nie składało się, żebym akurat mogła wykorzystać ten krem, aż w końcu przyszedł na niego czas. W czasach izolacji spowodowanej koronowirusem, wszystko co puszkowane się(...)skórce (wiśnie, czereśnie, śliwki) należy zblendować przed użyciem. Jabłka, gruszki itp., najlepiej rozprażyć , a następnie zmiksować. Do czego można użyć krem mandarynkowy? Krem mandarynkowy jest kremem o dużej zawartości tłuszczu . Jednocześnie, jego smak jest lekki i przyjemny dzięki dodatkowi serka mascarpone . Niska zawartość wody powoduje, że nie rozpuszcza dekoracji cukrowych. Osobiście robiłam test: kawałek masy cukrowej dopiero po 24h zaczął
SmartBake.plletniego, ale też nie gorącego) Farsz: 1 kg dobrej kapusty kiszonej 40 g suszonych grzybów 4 duże pieczarki 3 cebule olej sól pieprz Okrasa: 2 cebule olej (lub inny tłuszcz) sól Farsz. Grzyby zalewamy ciepłą wodą i zostawiamy na minimum 2 godziny (najlepiej na całą noc), a następnie gotujemy od 45 min do godziny. Kapustę wkładamy(...)równe cząstki, które rozwałkowuję tworząc podobnej wielkości okrągłe placuszki. Na powstałe krążki nakładamy łyżką farsz i zlepiamy, formując pierogi. Ciasto jest na tyle plastyczne, że się pięknie zlepia bez żadnych dodatków. Porcję przygotowanych pierogów wrzucamy na wrzątek, często mieszamy, wyciągamy po upływie 3 minut od momentu zagotowania. Okrasa. Cebulki kroimy w kostkę i smażymy na złoto
Rozpustne gotowanie